Обява

Свий
Няма добавени обяви.

(разделена тема) Използване на електроагрегат за резервно захранване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• (разделена тема) Използване на електроагрегат за резервно захранване

Здравейте,
    необходим ми е генератор, който да изкарва КАЧЕСТВЕН ток (50 Hz 220 V), който ток да се "харесва" на smart ups. В Киров доста ми го похвалиха този генератор и мисля да купя точно такъв. При нужда (в Люлин ЧЕЗ спира тока напоследък почти всеки ден) ще ползвам този генератор да храни един smart UPS захранващ рак със сървари консумиращи около 1KVa.
    Хареса ми това че генератора е много тих и с подходящо извеждане на газовете ще може да захранва системата ни като е поставен вътре в помещението.
    Много ще съм благодарен, ако някой има реални впечатления от генератора и ги сподели тук.

До: ЕЛЕКТРОАГРЕГАТ inverter

Първоначално публикуван от lubo777 Преглед на мнение
    Здравейте,
    необходим ми е генератор, който да изкарва КАЧЕСТВЕН ток (50 Hz 220 V), който ток да се "харесва" на smart ups. В Киров доста ми го похвалиха този генератор и мисля да купя точно такъв. При нужда (в Люлин ЧЕЗ спира тока напоследък почти всеки ден) ще ползвам този генератор да храни един smart UPS захранващ рак със сървари консумиращи около 1KVa.
    Хареса ми това че генератора е много тих и с подходящо извеждане на газовете ще може да захранва системата ни като е поставен вътре в помещението.
    Много ще съм благодарен, ако някой има реални впечатления от генератора и ги сподели тук.
    Разбра ли сега, защо се купуват понякога UPS с пълно преобразуване? (защото можеш да им подаваш на входа каквото ти падне)

Почти всякакъв генератор-инвертор ще ти свърши работа, ако се запасиш с 40-50% по мощност или повече. Даже и не-инвертор, но запасът по мощност трябва да е 300-500%, а UPS да не е много взискателен към напрежението на входа. Ако е APC Smart, горещо ти препоръчвам първия вариант, втория съм го борил и не е гот.

Това за извеждането на газовете от помещение, го забрави отсега и за в бъдеще. Даже и на тераса е много рисковано. Даже и "за малко". Ако ти е интересно, мога да ти обясня защо. ДАЖЕ НЕ ГО МИСЛИ !

Понеже на свой ред съм борил принципно същия проблем, но в десетки офиси, казвам: Най-доброто решение не е генератор, а "надджипване" на UPS-а с по-големи батерии. Ако ти е интересно, и това мога да ти обясня как.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
      Това за извеждането на газовете от помещение, го забрави отсега и за в бъдеще. Даже и на тераса е много рисковано. Даже и "за малко". Ако ти е интересно, мога да ти обясня защо. ДАЖЕ НЕ ГО МИСЛИ !
      ще се радвам да ми обясниш защо ...

Коментар

Няколко причини са.

Първата и най-важна причина - въглероден оксид. Отряването с въглероден оксид е незабележимо, той няма миризма. Както си седиш, падаш. После, не ставаш. Ако си внимателен, ще усетиш гаденето и завиването на свят, но ще е късно. Не е сигурно, че ще имаш сила да излезеш пълзешком. После все едно ще трябва да те лекуват дълго и трудно.

Ауспуховите системи работят в температурен диапазон примерно 0-400 градуса. Няма уплътнения, които при такива условия да работят с нужната плътност. При автомобилите, програмата-максимум е гърнетата да не реват. Това изобщо не значи, че примерно 1% от газовете не излизат през гарнитурите. В затворено помещение, този 1% ти стига след 5-30 минути.

Втората причина - топлината. Ако ти трябва 1 киловат (ток), генераторът се превръща в печка с мощност 4.5-5.5 киловата. След колко време температурата ще стане неприемлива, сам си смятай. Джокер - кратко е. Не, не можеш да захраниш с този генератор и климатик, за да ти реши въпроса - не излиза сметката.

Трета причина - засмукваният въздух. Ако мислиш, че през неплътностите на помещението ще влезе достатъчно, една бърза сметка с ходовия обем и честотата на въртене ще те разубеди.

Ако си се заглеждал, почти всички резервни генератори (болници, военни обекти, хижи) са под навес, най-често на разстояние от сградата. Има вариант да са прибрани в помещение/подземие, но само с груби преосигуровки - коаксиални димоотводи, почти херметичен кожух, изнесено охлаждане, плътни врати и мазилка. И задължително дизели (те отделят много по-малко въглероден оксид и малко по-малко топлина). И пак се използват само при строга процедура за безопасност.

