Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Имаме ли такава пожарна...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Имаме ли такава пожарна...

Първоначално публикуван от green Преглед на мнение
    И аз така предположих...Не ми се вярва МВР-то да даде пари за такива машини....Горското реализира толкова много печалби....Имат доби заплати и премии през три месеца...Какво им пречи да се оборудват с добри машини...А да сещам се за една причина ..Тогава нашата си пожарна ще изглежда смешна с мадарите и зиловете...ама какви сирени имат "пристигат" 10 минути преди камиона
    ЪЪЪ, кое е горското?
    ИАГ (изпълнителната агенция по горите) са на бюджет и смешни заплати; нямат пари за гориво....
    ДП (държавните предприятия), занимаващи се с горите са бая надолу по веригата в МЗХ (министерството на земеделието и хрните) и там решения се вземат от пиарки и пиаркаджии...

В интерес на истината, преди 3-4 години са закупиха от горските/ловните стопанства 50-60 хай-луксове, оборудвани за гасене на пожарни (бензинова помпа, маркуч, 600 литра вода), които вършат прекрасна работа; струйника е хубав и се регулира струята до мъгла; проходими са и често се пълнят не само с вода а и с пенообразуватели. Не можах да открия снимка в компа, ако някой много държи утре ще му снимам една. Вършат чудесна работа, проблеми очаквам с окачването, което не е пипано от базовия модел и вече ресорите са обърнати... Говоря на база личен опит.
    Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Пожарните по южната ни граница бяха заменени с нови.До колкото съм запознат по две за пожарна от която едната пригодена за горски пожари.Базата на камиона ОК,Рено ,високо проходимо.Но до тук.Цистерната е над шасито и в гората не може да влезе,първия страничен наклон и е на таван.За населените места са идеални,и тук голямото недоразумение.Имат ограничител на скоростта.Като излезе на пътя пародията е пълна.Натиснете снимката за да я уголемите

Име:12082012246.jpg
Прегледи:1
Размер:194.8 КБ
ID:5404151пп.Тия сини ленти си нямам на идея от къде дойдоха.

Коментар

Първоначално публикуван от boreto2 Преглед на мнение
        Не плюйте по ТАТРАТА.Имам я 82г. Модел 148 което означава 148kw тоест 200конски сили на 23т. тегло.Почти всички съвременни коли и джипове са около 150к.с. при 2т. тегло.Ако си я "гледаш" слуша те.Всички искат където джип трудно се качва да се качи ТАТРАТА и после чупела се.Винаги съм отговарял-ако се качите някъде или минете през тази нива с лека кола и ТАТРАТА ще мине.Борислав Петров-малко снимки- http://picasaweb.google.bg/boreto2/
        За старата Татра само хубави неща мога да кажа . На времето работих с такава няколко месеца в мина на табан . Душманска експлоатация и никаква поддръжка карахме ги като жигули на пистово рали товареха се докато въглищата почнеха да падат по предния капак кал прах имаше всичко по много и тия машини не се чупеха . Една такава Татра погребваше поне десетина камаза и до днес още ги карат .
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Нови,модерни пожарни – или хубави, или никакви. Като се правят търгове за такава техника, е добре да се вземат хора-експерти, които работят с нея, за да се видят реалните плюсове и минуси. Пожарният автомобил не е само товарен такъв, преустроен в пожарен. Има неща, които е добре да се "пипнат" за да се подобри надеждната му и безотказна работа. Ето и примера за скоростоограничителя... Такъв не е необходим в такива автомобили, те и без него няма да хвръкнат. Смешно е, стария ЗиЛ 130 да развива по-висока скорост от чисто ново Рено. Новите автомобили са с повечко електроника, и със системи за екологичност... Това добре, но трябва да се направи така, че в определени условия да се пренебрегва екологията, щото нормалното е, като се бъгне системата за екология(или не сипеш необходимата течност AdBlue), се ограничава и мощността.... А това понякога може да е доста кофти... Отделно е хубаво да се обучи част от персонала за поддръжка на такива машини, да се даде съответния софтуер, че не винаги може да се чака фирмения сервиз да си свърши работата... Старата техника, въпреки всичките и недостатъци, трудно може да се наложи да бъде изоставена някъде заради техническа неизправност. Може някои неща да се връзват с тел, други да се побългаряват някакси, но техниката е позната, поддържа се и е почти безотказна в напечени ситуации.
          Работил съм с различни камиони и автобуси(нищо общо с пожарната техника) и съм установил, че въпреки многото си предимства има случаи, в които се псува новото и се хвали старото. Има случаи, в които новото те изоставя и просто няма какво да му правиш, защото нямаш и представа какво му е. А дори и да имаш, ти трябва или компютър за да го установиш или нова резервна част за да тръгне, а често са нужни и двете. Чистосърдечно си признавам, че ако аз трябва да разчитам на техника в напечени ситуации, особено както сега, в пресечени терени, горски пожари и пр, бих предпочел нещо по-опростено и познато, па макар и малко по-старо.
          Ясен: "Правилата просто не могат да обхванат живота, затова компромиси има навсякъде. Само различно дълбоки. И според местните и личните разбирания кое е по-важно."

Коментар

Първоначално публикуван от barzashki Преглед на мнение
            Това е Пантера и в България ги има само на летище Варна и София.
            Тази снимка е от Варна.
            Тая беше със счупено стъкло няколко месеца, защото беше някаква безумна цифра.
            Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Споко, вече има нови Унимозии у нас, ма чакат да ги регистрират и да тръгнат, пък и ББ да ги освети официално. Който не вярва, да погледне на Калитин и Скопие в гаража на МВР, там са налични. И Румбата ги е видял, а Ник Николов даже ги е снимал.
              LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
              www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Първоначално публикуван от zzlatev Преглед на мнение
                Споко, вече има нови Унимозии у нас, ма чакат да ги регистрират и да тръгнат, пък и ББ да ги освети официално. Който не вярва, да погледне на Калитин и Скопие в гаража на МВР, там са налични. И Румбата ги е видял, а Ник Николов даже ги е снимал.
                То хубаво ги има но дали ще идат по предназначение.В пожарната техниката е по скъпа от човешкия живот.Има десетки случаи за наказания на пожарникари при изпълнение на служебните си задължения.Обърната кола при горски пожар-уволнение,ударена броня пак при такъв пожар-забележка,закачена не правилно паркирана кола при отиване на пожар-АКТ,изгорели шлангове при пожар-предупреждение за уволнение и други такива.Нали се сещаш ,че като знае ,че тоя унимог е 150-200 000 евро ще го оставя още на асфалта.

Коментар

Не знам дали сте гледали репортажи от гасене на горски пожари в държави в които това е реален и постоянен проблем (Франция и Испания например), но там ще видите основно двуоски с големината на Виетнамка или Унимог каквито биха били ако прекалят с шоколада. Често са именно Рено, както е коментирано по-горе.

Такива летищни тукмаци няма какво да ги правят там.
                  Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от GVT Преглед на мнение
                    Обърната кола при горски пожар-уволнение,ударена броня пак при такъв пожар-забележка,закачена не правилно паркирана кола при отиване на пожар-АКТ,изгорели шлангове при пожар-предупреждение за уволнение и други такива.Нали се сещаш ,че като знае ,че тоя унимог е 150-200 000 евро ще го оставя още на асфалта.
                    Картинката пряко я наблюдавахме в Бистрица с техниката на военните. Техника има, ама седи на площада или на първата широка полянка. Нагоре се напъват кипнали ЗИЛове, дето могат да са ми татковци, защото за тях не уволняват.

Коментар

През 2005та някъде доставихме едно Рено за летищна пожарна във Варна.
                      Норматива за скорост беше макс. скорост 140 км/ч за целта махнахме тахографа и ограничителя на скоростта. На Евро 3.
                      Ускорението трябваше да е от 0 -100 км/ч за 35 сек ако не се лъжа
                      0-100 м не помня колко беше - нещо като 15тина сек може би.
                      Скоростната кутия задължително трябва да е пълен автомат и помпата да може да работи на скорост - за целта сложихме трансмисия Алисън
                      Освен това за помпата на Розенбауер трябваше специален силов отвод че с него имали опит. Доставяха го специално от щатите обаче му бяха забравили един кабе за включването и се наложи да го адаптираме.
                      Правихме машината заедно с български производител на пожарни.
                      Мисля, че машината ги покриваше параметрите за скорост и ускорение, но ме съмнява че влизаше в нормите за странична устойчивост с тия 10 тона вода.

В доставката на 40те пожарни за Южната граница ние реално не участвахме и не знам детайли за ограничителите на скоростта.
                      Машините си ги бяха поръчали поляците и най-вероятно са стандартни - с тахограф и ограничител.
                      За мен тогава остана снимка от площада а за фирмата остана сметката за коктейла във Военния клуб.
                      След това фърчахме като луди да обслужваме гаранцията - ще ми е интересно да чуя от първа ръка как са се справили.
                      По спомен - когато се смени вносителя на Рено - пожарникарите изпищяха от новите цени на сервиза...

А това с цистерните си е грешак на пожарникарите при задаването на спецификацията - на машина за горски пожар обикновено слагат 2-3 тона цистерна именно за да има добра стабилност и проходимост. И после водата си я докарват с шлангове.
                      Нашите бяха искари нещо като 5-6 тона на малките май.
                      Същото и с летищните пожарни - за да бъдат сертифицирани от ИАТА трябва да имат две машини от определен клас - и айде - юруш на черешите - най голямото и най-евтиното. Оказа се обаче че ИАТА не пасе доматите с колците ами прави анализ на терена на летището и оттам казва колко вода трябав да може да се излее за определн бр. секунди след катастрофата (да не дава господ). И накрая си купиха Пантерите...дано имат пари да ги поддържат в готовност, че на Реното му бяха скапали акумулатора за нула време щото трябвало да го палят, но не и да го оставят да работи (грубо, по спомен)

Миналата година най-накрая завърши втория търг за пожарни който се прекратява и обявява отново от 4 години насам.
                      То беше баси комедията - два пъти подред го печели една и съща фирма и двата пъти го прекратяват без някакви особени мотиви. Накрая явно го е спечелил който трябва...

Първоначално публикуван от GVT Преглед на мнение
                      Нали се сещаш ,че като знае ,че тоя унимог е 150-200 000 евро ще го оставя още на асфалта.
                      Това е цената на Реното.
                      на Унимога му е толкова само шасито. Пожарната надстройка е горе долу още толкова.
                      Последно редактирано от vlageo; 11-09-12, 23:34.

Коментар

Благодаря за инфото...Тя картинката е ясна тогава..То вече ще трябват по малко пожарни..Сега ще се търсят бензинови резачки...
                        ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

За да се обнови целия парк противопожарни автомобили и те да бъдат в достатъчно количество и качество - според мен са необходими още поне 150-200 бр.
                          Обаче наличието на техника от един или друг вид не е определящо - както се каза по-горе - проблема им е в организацията и ресурса за поддръжка и пробег.
                          Борбата с огъня е скъпо нещо и изисква както мобилна техника - така и инфраструктура (хидранти), финансов ресурс и най-вече подготовка и организация.
                          Аз не знам дали пожарникарите имат бюджет за учения изобщо. Не знам и какво казват вътрешните правила ако улицата е препречена от накливо спрял скъп джип.
                          А за достъпа с пожарна стълба до моя апартамент например (да не дава господ) - трябва да забравя - вътрешен двор - през два други - с дувари от по два метра и винаги заключени гаражни врати. Най-близкия хидрант къде е - нямам идея - много е вероятно и те да нямат.

Пожарната безопасност е като всяка друга безопасност - подценена. Не откъм техника, а откъм мислене.
                          Почти единственото което ни пази е че София не е газифицирана в централните си райони...

ПП. Забравих да кажа че на въпросното летищно Рено му пипахме и диференциала - сменихме го с нестандартен за да го докараме откъм ускорение.
                          Голямо приключение беше правенето на тая машина...

Коментар

http://www.youtube.com/watch?v=KddGb...eature=related

Нещо интересно и определено с възможностти за гасене на горски пожари.
                            ''Хубави сте, но сте празни..''- продължи малкият принц. - ''За вас не може да се умре.''.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                            X