Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Необходими документи за управление на товарен автомобил.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Необходими документи за управление на товарен автомобил.

Словенските книжки бяха с 50 или 60 години валидност. Не че това е добре - те са по-зле и от нас в бюрокрацията, казват.

Коментар

Първоначално публикуван от Nafta Преглед на мнение
      Демек, в съответствие с горното, ако камиона ми е 10 тона обща маса може да си джиткам без лиценз?
      И друг въпрос:може ли да си регистрирам една селскостопанска Ифа към КТИ, вместо КАТ
      Ми не можеш... Видиш ли било на базата на кимион начи не можи. Щом за лесовози с кран не може или за БТР... За селскостпанските ИФИ докато не се грабнат да действат от съюза на зърнопроизводителите нищо няма да стане. Ама там предимно са мощни които такива стари машини не ползват.
      А по темата за Ткт и как може да се кара ремарке с тях може ли да не коментирам? Иначе бих цитирал наредба 15 от 2008 година подписана от министрите на: вътрешните работи, земеделието и благоустройството.
      Чл. 2. (1) Водачите на колесни трактори и друга самоходна техника трябва да притежават свидетелство за правоспособност за работа от съответната категория и свидетелство за правоуправление на моторни превозни средства (МПС).
      т.е. за движение по асфалта на трактори е нужна категория Твк /от КТИ/ + някаква шофьорска книжка може и категория М, или Ткт - като не може да работи в нивата с последната категория. Но виж за ремаркето е най-спортната тема
      Техниката на безопасност е като религия - може и да не вярваш, но по-добре да спазваш ритуалите...
      Калоян Кирилов
      LZ2ZGT

Коментар

Когато регистрирах самоходното шаси в КТИ питах с какво мога да го управлявам. Отговора беше че мога да го карам само с шофьорска книжка категория Ткт, дори и по черните пътища. Когато е агрегатиран с инвентар се изисква правоспособност от категория Твк (от КТИ). Във фирмата където бачкам имаме 2 трактора. Трактористите имат само Ткт категория и са спирани за проверка от КАТ без никакви проблеми. КТИ не минавали да проверяват по нивите.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
          КТИ не минавали да проверяват по нивите.
          Бъркаш се нещо,явно не са те уцелили!
          Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

За шофиране на трактор с номер от КАТ си мисля, че ще важи шофьорската книжка. За другите трактори може и КТИ да претендират за власт $$$.

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
              Бъркаш се нещо,явно не са те уцелили!
              Е аз по нивите не съм карал. Във фирмата не съм тракторист, а механик на товарни автомобили. Земеделието на шефа му е допълнителна дейност. Ходя от време на време да ремонтирам само. Но никой от трактористите ни няма книжка от КТИ.

Коментар

Петроф зависи от региона а и КТИ имат "високо проходими" автомобили да правят проверките. Димич пожелавам на шефа ти да не ги срещнат от инспекция по труда
                lodkar - има доста трактори които са регистрирани в КАТ /периода до 2009-2010 г./ но имат и регистрация в КТИ защото тя ги освобождава от винетна такса. Честно казано служителите на КТИ не претендират за власт имат си достатъчно друга работа /сега се опитват да им прехвърлят и ATV-тата/ а и са толкова "много" за дадената област.
                Предлагам да не спамим темата за камиони ако желаете можем да си заформим една такава темичка в раздела за трактори.
                Последно редактирано от ckaytss; 23-10-14, 09:38.
                Техниката на безопасност е като религия - може и да не вярваш, но по-добре да спазваш ритуалите...
                Калоян Кирилов
                LZ2ZGT

Коментар

Първоначално публикуван от ckaytss Преглед на мнение
                  Петроф зависи от региона а и КТИ имат "високо проходими" автомобили да правят проверките. Димич пожелавам на шефа ти да не ги срещнат от инспекция по труда.
                  Мене не ме вълнува от къде ще се проверява. Собственика е германец на 5 фирми. Едната се занимава със земеделие и животновъдство и по документи няма тракторист. Аз съм към логистиката механик. Другите три фирми са шивашки. Транспорта от България е изцяло на дрехи, а обратно се търят други товари. Като цяло документално са изрядни. Имахме инспекция от ДАЙ-то преди около 10 дни и всичко беше наред.

Коментар

Първоначално публикуван от stankos Преглед на мнение
                    СанкциЙ как ще ме накаже ,ако реша да закарам старото си холно оборудване с камиона на братчеда МВ 814 до вилата в Радомирско ?
                    Имам С категоря от 1993 година, но съм счетоводител в счетоводна къща !
                    Дано не ти се налага да си имаш работа в този случай със санкциЙ ;-) Не случйно кат. Ц се води "професионална"- демек като си счетоводител - остави на шофьорите да карат камиони ;-)
                    Нищо лично колега, казвам го с най-добри чувства, но в България за това сме на това дередже-вместо да се стегнем и да бачкаме по правилата- правилата ни "пречат" да бачкаме...

