Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сондаж ,нещо странно се държи ,така ли е

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Как се набива тази тръба и какво представлява?
    Заострена ли е може ли нещо като скица, схема.
    Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

• Кольо
      Кольо коментира
      Редактиране на коментар
      Мисля, че знаеш руски: https://www.youtube.com/watch?v=LO3w5g9pdok

Има още много клипове, просто в тубата пишеш "абиссинский колодец", и гледай.

Като намалее "дамара" (подпочвената вода) може помпата да вади за 5-10 мин ,и пак да спре ,тук в Пловдивско ,едно време са копали по 6 метра (първа вода ,тя няма много дебит ама за един цол ,цол и половина "Вида" марка на помпа ,става ) на 9 ,10 11 метра е втората вода по голям дебит (то тогава такива иструменти са имали ,на ръка въртиш )по земеделските земи имаше и по 30-40 метра че поливаха с "Мариците" ,после и с "амаериканките"ама с маркучи по 5-6 метря ,тя водата си прави воден стълб,в къщи сме на 9 метра с маркуч 8 метра ,имало е случаи в тръбата да имам воден стълб на 50 см от горния краи.Та сега като изсякоха дърветата и реката и каналите празни тези с 6 метра "дамара падна и няма вода дори и за "Видите".Имам познат изкопа 20 метра (с машина) с потопяема помпа с 12 метров маркуч ,вади вода за поливане и хидрофор ,Намали дебита на помпата ,,и 10 метра тръба да набиеш ,нямали вода все тая ,ще смукне какво има и това е ,има ли вода тя си прави воден стълб 2-3 метра от дъното на дупката ,

Коментар

Имам намерение и аз да ползвам темата, дано Roninn няма нищо против.

В двора на един имот имам кладенец, към 8-9 дълбочина.
      До сега бях метнал в него една потопяема помпа тип "бибо".
      Обаче по ред причини искам го махам и да го заменяма с хидрофор.

Понеже не съм "газил в такива води" - сверявам часовника.

Намерението ми е да изведа изхода до чешма на 2 метра от кладенеца.
      Толкова, друг водопровод за питейна вода няма.

Първо искам да монтирам хидрофора в пръстена.
      Даже вчера направих импровизирана конструкция на която да го монтирам.
      Остава да фиксирам ламарината с болтове към рамката под нея:

Този монтаж има ли някакво неудобство или проблем за което не се сещам?

Имам намерение да пусна надолу 7м тръба със смукател с края.
      Ще останат няколко метра вода под него но това не ми е проблем - не съм максималист.
      Тук въпросите са ако нивото падне под смукателя:

- колко лошо е за помпата ако някой не се усети какво се случва?
      Ако съм аз ще разбера но ако са родителите ми например може да мине известно време.
      Имат ли някакви защити тези машинки срещу работа на сухо?

- после, когато пак има ниво необходимо ли някакво обезвъздушаване?
      Подозирам, че да ама да питам дали няма шанс да се "оправи" само.

За тръбите - имам намерение да направя всичко на твърд монтаж с ППН.
      Е, с холендрови връзки към хидрофора, тоест няма да бъде съвсем "твърд".
      Доколкото виждам повечето модели хидрофори са на 1 цол, ще мина с преход 3/4 едва преди канелата на чешмата.
      Вероятно има канела и на цол но аз не открих пък 1/2 и 3/4 има във всеки магазин.

Това изпълнение, конкретно смукателя със ППН проблем ли е?

Гледам, че го правят предимно с PE тръби или с направо с накакви гъвкави шлангове.

Зимата имам намерение да източвам само тръбата навън.
      Мързел съм и не ми се провесва през пръстена за да източвам и хидрофора.
      Надявам се да оцелее като се има предивд, че пръстена отгоре се покрива а и самият кладенец е под навес.

Това е една от причините да предпочитам да стои вътре в бунара.
      Другата е, че не се живее там, няма СОТ, даже камера няма и не ми се слага нещо скъпо.

Достатъчно евтини са тези машини са в общият случай, че да не е супер драма дори да стане някаква щета с него.
      Не съм купил още, уйкенда минах през няколко нагъзина и гледах модели на Rider в диапазона 180-200лв.
      Погледнах за всеки случай в онлайн сергиите и май се прях на малко по-скъпо от него.
      Със 70лв повече но съда е неръждавейка, гаранцията същата и мисля днес да го поръчам.
      Пък и тази марка предпочитам да я няма около мен.

