Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Сондаж ,нещо странно се държи ,така ли е
Свий
X
-
Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
Да, имам усещане, че за 3 години ще се случат други неща преди да се стигне до проблем с корозията.
Като казах, че се замислих над идеята с висящото съоръжение ми хрумна, че може да се постави на някаква плаваща платформа.
Така няма да има нужда от ръчни корекции и няма да има риск като нивото се вдигне машината да остане под него.
Аз точно така бях направил с бибото - беше привързано към стиропорени плоскости и си гонеше нивото самичко.
Хидрофора обаче е по-тежък и вероятно ще трябва нещо с въздух.
Освен това продължавам да се чудя каква мека връзка с дължина 7-8 метра може да се ползва за връзка с водопровода?
Може да попиташ твоят човек как е решил тая работа.
Както казах сещам се за маркуч но не ми харесва.
А при мен в 99% от случаите в имота няма човек и не мога да рискувам да оставям под налягане градински маркуч.
И пак от чистото любопитство.
В моят случай зимата съвсем няма консумация и платформата така или иначе ще трябва да е на кота 0.
Тоя половин метър разлика от сегашната идея няма да си струва констрикцията.
Обаче се сещам за един приятел, който от скоро е "ново-селянЕн", активно ползва кладенеца в имота си и тая идея може да му свърши работа.
П.С: И двете са китайски г0вна, в това спор няма.
Ще видим, до края на седмцата ще измислим нещо за да въвеждам обекта в експлоатация.
Освен това пресостатът или хидрофорът, съвсем не е задължително да са долу при помпата - напротив. При мен са навън и регулирането е несравнимо по-лесно и безпроблемно."Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."
Коментар
-
Моят е някакъв италиански от Крум (Regulator) и откакто съм с него забравих за тези с балоните. Електронният също съдържа мембрана, но налягането, което противодейства на водата е с пружина, а не въздух. Наистина е много по-добре. Освен това, механичният пресостат, с който са хидрофорите с балон има много голям хистерезис.
Към Райдер съм силно предубеден, но може и да става..."Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."
Коментар
-
Имам тема тук в форума за хидрофора.Целия хидрофор го сглобявах сам без капка предишен опит.
Помпата работи 8 години преди да прекъсне едната намотка.
Ползвам полиетиленови тръби от кажи речи 20 г....ф32 смукателни и нагнетателни ,закопани из целия двор ,никакви проблеми.
Единствен недостатък който съм установил е че,ако поради някаква причина изпусне помпата ,възрастните хора не могат да се справят със обезвъздушаване и обикновено работата става спешна .
Поради тоя недостатък минах на потопяеми.
Esper,препоръчвам ти да набуташ читава потопяема помпа в кладенеца на дъното,полиетиленови или ппр тръби ,твоя воля,дали електронен или балон със пресостат ти си реши,и двата са безпроблемни при мен ,и си вади чешми колкото искаш.
Недостатък на центробежната помпа на това място което си предвидил е че,ще събира ръжда зимата ,а това ебава фибъра или напролет ако не развърти от корозия ,ще изгори мотора
Със поропяемите пък 3-4 години и нова,но такъв е живота.
Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
Анатолий Пейчинов o8875о9815
https://dvrbg.com/
Коментар
-
Девет години не съм сменял или помпил балон,нито съм пипал пресостата.9 години нон стоп работа и в момента захранва два етажа от къща, зеленчукова градина,и водоструйка.Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
Анатолий Пейчинов o8875о9815
https://dvrbg.com/
Коментар
-
Това е най доброто от моя скромен опит с 10-на градински помпи от 2 кладенеца и 3 резервоара
п.п. Моделите са ориентировъчни....
A помпата се пуска и спира от те тава (пак само илюстративно):
И сигурно си знаете де ама да напомня че има огромна разлика между потопяема и непотопяема помпа в часта дето потопяемата ти разбичква кладенеца и изсмуква целиот песок от дъното
В същия кладенец при потопяема се чудиш как да филтрираш а с външната при добра инсталация няма грамПоследно редактирано от rosen_offroad; 01-06-21, 05:23.Land Rover Discovery II, V8 4.0
VW Golf VI variant
Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."
Коментар
-
Първоначално публикуван от rosen_offroad Преглед на мнение..И сигурно си знаете де ама да напомня че има огромна разлика между потопяема и непотопяема помпа в часта дето потопяемата ти разбичква кладенеца и изсмуква целиот песок от дъното
В същия кладенец при потопяема се чудиш как да филтрираш а с външната при добра инсталация няма грам
Чужбина - това е митът за задгробния живот. Който попадне там, не се връща.
Из "Златния телец"
Коментар
-
Зависи, докъде е потопена потопяемата помпа. Ако е стъпила на дъното, освен мръсната вода, помпата ще има кратък, но вълнуващ живот.
"Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."
Коментар
-
Смукател на 20 санта от дъното и потопяемата помпа на същото место
Що на 20, щото няма повече вода само 1-2 метра воден стълб.
А що няма повече воден стълб щото са 2 води и горната храни долната а надоле каменна плоча.
