И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
22/100, все пак е лек автомобил. Сериозна разлика - при 75км/ч е 14/100. Проверено - едните измервателни 100 ги измина Румбата, а другите 100 - жената на davc. Аз спях, ама не вярвам да са спирали някъде да източват газ в туби и да я продават на таксиджиите.
В задачата има по-интересен въпрос - как си ги прилъгал да карат това?
И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ
В задачата има по-интересен въпрос - как си ги прилъгал да карат това?
На Румбата това му бяха първите 200-300км пробег на шофьорската книжка и той би карал всичко, а на Виолета по принцип не и пука, тя ще кара всичко, еле па ако е към морето.
Хубаво, ама ще взема да пробвам аз, като тръгна някъде на дълъг път, за в града няма смисъл. И ще споделя разликата на магистралата каква е да кажем при 90 км в час. Знам само, че гума на покрива ми вдига разхода с 3/100 газ, защо ако прикрия два големи джоба да не намаля разхода с 1/100. Не че това има някакво фунадментално значение разбира се, за 1 л газ никой нема да се мори. Мисълта ми е дали ще стане изобщо.
Иначе няма лошо и хумора ми хареса
Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА
Просто за дълъг път си вземи лек автомобил - ще е далеч по-ефективно. Ако не ти се купува и поддържа автомобил, и не пътуваш често на дълги разстояния ползвай кола под наем - ще се убедиш, че е още по-ефективно.
"Обичам България, само по една причина - защото си е моя! А иначе, кой би живял доброволно в кучи ..."
Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА
Данчо, разкарай резервната гума от покрива, не вдигай повече от 90 км/ч, избягвай резките ускорения и спирания..... Ако нямаш кора или оригиналния дефлектор ПОД мотора - намери си го и го сложи.....
Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ
Според руснаците резервната гума на Фронтерите действа като парашут /наистина е прекалено изнесена/ и без нея разхода пада с половин литър - не съм го проверявал обаче. Ако е вярно, далаверата е десетина лева на резервоар или 100-200 лева годишно.
Аз извадих миналото лято резервната гума отзад.
Не съм усетил никаква разлика в движението/ускоряването както и в разхода на гориво.
За сметка на това при 70-80 км/ч към постигал 11/100 газ, а при 100-120 км/ч е 14/100. Т.е. челното съпротивление е значително, но независимо от резервната гума.
При камионите максималната скорост е ограничена на 90км/ч. Обаче аеродинамиката си оказва влияние. Сега на мода са всякакви еко-меко, щуротии, като се изготвят цели комплекси от мерки за намаляване на разходите и замърсяването. Като цяло е сложно, и се прецизират все повече неща които оказват влияние на разхода. Специални аеродинамични пакети, както за самия камион, така и за ремаркето. Гуми осигуряващи икономия, ограничаване на скоростта на 80-85км/ч, режими на автоматизирано превключване на предавките насочени към икономично движение(включително и автоматично изключване от скорост и движение по инерция в определени условия).(Правят се дори опити за хибридни задвижвания с рекупериране на енергия). Обаче всички тези неща там се оправдават от предназначението на машините.Това са комерсиални транспортни машини, акцентът върху ефективността, е отнесен към огромните пробези които изминават и големия брой такива транспортни машини. Просто казано, дори и минимална икономия излиза на голяма сметка за целия период на експлоатация на автомобила. За един милион километра, икономия от литър-два-три на 100км.(относително малък процент при тях), се калкулира като икономия от 10-20-30тона дизелово гориво(чиято цена ще продължава да расте). Но в комерсиалния свят парите са респективно и време, така че не винаги се ползва намаляване на скоростта и икономисване на гориво. За джипките важат същите правила, но ползата ще е относително малка и вероятно труднозабележима. Процентно, икономията от всичките мерки при камионите е между 5 и 10%. Отнесено към разхода на джипка, плюс/минус 0,5-1л/100км път. И това в най-добрия случай, защото в джипа не се взимат всички мерки за икономичност, които се вземат при такива камиони. Отделно като се добави и субективния фактор, влиянието на човека върху начина на управление и някои специфични пътни условия, евентуалната икономия от такъв комплекс от технически мерки за постигането и, би била пренебрежимо малка. Особено пък отнесена към пробега който се изминава с джиповете. С две думи, и всичко необходимо да се направи за да ти е по-икономичен джипа, я спестиш 50-100лв на година, я не!(зависи и от пробега) Това при еднакво каране, а само с внимателно каране и без бързане, може да постигнеш много повече.
ПП. Иначе за формулките, има си значение и какво е МПС-то. То се вижда. Най-малкото "челната площ"(всъщност се има предвид нейната проекция) е различна в различни машини(превозни средства), дори при еднакъв коефициент на въздушно съпротивление. Обикновено за даден тип превозно средство габаритните размери не могат да се намалят под определени граници, затова се търси оптимизиране на коефициента на въздушно съпротивление по различни начини.Поставянето на панели за намаляване на влиянието на вихрите създавани от колелата също се използват. Но приносът им към общото повишаване на икономичността е относително малък (почти неосезаем особено в случая на джип).
Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."
Коментар