Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сондаж ,нещо странно се държи ,така ли е

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Този модел самозасмукващи моторни помпи а и не само те а всички НЕ ПОТОПЯЕМИ помпи вадят вода преко сили до около 8 метра дълбочина на ВОДАТА вертикално от помпата.

Най вероятно не можеш да извадиш вода понеже с годините нивото на водоисточника ти е спаднало и водата е на повече от 6 метра дълбочина от помпата.

Затова когато пуснеш помпата тя прави определен вакум повдига нивото на водата в смукателния мъркуч до някъде но не достатъчно че да засмуче вода и от кавитацията(триенето) на работното колело на помпата с водата която си налял в помпата първоначално, се получава загряване което прави маркуча мек и той се смачка от вакума.

После като изгасиш и откачиш помпата навлиза въздух в тръбата и водата която е била изсмукана до някъде се връща надолу и предизвиква този вакум който усещаш.

Пусни един канап в тръбата с една тежест и виж на колко дълбоко ти започва водата, и колко е дълбок самия водоисточник.

Ако до водата имаш повече от 6 метра с външна помпа няма да извадиш вода.
    Трябва ти потопяема но на този диаметър не мисля че, ще има нещо подходящо като цена за градинско ползване.

Виждал съм механични потопяеми помпи, нещо подобно на ръчните помпи с лоста които се поставят на кладенците отгоре само че, самия цилиндър и бутало са потопени в сондажа до дъното, а една дълга щанга свързана с буталото излиза на повърхноста и там с най обикновен малък електрически редуктор и ексцентрик се предава възвратно постъпателно движение на буталото долу в сондажа.

Дано съм бил полезен.
    Последно редактирано от Николай Колев; 25-05-21, 22:51.
    Всичко което човек иска и търси през целия си живот е :
    Място и хора към които да принадлежи ...

Коментар

• Roninn
      Roninn коментира
      Редактиране на коментар
      Не се бях сетил че може водата да прави тапа и съответно да задържа вакума.Много логично,мерси,утре ще проверя.

Иначе нещо по темата ....в една друга сонда ,бях заклещил желонка преди три години.Всяка пролет чистя сондата ,и вадя по една количка ситен фин пясък.Съответно не съм го правил три лета...като всяко лято съм пробвал да я вадя.Онзи ден ,реших че ще подходя брутално,няма какво по лошо да стане.

Закачих колана за хайджака от джипа и напънах здраво,оставих под напрежение няколко минути.

Нищо ,тъкмо се отказах за четвърти път,реших да опъна на ръка ,и чудо,усетих че желонката мърда сантиметър.Дръпнах десетина пъти и поддаде...извадих я със около десетина килограма квадратна тръба с дебелина 5 мм.

Как се е озовало там..сондата е около 60 годишна.

​​​​​​Желонката я правих аз ,отдолу има клапан.

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20210524_161907.jpg
Прегледи:1105
Размер:961.8 КБ
ID:6743744
    Така изглежда след 3 г.на 7 метра под земята във водата.

А това е тръбата която извадих със желонката.

Име:IMG_20210524_161915.jpg
Прегледи:1071
Размер:1.28 МБ
ID:6743745
    Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
    Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
    Анатолий Пейчинов o8875о9815
    https://dvrbg.com/

Коментар

Име:Screenshot_2021-05-25-23-44-01-369_com.miui.gallery.jpg
Прегледи:1218
Размер:385.4 КБ
ID:6743747
      Това е материала който беше в желонката.Имаше тел навит,парче от етернит (вероятно от фасадната тръба)
      Предполагам че желонката е слезнала под нивото на тръбите

Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010

Коментар

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
        Имам сонда ли ,незнам как се казва тоя тип водоизточник.Купих парцела с него.

Нещото представлява два цола поцинкована тръба набита,забита,навъртяна в земята .Отгоре фланец за ръчна помпа,отдолу тетка със разклонение ,на разклонението 2 цола възвратен клапан,и щуцер за маркуч.
        Натиснете снимката за да я уголемите Име:IMG_20210523_145722.jpg Прегледи:0 Размер:1.25 МБ ID:6743459
        Пробвай през фланеца отгоре да вкараш някаква тръба(ппр ф 20 примерно) и да надуеш с компресор.
        Дизелов Jeep, не е Jeep.

Коментар

Ситен пясък няма.До сондата на 3 метра имам огромна пауловния,корените са във сондата ,извадих няколко ,и сега желонката удря в дъното на меко , вероятно има още клони.Това което ми идва наум е да навържа тръби един цол и в края да заваря нещо остро като брадва ...корените са меки и не са особен проблем да ги отстраня.

Пуснах и една камера в сондата ,но преди това бях размътил водата и под огледалото не се вижда нищо.

Коментар

https://youtu.be/XDSzS1uwW50
            Видеото.Виждат се дребни коренчета от пауловнията като фиде.Тея на са ми проблем,имаше два корена по дебели от точилка за тесто.Допускам че на дъното има още.

Коментар

С непотопяема помпа може да се черпи вода до около 40 метра дълбочина, но трябва да се сложи изнесен ежектор. Само че едва ли има такъв дето да влезе в 2 цола тръба.
              Jeep Grand Cherokee 2.7 CRD
              Suzuki Grand Vitara 1.6
              LZ1ZPM

Коментар

Тая сутрин ме озари мисълта че имам потопяема помпа на 12 волта цилиндрична със външен размер на един цол тръба.

Ползвам я редовно ,прехвърлям масла нафта и други течности по колите с нея ,има добър дебит,налягане незнам какво прави,но се надявам да качи един бар ,което е предостатъчно да се покаже вода на повърхноста.

Коментар

• Zarhi
                  Zarhi коментира
                  Редактиране на коментар
                  1 бар е достатъчно да качи вода на 10 метра при нулев дебит.

• piron45
                  piron45 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Водния стълб който помпата прави на изхода няма общо със способността и да засмуква от дълбочина. Това са две различни величини и нормално ги пишат на табелата на помпата.Една помпа може да има малко засмукване и да дава голям воден стълб на изхода, и обратно. Съмнявам се много че с тая въшка на 12в ще дръпнеш вода от голяма дълбочина. В случай с потопяема помпа дълбочината и водния стълб на изхода се припокриват, там има влияние налягането на външния воден стълб на входа на помпата.
                  Последно редактирано от piron45; 26-05-21, 18:48.

Ползвам такава помпа за да прехвърлям вода от 10 литра туби за минерална вода в резервоара на кемпера и не вярвам, че ще вдигне 1 бар. Работи с малък дебит на височина 2 метра, но за повече мисля, че няма вътък.
                Затова първо пробвай на колко метра ще подкачи вода преди да я пуснеш в сондажа.
                Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

• Ivan_J
                  Ivan_J коментира
                  Редактиране на коментар
                  Моята 12V помпа от ибей прави 8 бара и изпразва 10л бутилка за около минута. Като стигна до банята, ще се чудя как да намаля дебита.
                  Ако на Анатолий е подобна може и да свърши работа

• s_s1
                  s_s1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Моята е центробежна и с големи луфтове-двигател на 12 волта, турбинка, която засмуква от мрежа и изпраща в щуцер за мъркуч от около 12 мм.

Успях да издиря човека който е платил на сондьори да набият тръбата.
                Разказа следното,дошли набили ,опряли в нещо и спряла тръбата.Комшиите казаха че на десет петнадесет метра по нагоре в нашите места на дълбочина 6-9 метра имало ивица скала,камъни и т.н

Та сондьора се отказал да дупчи повече дори и на друго място.Да обаче човека се закачил за тръбата и няколко години поливал със два цола бензинова помпа .Дори ми показа помпата и каза че от 5 години не е палена и последно е работела там на тази тръба.

Пуснах канап със болт,дълбочината е 6 метра,водата е на 1-1.2 метра от дъното на тръбата
                ​​​​​​
                тоест водното огледало е на 4.8-5 метра.

Направих редукция от два цола към 32 мм политилен и утре ще пробвам дали и колко вода ще извади.

Коментар

• gy6ter
                  gy6ter коментира
                  Редактиране на коментар
                  Сложи и един кран на изхода и започни с минимален дебит .

Трябва да направя някои корекции, относно това което съм писал.

Като пуснах канап,от колата извадих болт с гайка ,като болта е мМ12Х60 мм

Оказа се че ,(това го разбрах днес) има няколко муфи на тръбата , примерно през 2 метра .....

Като съм пуснал болта , Вероятно е застанал на криво във снадката и ме е подвел за дълбочината .

Но това го разбрах по трудния начин.Сложих ,по точно имах тръба 6.5 метра която пуснах във 2 цоловата тръба ,водата тръгна чак като налях две бутилки по 11 литра вода докато работи помпата във поцинкованата тръба.

Име:IMG_20210530_161757.jpg
Прегледи:990
Размер:601.8 КБ
ID:6744839

Водата тръгна със дебит нещо като силно пусната чешма....

Рекох...бива,щом има вода,нататък ще оправя нещата.

Докарах 1000 литров бидон,напълних го с вода,дебита е нещо около 30 литра в минута.

Ще го премеря точно.

6.5 метровата тръба не стигна дъното,отидох и купих 8 метра ,като сложих и 1 цол смукател ,пуснах 8 метровата тръба, и пак не опрях дъното.....Но вода има и дебита е постоянен......дори и със 6 метра тръба.

Коментар

https://youtu.be/GXUfxRDSbWQ
                  Това не е точно,защото изтича отзад вода.

Коментар

Име:IMG_20210530_125817.jpg
Прегледи:942
Размер:657.7 КБ
ID:6744843

Коментар

Надух тръбата още веднъж със 1000 литра обратно ,да съм сигурен че ще я продухам...и заваля дъжд....и се прибрах...та вода има,смукател има,вече вади вода за секунди.

Коментар

Сега си мисля,защо се набива тръба над 8 метра,като повече от 7-8 метра вода от помпа горе не може да се извади.Потопяема изключвам възможността,поради размера на тръбата ....дали има смисъл да извадя 8 метровата тръба и да сложа друга до дъното.

Коментар

• piron45
                          piron45 коментира
                          Редактиране на коментар
                          Поздравления, опитай с наличната тръба да видиш колко време ще тече и дали изобщо ще изтегли всичката вода до това ниво. Ако имаш постоянен дебит няма да ти трябва нищо повече и ще е супер.

Иначе има потопяеми помпи, но не знам дали ще влезе в тръбата https://aliexpress.ru/item/328698008...Log=new_Detail
                          Последно редактирано от piron45; 30-05-21, 19:52.

• Кольо
                          Кольо коментира
                          Редактиране на коментар
                          Дълбочината от която може да се вади вода е до нивото на водата. Няма значение колко дълга е тръбата, а къде в нея е нивото.
                          Ако нивото спадне под 8 метра-няма да има засмукване, просто атмосферното налягане толкова си може.

• dragozow
                          dragozow коментира
                          Редактиране на коментар
                          2 инча(50 мм) сондажни помпи и аз имам ако ти потрябва, но като гледам вода си имаш.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X