Помпата е Pedrollo TOP-MULTI 2 и си бичи с пясъка къде 3 години и 100 кубика на година
За пробата само Grundfos MQ 3-45 си вади чиста водица със смукател на 20 санта от дъното ама не ме кефи идеята да ми виси на 3 метра надолу на синджир (кота -10метра)
-
-
Ще пиша как съм го направил на финала.
Едва ли ще бъде най-оптимален вариант понеже не ми се навлиза толкова навътре в тази материя.
Да беше за сериозна работа бих се жертвал да отделя повече време в проучване и пари.
Обаче предвид градинската дейност не ми се навлиза чак толкова надълбоко.
Дори тук научих повече неща, отколкото възнамерявах, благодаря на всички за което!Враг усраине
Коментар
-
Относно хидрофорите които са с балон: Балоните масово са некачествени или ако има такъв модел водопровод който моментно може да вдигне по-високо налягане/както при мене/ се пукат -то ясно. След някакво време редуцира задържал и балона се спука. Вътрее заради влязлата вода започва ръжда. Сменяш балона но е въпрос на време да започват да изкарват по един-два месеца.
Решението- намира се стар бойлер над 60 литра със здрав балон. Електриката не ни интересува изобщо. Ако визуално не е ок-малко боя ,пък може да се пуснат и децата да сътворят нещо красиво по външната облицовка. Затапва се горещата .Маха се предпазния клапан и на мястото на студената вода се монтира това което е влизало в балона. Вероятно някой преход ще е нужен зависи от самия хидрофор. Ако мястото не е удобно се удължава с тръба до близка удобна стена. Няма движещи части няма балони които да се компрометират. Помпата се включва по -рядко......Бойлера се монтира в работно положение-вертикален или хоризонтален. С например 80 лт бойлер запаса на налягане е по-голям от стандартните хидрофори които се продават. Аз нямах подръка и си купих втора употреба бойлер-30 -35лв
Хидрофора надува водата и сгъстява въздуха отгоре ама въздуха не го кефи и при спад на налягането си го връща .Последно редактирано от //Радо//; 02-06-21, 08:02.Sent from my Nokia s fenerche
Коментар
-
Идеята не е нова. Приятел се канеше да експериментира по темата.
Интересният въпрос е - каква част от "въздуха" в балона ще се разтвори във водата. Тоест, с каква част от газа в балона ще си направиш "газирана вода", съответно каква част от него ще изчезне от разширителя.
Коментар
-
Помпите - за да не разбичкват кладенеца или сондажен е добре да са винтови или циркулационни. За да се защити помпата колегата по-горе е пуснал автоматиката за защита. Всичко което спуска помпата и се вади с нея е неръждаеми проволки и крепежи . Не става въпрос че ще оставаш една помпа долу ако се спести 30 лв. Може да застане така че да направи сондаж за хиляди неизползваем. Всичко до повърхността е добре да е с тръби ,здраво закрепено. Без маркучи и гофри .Sent from my Nokia s fenerche
Коментар
-
Между другото се предлагат текстилни шлангове ( подобни на противопожарните маркучи за визуална ориентация ) за сондажни помпи и то с доста големи диаметри .Ставаше въпрос за 37 киловатова помпа на 30 метра .Има патрон долу при помпата с който се източва водата и после я вадиш с джипа ,все едно я вадиш с въже . .
-
-
Първоначално публикуван от ittso Преглед на мнениеИдеята не е нова. Приятел се канеше да експериментира по темата.
Интересният въпрос е - каква част от "въздуха" в балона ще се разтвори във водата. Тоест, с каква част от газа в балона ще си направиш "газирана вода", съответно каква част от него ще изчезне от разширителя.
Това е работещо решение в моята къща от година насам. След третия балон за по 15лв. ориентировъчно и хамалогията го сглобих.
Силно препоръчвам след първия спукан балон.Sent from my Nokia s fenerche
Коментар
-
П.п. И понеже съм хобист експериментатор в момента ме замисли. Как да си правя газирана вода в къщи, и да изкарам едно чучурче на мивката.Sent from my Nokia s fenerche
Коментар
-
Направи дупка и един автомобилен вентил отгоре на бойлера и си припомпвай по малко въздух.
По конденза, може да се ориентираш до къде е водата.
Аз лично бих сложил тройник и датчик за налягане. Вариацията в налягането може да е индиректен показател дали има достатъчно въздух в балона.
Даже имам такъв, дето качва информация "в интернет" и чертае графика.
Ама аз го ползвам за налягането в соларна система, а тя е източена от месеци и нищо не се види в момента.
https://thingspeak.com/channels/797436/
Безплатната версия предлагаше нещо към 1 подаване на данни на 20-30 сек. и пази последните няколко хил...
Ако си голям хобист експеримнентатор, може да мериш темература, pH, разтворени соли и т.н и с MathLab функциите да ти смята колко въздух има вътре по колебанията на налягането
Или да се намери някаква здрава, прозрачна поликарбонатна тръба, да се използва като индикатор на нивото, с една дупка в бойлера, горе.
-
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар