Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Улични осветителни лампи/тела

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Улични осветителни лампи/тела

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
    Ами, на едро. На него му трябват 3-4-5, иначе улицата все едно не може да освети.
    Еми, значи ако търси единствено осветеност за възможно най-малко пари - натриеви.

А ако иска хубава бяла (може и топла, и студена) светлина, и е склонен да даде повече пари - халидни.

Като ефективност са близки, в лумени за ват. Като цена, както казах, халидните са в пъти по-скъпи.
    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

И аз това му разправям, вече знае достатъчно за да си купи. Гледам, най-малката стандартна мощност натриеви е 70 вата, за неговата цел е супер.

Коментар

Ako изчакаш до утре ще видиш най-доброто което аз намерих. Бях се набутал с едни халогенни вани които още си стоят окачени, но са отрязани и монтирах новите. С датчик за движение са и са вързани директно на стария часовник в таблото, та сметката за ток олекна значително. Двете са по 36 вата и светят жълтеникаво, но заслужават всяка стотинка от инвестицията. Oт този тип са:
        Прикачени файлове
        Последно редактирано от Myyy; 03-06-09, 21:40.
        Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

Първоначално публикуван от Myyy Преглед на мнение
          .... Двете са по 36 вата и светят жълтеникаво, но заслужават всяка стотинка от инвестицията.
          Да. Интересува ме!
          LZ1PER

Коментар

И аз това му разправям, вече знае достатъчно за да си купи. Гледам, най-малката стандартна мощност натриеви е 70 вата, за неговата цел е супер.
            От халидните има и 35 ватови, стандартно. Знам и магазин, дето се продават. Най-масови са 70 ватовите, обаче.

Има и по-надолу, ама там вече съвсем не си струва. Има даже някакви проекти за 4 ватови. Понеже имат дълъг живот и светят изключително добре, та ги мъчат още, колкото може, да ги набутат навсякъде, където се иска добро цветоотдаване.

Първоначално публикуван от Myyy Преглед на мнение
            Ako изчакаш до утре ще видиш най-доброто което аз намерих. Бях се набутал с едни халогенни вани които още си стоят окачени, но са отрязани и монтирах новите. С датчик за движение са и са вързани директно на стария часовник в таблото, та сметката за ток олекна значително. Двете са по 36 вата и светят жълтеникаво, но заслужават всяка стотинка от инвестицията. Oт този тип са:
            Това са луминесцентни. Единственото им предимство при улично осветление е че крушките са евтини, и лятото имат добро цветоотдаване. Зимата обаче никак не им харесва, и не живеят дълго. Ако са с датчик и се палят/гасят често, още по-зле.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от peppy Преглед на мнение
              Трябват ми няколко улични осветителни лампи. Искам да осветя тясна квартална улица. Има ел. стълбове, смятам да ги монтирам на тях. Въпросът, е какви да са, защото тока ще го взема от моя електромер, та да светят горе-долу добре, най-важното условие е да са икономични. Желателно е да имат фотоклетка, за да не се занимавам да ги включвам, но до колкото разбрах, тя се слага допълнително, така, че не е проблем.
              Моля за мнения и препоръки, кои крушки могат да осветят такова пространство, при възможно най-малка кансумация?
              Пепи , преди години си бях монтирал на един имот такава лампа от уличното осветление. При включване всяка нощ през тъмната част за месец ми огреше около 20-тина лв. Сега токът е доста по-скъп, тъй че разчитай с около 10 повече.

Коментар

Първоначално публикуван от Тихомир Преглед на мнение
                Пепи , преди години си бях монтирал на един имот такава лампа от уличното осветление. При включване всяка нощ през тъмната част за месец ми огреше около 20-тина лв. Сега токът е доста по-скъп, тъй че разчитай с около 10 повече.
                За 125W крушка, по днешни цени на чез:

30 дни по 12 часа * 0.125кW/h *0.15лв.(средна тарифа)= 6.75лв, на месец, за една крушка, светеща по 12 часа всяка нощ. Сложи ги 7 лева. Лятото обаче не светят по 12 часа, а по-малко, и почти изцяло на нощна тарифа.

30д*8ч*0.125W*0.12лв=3.60лв на крушка, на месец. Демек с по 20-30 лева на месец, улицата ще е светла по цяла нощ. Май си струва, а?

Ако нещо бъркам, поправете ме. Според сайта на ЧЕЗ, смятам 18 стотинки дневна и 12 стотинки нощна тарифа, за киловатчас, с включено ДДС.

Ако се взимат натриеви, могат да се вземат 250 ватови, вместо 125, но двойно по-малко като количество. Така ще спестиш от бройка нужни тела. могат и 500W да се сложат, но за тях ще трябва стълбовете да са високи.
                Последно редактирано от Тодор (Zaarin); 04-06-09, 10:37.