Сега гледам, че стана бая пост, май по-добре беше да направя отделна тема.
      НЗ, ако шефовете преценят може да го отделят в отделна - аз нямам претенции
      Враг усраине

Коментар

• piron45
        piron45 коментира
        Редактиране на коментар
        Ако няма защита от работа на сухо най евтино е да сложиш един поплавък, така че като падне нивото на водата малко над края на тръбата /смукателя/ да спира помпата. Струват петнайсетина лв.

• Никола
        Никола коментира
        Редактиране на коментар
        Ако ще преживееш пулсации в налягането ти трябва само помпа с пресостат, за предпочитане потопяема. Цялото нещо съм го виждал окачено на полипропиленова тръба 20-25мм. До помпата тетка със сферичен кран а той през една аматурка и няколко водещи скобички на тръбата се отваря и затваря. Дърпаш щепсела отваряш крана, на пролет затваряш крана тикаш щепсела в контакта. Ама тая установка е в 15-20м. Дълбок кладенец.

Първоначално публикуван от Esper Преглед на мнение
      Имам намерение и аз да ползвам темата, дано Roninn няма нищо против.

В двора на един имот имам кладенец, към 8-9 дълбочина.
      До сега бях метнал в него една потопяема помпа тип "бибо".
      Обаче по ред причини искам го махам и да го заменяма с хидрофор.

Понеже не съм "газил в такива води" - сверявам часовника.

Намерението ми е да изведа изхода до чешма на 2 метра от кладенеца.
      Толкова, друг водопровод за питейна вода няма.

Първо искам да монтирам хидрофора в пръстена.
      Даже вчера направих импровизирана конструкция на която да го монтирам.
      Остава да фиксирам ламарината с болтове към рамката под нея:

Този монтаж има ли някакво неудобство или проблем за което не се сещам?

Имам намерение да пусна надолу 7м тръба със смукател с края.
      Ще останат няколко метра вода под него но това не ми е проблем - не съм максималист.
      Тук въпросите са ако нивото падне под смукателя:

- колко лошо е за помпата ако някой не се усети какво се случва?
      Ако съм аз ще разбера но ако са родителите ми например може да мине известно време.
      Имат ли някакви защити тези машинки срещу работа на сухо?

- после, когато пак има ниво необходимо ли някакво обезвъздушаване?
      Подозирам, че да ама да питам дали няма шанс да се "оправи" само.

За тръбите - имам намерение да направя всичко на твърд монтаж с ППН.
      Е, с холендрови връзки към хидрофора, тоест няма да бъде съвсем "твърд".
      Доколкото виждам повечето модели хидрофори са на 1 цол, ще мина с преход 3/4 едва преди канелата на чешмата.
      Вероятно има канела и на цол но аз не открих пък 1/2 и 3/4 има във всеки магазин.

Това изпълнение, конкретно смукателя със ППН проблем ли е?

Гледам, че го правят предимно с PE тръби или с направо с накакви гъвкави шлангове.

Зимата имам намерение да източвам само тръбата навън.
      Мързел съм и не ми се провесва през пръстена за да източвам и хидрофора.
      Надявам се да оцелее като се има предивд, че пръстена отгоре се покрива а и самият кладенец е под навес.

Това е една от причините да предпочитам да стои вътре в бунара.
      Другата е, че не се живее там, няма СОТ, даже камера няма и не ми се слага нещо скъпо.

Достатъчно евтини са тези машини са в общият случай, че да не е супер драма дори да стане някаква щета с него.
      Не съм купил още, уйкенда минах през няколко нагъзина и гледах модели на Rider в диапазона 180-200лв.
      Погледнах за всеки случай в онлайн сергиите и май се прях на малко по-скъпо от него.
      Със 70лв повече но съда е неръждавейка, гаранцията същата и мисля днес да го поръчам.
      Пък и тази марка предпочитам да я няма около мен.

Сега гледам, че стана бая пост, май по-добре беше да направя отделна тема.
      НЗ, ако шефовете преценят може да го отделят в отделна - аз нямам претенции
      И аз проучвах опита на познати с кладенци, че на село бяхме я закъсали с водата. Та ефикасен и изпитан метод - окачваш хидрофора на верига да си виси в кладенеца. Ако ти намалее водата можеш да го спуснеш още. Евтините хидрофори май нямат датчик за оставане на сухо, но може да си погледнеш след консумация колко ти пада нивото и така ще прецениш колко надолу да пуснеш помпата. Полипропилена за смукател бил по-добре от полиетилена, последния дърпал въздух от снадките. С това не съм 100% сигурен, но лично не съм пробвал. Въпреки, че една система може да държи на налягане и не толкова добре на вакуум. Взимай Райдъра и го мятай. При един познат си изкарва гаранцията и малко отгоре, гледа 6-7 крави и за домакински нужди и поливане. Това си е сериозна вода.
      Ford Maverick II 2.3 XLT
      Ford Mondeo MK5

Коментар

Първоначално публикуван от Asen Kushlev Преглед на мнение

...Та ефикасен и изпитан метод - окачваш хидрофора на верига да си виси в кладенеца. Ако ти намалее водата можеш да го спуснеш още...
        Хм, това е идея, при това интересна!

