Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Измерване ниво на вода в кладенец

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Измерване ниво на вода в кладенец

Както е видно от заглавието искам да поставя някаква "мерилка" за нивото на водата в кладенеца.
    Не знам как се нарича такъв тип кладенец и затова ето фотка на конкретният:

Ще се гледа предимно на място но ми минава през ум в последствие да го гледам и "онлайн"
    Тоест искам линейна стойност спрямо нивото а не просто "минимум" и "максимум".
    Причината е, че искам да го затворя отгоре - нещо, което отдавна тряваше да напрая.
    Не чак сега, след като вадих удавена мачка от него!

Намерих два вида сензори - ултазвукови и хидростатични.

Първите се поставят някъде над нивото на водата и мерят разстоянието от тях до водната повърхност.
    Има цели китчета - безжичен датчик и отдалечен дисплей на който се показва нивото в проценти.
    Нещо като метеорологична станция.

Ето някаква презентация:

Изглеждат удобни но не ме кефят.
    Затворени системи без интеракция с външният свят, показват само на собственият си телевизор.
    Освен това трябва да се калибрират преди употреба / смяна на батерии а това предполага да източа кладенеца.

Вторите са потопяеми, датчика трябва да се спусне до дъното и измерва налягането върху него, което е линейно спрямо нивото на водата.
    Продават се предварително калибрирани за определена дълбочина - 1, 2, 5 или колкото метра трябват спрямо наличният съд.
    Смятам да извадя смукателя и да го закрепя неподвижно на края на тръбата.

Марша в цената на тези сензори (викат им трансмитери) е ужасяващ понеже са основно за промишлена употреба.
    Намерих ябанджийски за 1200лв. После намерих и български вариант за такъв със същите параметри на цена около 400лв.
    Обаче и двата дори не са близо до разумното за целите ми.

И така стигнахме до пещерата:

https://www.aliexpress.com/item/4000101497558.html

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Water-Level-Sensor-4-20mA-Liquid-Level-Sensor-0-5m-0-10V-RS485-Water-Liquid-Level.png_.jpg
Прегледи:409
Размер:159.8 КБ
ID:6961849

Няма как, това са 120лв като в тая цена освен датчика са включили и контролер!

Платих ги, ще видим.

Ако някой го прави по друг начин да сподели.
    Враг усраине

Хи, хи, вместо лого CE има "Чайна Експорт"...
    Китайски мизерабъли...
    Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Слагаш евтина камера + лампа , която да включваш с например 'умен' контакт и си правиш една дъска с "Нивото на Дунав в см".
      Ще е в бюджета от 120 лв и ще е по-надежно от китаеца с неизвестно качество и надеждност.

Коментар

Да но споменах, че в последствие мисля да включа нивото и към някаква система за хомо автоматизация.
        Иначе камера си има, не съм се сетил да я насоча в бунара просто

На сензора нема значение какво пише - беше произволен от нетя.
        То така или иначе не е ясно какво ще дойде и дали изобщо ще пише нещо.
        Тия на които се знае какво пише са скучни и не ме устройват
        Враг усраине

Коментар

• KingofROAD
          KingofROAD коментира
          Редактиране на коментар
          Братчед, гледам че контролерът на втората, потопямата сонда има RS485 кЮмуникация. Има и 2-3 вида аналогови изхОди. Оттук нататък имаш няколко варианта в комбинация с нетконтрол, или друга подобна играчка (модбъс гейтуей например), и да го кризиш по домашната мрежа... Може и POE захранване да се организира, и още и още... Онлайната - там вече ти си шефЪт, прайМ та начЕлник...

А всъщност ултразвуковия датчик е видоизмененн парктроник. Или обратното...

И коментаторите...

Коментар

Ултразвуковите, които да могат да работят в бунар също са... кисели

Коментар

• Esper
            Esper коментира
            Редактиране на коментар
            E, колко па да са кисели докато има чайници:

https://www.ebay.co.uk/itm/314817031977

Пак там някъде но аз вече писах защо не ме кефят.
            Може да бъркам обаче това освен неудобствата ще бъде още по-ненадеждно!

Иначе намирах и индустриални такива но не отразих цена.
            То нема нужда като нема смисъл!

