Както е видно от заглавието искам да поставя някаква "мерилка" за нивото на водата в кладенеца.
Не знам как се нарича такъв тип кладенец и затова ето фотка на конкретният:

Ще се гледа предимно на място но ми минава през ум в последствие да го гледам и "онлайн"
Тоест искам линейна стойност спрямо нивото а не просто "минимум" и "максимум".
Причината е, че искам да го затворя отгоре - нещо, което отдавна тряваше да напрая.
Не чак сега, след като вадих удавена мачка от него!
Намерих два вида сензори - ултазвукови и хидростатични.
Първите се поставят някъде над нивото на водата и мерят разстоянието от тях до водната повърхност.
Има цели китчета - безжичен датчик и отдалечен дисплей на който се показва нивото в проценти.
Нещо като метеорологична станция.
Ето някаква презентация:
Изглеждат удобни но не ме кефят.
Затворени системи без интеракция с външният свят, показват само на собственият си телевизор.
Освен това трябва да се калибрират преди употреба / смяна на батерии а това предполага да източа кладенеца.
Вторите са потопяеми, датчика трябва да се спусне до дъното и измерва налягането върху него, което е линейно спрямо нивото на водата.
Продават се предварително калибрирани за определена дълбочина - 1, 2, 5 или колкото метра трябват спрямо наличният съд.
Смятам да извадя смукателя и да го закрепя неподвижно на края на тръбата.
Марша в цената на тези сензори (викат им трансмитери) е ужасяващ понеже са основно за промишлена употреба.
Намерих ябанджийски за 1200лв. После намерих и български вариант за такъв със същите параметри на цена около 400лв.
Обаче и двата дори не са близо до разумното за целите ми.
И така стигнахме до пещерата:
https://www.aliexpress.com/item/4000101497558.html

Няма как, това са 120лв като в тая цена освен датчика са включили и контролер!
Платих ги, ще видим.
Ако някой го прави по друг начин да сподели.
Не знам как се нарича такъв тип кладенец и затова ето фотка на конкретният:

Ще се гледа предимно на място но ми минава през ум в последствие да го гледам и "онлайн"
Тоест искам линейна стойност спрямо нивото а не просто "минимум" и "максимум".
Причината е, че искам да го затворя отгоре - нещо, което отдавна тряваше да напрая.
Не чак сега, след като вадих удавена мачка от него!
Намерих два вида сензори - ултазвукови и хидростатични.
Първите се поставят някъде над нивото на водата и мерят разстоянието от тях до водната повърхност.
Има цели китчета - безжичен датчик и отдалечен дисплей на който се показва нивото в проценти.
Нещо като метеорологична станция.
Ето някаква презентация:
Изглеждат удобни но не ме кефят.
Затворени системи без интеракция с външният свят, показват само на собственият си телевизор.
Освен това трябва да се калибрират преди употреба / смяна на батерии а това предполага да източа кладенеца.
Вторите са потопяеми, датчика трябва да се спусне до дъното и измерва налягането върху него, което е линейно спрямо нивото на водата.
Продават се предварително калибрирани за определена дълбочина - 1, 2, 5 или колкото метра трябват спрямо наличният съд.
Смятам да извадя смукателя и да го закрепя неподвижно на края на тръбата.
Марша в цената на тези сензори (викат им трансмитери) е ужасяващ понеже са основно за промишлена употреба.
Намерих ябанджийски за 1200лв. После намерих и български вариант за такъв със същите параметри на цена около 400лв.
Обаче и двата дори не са близо до разумното за целите ми.
И така стигнахме до пещерата:
https://www.aliexpress.com/item/4000101497558.html
Няма как, това са 120лв като в тая цена освен датчика са включили и контролер!
Платих ги, ще видим.
Ако някой го прави по друг начин да сподели.
Коментар