Обаче предполага мека връзка на изхода.
        Всъщност не зная какво може се ползва за такава цел - хем да има няколко метра дължина, хем да държи на налягане.
        То дори хубав градински наркуч ще издъжи но едва ли се прави точно така.

В моят случай не мисля, че е голям бонус - ще остане към метър "мъртав" обем както съм се засилил да го правя.
        Но като се има предвид колко инцидентно ще се ползва - това трудно може да се нарече проблем.

Райдера не го взех уйкенда основно заради съда.
        70лв повече за неръждилняк ми изглежда като по-добра идея.
        Освен, че водата в кладенеца изглежда доста кисела.
        Поцинкованата кофа, която тата ползва има вид като да е стояла в киселина.

Иначе гаранцията и за двата варианта е 3 години.

Враг усраине

Коментар

Бонус тук е и че не замръзва. Над водата е винаги топло. Кое му е неръждаемо на другия? Разширителния съд ли? За 70 лв. разлика няма да е хай-левъл неръждавейка. По-ското някоая галванизирана тенекия.
          Ford Maverick II 2.3 XLT
          Ford Mondeo MK5

Коментар

Бонус тук е и че не замръзва. Над водата е винаги топло. Кое му е неръждаемо на другия? Разширителния съд ли? За 70 лв. разлика няма да е хай-левъл неръждавейка. По-ското някоая галванизирана тенекия.
            Дааа, много си прав за първото, оде толкоз акъл да се сетя за този бонус...
            Направо се чува как почвам да мисля

Е това е другият:

https://de.trotec.com/shop/hauswasse...gp-1050-e.html

Сега това "мъде им жърмани" не го коментирам.
            Но пишеше някъде, че съда е неръждилнЯк.
            Враг усраине

Коментар

Истинските неръждаеми помпи и въобще изделия са мноооооого по-скъпи от обикновените. Имаме индустриална машина за миене на детайли, турска. Като се спомина помпата, ел.техника вика тая е правена от някаква ламарина. Турчина искаше някакви пари, аз купих истинска за няколко пъти повече. На разширителния съд не виждам кое ще му изгние толкова бързо, там се пробива мембраната вътре. Абе за тия пари...И това мейд ин жърмани развеселява. За райдера части и сервизи поне има. То какви ли части де, ама.
              Ford Maverick II 2.3 XLT
              Ford Mondeo MK5

Коментар

Ето малко за образоване

https://aquapump.net/awtomatika-i-fi...teli-za-pompii
                Land Rover Discovery II, V8 4.0
                VW Golf VI variant
                Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

Истинските неръждаеми помпи и въобще изделия са мноооооого по-скъпи от обикновените...

Да, имам усещане, че за 3 години ще се случат други неща преди да се стигне до проблем с корозията.

Като казах, че се замислих над идеята с висящото съоръжение ми хрумна, че може да се постави на някаква плаваща платформа.
                  Така няма да има нужда от ръчни корекции и няма да има риск като нивото се вдигне машината да остане под него.

Аз точно така бях направил с бибото - беше привързано към стиропорени плоскости и си гонеше нивото самичко.
                  Хидрофора обаче е по-тежък и вероятно ще трябва нещо с въздух.

Освен това продължавам да се чудя каква мека връзка с дължина 7-8 метра може да се ползва за връзка с водопровода?

Може да попиташ твоят човек как е решил тая работа.
                  Както казах сещам се за маркуч но не ми харесва.
                  А при мен в 99% от случаите в имота няма човек и не мога да рискувам да оставям под налягане градински маркуч.

И пак от чистото любопитство.
                  В моят случай зимата съвсем няма консумация и платформата така или иначе ще трябва да е на кота 0.
                  Тоя половин метър разлика от сегашната идея няма да си струва констрикцията.

Обаче се сещам за един приятел, който от скоро е "ново-селянЕн", активно ползва кладенеца в имота си и тая идея може да му свърши работа.