Коментар

Първоначално публикуван от exotique Преглед на мнение
                      Дано не ти се налага да си имаш работа в този случай със санкциЙ ;-) Не случйно кат. Ц се води "професионална"- демек като си счетоводител - остави на шофьорите да карат камиони ;-)
                      Нищо лично колега, казвам го с най-добри чувства, но в България за това сме на това дередже-вместо да се стегнем и да бачкаме по правилата- правилата ни "пречат" да бачкаме...
                      Не съм съгласен (само за протокола и аз имам категория Ц без да работя/съм работил като шофьор). Не го разбирам това понятие "професионална". Свидетелството удистоверява правоспособност да управляваш определен вид МПС. Дали го правиш защото си вадиш хляба с това, или го правиш защото ти е кеф-разлика няма. Щом си правоспособен караш и това е. Поне така трябва да бъде. И е така по някои крайща на света. Тука има хора караваните им спират на въздух и са с размерите на нормален междуградски автобус. Зад нея си теглят колата (виждал съм да теглят трък Форд Ф150 ). Те не са професионални шофьори. Просто си изкарват нужните категории и си карат спокойно.
                      Toyota Land Cruiser BJ70 1985
                      Lexus LS430

Коментар

Първоначално публикуван от exotique Преглед на мнение
                        ... Не случйно кат. Ц се води "професионална"- демек като си счетоводител - остави на шофьорите да карат камиони ;-)...
                        Никъде в категорията не е указано, че става въпрос за камион или пък става въпрос за професионално използване на МПС ...
                        За обществен превоз си трябват допълнителни документи (част от които ги включиха поради неясна причина и 'по принцип' за 'цивилните' непрофесионални шофьори)...
                        Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                        Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                          Никъде в категорията не е указано, че става въпрос за камион или пък става въпрос за професионално използване на МПС ...
                          За обществен превоз си трябват допълнителни документи (част от които ги включиха поради неясна причина и 'по принцип' за 'цивилните' непрофесионални шофьори)...
                          По последни промени на закона книжките на професионалните шофьори са с валидност 5 години. Такива книжки са с категории С, С+Е, Д, Д+Е. Това че притежава даден човек професионална категория, но не си изкарва хляба с нея, не го усвобождава от задължението да си смени книжката на 5 години.
                          Има случай в които може да се кара МПС-та с професионална категория, без допълнителните документи.

Коментар

Коментара ми бе заради термина 'професионален шофьор'... Категория С не те прави професионален шофьор, а също така - дори и с категория В може да си професионален шофьор
                            Ако решиш да се придвижваш от вас до работа с автомобил над 3.5т, то пак си задължен да имаш категория С въпреки, че може да нямаш никакво намерение да ставаш професионален шофьор (да си изкарваш хляба с шоферлък)...
                            Вече съм неактивен в този форум и не го следя.
                            Но съм насреща през алтернативни средства за комуникация (други форуми, телефон), ако има въпроси по обсъжданите тук теми.

Коментар

Първоначално публикуван от slowtraveler Преглед на мнение
                              Коментара ми бе заради термина 'професионален шофьор'... Категория С не те прави професионален шофьор, а също така - дори и с категория В може да си професионален шофьор
                              Ако решиш да се придвижваш от вас до работа с автомобил над 3.5т, то пак си задължен да имаш категория С въпреки, че може да нямаш никакво намерение да ставаш професионален шофьор (да си изкарваш хляба с шоферлък)...
                              Точно категория С те прави професионален шофьор, независимо че не си вадиш хляба като шофьор. В цял свят книжките са разделени на любителски и професионални. Това че някой си е решил да кара автомобил над 3,5т за лични нужди, няма да накара КАТ да му издадат книжката с валидност 10 години като на любителите.
                              В САЩ като бях работих като шофьор с любителска книжка, но това не ме прави професионален шофьор.

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
                                Точно категория С те прави професионален шофьор, независимо че не си вадиш хляба като шофьор. В цял свят книжките са разделени на любителски и професионални. Това че някой си е решил да кара автомобил над 3,5т за лични нужди, няма да накара КАТ да му издадат книжката с валидност 10 години като на любителите.
                                В САЩ като бях работих като шофьор с любителска книжка, но това не ме прави професионален шофьор.
                                Би ли могъл да подкрепиш горното твърдение с цитат от щатската регулация? Според Уикипедия (не е достоверен източник, но не ми се рови да търся) излиза, че:
                                Class C licenses are issued in most states in both commercial and non-commercial status. A non-commercial Class C license may not be used for hire. Most recreational vehicles that do not fall into the class D/E category, such as converted buses or full size (greater than 40 feet (12 m)) campers require a non-commercial Class C license.
                                От това което чета, с "не-професионална" категория С си ходиш с личната газка на разходка/работа/до магазина. Ограничението е, че не можеш да се наемаш на работа като шофьор клас С. Ако искаш да работиш като шофьор с категория С, то трябва да вземеш "професионална" категория С. Тъй като в България няма подобно деление на С категория, то нямаш избор-ако искаш да караш личния си автомобил който е над 3,5 т ....
                                Toyota Land Cruiser BJ70 1985
                                Lexus LS430

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X