То има намалко проекти за мерене на водно ниво с хАрдуино и HC-SR04 датчик, който е само няколко левчета.
          Ма не ми се занимава.
          После в пръстена особено зимата е яко влага заради коненз и такъва нежни чаркчета няма да оцелеят много.
          То все едно е ясно чайника колко ще живее ама това е друга тема

Приципно зимата го отварям леко именно за да намаля образуването на конденз.
          Тъпата мачка точно тогава се е изшила вътре.
          То онзи лаф:

Любопитството уби котката
          Не се е появил току така
          Враг усраине

Коментар

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
            ...После в пръстена особено зимата е яко влага заради коненз и такъва нежни чаркчета няма да оцелеят много.
            То все едно е ясно чайника колко ще живее ама това е друга тема...
            Неслучайно споменах парктроник, а не някакъв ултразвуков датчик. На автомобилните джаджи предвидени за монтаж по екстериора им дреме на шлифера за влага и конденз. Че в някои части на света те така си живеят почти целогодишно...

И коментаторите...

Коментар

Това с парктроника всъщност е идея.
              Ако се напъна ще намеря из гаража поне 2 кита останали от дърти консерви.
              Гаранция няма да ги ползвам по предназначение но ако се окаже, че ще работят в тая среда направо си за приз!
              Съмнявам се, че ще се побъркат в такава затворена все пак среда ама не пречи да се опита!
              Враг усраине

Коментар

И аз нямах предвид влагата, а малкото затворено пространство, отражения, резонанси и т.н.

А тоя китайския, работещ с налягане, ти ще се стремиш да го пускаш ниско и той ще се затикне с кал по някое време.

Коментар

За сега идеята ми е да го закрепя на края на полипропиленовата тръба, точно над решетъчният филтър откъдето се засуква вода.
                  Той е (беше) на поне 20 санта от дъното и засега не е засмуквал тиня.
                  То като казах, че искам точност нямам предвид да цепя литъра на 2.

Дори попадах на препоръка за монтаж на датчика в отделна тръба.
                  Нещо не останах много убеден в ползите от такова решение.
                  Мисля си, че фиксиран към смукателя е абсолютно същото.

Още повече да демонтирам и извадя цялата смукателна част навън е за минута-две работа.
                  Държи се на месинговият холендър и на една тръбна скоба в металната конструкция на пода.
                  Враг усраине

Коментар

Но пак датчикът е потопен в лай... водата. А можеш да го залепиш със силиконий на върха на пвц тръба с осезателя навътре. Другия край на тръбата потапяш пак до смукателя и така налягането в тръбата е пак пропорционално на нивото, но датчикът е на сухо, а не удавен като котката.

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                      ...А можеш да го залепиш със силиконий на върха на пвц тръба с осезателя навътре...

Баш т'ва ми минава през кратуната!

Обаче не съм убеден, че е същото.
                      Налягането ще идва от въздух пък той има различна плътност от водата.
                      Хал хабер си найн дали налягането върху сензора ще е същото, както ако е на дъното.

Пък и нали тия сензори уж са предвиждани да се топят и да ме се давят!

То като се замисля и мачката уш може да плива ама егое - малко умряла я извадих!
                      Враг усраине

Коментар

• stefsab
                        stefsab коментира
                        Редактиране на коментар
                        Да мериш налягане във въздушен "джоб" не става за дълго време, щото въздуха се поема от водата. За късо време става - така действа нивомера на пералнята.
                        За датчик от парктроник - той мери "от себе си" напред до около 250 см. Три изводните връщат ШИМ.

• Esper
                        Esper коментира
                        Редактиране на коментар
                        Именно.
                        Струва ми се, че по този начин се вкарват прекалено много /var в отчитането.
                        Ако си стои във водата както го дават да работи има само константи.
                        И датчика не е 1200 нито 400 лв та ако умре да си прегриза вените.
                        Щех да "пусна водата" но той по принцип трябва да е във вода!

Стана ми интересен твоя въпрос и се поразтърсих и намерих предложения за ниворегулатор от пералня тук.
                      Nissan Terrano II TDI 2700 2002g. avtomat - три вратичко.... )
                      ".....ама сега пазара е пълен с джипове де, на тях даже JEEP пише ....."

Коментар

• KingofROAD
                        KingofROAD коментира
                        Редактиране на коментар
                        Сондата от линка, направо в гейя и без контролер, и след това в LAN-мрежата, POE, и съм Язз ...

Хах - да.
                      Темата е за същото.
                      Иначе датчик от пералня върши работа само ако гониш някакви фиксирани нива.
                      Пък аз искам в проценти, това дето поръчах си има контролер и показва нивото на ЛЕД стълбица.
                      Точно каквото коментират и в другата тема в началото:

Враг усраине

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X