Обява

Свий
Няма добавени обяви.

еърлифт на сондаж

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: еърлифт на сондаж

    Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
    Колега Божилов, видно е , че при извършване на сондажа на колегата по-горе има има сондьорска грешка...каква е тя-знаят тези,които са го правили! "Спасяването"на този сондаж е безсмислено като разход, защото изобщо не се знае колко метра е в действителност и какво е правено! Но...как си представяш да няма обсадни тръби- не би го направил никой,и именно за това ти писах по-горе, че ще смеляш всички тръби с пускането на какъвто и да е инструмент и дефакто правиш нов сондаж. А защо искаш да пускаш шнек, като се гласиш да продължаваш на долу с длето...мерак ти е за маневри ли? И защо "стоманени" тръби? При изчистен сондаж, правилна гравиина засипка и коректен еърлифт, ПВЦ тръби със 7.7 дебелина на стената и да речем ф160 са идеалното решение..защо ще вкарваш 3 тона желязо в сондажа, а цената отива в небето? А ако стария сондаж си има дебит и задоволителни експлотационни характеристики..нека си работи, какво като помпата слиза до 28 метра!

    Съгласен съм, че е редно , за каквито и да е въпроси и неясноти относно сондажа, да бъдат държани за отговорни иманно изпълнителите !
    Коментираш от позицията на представата ти за плитък сондаж в безнапорен хоризонт. И то за във вилна зона. От тая гледна точка си прав - "При изчистен сондаж, правилна гравиина засипка и коректен еърлифт, ПВЦ тръби със 7.7 дебелина на стената и да речем ф160 са идеалното решение". Да така е. И във пвц- то 130 ако можеш да вкараш и една по-евтина помпа с дебит 0.5 лс. ще е върха. Но това се отнася за сондажите, които вече споменах.
    Тук случаят е друг. Напорен хоризонт, в които напорът е достатъчен за да работят сондажите на самоизлив е рядкост (особенно във вилните зони и особенно за плитки сондажи) и съответно ценност която трябва да се използва внимателно и оптимално. Ще попиташ какво му е ценното - ами - няма нужда от помпа. Но само ако сондажът е изпълнен както вече съм написал. Ако го правиш като безнапорен сондаж, просто ефектът изчезва и трябва помпа. На всичкото отгоре ако при комшиите има коректно изпълнени сондажи и те ползват този ефект - след прокарването на такъв сондаж (по начина по който предлагаш) и те ще трябва да си слагат помпи.
    Проблемът на сегашните новоизлюпени (през последните 20 г.) сондьори е, че където и да се отзоват си правят сондажа по начина по който си знаят. А са се учили от "старите майстори". Имаше едно време една плеяда "стари майстори" (е имаше и свестни, щото без такива не става) дето предаваха "занаята" между поредното изтрезняване (условно казано, повечето не изтрезняваха) и следващото напиване. Сондирането не е занаят. Сондирането е наука. За диплома (и за първоначално познание ) се учи 5 г. А след това ученето продължава. И няма как да си сондьор без да имаш хабер поне малко от геология. Всъщност може но тогава не си сондьор ами сондажен работник. А на ден днешен - сондажен тарикат.
    Този, който откри темата не се обади повече да каже къде му е сондажа, но предполагам че е някъде в сверната част на софийското поле в полите на Балкана и там има вилни зони. Не съм стъпвал там от 30 г. но все още помня геологията, която осигурява ефекта на самоизлива. (има и още имена на този ефект - артезиански басейни, артезиански кладенци - чукни в интернет и ще прочетеш интересни неща, нямам време и възможност да ги пиша.
    Как можело да няма обсадни тръби - "не би го направил никой". Ако вярваш в това, значи много малко сондажи си видял. Последния такъв случай който знам е от месец май т.г. Че и аз съм виновен, щото аз ги препоръчах (аз не препоръчах точно тях ама за собственика това няма значение). Та - препоръчах аз една фирма дето уж я знам че е сигурна ама .... На човека и четирите му сонди работели надолу по струма. Обадил се на на друг (от Пазарджик) ама и последния имал друга работа, погледнал проекта - кондуктор 20 м. Натоварили 20 м. тръби и засилил машината с бригадата да се оправят. Докато разбера за тия рокади и бригадата свари да осере положението. Оказало се, че варовика не е на 20 м. ами на 30. Случва се. Добре ама те имат само 20 м кондукторни тръби. И като не са от тука си направили сметката, че ще изгубят поне 10-тина дена за още 10 м тръби от Пазарджик. Без много приказки вкарали тръбите до 20-тия метър, циментирали ги, напълнили промивката с бентонит да укрепи долните 10 необсадени метра и продължили да сондират вече във варовика (трябваше да направят 150 м). Добре, ама устието на кондукторната колона се използва за "работна маса" за сума операции по време на сондирането. Затуй трябва да стъпи на здрава скала и да се циментира. В "нашия случай" колоната започнала да потъва а отдолу необсадената част да се срутва. Вече били влезли до 60-70 м във варовика. И тогава нещата лъснаха ама късно. Собственикът мислеше да вади 20 и кусур лс и да полива 5 6 х. декара. Даже беше купил помпата с такъв дебит - и за нея 10-тина х. лева. Разправии, дандании, за 24 май сондьорите си заминаха, че имали сбор в тяхното село и не щат да се връщат. Сега положението е следното - има вкарана още една тръба от горе докъм 40-тия метър за да прикрие необсадените 10 м. После вкараха експлоатационна колона но вече с по-малък диаметър и купената помпа "артиса". Купи се друга, по-малка помпа ама тя вече не вади 20 лс. човекът се набута здраво и не му излязоха и сметките за поливането. Въобще грозна работа. И всичко туй заради един темерут, дето рекъл - то и тъй ша стани.
    Има случаи пък когато няма смисъл да се слага нито експлоатационни, нито филтрови колони. Ама пак трябва да си чувал геоложкия петел. Донесе се един варненец да прави 250 м. сондаж. По варненско и толбухинско правел 10-тина и повече години сондажи, както ти си написал. 50-100 м сондаж с пвц 130, за водоприемната част прави прорези с шлайфа, после буф пясъчната засипка и най отгоре даже и глинеста трамбовка прави(тъй са го учили "старите майстори"). Иначе беше работлив и прилежен, машините му - добре поддържани, работниците му добре платени (и не пият по време на работа). Тая "технология" е добра около Добрич и Северно от Варна. Там по-малките земеделци се радват много на соднаж дето дава 1 лс. (За големите си има ГПП Варна) и тоя тип сондажи там толкова дават. Въобще делата му успешни и с времето самочувствието му пораснало. Сътветно и оферти в интернет за 50 лв. метъра. Аз бях казал на собственика кой ще му свърши работа ама синът, дето щял да поема бизнеса на бащата влязал в интернет и налетял на тоя сондьор. Дошъл специалистът поогледал се и започнало да му просветка, че ако сондира за 50 лв метъра тука, ще е вътре. Затова казал 100. Стиснали си ръцете и започнал. Добрите сондьори за такъв сондаж иска 200 на метър и знаят защо. "Специалистът" все още не знаел какво го чака и когато собственикът продумал нещо за проект (аз му бях обяснил, че му трябва проект за сондиране) нашият човек казал, че толкова много сондажи бил направил (и това е вярно) и вече всичко знаел и не му трябвало проект. За кондукторни колони не беше чувал, а и по толбухинско може да се мине без тях за плитките сондажи. Аз не го познавах и говорих с него по телефона, когато му се прихвана лоста за първи път на 90-тия метър. Там има 40 м. льос и още 30 м. слабоспоени пясъци и прослойки от глини в които няма вода. Под тях започват варовиците и водата е в тях на 150 м. Той все пак се поинтересувал (не беше прост човек) чул за варовиците ама пропуснал да чуе за туй, което е отгоре. Та ми описва проблема от телефона на собственика - как отгоре имало глинест пласт, как после имало здрави варовици и как отдолу пак излезли глинести пластове дето му прихванали лоста. Аз му обяснявам, че след като стигне веднъж до варовика в следващите 1000 метра глинести пластове няма. Не, казва ела да видиш излезе бяла глина с промивката. Тогава ми светна, че е уцелил каверна запълнена с глина и то още в сухата част на варовиците. От промивката глината набъбнала и ... . Обясних му го - И ко ша праим сига. Ами върви да си намериш старите учебници и да прочетеш кво са прай. Тогава изплю камъчето - аз казва, не съм учил сондиране. Ами кво си учил - амииии ресторантьорство. Накрая питам собственика, като му върна телефона - тоя откъде го намери. Ами сина го намери в интернет. И отначало офертата беше изгодна. Ами прати си сега сина пак в интернет да се научи как се вади прихванат лост.
    Моята идея беше - да се почне отначало и на друго място (и с друг сондьор, а пък тоя да си вади както знае и когато може лоста) ама и двамата не чуха. Единия беше дал капарото а другия го беше взел(и беше много упорит да си изпълни договора). Вкараха 5 кубика солна киселина, поне чу, че трябва да прошири сондажа(беше още в началото), ама не чу с колко и вкара 70 м тръби 220 до варовика. Понеже и той говореше за пвц 130 изрично му казах други тръби (каквито и да е) повече да не вкарва. Надолу варовика е здрав и няма нужда от обсаждане нито от филтри. Да ама не. Понеже в договора писал, че ще сложи тръбите - ги сложил. Сега там има сондаж дълбок 250 м. (чесно казано не знам как успя да го направи, чух, че още два пъти имал проблеми с прихващането) отгоре до долу има вкарано пвц 130, с добре уплътнена засипка от едър пясък и отгоре трамбована с глина. Водата е на 150 м. И втора година се търси каквато и да е помпа, която да вади поне един литър в секунда (човекът в началото приказваше за поне 5 лс, а се надяваше на 10). Младия "мениджър" (сина) отдавна спря да повтаря, че в интернет всичко има. Ако не беше вкарал това пвц - всичко щеше да е наред (донякъде).
    Аз и досега се чудя как все пак успя да го вкара това пвц, че и засипка да му сложи. Но, че го има е сигурно - двете страни са броили тръбите.
    ОФБ ДБ X22SE
    Не искам Турция да ме пази от Русия. Стигат ми 500 години.

    Коментар


    • #17
      От: еърлифт на сондаж

      Питането на стопанина на сондажа възниква от това, че не е успял да пусне помпата до долу! Това за мен означава, че самоизлива е пренебрежимо малък, което налага принудително черпене! А, че ако се разчита на самоизлив с достатъчен дебит от артезиански кладенец и геотермални води, каквито сондажи съществуват в северното Софийско поле е по-добре да се обсади със стоманени тръби и да се каптира-така е , но не смятам, че случая е такъв! Не се знае къде е, колко е действителната дълбочина на сондажа, изчистен ли е , черпено ли е изобщо от него и т.н!

      Относно случая описан от теб по-горе...как е възможно да се пусне ф130 на 250 метра? Да се "регистрира" наличие на някакъв сондаж ли? Нали се тръгва от необходимия дебит, а след това се правят сметки за дълбочини и диаметри! Тук е гонен безсмислен метраж без всякаква мисъл от страна на поръчващ и извършващ и без контрол от знаещ човек!

      А относно "трезвеността" при сондьорите...напълно съм съгласен с повсеместната липса на такава и издигането на супердеградиралия алкохолизъм в култ!
      0899 шест5313нула
      За всекиго по нещо

      Коментар


      • #18
        От: еърлифт на сондаж

        Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
        Питането на стопанина на сондажа възниква от това, че не е успял да пусне помпата до долу! Това за мен означава, че самоизлива е пренебрежимо малък, което налага принудително черпене! А, че ако се разчита на самоизлив с достатъчен дебит от артезиански кладенец и геотермални води, каквито сондажи съществуват в северното Софийско поле е по-добре да се обсади със стоманени тръби и да се каптира-така е , но не смятам, че случая е такъв! Не се знае къде е, колко е действителната дълбочина на сондажа, изчистен ли е , черпено ли е изобщо от него и т.н!
        Верно, че тоя ,който откри темата мълчи и повече нищо не казва но от малкото, което е казал - и от това което предполагам - самоизливът (най-вероятно) е пренебрежимо малък, защото сондажът не е изпълнен както трябва.
        Случило следното: "сондьорът" не е чувал за напорни водоносни хоризонти и е правил сондаж, както ти го описваш и както най-често се правят сондажи по вилинте зони и малки парцели за поливане. Сигурно е стигнал до около 55 м. вкарал е някакво пвц на около 20 м (икономията е майка на мизерията) позатъпкал с крак пръстта около пвц-то отгоре и е заминал към следващия обект. Какво се е случило или се случва сега. Ако има все пак някакво пвц до 55-тия метър сндажът няма да работи както трябва (на самоизлив) но няма и да се обруши и да се затвори ствола. След като сега (една година по-късно) помпата не може слезе по надолу от 28-мия метър, обрушването е от там надолу. От което следва, че тръбите са били до там(отгоре надолу). Нищо чудно само няколко метра да са затворени и отдолу отвора да си стои. Вероятно горния водоупор (5 -10 м глини) е в интервала 30 - 40 м. Под него е действителния напорен водоносен хоризонт. Над него към повърхността следват сигурно няколко метра пясъци, прослоени от глини а над тях почвения слой. По време на сондирането стените са поуплътнени, а ако е слагал глина в промивката - са и поукрепени и може да изкара известно време без обсаждане. Водата, благодарение на напора се издига нагоре през водоупора по ствола на сондажа и една малка част от нея (поне отначало) даже успява да достигне до повърхността и да прелее навън. По голямата част от водата, издигайки се над водоупора "се разлива" в пясъците, които следват над водоупора и се губи там (това и сега се случва въпреки обрушването, защото пропадналият материал е пясък и водата минава през него). Всъщност ако теренът в района е с добър склон - с времето може да се появят малки свлачища по-надолу в съседните имоти, придружени от изворчета.
        С времето (и заради оводняването, защото в нормално състояние пясъкът над водоупора е сух - това условно казано) заради протичането на водата в хоризонтална посока през него, пясъкът е започнал да се срутва и е затворил ствола над и в глините на водоупора. Това не е прекратило, а само е забавило преливането на вода от напорния хоризонт в пясъците над водоупора. Тогава окончателно е спрял самоилива на повърхността, заради новосъздадените флтрационни съпротивления, които "погасяват" част от напора. Налягането е намаляло и вече не е достатъчно да да се издигне водното ниво до повърхността. Това се случва не само в този сондаж, ако има в близките 20 - 30 м други сондажи и в тях нивото ще се снижи(макар и по-малко), независимо от това, че те са направени както трябва. А оформената кухина в пясъка, която се появява в резултат на срутването облекчава още повече "разливането" на вода там в пясъка между 20-тия и 30-тия метър. В момента това е положението.
        Ако сондажът е бил направен както трябва - сондиране до около 40-45 м т.е. да се преминат пясъците и почти да се преминат (но не изцяло) глините на водоупора, след което да се вкара плътна обсадна тръба, чийто долен край, който е в глините, добре да се циментира. Това е критичния момент. Тази циментация е необходима за да може водата да върви по тръбата нагоре до повърхността а не минава между тръбата и глината (стената на сондажа) и от там в пясъците отгоре. Най-добре е да е метална (и циментирана отдолу догоре), щото пвц-то се гъне по времето на тези работи, циментът в долния му край се напуква и през тези пукнатини водата (или част от нея) отива не където трябва (в горните пясъци). Едва това се продължава със сондирането, преминава се окончателно водоупора и се слиза колкото може по надолу във водонапорния пласт (но не трябва да се минава долния водоупор, досега не сме приказвали за него, щото ситуацията може да се осере по подобен на гореописания начин). Ако водоносния хоризонт под водоупора е от слабо споени пясъци, не се прави еърлифтно водочерпене (но пък трябва да се обсади с филтрова колона) щото може да се срутят стените и там. Въобще туй еърлифтно водочерпене го имате като панацея за всички сондажни болести. Нещо като антибиотика и сегашните доктори - малко да закашляш и айде 5 дена през 6 часа антибиотици.
        След като се направи всичко това, на металната тръба отгоре се заварява капак с кранче и като ти потрябва вода - отваряш кранчето. Кранчето трябва и да се затваря, щото с времето напора (и съответно дебита) намаляват и накрая водата може да и да спре да изтича. Но като се затвори, след известно време първончалния напор се възстаоновява и при следващото отваряне пак тече.
        В момента за този сондаж може да се приеме, че има един голям постоянно отворен кран на около 30-тия метър, който няма как да бъде затворен.

        ПП. Тоя еърлифт стана много модерен напоследък. Изглежда, като се като се спомене тая странна и загадъчна дума, собственикъ започва да гледа "умно" и по бързо се съгласява на цената на "услугата".
        Във връзка с това ми идва на ум за един случай в Родопите от времето на "зрелия социализъм". Един геолог и един маркшайдер от тамошните рудници си правели "пикник" в неделя, когато ги забръскал дъжда. Наблизо била първата къща от някаква махала. Геологът, като по-нахален набързо нахлул в къщата дето живеела някаква самотна бабичка. - Бабе, да влезем да се изсушим, че много се измокрихме. - Влез баби, аз ей сега ще запаля камината. Ама бабо, аз не съм сам, с маркшайдера съм. Жената се позамислила и казала - Добре сине, то мойто куче умря ама колибата му още стои, вържи го там да е и той на сухо.
        Чекнете сега в интернет за да прочетете какво е "маркшайдер".
        Последно редактирано от bogilloff; 25-08-13, 13:21.
        ОФБ ДБ X22SE
        Не искам Турция да ме пази от Русия. Стигат ми 500 години.

        Коментар


        • #19
          От: еърлифт на сондаж

          Абсурд е , Колега , да са пуснати тръби само до 20 метър, това не би го направил никой, ОСВЕН ако са поспестили бентонит, криво-ляво са извадили и не са могли да вкарат тръбите, което си е груба грешка и немарливост! Изобщо не знаем дали става въпрос за напорен водоносен хоризонт или просто обрушване на сондажа и последващото му напълване с вода от повърхностен произход,която на доста места в София е на 3-8 метра! Няма случай в Софийско, при който да е имало проблем при дори 120 метров сондаж с "прекъсване" на ПВЦ колона и гравиина засипка от промит чакъл / фракция 4-8 мм/ , изпълнени коректно!
          0899 шест5313нула
          За всекиго по нещо

          Коментар


          • #20
            От: еърлифт на сондаж

            Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
            Относно случая описан от теб по-горе...как е възможно да се пусне ф130 на 250 метра? Да се "регистрира" наличие на някакъв сондаж ли? Нали се тръгва от необходимия дебит, а след това се правят сметки за дълбочини и диаметри! Тук е гонен безсмислен метраж без всякаква мисъл от страна на поръчващ и извършващ и без контрол от знаещ човек!
            А относно "трезвеността" при сондьорите...напълно съм съгласен с повсеместната липса на такава и издигането на супердеградиралия алкохолизъм в култ!
            Ами, оказа се, че е възможно. "Неведоми са пътищата божии, както и странниците, които бродят по тях". Тия сметки за дебит, дълбочини и диаметри се наричат проект за изграждане на сондажа. Повечето сондьори си мислят, че с тия проекти проектантите късат парчета от тяхната баница. И действително струват доста пари. Но ако не се дадат, често се плаща много повече после.
            А за конкретния случай - българска работа. Единия се е правил на "бизнесмен" а другия на "сондьор". Двамата заедно броили тръбите пвц които вкарвали накрая. Сигурно им е отнело няколко дена.
            "Сондьорът" беше упорит и "коректен". Изпълни всичко което беше написал в договора и не поиска допълнителни пари макар, че беше много вътре заради авариите и ситуацията.
            За "бизнесмените" няма да говоря но сондьорите ги деля на три-четири вида (които преливат един в друг).
            1. Сондьри, които сондират на масата в кръчмата(накрая на запоя достигат до неподозирани дълбини и на съзнанието и на сондирането).
            2. Сондьори за вилните зони. Няма голяма разлика между първите и вторите. Аз си ги наричам още и "рибари" щото много приличат по "раздумка и песен" на рибарите. Само подменят думата "риба" с думата "сондаж".
            3. Сондьори за плитки сондажи и
            4. Сондьори за дълбоки сондажи.
            Първите два вида имат и една странна прилика с циганите. Когато срещнеш такъв "сондьор" винаги можеш да го набиеш, без да му казваш защо. Той си знае.
            Трябва много да се внимва със сондьорите за плитки сондажи, щото те все се опитват да се уредят за дълбок сондаж. На повечето вътъка им не стига за това. Само малка част от тях успяват да станат сондьори за дълбоки сондажи.
            Със сондьорите за дълбоки сондажи обикновенно всичко е наред. Те знаят какво могат, знаят какво искат и нямат проблеми да питат, когато не знаят.
            Обикновенно искат добри пари и не се пазарят. Пропускат. Отдавна са научили, че икономията е майка на мизерията и не се занимават с пвц-та.
            Когато започнат - нямат нужда от контрол. Не правят компромиси с материалите и труда си, щото знаят, че ще си оплюят името.
            ОФБ ДБ X22SE
            Не искам Турция да ме пази от Русия. Стигат ми 500 години.

            Коментар


            • #21
              От: еърлифт на сондаж

              Първоначално публикуван от sonda Преглед на мнение
              Абсурд е , Колега , да са пуснати тръби само до 20 метър, това не би го направил никой, ОСВЕН ако са поспестили бентонит, криво-ляво са извадили и не са могли да вкарат тръбите, което си е груба грешка и немарливост! Изобщо не знаем дали става въпрос за напорен водоносен хоризонт или просто обрушване на сондажа и последващото му напълване с вода от повърхностен произход,която на доста места в София е на 3-8 метра! Няма случай в Софийско, при който да е имало проблем при дори 120 метров сондаж с "прекъсване" на ПВЦ колона и гравиина засипка от промит чакъл / фракция 4-8 мм/ , изпълнени коректно!
              Въбще не е "абсурд" повечето градински сондьори са такива.
              Има главно две причини водата да излиза сама от сондаж. Едната е - напорът на хоризонта да е над земната повърхност и втората - при сондирането да си уцелил тръба на ВиК-то.
              Знам къде е нивото на водата в София. Учил съм за това и то там. Е, беше доста отдавна. За всеки строеж с по-дълбоки основи се правеше (и още се правят) завеси от сондажи, които да снижат нивото за да може да се работи. Беше добра далавера при изграждането на станциите на метрото.
              Предполагам, че в подлеза срещу университета все още работят помпи за да не се напълни самия подлез, макар че през последните години нивата на водата спаднаха от свръхексплоатация.
              120 м сондаж в софийско равно поле означава слизане в долния "плитък" водоносен хоризонт, който е напорен. Има направени няколко хиляди такива сондажи, които са изпълнени като безнапорни. Долния хоризонт беше защитен от замърсявания чрез напора си. това означава че водата от пласта с по-висок напор прониква в пласта с по нисък. Т.е. долния може да прехвърля вода(която е чиста) в горния който е безнапорен, незащитен и вече замърсен от 3-те милиона софиянци. Но така беше преди 30 г. Днес тия няколко (десетки) хиляди сондажа, изпълнени некоректно като безнапорни, голяма част от които не се използват за водочерпене или се използват спорадично, изравняват нивата на двата хоризонта и е възможно вече и обратното - прехвърляне на замърсена вода отгоре надолу.
              Онзи, който направи там 120 м сондаж с филтрови отвори отгоре до долу и със хубава засипка също отгоре до долу, също е за биене. Само че нещата се утекоха и осраха отнавна. Самочистването на долния хоризонт ще протече за 10-ки години и то ако се прекрати неправилното сондиране и се тампонират неправилно изпълнените сондажи. А това няма да се случи. Та софиянци ще си имат един боклукчийски обект в повече в София. Нищо ново под слънцето.
              ОФБ ДБ X22SE
              Не искам Турция да ме пази от Русия. Стигат ми 500 години.