Защо е рисковано на тераса - защото и незабележимо въздушно течение може да вкара през дограмата опасно количество въглероден оксид.

Заключение - мястото на преносимия генератор е на тротоара, на покрива или на ливадата. В краен случай - в навес без странични прегради или с максимум една страна закрита и три открити. Другите варианти са се доказали като непрактични, по трудния начин.
        Последно редактирано от Ясен; 31-08-08, 10:58.

Коментар

Ясно, ще имам в предвид тази много важна информация!

Определено ще изнеса генератора в отделно от хората помещение, както и ще обърна много сериозно внимание на много добрата вентилация в това помещение и сигурното отвеждането на изгорелите газове с независим и добре уплътнен димоотвод директно навън. Хора в това помещение няма да седят докато работи генератора. Ще купя и за всеки случай кислородна бутилка с кислородна маска - директното вдишване на кислород е лечението при съмнение за евентуално отравяне с CO.

Все пак този генератор е доста малък и с много малко потребление на гориво - около 400 г./час.
          Надявам се да не му се налага да работи повече от половин час да кажем, все пак UPS-a в момента държи без проблем цялата система поне около 2.5 часа.

Надявам се ЧЕЗ да си оправят междувременно аварията, за съжаление аварии имат почти всеки ден за по 5-10 мин в Люлин.
          Генератора е за в краен случай, но със сигурност НЕ мога да го изнеса навън - просто няма физически къде - в някаква бизнес сграда сме и офисите нямат даже балкони.
          Последно редактирано от lubo777; 31-08-08, 11:25.

Коментар

Ти просто не си представяш мащаба на проблема. Казах ти, че и на тераса стават бели, а ти си мислиш за помещение.

Бутилката с кислород е много свежа идея, но може да я приложи само квалифициран лекар-токсиколог, като част от цял комплекс мерки. Иначе е security theater.

Това, че генераторът е малък, означава само, че е и нискоефективен и с големи емисии. 400г/час при мощност 1 киловат са амбициозен резултат даже и за дизел. И така да е, половин час е достатъчен за да си изтровиш целия офис и двата съседни.

Щом толкова искаш генератор, купи си 30-50м кабел. Организирай ударна група да го изнася на тротоара при нужда и да размотава кабела. Как пожарникарите ще възприемат идеята за съхранение на запас от течно гориво в офиса, е друга една тема, за която още нищо не съм разказал.

Потвърждавам и мнението си, че големите акумулатори са по-доброто решение.

Коментар

да такава ударна група, организация + макара с кабел имаме от доста отдавна в друг наш офис в центъра на София и работи без проблеми с един доста по-обикновен генератор (и в центъра на София имаме ЯКО проблеми с тока в сградата където се намираме.)
              Проблема е че не е приложима тази схема с изнасянето на генератора извън сградата в бизнес сградата, в която сме в Люлин

Хммм ще трябвада помисля за някакви други вероятни сценарии явно, определено не искам да изтровя колегите си ...

Относно по-големите акумулатори - за UPS-a който ползваме в момента - Mars RT Pro online smart UPS сме сложили максимума от батерии които може да зарежда - дефактo 2 допълнителни комплекта батерии освен тези в UPS-a и така държи всичките сървъри (около 800W) за 2.5 часа.

Към този UPS няма начин да се вържат директно големи акумулатори от автомобил (имаме отделно 2-3 НЕsmart UPS-i към които успешно ползваме от няколко години по 2 сухи акумулатора Bosh 95 Ah, но тези акумулатори НЕ могат да се зареждат от UPS-ите и като цяло въпреки, че държат много дълго ... не си е работа )

Коментар

Много умни UPS сте си взели. APC-тата зареждат толкова големи батерии, колкото им свържеш. Обичайната ни схема е 1000VA APC Smart с две батерии с течен електролит Монбат 12V / 230Ah. Вярно, като се изтощят докрай, се зареждат 4-5 дни, но беда от това не възниква. С товара, който им свързваме (около 400 вата), изкарват между 12 и 16 часа. Може и още, просто нас това ни устройва.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                  Много умни UPS сте си взели. APC-тата зареждат толкова големи батерии, колкото им свържеш. Обичайната ни схема е 1000VA APC Smart с две батерии с течен електролит Монбат 12V / 230Ah. Вярно, като се изтощят докрай, се зареждат 4-5 дни, но беда от това не възниква. С товара, който им свързваме (около 400 вата), изкарват между 12 и 16 часа. Може и още, просто нас това ни устройва.
                  1000VA APC Smart успява да зареди Монбат 12V / 230Ah ... даже и за 4-5 дни ??? ... хм не знаех че е възможно да се вържат към APC външни акумулатори, APC-то да тръгне въобще с тях и даже да ги зарежда сам ...

