Здравейте ,колеги още съм не толкова опитен шофьор и имам въпрос....Та как продцедирате при заден ход с огледалата спрямо въртенето на волана.И най-вече да ви кажа ,че аз примерно съм свикнал само на огледала ( с някой изключения разбира се).... като има коли до мен в стремежа си да не качна нещо с задницата или да не ударя някой гледам само на огледалата странични и за обратно виждане но Забравям да гледам предницата на какво разтояние минава до съседната кола ,а при мен винаги е да кажем по далече ,защото не бързам да навивам веднага пълен а по малко и има едно по главно въпросче... Възможно ли е това да съм го виждал несъзнателно с периферното зрение и несъзнателно да съм усетил че ема място и за това да не съм погледнал, защото след маневрата започвам да се чудя как ми се е разминало и забравям дали съм погледнал или не и това ми е цял ден в главата... че съм бил на косъм.Ще се радвам на отговори ,а и на съвети от по опитни шофьори какво не и как да го правя и т.т Не си и мислете че съм някой с купена книжка или нещо подобно ,напротив -всичко съм си взел легално от първи път,толерантен шофьор съм изчаквам ,ако не съм сигурен за нещо оглеждам се ,често вече и предвиждам доста ситуаций преди да се случат и отреагирвам ,но незнам фобия ли имам ,какво ли постоянно ми е в главата това ,че "нещо ми се е разминало на косъм" и ,че съм на моменти разсеян...
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Въпрос към добрите шофьори? (опитни)
Свий
X
-
От: Въпрос към добрите шофьори? (опитни)
Първото, най-важно нещо е: да си спокоен
Второ: ГЛЕДАШ във всички посоки, кой от къде иде и на къде отива, но пак важи правило номер 1
Ако ти е трудно паркирането и знаеш теорията, потренирай на полигон или писта, село, герен(там където няма хора и МПС) сложи си препятствията и действай..
Всичко е практика, но според мен, моя личен опит - спокойстие..
Коментар
-
Според мен,започваш да задобряваш,едно елементарно странично паркиране си е изпитание за повечето шофьори с малък стаж и в повечето случаи си иска и външен навигатор.Трябва си олимпийско спокойствие,и добра работа с огледала и волан,това че влизаш на "косъм",означава,че си свикнал с габаритите на автомобила и го правиш машинално,аз въобще не го мисля,след 26-7г на волана.Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...
Коментар
-
Хич даже не си сбъркал. На заден ход колата е много по-маневрена - муцуната се изнася встрани много по-бързо (за по-малко изминато разстояние, и с по-малко обороти на волана), отколкото задницата на преден ход. Така че мислиш и свикваш много правилно, всичко ти е наред. Спокойствието ще ти дойде само с времето, само не му вярвай веднага. Най-много бели стават с шофьорите между 6 и 10 000 километра. Тогава вече решават че са шофьори, а още изобщо не са.
Но ти явно ще се справиш, щом си се замислил овреме.
Коментар
-
Незнам за празния полигон аз съм го карал но и до днес ми е "криво" да паркирам като няма коли /препятствия/ , слизам и виждам че съм паркирал като румънски тираджия
.
Ако говориш за паркиране напред или назад и излизане после , не пипаш нищо. Щом не си закачил нищо на влизане без да въртиш волана даваш назад и си илизаш. Ако говориш за страничен гараж винаги е по лесно да влезеш назаден, после само въртиш волана и почти винаги излизаш без маневри.
Не се доверявай само на огледалата в последните години взеха да слагат разни тъпотии дето половината ти показва пътя по-назад и незнам си кво което може доста да те заблуди. Доста мои приятели се чудят и ме питат абе ти камион паркираш на тая миниатюрна кола се обръщаш назад.088455338две
"Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
Джамбазов 2010г..
Коментар
-
Благодаря ви, колеги за бързата реакция и точни отговори.Само едно не ви поясних... там дето паркирам на преден ход е като диагонално за всички коли има диагонални линий тоест са под 120градуса някъде всички и мен като ме наобиколят отстрани и отзад ми се налага да излизам не такака ,както съм влязъл ,а с навиване на волана за да изнеса задницата и всичко е точно ,но в времето което гледам на огледалата ,а някой път се и обръщам за да видя дали няма движещи се коли по траекторята дето трябва да измина Не поглеждам мн мн напред да видя дали няма да закача с предницата при заден ход съседната до мен кола примерно при излизане две коли са спрели близо до мен а зад мен на 5метра има тир и аз излизам първо с малко прав гледам да подмина маалко задницата на колата от дясно и навивам пълен десен като си гледам в огледалата ,но някой пъти не гледам съседната кола на какво разтояние е съседната кола до мен от ляво.... Случвало ли ви се е? Дали не го правя и машинално вече ,защото си познавам добре габаритите на колата а и си мисля че при спиране под ъгал на всички коли това помага при излизане да не качна съседната.... Все си мисля ,че ако тръгна да я закача с периферното зрение ще погледна че съм близо но не съм сигурен в това... А може би бях и стреснат защото снощи пред очите ми засякоха едно момче на главен път като от второстепенния път дивака не спря на стоп и го изхвърли от платното ,и представете си нахалнига Избяга ,НО номерат му при удара падна
и след два часа се върна (принудително) на птп ,като предварително органите го бяха намерили по рег номер... Живи и Здрави!
Коментар
-
На времето моя инструктор имаше една максима : На жена и огледало не се вярва . Та по тая причина ни караше да се показваме навън . Огледалата при различни светлинни условия лъжат така че поглеждай и с по едно око . Не е срамно да си обърнеш главата . Аз от камионите навремето свикнах да работя само със страничните огледала и средното на стъклото много не го поглеждам даже си го бях завъртял да гледам столчетата на децата .Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .
Коментар
-
И къде е мястото? А ТИР-А как се е добрал до там,сигурно е бил 4х4х4.Първоначално публикуван от turbodiesel2 Преглед на мнениеБлагодаря ви, колеги за бързата реакция и точни отговори.Само едно не ви поясних... там дето паркирам на преден ход е като диагонално за всички коли има диагонални линий тоест са под 120градуса някъде всички и мен като ме наобиколят отстрани !
ТЛК-120 Николай Колев
0898521295
Коментар
-
Ти най-важното си го разбрал.Не бързай,ГЛЕДАЙ на всички огледала,регулирай ги така,че да виждаш изцяло контура на автомобила(ако са електрически-ще се различава при паркиране,движение по магистрала и т.н.). Трябва време,ма не се върти,ще свикнеш.Не мисля,че някой не е правил простотии и му се е разминало при паркиране.Развиването на нужното за случая периферно зрение,идва с опитите.А и си пропуснал най-важното:българин слаб шофьор,авджия и женкар Няма.А тези простотии се правят от името на всички ни.
Даника
Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h
Коментар
-
Господи изговорихте на момчето хиляди глупости...я си спомнете когато карахме курсовете ...за да паркираш успоредно назад колата ти трябва да е на 30-45см.успоредно на предната паркирала кола тогава нямаш проблем стига да си педценил, габаритите ти отговарят ли на свободното място....Ей не бързайте да ме хокате като съм жена карам освен коли и джипове и малки комийончета от по десетина тона и пр. наложи ми се да изкарам и С, заради работата...лесно не се печели хлябът. Според мен шьофорлъкът е вроден...като гените или го имаш или не....има и мъже които не могат и десен да направят като хората ....но има и жени дето ще ви скрият шапката.....но това с паркирането е като с любенето или го можеш или не ставаш и за двате.....опит и умение му е майсторлъкът.....Силните плачат сами. Не ръкомахат. Не викат. В гръб не забиват ками. И не се кланят на никого.
Коментар
-
+1Първоначално публикуван от Доби Преглед на мнениеГосподи изговорихте на момчето хиляди глупости...я си спомнете когато карахме курсовете ...за да паркираш успоредно назад колата ти трябва да е на 30-45см.успоредно на предната паркирала кола тогава нямаш проблем стига да си педценил, габаритите ти отговарят ли на свободното място....Ей не бързайте да ме хокате като съм жена карам освен коли и джипове и малки комийончета от по десетина тона и пр. наложи ми се да изкарам и С, заради работата...лесно не се печели хлябът. Според мен шьофорлъкът е вроден...като гените или го имаш или не....има и мъже които не могат и десен да направят като хората ....но има и жени дето ще ви скрият шапката.....но това с паркирането е като с любенето или го можеш или не ставаш и за двате.....опит и умение му е майсторлъкът.....
!
Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.
Коментар