              Коментар


              • #22
                От: еърлифт на сондаж

                Ха-ха..интересна класификация на видовете сондьори си сътворил. А само малоумник може да нареже всички тръби отгоре до долу, аз такъв случай не съм срещал. А, че има девалвация в сондьорството и от към кадри и от към техника, то е от ясно по-ясно! Не случайно от минералната вода в Банкя викаха Германци и им врътнаха 800 метра за по-малко от месец..то не, че у нас има кой да го направи де...
                0899 шест5313нула
                За всекиго по нещо

                Коментар


                • #23
                  От: еърлифт на сондаж

                  Здравейте, нов съм във форума и може това, което ще попитам да е казвано вече.
                  Моля, дайте малко повече подробности за направа на домашен ерлифт. Имам сондаж, ръчно пробиван с диаметър 30 см и дълбок 13.80 м, след това още 0.80 м с диаметър 20 см. Водата е на дъното, но тези 80-100 см. са запълнени с пясък, ситен морски. Сега трябва да го изчистя за да пусна помпа.
                  Благодаря предварително!

                  Коментар


                  • #24
                    От: еърлифт на сондаж

                    Първоначално публикуван от mad_har Преглед на мнение
                    Здравейте, нов съм във форума и може това, което ще попитам да е казвано вече.
                    Моля, дайте малко повече подробности за направа на домашен ерлифт. Имам сондаж, ръчно пробиван с диаметър 30 см и дълбок 13.80 м, след това още 0.80 м с диаметър 20 см. Водата е на дъното, но тези 80-100 см. са запълнени с пясък, ситен морски. Сега трябва да го изчистя за да пусна помпа.
                    Благодаря предварително!
                    Само 80 см. вода на дъното ли има?
                    0899 шест5313нула
                    За всекиго по нещо

                    Коментар


                    • #25
                      От: еърлифт на сондаж

                      Първоначално публикуван от bogilloff Преглед на мнение
                      Ами, оказа се, че е възможно. "Неведоми са пътищата божии, както и странниците, които бродят по тях". Тия сметки за дебит, дълбочини и диаметри се наричат проект за изграждане на сондажа. Повечето сондьори си мислят, че с тия проекти проектантите късат парчета от тяхната баница. И действително струват доста пари. Но ако не се дадат, често се плаща много повече после.
                      А за конкретния случай - българска работа. Единия се е правил на "бизнесмен" а другия на "сондьор". Двамата заедно броили тръбите пвц които вкарвали накрая. Сигурно им е отнело няколко дена.
                      "Сондьорът" беше упорит и "коректен". Изпълни всичко което беше написал в договора и не поиска допълнителни пари макар, че беше много вътре заради авариите и ситуацията.
                      За "бизнесмените" няма да говоря но сондьорите ги деля на три-четири вида (които преливат един в друг).
                      1. Сондьри, които сондират на масата в кръчмата(накрая на запоя достигат до неподозирани дълбини и на съзнанието и на сондирането).
                      2. Сондьори за вилните зони. Няма голяма разлика между първите и вторите. Аз си ги наричам още и "рибари" щото много приличат по "раздумка и песен" на рибарите. Само подменят думата "риба" с думата "сондаж".
                      3. Сондьори за плитки сондажи и
                      4. Сондьори за дълбоки сондажи.
                      Първите два вида имат и една странна прилика с циганите. Когато срещнеш такъв "сондьор" винаги можеш да го набиеш, без да му казваш защо. Той си знае.
                      Трябва много да се внимва със сондьорите за плитки сондажи, щото те все се опитват да се уредят за дълбок сондаж. На повечето вътъка им не стига за това. Само малка част от тях успяват да станат сондьори за дълбоки сондажи.
                      Със сондьорите за дълбоки сондажи обикновенно всичко е наред. Те знаят какво могат, знаят какво искат и нямат проблеми да питат, когато не знаят.
                      Обикновенно искат добри пари и не се пазарят. Пропускат. Отдавна са научили, че икономията е майка на мизерията и не се занимават с пвц-та.
                      Когато започнат - нямат нужда от контрол. Не правят компромиси с материалите и труда си, щото знаят, че ще си оплюят името.
                      Точно, ние сме от 4.

                      Коментар


                      • #26
                        От: еърлифт на сондаж

                        Първоначално публикуван от mad_har Преглед на мнение
                        Моля, дайте малко повече подробности за направа на домашен ерлифт.
                        Принципът го публикувах в друга тема на този подфорум, но ще го повторя, защото пасва на темата:

                        http://www.offroad-bulgaria.com/show...t=#post2292753

                        П.п. Абе това "верУ", което толкова често позлвате, да не би да е сондьорска разновидност на домашното "ВерО"?

                        Коментар


                        • #27
                          От: еърлифт на сондаж

                          Здравейте!!!
                          Нямах възможност да пиша, но благодаря за всеки коментар.
                          Толкова сте ценни, колкото водата, до която се опитваме да достигнемJ

                          Става въпрос за Северозападна България.
                          Почвата е преобладаващо сива глина. Пясъци и скали няма .
                          Все още търсим изпълнителя, от месеци е неоткриваем.
                          При възникване на ситуацията се контактнахме с него по телефона и по негови думи – нямало никъв проблем, еърлифт трябвало.
                          Убедена съм, че най- добре е той да си види нешата.
                          И докато още ме държи търпението и го чакаме да дойде от (07 месец), реших да пиша щот съм в незнание– какво може да е станало.
                          Гаранция е, че е сондирано до 54 м- смятах лостовете по време на процеса, а после и обсадните PVC тръби.
                          Всички са пуснати до долу, прорязани на определени места с шмиргел за филтър, където трябва да са водоносните хоризонти.
                          Самоизлива е пренебрежимо малък. Необходимо е принудително водочерене с помпа. Наличен е от самата направа на сонадажа. Той наложи затваряне на сондажа/капак с уплътнение/, но водата е отведена да се изтича, с маркуче извън шахтата на сондажа. Маркучето има спирателен кран, може да се затвори. Идеята беше да продължи да се изтича зимата, до момента на монтаж на помпата. Та от август мин.год до сега се изтича. Содажа е продухан при направата и пробно водочерпен седмица две след това.
                          Нямахме готовност с помпа и т.н и до м07 тази год. не е водочерпено, изтича си свободно самоизлизлива. При опит да се пусне помпата на 44м тази година не успяхме. Стига до към 28м и опира. Възможно ли е помпата да е закачила нещо?
                          Чудех се правилно ли е да се изтича така, и дали изтичането не е нанесло достатъчно утайка ?Поради това и поради неоткриваемост на изпълнителя, оставихме помпата на 28м.Сега водочерпим – работи 20 мин. (до изчерпване на водата) и спира, след това се събира пак вода и така /избутахме лятото/.
                          Пропуснах да спомена, че за търсенето по този начин на вода взехме решение след отказ на ВИК да ни водоснабдява –„поради невъзможност”.
                          Водопровод съществува- само по- централната част на селото (така е минал някой проект, с обосновка, че не е необходимо до всички да има J ).
                          ВИК нямаме, имане геран дълбок 6м, който е с много малък воден резервоар, а при изчерпването му бавно се пълни отново. Та няма за пиене, миене, поливане и за нищоJ.
                          Ако някой има идея какво може да е станалооо....докато чакаме майстора да....


                          Благодаря предварително !

                          Коментар


                          • #28
                            От: еърлифт на сондаж

                            Защо не извадите помпата и пуснете едно канапче с тежест да видите действителната дълбочина на сондажа? Възможно е помпата до опира в някакво разместване на тръби. Другото е "пескуване" на сондажа, което говори за некачествено и евтина изпълнение и действително запълване с утайки - там вече си трябва изнасяне на утайките с еърлифтинг. Това ми хрумва на прима виста.

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X