Нашите Ablerex 1000VA тук вързани към Bosh 12V / 95 Ah не ги зареждат въобще, та трябва переодично да ги зареждаме отделно със зарядно

Проблема е че понякога тези UPS-и не засичат много кратки пикове/спадове на тока и се случва директно да си спрат PC-тата вързани към тях, затова и не ги ползваме при production машини.
                  А иначе комплекта Ablerex 1000 VA ups + 2 x Bosh 12V / 95 Ah с товар около 400 W ни е държал около 4 часа най-дълго и след това дойде тока - но мисля, че там някъде му беше максимума.
                  Последно редактирано от lubo777; 31-08-08, 13:26.

Коментар

До: (разделена тема) Използване на електроагрегат за резервно захранване

Ще взема аз да купя един 1000VA APC да го "изкормя" и да виддя дали ще хареса и зарежда нашите акумулатори. Ако работи ще изхвърля директно всичките Ablerex-и
                    И ще се псувам защо преди години не бях разбрал за тия APC, че без проблем се "хакват" и работят ... но по-добре късно отколкото никога
                    НО ... ако работят тия APC веднага имам и решение на проблема - връзвам най-отпред смарт онлайн ups-a, зад него слагам APC-тата (два юпса с по 2 акумулатора) и се надявам около 6-7 часа (2.5 часа от смарт юпс-а + 4-5 часа от 2 хакнати APC = 6-7 часа) да издържим без ток. Това вече е доста по-добре от първоначалните 2.5 часа в момента.

Благодаря за идеята, наистина май няма да се наложи да изтровя колегите ми

P.S. Другия вариант е да накарам колегите в офиса да седят с противогази ... като се замисля за някой колеги съм леко изкушен от идеята
                    Последно редактирано от lubo777; 31-08-08, 13:33.

Коментар

Първоначално публикуван от lubo777 Преглед на мнение
                      ... Другия вариант е да накарам колегите в офиса да седят с противогази ... като се замисля за някой колеги съм леко изкушен от идеята
                      Противогази със стандартен дихател не помагат срещу СО. А хопкалитовият патрон, който върши тази работа, не става за повече от час-два.
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Може ли едно пояснение относно хакването на APC Smart-UPS 1000VA - акумулаторите се свързват като допълнителни батерии "легално" към съответен вход за външни батерии на юпс-а или трябва да се "изкорми" юпс-а и автомобилните акумулатори да "заменят" (да се свържат на мястото на вътрешните?
                        Конретно при нас акумулаторите заменят оригиналните малки акумулаторчета на Ablerex-ите - демек "кормим" ги защотото не подържат допълнителни батерии.

Ако акумулаторите се включват "чисто" като допълнителни батерии към този юпс може ли малко по-конкретно инфо за необходимите кабели и конкретно накрайници

Коментар

изкормват се, не става директно.

На по-големите (1400-1500VA), батериите са с един удобен куплунг, който просто трябва да го изкараш на гърба. На по-малките - с поялник.

Фърмуерът се оправя адекватно с изключение на едно - прогнозното време за работа на батерии. Леко пачваш APCUPSD да ползва напрежението като критерий за известяване/спиране и си свиркаш.

Иначе зарежда адекватно, изтощава адекватно, при зареждане процентите са верни.

Подробности - по телефона, ако искаш. Имам около 50 такива инсталации.

Подозирам, че силно ще черпиш.

Коментар

Нa 1000XL на APC си има букса за външен акумулатор ,но кабела струва около 200лв.
                            Ние ги ползваме директно без никакво преправяне и при товар 250VA изкарват около 8 часа със два автомобилни акумулатора 60 ah.Изненадан съм също от времето за заряд-моето наблюдение е около 10-12 часа.Също така на задния панел има едно бутонче с което подбираш режима на работа така че да "хареса" генератора.
                            Последно редактирано от Румен Николов-sineto; 02-09-08, 21:57.
                            Румен Николов

0888 358 572

Коментар

Хм, 10-12 часа значи че не е изтощен хубаво. Или 1000XL има по-голям заряден ток от 1000 (на който зарядния ток е около 2.5 ампера)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X