Здравейте ,колеги още съм не толкова опитен шофьор и имам въпрос....Та как продцедирате при заден ход с огледалата спрямо въртенето на волана.И най-вече да ви кажа ,че аз примерно съм свикнал само на огледала ( с някой изключения разбира се).... като има коли до мен в стремежа си да не качна нещо с задницата или да не ударя някой гледам само на огледалата странични и за обратно виждане но Забравям да гледам предницата на какво разтояние минава до съседната кола ,а при мен винаги е да кажем по далече ,защото не бързам да навивам веднага пълен а по малко и има едно по главно въпросче... Възможно ли е това да съм го виждал несъзнателно с периферното зрение и несъзнателно да съм усетил че ема място и за това да не съм погледнал, защото след маневрата започвам да се чудя как ми се е разминало и забравям дали съм погледнал или не и това ми е цял ден в главата... че съм бил на косъм.Ще се радвам на отговори ,а и на съвети от по опитни шофьори какво не и как да го правя и т.т Не си и мислете че съм някой с купена книжка или нещо подобно ,напротив -всичко съм си взел легално от първи път,толерантен шофьор съм изчаквам ,ако не съм сигурен за нещо оглеждам се ,често вече и предвиждам доста ситуаций преди да се случат и отреагирвам ,но незнам фобия ли имам ,какво ли постоянно ми е в главата това ,че "нещо ми се е разминало на косъм" и ,че съм на моменти разсеян...
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Въпрос към добрите шофьори? (опитни)
Свий
X
-
От: Въпрос към добрите шофьори? (опитни)
Първото, най-важно нещо е: да си спокоен
Второ: ГЛЕДАШ във всички посоки, кой от къде иде и на къде отива, но пак важи правило номер 1
Ако ти е трудно паркирането и знаеш теорията, потренирай на полигон или писта, село, герен(там където няма хора и МПС) сложи си препятствията и действай..
Всичко е практика, но според мен, моя личен опит - спокойстие..
Коментар
-
Според мен,започваш да задобряваш,едно елементарно странично паркиране си е изпитание за повечето шофьори с малък стаж и в повечето случаи си иска и външен навигатор.Трябва си олимпийско спокойствие,и добра работа с огледала и волан,това че влизаш на "косъм",означава,че си свикнал с габаритите на автомобила и го правиш машинално,аз въобще не го мисля,след 26-7г на волана.Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...
Коментар
-
Хич даже не си сбъркал. На заден ход колата е много по-маневрена - муцуната се изнася встрани много по-бързо (за по-малко изминато разстояние, и с по-малко обороти на волана), отколкото задницата на преден ход. Така че мислиш и свикваш много правилно, всичко ти е наред. Спокойствието ще ти дойде само с времето, само не му вярвай веднага. Най-много бели стават с шофьорите между 6 и 10 000 километра. Тогава вече решават че са шофьори, а още изобщо не са.
Но ти явно ще се справиш, щом си се замислил овреме.
Коментар
-
Незнам за празния полигон аз съм го карал но и до днес ми е "криво" да паркирам като няма коли /препятствия/ , слизам и виждам че съм паркирал като румънски тираджия.
Ако говориш за паркиране напред или назад и излизане после , не пипаш нищо. Щом не си закачил нищо на влизане без да въртиш волана даваш назад и си илизаш. Ако говориш за страничен гараж винаги е по лесно да влезеш назаден, после само въртиш волана и почти винаги излизаш без маневри.
Не се доверявай само на огледалата в последните години взеха да слагат разни тъпотии дето половината ти показва пътя по-назад и незнам си кво което може доста да те заблуди. Доста мои приятели се чудят и ме питат абе ти камион паркираш на тая миниатюрна кола се обръщаш назад.088455338две
"Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
Джамбазов 2010г..
