Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Кладенци и сондажи

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Кладенци и сондажи

    Здравейте отново, много благодаря за мненията, елате на гости и ще почерпя!
    За 2-я вариант: доколкото си спомням колегата има специална машинка (снимана е някъде в темата, доста по-назад, верижно е, изглежда като свредел) с която ще разпробие старата пвц тръба, усуквайки я около себе си и измъквайки я навън (поне така си го представям). Не знам дали се спуска до дъното на сондажа или ще започне от сплесканата част, а и като не разбирам не съм се сетила да питам. Тук разпробиването е механизирано, и искаше над 1000 лв. за 9-10м. доколкото помня. Почвата е песъклива (района с.Цалапица, гр.Стамболийски, с.Куртово Конаре, с.Ново село) и предположението за сплескването (на ок. 5м. дълбочина, не се знае колко е сплескания участък и няма как да разберем) е заради тънката тръба и не добре дренирано около нея. В същото време трябва да решим и на колко метра да е "новия" сондаж, понеже е паднало нивото от няколко години и сигурно още ще пада. А както казах не искаме да дупчим на ново място, извън направената вече шахта, защото ще останем без градинка.
    За 1-я вариант с металната тръба човекът каза, че с по-голям диаметър няма как да набият, понеже ще е на ръка и предполагам заради казаното от Фред... Тук ми искат около 400лв. Обаче доколкото схванах гаранция-Франция...
    Та, май ще ни е по-евтино да поливаме от чешмата, колкото и да е грехота, особено пък ако тази година е все такова времето.
    Последно редактирано от Фани; 26-05-14, 12:52. Причина: допълнение
    ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА!

    Коментар


    • От: Кладенци и сондажи

      Ясно това с разпробиването, фактически той разширява сондажа вероятно с шнек. Цената 1000 лв за 8-10м ми изглежда много, все едно си е нов сондаж. Питайте няколко фирми за цените и сравнявайте, според мен ще са сравними с 1000 лв за 10 метра така че нов сондаж непосредствено до старият е по-добре. Отделно че може да се прави с желаната дълбочина, с добра засипка и т.н. Е, зависи и от фирмата. Доколкото разбирам проблемът е че сондата ще съсипе градинката

      Коментар


      • От: Кладенци и сондажи

        Здравейте, да се похваля вече имам два сондажа. Единият е 16м на Ф160, а другият е на ф113 на 20м и за него ще ми трябва потопяема помпа, но с дебит около 10-12куб.м на час по възможност по-евтина, защото поизпразних джобовете. За другия мога да ползвам бензинова помпа, защото водата е на около 7м и не спада.

        Коментар


        • От: Кладенци и сондажи

          Ето ТУК един един колега който се занимава с потопяемите помпи.

          Коментар


          • От: Кладенци и сондажи

            Разгледах ги, но тази, която ми хареса е ф100мм, а сондажа е Ф113 и няма да стане. Трябва ми с по-малък диаметър и с голям дебит.

            Коментар


            • От: Кладенци и сондажи

              Имам усещането, че това което търсиш 10-12 куб.м/ч при този диаметър няма но все пак успех. Обади се на фирмата за консултация, може пък да те посъветват нещо.

              Коментар


              • От: Кладенци и сондажи

                Диаметъра е такъв, защото е проучвателен сондаж. Другият също беше с такъв диаметър, но го разширихме. Преди това обаче беше направено водочерпене и параметрите бяха дадени на професор геолог, който изчисли относителният дебит на двата сондажа. Горният, този които не го разширихме има по-голям относителен дебит, но нивото на водата е по-ниско и немога да използвам моторната помпа, и затова разширихме другият, а този евентуално догодина и то по финансови причини....Сондьора ми обясни, че дебита на сондажа зависи повече от дълбочината, а не толкова от диаметъра. П.П Има помпа с диаметър Ф74мм и дебит 9куб.м на час, но е Грундфос и цената ми е висока, затова търся нещо по-евтино....сондьора каза, че имало и китайски, но спрели вноса на тези с големия дебит.
                Последно редактирано от stanli77; 17-06-14, 20:41.

                Коментар


                • От: Кладенци и сондажи

                  Немога да бъда съгласен че дебита зависи от дълбочината а не от диаметъра.Помисли малко;преминаваш през водният пласт и сондираш във водоупор примерно 15м на ф113 или сондираш във водоупор на ф850мм 2м.Дебита на пласта е един единственно това че ще събираш повече вода черпиш и пак си на същия дебит.При нас има помпи с напор 50м на 1цол 5400л на час---цена 275лв производител Италия диаметър ф75мм без поплавък монофазна 750вата.

                  Коментар


                  • От: Кладенци и сондажи

                    Дори и така да е разликата между диаметъра на двата сондажа е само 47мм, а от разширения вадя 3,5л/сек с моторната помпа. така, че не вярвам другия сондаж да не може да извади 9куб.м на час.

                    Коментар


                    • От: Кладенци и сондажи

                      Малко снимки от последният сондаж в с.Крушуна--крушунските водопади.Въпреки че сондирахме на дълбоко в мергел дебита си е един и същ.Единият от клиповете в сондажни машини е от там.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20140612_120251.jpg
Прегледи:1
Размер:184.8 КБ
ID:5594855Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20140612_120239.jpg
Прегледи:1
Размер:186.1 КБ
ID:5594856Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20140612_120222.jpg
Прегледи:1
Размер:141.8 КБ
ID:5594857Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20140612_120215.jpg
Прегледи:1
Размер:159.2 КБ
ID:5594858

                      Коментар


                      • От: Кладенци и сондажи

                        какви метри врътна там и какъв дебит излезе ???

                        Коментар


                        • От: Кладенци и сондажи

                          Водата излезе след два дни.Иначе три метра глина;два метра скала не плътна и два мергел.Като дебит не е много прави три метра воден стълб но диаметъра е ф400 защото на ф850 неможеше.За 15мин. вдига 60см --съдя по височината на бибото.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20140619_155856.jpg
Прегледи:1
Размер:195.7 КБ
ID:5594883

                          Коментар


                          • От: Кладенци и сондажи

                            Интересува ме има ли вариант в сондажа ф113 да пусна помпа с диаметър 98мм, като двигателя може да бъде с маслено или водно охлаждане и с дебит 12куб.м/час?

                            Коментар


                            • От: Кладенци и сондажи

                              Какво те спира.

                              Коментар


                              • От: Кладенци и сондажи

                                Първоначално публикуван от slavchovt Преглед на мнение
                                Какво те спира.
                                Да не би като е малко разстоянието да няма достатъчно охлаждане на мотора и дали не пречи на дебита...

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X