Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Комбиниран акумулаторен перфоратор Parkside Performance

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Комбиниран акумулаторен перфоратор Parkside Performance



    Бидейки геолог по образование и призвание, през годините често ми се е налагало да се боря с различни по твърдост и състав скали, да се опитвам да ги раздробявам или да отчупвам от тях различни късове. И сега, макар и отдавна да работя нещо друго, съм запазил геологията и колекционирането на кристали като хоби и обикалям българските планини в търсене на различни творения на природата. За да се сдобия с някой хубав образец и да го откъртя от скалата, често ми се налага да ползвам силови методи и ръчни инструменти. Това обикновено става с чук и длето, по-рядко с кирка и лопата, а при по-сериозни ситуации се намесва и лост.

    И може би никак не бе случайно, че от екипа тестери на OFFRoad-Bulgaria.com точно на мен се падна да пробвам и поработя с един отличен заместител на чука и длетото - акумулаторен перфоратор Parkside Performance.

    Компактен, стилен и мощен уред за пробиване и къртене, независим от кабели и захранване.
    От 3 години притежавам малък винтоверт Parkside и съм изключително доволен, но тук за пръв път се сблъсквам с Performance серията на ръчните инструменти на марката. И така, на пръв поглед, идва една добре опакована и компактна на вид кутия.


    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:1.jpg Прегледи:0 Размер:445.7 КБ ID:6534428
    Грабва ме със удобната дръжка и чудо, метални закопчалки, сериозни и стабилни.

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:2.jpg Прегледи:0 Размер:280.3 КБ ID:6534429


    Технически данни според официалната брошура:


    Литиево йонен акумулатор: max. 20 V (4,0 Ah)

    Енергия на удара: 3 J

    Брой удари: 0 – 4700 min-¹

    Обороти на празен ход: 0 – 950 min-¹

    Max. диаметър на пробиване: 24 mm в бетон и камък / 13 mm в метал / 27 mm в дърво

    Включени принадлежности: 1 метален ограничител за дълбочина на пробиване.



    Безчетков двигател, който се износва по-бавно и гарантира по-дълъг живот на уреда.
    Мощен ударен механизъм (с енергия на удара 3 J) осигурява достатъчно мощност за обработка на разнообразни материали, като мaксималният диаметър на пробиване в бетон и камък е 24 mm, в метал – 13 mm, а в дърво – 27 mm.

    Централен селекторен превключвател на машината за лесна смяна на наличните функции:

    - пробиване без удар (за материали с крехка структура),
    - ударно пробиване с включен ударен механизъм (за твърди материали като бетон)
    - къртене (с включен ударен механизъм при спряно въртене) и плавна настройка за центровката на длетото

    Сигурност при работа осигуряват металният ограничител за дълбочина на пробиване и колелото за ограничаване на оборотите.
    Вградено LED осветление за манипулации в слабо осветени пространства.

    Перфораторът е снабден с удобна ръкохватка с меко противоплъзгащо покритие, както и с допълнителна дръжка, която може да се върти на 360°.
    Бързодействащ патронник със система SDS-Plus.

    Акумулаторната батерия (20 V/4,0 Ah) е съвместима с всички уреди от серията PARKSIDE X 20 V Team. Зареждането й отнема 60 минути, след което бързодействащото зарядно устройство, включено в комплекта, се изключва автоматично.


    Теглото също е сериозно, загатва за солиден инструмент вътре. И така и се оказа, вътре компактно са подредени акумулаторен перфоратор Parkside Performance с батерия 20V, 4 Ah, зарядно за нея и книжка с инструкции.


    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20191209_084915.jpg Прегледи:0 Размер:410.5 КБ ID:6534430
    Самия перфоратор е окомплектован с удобна дръжка за стабилна работа и регулатор на дълбочината на пробиване.

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:6.jpg Прегледи:0 Размер:297.4 КБ ID:6534431
    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:8.jpg Прегледи:0 Размер:308.3 КБ ID:6534433

    Цвета на инструмента, за разлика от традиционните уреди Parkside, не е зелено и черно с червено, а черно и сиво с червено. Корпуса не е 100% пластмаса, а комбинация от метал и пластмаса. В метален корпус е поместен основния двигател на уреда.

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20191209_084927.jpg Прегледи:0 Размер:292.9 КБ ID:6534434

    Теглото е 3.7 килограма с батерия и поставено длето и е възможно да се работи с една ръка, реално се удържа, но трудно и стабилната работа изисква да се държи с две ръце.

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:5.jpg Прегледи:0 Размер:380.6 КБ ID:6534435

    В дръжката е монтиран и светодиод за подсветка на работното пространство, което определено улеснява работата при липса на достатъчно светлина.
    Ето още веднъж, с риск да се повторя, малко технически детайли:
    Честота на въртене на празен ход – 0-950 оборота на минута.
    Брой удари – 0-4700 минута
    Сила на удара – 3J( искам да отбележа, електрически, не акумулаторни, уреди от реномирани мaрки с по-големи габарити също имат сила на удар между 2.6J и 3J)
    Максимален диаметър на пробиване
    13 мм за стомана
    27 мм за дърво
    24 мм за бетон
    Показателите на литиево-йонната акумулаторна батерия от серията X20Vteam също са впечатляващи:
    Номинално напрежение 20V
    Капацитет 4Ah
    10 клетки
    Зарежда се от зарядното от 0 до пълен капацитет за приблизително 60 минути. Има цветен индикатор за нивото на заряд( от зелено през оранжево до червено) на батерията, който с едно натискане на малък бутон показва дали има нужда от зареждане - червено, има частичен заряд - оранжево и червено или батерията е пълна и готова за работа - зелено.

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20191209_112242.jpg Прегледи:0 Размер:281.0 КБ ID:6534450
    Реално тази батерия е една от най-големите, които могат да се намерят на пазара като капацитет и гарантират дълга работа на инструмента с нея. Поставя се в дълбоки улеи на дръжката, а големия бутон за освобождаване я държи стабилно на място, избягвайки всякакво движение или луфт, така характерни за някои други марки инструменти от този тип.

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20191209_112401.jpg Прегледи:0 Размер:277.5 КБ ID:6534457

    Зарядното също се захваща стабилно с батерията и има индикатори - червено при разредена батерия и зелено, когато батерията е заредена и готова за работа.

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20191209_112449.jpg Прегледи:0 Размер:275.1 КБ ID:6534458

    И нещо дребно, но правещо впечатление - кабела на зарядното устройство е достатъчно дълъг.

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20191209_112349.jpg Прегледи:0 Размер:430.3 КБ ID:6534459

    Това често не е така при този тип уреди и прави проблеми при позиционирането около контакта, но тук този проблем не съществува
    В куфара има предвидено гнездо за втора батерия, която може да се закупи отделно, което прави къртача готов за много дълга и продължителна работа

    Захвата на бургиите и длетата е SDS Plus. Перфоратора има 4 позиции на работа – Пробиване, Ударно пробиване, Настройване позицията на секача и Къртене.

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20191209_084953.jpg Прегледи:0 Размер:348.1 КБ ID:6534446
    Има и 6 настройки на оборотите и честота на ударите.

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20191209_085011.jpg Прегледи:0 Размер:573.1 КБ ID:6534447
    Естествено, има и бутон за обръщане посоката на въртене, удобно поставен до старт-стоп бутона.

    Натиснете снимката за да я уголемите  Име:IMG_20191209_085018.jpg Прегледи:0 Размер:332.8 КБ ID:6534448

    Допълнителната дръжка за удобна работа се мести във всички посоки около оста на инструмента за лесна и удобна работа. Като цяло ергономията му е на много високо ниво, държи се удобно и стабилно, дава възможност за работа и в по-тесни пространства.
    Но каквото и да си говорим, работат с твърди материали е истинския тест за всеки къртач. Затова игнорирах дървото и метала, там е ясно, че на режим Пробиване инструмента ще се справи, и се насочих директно към твърд бетон и скали. Мои близки хора завършват строежа на семейната си къща, по която определено има още много работа за такъв инструмент и в мразовитото декемврийско утро ги посетих, надъхан за сериозни тестове. Но преди това съветвам всеки да остави този, а и който и да е подобен уред, първо да поработи на празен ход в режим Къртене, за да загрее смазващото масло в патронника. Така и аз отделих минута за това занимание, след което се хвърлих директно на един ъгъл стърчащ бетон, който трябваше да бъде обработен. Благодарение на лекотата( спрямо подобните аналози) и ергономията на дръжките неудобната позиция не беше проблем. Леко и уверено длетото захапа бетона и се разхвърчаха късове. Целта беше да се оглади, а не разтроши материала, с което машината се справи блестящо, както е видно и от клипа( моля да игнорирате неопитността на боравещия с инструмента



    Не беше нужно никакво особено усилие, което ме амбицира за следващия тест – здрав и объл варовиков къс.



    Тук опребелено се искаше майсторлък, който аз нямам, за да се борави правилно с перфоратора, но въпреки това камъка се предаде. Ако беше по-голям, определено можеше да забия длетото в него, както правят в някои големи магазини. Държа да отбележа, варовика е мек, но здрав материал, плътен и труден за чупене. Но след като го преодолях, реших да направя върховен тест – да противопоставя перфоратор Parkside Performance срещу витошко паве. Моите приятели бяха оградили една фиданка с няколко такива павета и аз подхванах едното. Сиенита, от който е изградено павето, е особено корава и плътна скала, пословична със своята твърдост и издържливост на всякакви механични влияния. Не случайно от тази скала са изработвани настилките на стара София, които все още седят на оживени булеварди и отказват въпреки над 100 годишната си служба да се предадат. Та избрах аз едно такова паве и започнах да къртя единия ъгъл с инструмента.



    Както се вижда в клипа, за няколко секунди павето поддаде и сиенита се откърти. Можех да продължа още много, камъни и бетон из двора на новостроящата се къща не липсваха, но представянето до момента беше красноречиво. Ако трябва да обобщя епизода Къртене, с оглед на компактния си размер и параметри перфоратор Parkside Performance се справя блестящо с това, което може да се очаква от него – оглаждане на бетон, къртене на малки късове от бетон, скали и зидарии. Все пак това е компактен уред и не е предназначен за пробиване на отвори за врати в дебел бетон или дялане на камъни за настилка от големи скални късове. Но прекрасно би се справил с издълбаване на кабелен канал или гнездо за разпределителна кутия например. Къртенето е все пак само една от функциите на уреда, редно беше да пробвам и пробиване. За цел си избрах вече огладения бетон. Останах изумен от лекотата на работа.



    Вижда се в приложения клип, но буквално за секунди бургията влиза навътре в бетона и пробива дълбок отвор. Като бормашина перфоратор Parkside Performance се справя блестящо и безотказно.
    Ако трябва да обобщя, перфоратор Parkside Performance е универсален инструмент, полезен за всеки домашен майстор и сигурен помощник при къртене на мазилки, пробиване на всякакви материали, прокопаване на кабелни канали, оглаждане на различни ръбове и куп други дейности. Компактен, в здрава и сигурна кутия, той не заема място и спокойно замества няколко инструмента накуп. А факта, че е акумулаторен уред, независим от кабели и ток, го прав прекрасен помощник и в градината, гаража и вилата.










    Прикачени файлове
    Последно редактирано от Венцислав Петров; 10-01-20, 16:46.
    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
    www.ADV-Bulgaria.com

  • #2
    В четвъртък ще направя опит да го купя. Едно питане за зарядното, има ли охлаждане, дали бръмчи винтилаторче като се включи? Иначе по мое мнение с тази батерия Х20 е крачка назад, предишните бяха 5 Ah на Самсунг, но явно се търси възможно най- ниска цена. Най- евтиния аналог при нас е над 250лв. само бодито. Излязоха доста клипове на този модел,та ако го купя, задължително ще го пробвам още в магазина, защото имаше клип с дефектен, съвсем нов.
    И да се похваля! Поръчаха ми от Германия две батерии за старите Перформерси 5Ah само за 35 евро с доставката. Около 20. 12 ще ми ги пратят по човек.
    Последно редактирано от mitko 53; 13-12-19, 21:11.

    Коментар


    • #3
      Разхлопва ли се захвата на батериите като при старите модели?При мен на ударния винтоверт захвата е здрав,но на гайковерта захвата се разхлопа и на моменти изключва като започне да чука.Реших си проблема като винаги държа гайковерта за ръкохватката и за батерията едновременно.

      Коментар


      • #4
        Имам три инструмента от Х20- компакт,ъглошлайф и перфоратор, не съмимал проблеми с откопчаване на батерията.

        Коментар


        • Kirilpm
          Kirilpm коментира
          Редактиране на коментар
          И аз имам три нормален винтоверт с патронник, ударен винтоверт HEX захват, и ударния гайковерт, проблема логично го има само при ударния гайковерт.Не се откачат, просто от време на време прекъсва връзката между батерията и корпуса.

      • #5
        Гледам Злати не отговаря вече много време. Струва ми се, ще трябва да му се вземе перфоратора... Да не намалее някоя от планините ни кой го знае какво кърти сега... Според мен точно за геолози, бивши, настоящи или такива по душа, перфоратори само с кабел...
        VPetrov.photography

        Коментар


        • #6
          Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
          Сила на удара – 3J( искам да отбележа, електрически, не акумулаторни, уреди от реномирани мaрки с по-големи габарити също имат сила на удар между 2.6J и 3J)
          Това дето се вижда по клиповете е доста далеч от 3 джаула.

          Коментар


          • #7
            Браво, Злати, много хубаво ревю!
            www.offnews.bg

            Коментар


            • #8
              Eто и най- новото по темата https://www.youtube.com/watch?v=pVln57w7X6k .

              Коментар


              • #9
                Не че нещо но сравнение на ябълки с банани не са особено полезни независимо, какво твърдят...
                VPetrov.photography

                Коментар


                • #10
                  С две думи - играчка, която не е жалко да купиш? Или да подариш за Нова година, на някой който има хоби?
                  Записах си го.

                  Коментар


                  • #11
                    3 джаула категорично не е тази машина,най-мощната наша машина на батерии е 2.6 джаула и при направа на отвор в бетон,първите 5 мм.изхвърчат ,аналогична бургия като от клипа на Злато,я вкарва до патронника за 6-7 секунди.

                    Ако е важно,пратети ми го този,ще направя тест със десетина перфоратора ,половината от тях на батерии по празниците.
                    От друга страна,такава голяма търговска верига,не може да си позволи да лъже половин Европа,има някаква уловка.
                    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
                    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
                    Анатолий Пейчинов o8875о9815
                    https://dvrbg.com/

                    Коментар


                    • #12
                      Няма лъжи, няма уловки, има изключително добро позициониране в съчетание с перфектна пазарна стратегия... Не случайно съм категорично против всякакви сравнение от показаното по-горе. Те са безсмислени без значение дали хвалят или не даден продукт. Инструментите на LIdl са насочени към домашните поправки, хоби занимания и дребни ремонти. Те не са предназначени за тежка и професионална експлоатация, работа под земята, в космоса или в медицината И в това е разковничето. Перфектни са за целта към която са ориентирани, първото и най-значимо нещо е цената. Инструмент, който никога няма да бъде купен е съвършено безсмислено да бъде обясняван колко е добър, точен, дълговечен и прочее... Все едно, той няма да бъде купен и това е най-важното, и точно тук е разковничето на успеха на Lidl. Направили са първо цената възможна за целите и пазара към който е ориентиран инструменти, след това са наблегнали само на най-важните му характеристики и нещата се получават...
                      VPetrov.photography

                      Коментар


                      • #13
                        Извинявам се ,че не отговарям на въпросите, но бях няколко дни извън нета.
                        Първо, за разхолпването - никакъв шанс няма да се разхлопа, улеите, по които влиза баетрията са много здрави и със специфична форма, като щракне закопчалката, все едно дръжка и батерия са едно цяло
                        Второ - за силата на удара. Както е написано, моя милост за втори път в живота си хваща къртач в ръка, то си и личи. Нямам клип, но пробвах и друго паве, секача направо си влиза вътре и си дълбае гнездо. Но и със секача допуснах грешка, марката му е без значение, но струва 3 лева, представете си ако бях взел правилния от 12 лева. Повтарям, това е моя грешка от неопитност. А бургията влиза като в сирене, просто ме беше страх да я натисна, да не ударя арматура вътре в бетона
                        Трето, за охлаждането на зарядното, не съм се заслушвал, но съм на 99% убеден, че има допълнително охлаждане.
                        Последно редактирано от zzlatev; 17-12-19, 09:08.
                        LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                        www.ADV-Bulgaria.com

                        Коментар


                        • #14
                          Ако успеят да ми го купят(няма да съм в град с Лидл в четвъртък) задължително ще му спретна едно съревнование по пробиване със Sparky BPR 241E 2,7J.

                          Коментар


                          • #15
                            Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                            Няма лъжи, няма уловки, има изключително добро позициониране в съчетание с перфектна пазарна стратегия... Не случайно съм категорично против всякакви сравнение от показаното по-горе. Те са безсмислени без значение дали хвалят или не даден продукт. Инструментите на LIdl са насочени към домашните поправки, хоби занимания и дребни ремонти. Те не са предназначени за тежка и професионална експлоатация, работа под земята, в космоса или в медицината И в това е разковничето. Перфектни са за целта към която са ориентирани, първото и най-значимо нещо е цената. Инструмент, който никога няма да бъде купен е съвършено безсмислено да бъде обясняван колко е добър, точен, дълговечен и прочее... Все едно, той няма да бъде купен и това е най-важното, и точно тук е разковничето на успеха на Lidl. Направили са първо цената възможна за целите и пазара към който е ориентиран инструменти, след това са наблегнали само на най-важните му характеристики и нещата се получават...
                            Да добавя нещо за крушите и ябълките. Да сравняваш нещо, което струва 200 лева и нещо, което струва 600 и нагоре е нерелевантно независимо от резултата. Аз има 2 уреда Parkside, за да купя първия от тях, продадох подобен от реномирана марка. Точно защото си направих сметката какво реално ми трябва за домашна употреба и вече трета година съм супер доволен. Както вече е написано, уредите и инструментите на Lidl са насочени към домашния майстор, който надали като мен ще тръгне да цепи павета, а по скоро ще иска да свърши някаква работа в апартамента си, на вилата или в гаража. За целта този къртач е перфектен според мен, особено за тази цена
                            LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                            www.ADV-Bulgaria.com

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X