Коментар
-
Благодаря ви, колеги за бързата реакция и точни отговори.Само едно не ви поясних... там дето паркирам на преден ход е като диагонално за всички коли има диагонални линий тоест са под 120градуса някъде всички и мен като ме наобиколят отстрани и отзад ми се налага да излизам не такака ,както съм влязъл ,а с навиване на волана за да изнеса задницата и всичко е точно ,но в времето което гледам на огледалата ,а някой път се и обръщам за да видя дали няма движещи се коли по траекторята дето трябва да измина Не поглеждам мн мн напред да видя дали няма да закача с предницата при заден ход съседната до мен кола примерно при излизане две коли са спрели близо до мен а зад мен на 5метра има тир и аз излизам първо с малко прав гледам да подмина маалко задницата на колата от дясно и навивам пълен десен като си гледам в огледалата ,но някой пъти не гледам съседната кола на какво разтояние е съседната кола до мен от ляво.... Случвало ли ви се е? Дали не го правя и машинално вече ,защото си познавам добре габаритите на колата а и си мисля че при спиране под ъгал на всички коли това помага при излизане да не качна съседната.... Все си мисля ,че ако тръгна да я закача с периферното зрение ще погледна че съм близо но не съм сигурен в това... А може би бях и стреснат защото снощи пред очите ми засякоха едно момче на главен път като от второстепенния път дивака не спря на стоп и го изхвърли от платното ,и представете си нахалнига Избяга ,НО номерат му при удара паднаи след два часа се върна (принудително) на птп ,като предварително органите го бяха намерили по рег номер... Живи и Здрави!
Коментар
-
На времето моя инструктор имаше една максима : На жена и огледало не се вярва . Та по тая причина ни караше да се показваме навън . Огледалата при различни светлинни условия лъжат така че поглеждай и с по едно око . Не е срамно да си обърнеш главата . Аз от камионите навремето свикнах да работя само със страничните огледала и средното на стъклото много не го поглеждам даже си го бях завъртял да гледам столчетата на децата .Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
Първоначално публикуван от turbodiesel2 Преглед на мнениеБлагодаря ви, колеги за бързата реакция и точни отговори.Само едно не ви поясних... там дето паркирам на преден ход е като диагонално за всички коли има диагонални линий тоест са под 120градуса някъде всички и мен като ме наобиколят отстрани !ТЛК-120 Николай Колев
0898521295
Коментар
-
Ти най-важното си го разбрал.Не бързай,ГЛЕДАЙ на всички огледала,регулирай ги така,че да виждаш изцяло контура на автомобила(ако са електрически-ще се различава при паркиране,движение по магистрала и т.н.). Трябва време,ма не се върти,ще свикнеш.Не мисля,че някой не е правил простотии и му се е разминало при паркиране.Развиването на нужното за случая периферно зрение,идва с опитите.А и си пропуснал най-важното:българин слаб шофьор,авджия и женкар Няма.А тези простотии се правят от името на всички ни.
Даника
Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h
Коментар
-
Господи изговорихте на момчето хиляди глупости...я си спомнете когато карахме курсовете ...за да паркираш успоредно назад колата ти трябва да е на 30-45см.успоредно на предната паркирала кола тогава нямаш проблем стига да си педценил, габаритите ти отговарят ли на свободното място....Ей не бързайте да ме хокате като съм жена карам освен коли и джипове и малки комийончета от по десетина тона и пр. наложи ми се да изкарам и С, заради работата...лесно не се печели хлябът. Според мен шьофорлъкът е вроден...като гените или го имаш или не....има и мъже които не могат и десен да направят като хората ....но има и жени дето ще ви скрият шапката.....но това с паркирането е като с любенето или го можеш или не ставаш и за двате.....опит и умение му е майсторлъкът.....Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Доби Преглед на мнениеГосподи изговорихте на момчето хиляди глупости...я си спомнете когато карахме курсовете ...за да паркираш успоредно назад колата ти трябва да е на 30-45см.успоредно на предната паркирала кола тогава нямаш проблем стига да си педценил, габаритите ти отговарят ли на свободното място....Ей не бързайте да ме хокате като съм жена карам освен коли и джипове и малки комийончета от по десетина тона и пр. наложи ми се да изкарам и С, заради работата...лесно не се печели хлябът. Според мен шьофорлъкът е вроден...като гените или го имаш или не....има и мъже които не могат и десен да направят като хората ....но има и жени дето ще ви скрият шапката.....но това с паркирането е като с любенето или го можеш или не ставаш и за двате.....опит и умение му е майсторлъкът.....!
Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар