Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Хитринки за повече км. за същите пари :)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Хитринки за повече км. за същите пари

Първата предпоставка е изправен автомобил. Добре регулирана предница, коректно налягане на гумите и изправни лагери и спирачки които не задържат автомобила. Следващото е плавно ускорение, по ниски скорости и съобразяване с ландшафта. Безплатен обяд няма.
    Качвал съм се на тренажор имитиращ натоварен камион, доста реалистичен на който първоначално постигнах разход от 76/100. След съвети на инструктора на третия опит разхода падна на 24/100 за същият маршрут от спазване наглед на съвсем дребни неща.
    "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от Dobril Dossev Преглед на мнение
      Добре ще е да съберем на едно място хитринки за икономия на гориво
      1. Каране зад по-голяма от тебе машина. Идеята е, този отпред да цепи въздуха. Това е с много голям ефект за жипки
      2. Гуми: по-тесни и по-напомпени.
      3. Гориво: зареждане при минимална температура, на бензиностанцията с най-висока надморска височина по маршрута.
      За зимата първите 2 хитринки могат да са опасни !
      1. Не ти трябва пред теб камион - просто трябва да караш с постоянна скорост. Без амплитуди и промени .
      2. Гумите - вярно.
      3. Горивото - според мен измервателните уреди на колонката са нагласени според Н.В. и според температурата.
      За Н.В. - нали и колата ти гори на същата височина - ще има промяна и в нейното харчене, адекватно на бензиноколонката. Така си мисля, не че знам.
      Икономията си остава - икономичното гориво:
      1. Електро - не сме дорасли още за него.
      2. Газ - при пропан/бутана често ни бъзикат с качеството и с налягането (въздух в газта). Почти с 1/3 е икономията, но заради "игричките" с качеството често сме разочаровани.
      3. Метан - при налягане 250 атм. е трудно да те бъзикат. Пак има начини, но рядко . Икономия е повече от 1/2 сума...повече.
      Освен това "тежкия крак" не се усеща повече от 1 лв/100 км разлика.
      И колкото и да си говорим натам вървим - газопроводи и метан станции директно захранени от газопровода. Няма трянспорт, загуби, смесителни формули и т.н.
      И много предприятия и градове вече са на газ.
      Та според мен за икономично шофиране - вместо да си променям главата (как, зад кого да карам и по какъв наклон да пускам по инерция) по-лесно е да си променя колата.
      Но това си е мое мнение.

Коментар

Най-хитро е да работиме повече и по-качествено, така че да не мислим за глупости от сорта " Как да таковаме дявола във въздуха". Иначе двигателят е най-икономичен при установени режими. Не трябва рязко да се натиска педала за газта. Едно време инструктора ни учеше да ползваме педала на газта и педала на спирачката все едно върху тях има яйце. Каране по инерция не е добро решение (даже е опасно). При спускане по дълъг наклон в следствие на честата употреба на спирачката, върху феродото се образува слой, който пречи на спирането. Така, че не го препоръчвам при никакъв случай.
        Последно редактирано от Стоян Боюков-Sariones; 04-03-11, 16:07.
        Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Аз доколкото знам температрата на горивото излизащо от колонката е константа , т.е една и съща.Върти ме се в главата че резервоарите в земята се "къпят" в антифриз.
          „Дори водата придобива лош вкус, щом се взема по рецепта.“

Коментар

Това за инерцията как става с автоматик?Иначе за другото ясно.

Коментар

Карайте така,че колкото се може по-рядко, да ползвате спирачка. Всяко натискане директно ви бърка в джоба.

Коментар

Първоначално публикуван от petkof Преглед на мнение
                Като включиш на "N"

Коментар

1.
                  .
                  .
                  n. Оптимизиране на теглото, носете само това оборудване, което ще ползвате в конкретното пътуване. Някъде четох, че багажника за таван качва разхода до 1 л./100 км., ако сложим по широките гуми 0,2 л./100 км. и 20 кг. железа из колата и сбора е около 1,5- 1,6 л./100 км.
                  Как милата ми родина се падна в толкова скапана държава?

Коментар

3. Гориво: зареждане при минимална температура, на бензиностанцията с най-висока надморска височина по маршрута.
                    Дебитомера в колонката отчита температурата при изчисляването на дебита.Ако не намериш някоя стара селска бензиностанция, но там ще имаш доста екстри в горивото.

Коментар

Почти всички участници в темата карат с най-големите възможни гуми,носят от 20-100кг. в повече ( с някой друг авер-стават и 300кг. в повече), за разходка изгарят по 20-30 лв. гориво за кеф на излизане.
                      Останалите до 100% карат 10 пъти по леки машини които горят почти като гореспоменатите.

Ааааа, за разхода ли говорехме? Уроди! Днес да не сте на вълна здравословен живот?

Правилното заглавие на темата е - "Как да кара жена ми , че да остават повече кинти за мойте простотии!"
                      Последно редактирано от //Радо//; 05-03-11, 08:29.
                      Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Отдавна си мисля и почти мечтая:
                        Дали неможе да се сложи ел двигателче на задното колело (за автомобилите с предно предаване) и през задръстванията леко на ток от акумулатора.....
                        Мисълта ми е нещо като стартер с маховика и подобно зацепване по барабана.....
                        Дали няма да стане?!

Тема за размисъл.....
                        Бензиновия двигател на празен ход харчи пак достатъчно!
                        Дизела -много малко.

А задръстванията стават все по-големи!....
                        АИГ-Заваряване ООД
                        Заваръчни апарати "DEL"
                        http://www.aigwelding.com
                        0889 522 036

Коментар

Първоначално публикуван от petkof Преглед на мнение
                          Автоматик и икономия са взаимноизключващи се понятия.

По темата - каране извънградско до 60 км/ч е икономично за нашите машини с аеродинамика на тухла четворка. Аз не мога така
                          Вчера карах сивика на баща ми, на метан е. С 6.70лв минах 135 км. Това при цена на метана 1,33 лв/кг. Интересното е, че когато беше моя, разходът пак беше 5 лв/100 км, а цената беше около 0.80лв/кг. Повече км за същите пари - икономична кола на метан!
                          Последно редактирано от Ivan_J; 05-03-11, 09:09.

Коментар

Първоначално публикуван от tiramisu Преглед на мнение
                            Като включиш на "N"
                            На "N" само се проверява маслото, никога не карайте автоматик на "N".

По темата: аз съм за т.1 и т.2 и колкото се може по малко товар, ако може без тъщата и трябва двигателя да се слуша, и да знаеш какво да слушаш.
                            Mitsubishi Delica 4x4 / Renault Clio III

Коментар

Първоначално публикуван от Тодор Тодоров (Тошко) Преглед на мнение
                              На "N" само се проверява маслото, никога не карайте автоматик на "N".

По темата: аз съм за т.1 и т.2 и колкото се може по малко товар, ако може без тъщата и трябва двигателя да се слуша, и да знаеш какво да слушаш.
                              Колегата попита как става , а не дали трябва или не трябва.
                              Всъщност дали може си зависи от типа автоматик , между другото някои от новите автоматици ги дават с една идея по-икономични от мануала , при нормално каране.Но да не изместваме посоката на темата.
                              Последно редактирано от tiramisu; 05-03-11, 13:18.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                                Карайте така,че колкото се може по-рядко, да ползвате спирачка. Всяко натискане директно ви бърка в джоба.
                                Напълно съм съгласен с колегата.
                                MITSUBISHI MONTERO 3.0 V6
                                (А1+)
                                О877ООО98О

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X