П.С: И двете са китайски г0вна, в това спор няма.
                  Ще видим, до края на седмцата ще измислим нещо за да въвеждам обекта в експлоатация.
                  Последно редактирано от Esper; 31-05-21, 12:55. Причина: Допълване
                  Враг усраине

Коментар

• IvanIvanovi
                    IvanIvanovi коментира
                    Редактиране на коментар
                    10 символа

Да, имам усещане, че за 3 години ще се случат други неща преди да се стигне до проблем с корозията.

Освен това продължавам да се чудя каква мека връзка с дължина 7-8 метра може да се ползва за връзка с водопровода?

П.С: И двете са китайски г0вна, в това спор няма.
                  Ще видим, до края на седмцата ще измислим нещо за да въвеждам обекта в експлоатация.
                  Всеки ден след 3-тата година е бонус. Но си се сетил, че корозията ще ти е най-последна грижа.
                  Един комшия на село си пуска помпата август като падне нивото, трябва да го питам. На първо четене се сещам да си направиш на тръбата холендри през 50 см., примерно, и да вадиш или снаждаш. Едва ли ще имаш олебание по-голямо от метър.
                  Ford Maverick II 2.3 XLT
                  Ford Mondeo MK5

Коментар

Не разбирам, за какво ти е това чудене??
                    Читав армиран градински маркуч със сигурност ще живее поне 5 години. Даже и над десет ще изкара, ако не вижда слънце!!
                    Сондата на вилата ми е 50 метра. Водата я вадя с потопяема помпа и градински маркуч дето е вече на 20 години.

Коментар

• Esper
                      Esper коментира
                      Редактиране на коментар
                      Не твърдя, че съм прав но налягането и връзкита на маркуча ме карат да гледам над това като лоша идея.
                      На потопяемата ползвах и аз градински маркуч но там няма такова налягане.
                      В началото, веднъж и то без да искам затворих маркуча докато бибото работеше.
                      Само след секунди го изплю от щуцера на помпата, при това там беше стегнат с водно съединение!

Не зная какво налягане прави бибо-то, то пресостат няма но не очаквах да стане точно това при това с над 15м 3/4 маркуч.

В къщи понякога забравям маркуча с който мия моторите под налягане от водопровода но въпреки това е прецедент - не стои така нон-стоп.
                      И пак се е случвало да избие точно на бързите връзки.

Но това са само разсъждения по темата за подвижен монтаж, който в моят случай не мисля, че е удачен.
                      Ще се придържам към първоначалният си план за мотаж с ППН.
                      Още повече, че преди малко вече купих 10м 32мм ППН тръба и разни муфи, че на цол нямах нищо до сега.

Остава до края на седмицата да реша какъв хидрофор да купя.
                      И не защото е някакво съдбовно решение какъв да бъде а защото няма кой да го постави преди това дори да го има

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение

... Водата я вадя с потопяема помпа и градински маркуч дето е вече на 20 години.
                    Има разлика, дали маркучът ще работи на налягане или подналягане. Щом помпата ти е потопяема е на налягане. Ако е свързан преди помпата, има сериозна вероятност да се смачка.
                    "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Първоначално публикуван от Scrapheap Преглед на мнение

Има разлика, дали маркучът ще работи на налягане или подналягане. Щом помпата ти е потопяема е на налягане. Ако е свързан преди помпата, има сериозна вероятност да се смачка.
                      Biboto е на -45м. и качва на + 15 метра над сондажа.
                      По груби сметки в маркуча след помпата е 6 Бара налягане целогодишно.
                      Т а така......

Коментар

• Esper
                        Esper коментира
                        Редактиране на коментар
                        Ебаси...
                        Явно към лафа: “На ток и жена - стегане му е майката” може да се приложи и маркуч?!?

По принцип не харесвам водопроводните меки връзки и съм мнителен към тях.
                        Те си го връщат.
                        Градински маркуч... Не е за мен тая работа.

ОК, не разбрах само хидрофорите обезвъздушават ли се ръчно ако останат на сухо?
                        Поне тези, в който ценови клас гледам.

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение

Biboto е на -45м. и качва на + 15 метра над сондажа.
                      По груби сметки в маркуча след помпата е 6 Бара налягане целогодишно.
                      Т а така......
                      Налягане и подналягане са различни неща. С налягането хубав маркуч няма ядове. Обърни внимание на маркучите преди и след турбото на автомобил и ще видиш разликата.
                      Колегата говори за НЕПОТОПЯЕМА помпа.
                      "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X