Коментар

Ето ви и лампите и цените им. Не са луминесцентни. Ъгловите стойки са мое производство. Техните са само на гърба на лампата с малко тръба на края. Вижте датата когато са купени. До сега не съм сменял тръба или каквото и да било. Работят си с датчика за движение под дясната и нямат проблеми. Датчика има и фото клетка и реле време. Палят бързо и единствено в най-големите студове се бавят няколко секунди. Това са ми третите лампи и повярвайте ми няма по-изгодно решение. Иначе в същото тяло имам и луминесцентна, но цената е друга. Мога да ви пусна и нейната складова разписка ако държите толкова.
                  Прикачени файлове
                  Последно редактирано от Myyy; 03-06-09, 23:35.
                  Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

Ето ти описание на твоята лампа, но на Philips:
                    http://www.prismaecat.lighting.phili...eft_nav=gb_en&

"RADIUM" е марка, а не вид лампа. Лампата си е съвсем стандартна.

Чисто флуоресцентна/луминесцентна лампа. Само не е пура, а в друг стандарт. И по дефиниция си е за интериорно осветление. Даннните за живота и изглеждат впечатляващо, обаче паленето при отрицателни температури им разкатава играта. А ако и баласта е обикновен, а не електронен, с топло палене - още повече. Докато стигнат работна температура (която те изобщо може и да не стигнат, при -15 външна температура), на реотаните в двата края им се разкатава фамилийката заради студената емисия, а самата лампа свети мижаво, и не с цвета, с който свети като загрее. Ако сложиш една на топло, и една на студено, и ги палиш едновременно, живота на тая на студено ще е значително скъсен, спрямо тоя на другата.

Казваш че твойте светят жълтеникаво - еми вземи си с цветен индекс 840, и няма да светят жълтеникаво. Просто такава крушка си си купил.

Изобщо и флуоресцентните, и натриевите, и халидните не обичат често палене. Само че едните са правени специално за улично осветление, и работата на студено е предвидена. Между вътрешния балон и външния на натриевите и халидните е вакуум, или газ с ниско налягане - много по-ниско от атмосферното, често аргон. Това е най-добрата топлоизолация. Съответно студа не им пречи, и стигат нормалния си работен режим по-лесно, независимо от външната температура. "Изолацията" обаче е следтвие от конструкцията на самата лампа. Цели се максимално запазване на температурата във вътрешния балон, за по-голяма ефективност, както и филтриране на UV лъчите, при някои лампи, или поставане на покритие върху външния балон, действащо като това на луминесцентните - при старите живачни. Това, че бидейки такива, по-лесно се справят на студено, е просто следствие, работещо в наша полза, в случая.

Ето информация за натриеви:

Ето информация за халидни:

Оказва се че има и по-ниски мощности. Няма начин да няма вносител на такива за България. А ако цената на натриеви и халидни е съизмерима, без колебание взимай халидни. Светят "естествено" бяло, вместо жълто. Като гледам, май баластите им са еднакви.
                    Последно редактирано от sparkybg; 04-06-09, 10:44.

Коментар

Аз бих сложил обикноевни прес датчик за движение и фотореле. Да светят само като е тъмно и има движение в района. Мисля. че така ше е най - икономично.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                        Аз бих сложил обикноевни прес датчик за движение и фотореле. Да светят само като е тъмно и има движение в района. Мисля. че така ше е най - икономично.
                        В тоя случай натриеви и халидни са неприложими. Луминесцентни - нежелателно.

Отива се на LED (скъпо) или халогенки (неикономично като консумация).

Абе, мисля си че за 80 метров участък, за да се вижда що-годе, 4 по 125W ще са достатъчно. Правилното обаче е 4 по 250.

Има и междинен вариант - тия, близо до вилата - 250 ватови, примерно 2. Останалите - колкото прецениш. Може и 70 ватови дори.

Пепи, сега се сещам - защо все пак не говориш с кмета да ги вържете към нсталацията на уличното осветление, ако това е възможно? Надали ще има нещо против, при положение че ти сам ще сложиш телата и лампите, за своя сметка.
                        Последно редактирано от sparkybg; 04-06-09, 10:46.

Коментар

Колега,ето ти по нестандартен съвет,но мисля че ще свърши работа!Съберете се всички живущи на тази улица,и напишете една жалба до съответната община.Опишете подробно и красноречиво канви проблеми ви създава несветещите ул.лампи и тн......и тн.Колкото може по цветущо.Сега идват избори и вероятноста да ви обърнат внимание е доста висока.Там където работя доста често ни юркат по жалби на Граждани!(може да пишете даже че няма да гласувате)

Коментар

Peppy ми спомена (мисля, че в частен разговор), че освен за хора светлината му трябва и за камери. Така че, вариациите на тема датчик за движение не му вършат работа.

Коментар

Peppy ми спомена (мисля, че в частен разговор), че освен за хора светлината му трябва и за камери. Така че, вариациите на тема датчик за движение не му вършат работа.
                              Ако за цветни камери - халидни, еднозначно. 2 по 250 вата за пред имота. Другите - каквито реши.

Ако за черно-бели - може и натриеви.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                                Ако за цветни камери - халидни, еднозначно. 2 по 250 вата за пред имота. Другите - каквито реши.

Ако за черно-бели - може и натриеви.
                                Досега е карал на вградените IR осветители. Така че, тези камери цветни не са (joda grammar).

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X