Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Купуваме стари F-16 без конкурс

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Купуваме стари F-16 без конкурс

Ами да - влизал съм в заводите на СААБ в покрайнините на Карлскога.По една дива случайност съм прост шофьор на камион - ама от най простите.Дето от време на време возят едни работи с конвой и шокови датчици в сандъците щото не бива да друса.Нито знам какво има вътре нито ме интересува.На конкретният въпрос - какво ще построят и направят - абсолютно нищо - гаранция.СААБ произвеждат всичко - и самолета и ракетите за него.Но няма да играят игричките на нашите комисионери.Към СААБ влизат и Метсо и АВВ.Основни доставчици на суровини първите и разни промишлени роботи между другото вторите.
    Дали съм ги виждал от къде излитат - ами за да ги видиш първо те трябва да летят изобщо.Нашите като не летят - няма от къде да ги видиш.Тук като си правят тренировки все случайно виждаш нещо.Примерно едни светофарчета мигат и движението спира отбито с полицейски автомобил - тренират си хората - съвсем случайно.В този смисъл сарказмът е излишен.
    Ние ще купуваме мисля 8 самолета.Ама джобовете ни като бръкнеш в тях и космически вакуум.Трябва ли да се залъгваме с това че 8 самолета ще впечатлят "вероятният противник"? Русия?Турция?Гърция? Май и последен модел да купим - все тая.В този смисъл нали изборът беше сведен до нови Грипен,втора ръка френски и трета ръка американски?Та не е ли по-добре да си купм нещо ново и да го ползваме.Все едно да имаш малко пари и да имаш възможност да си купиш нов опел втора ръка 7-8 годишно рено и трета ръка 12 годишен мерцедес.Кое е разумната покупка? Мани ме мене - аз от самолети не разбирам.Да си помислим простичко както планираме нашият си семеен бюджет.Не че ние като си мислим това ще доведе до нещо - ама все пак нали сме на приказка.
    BMW X6

Коментар

Първоначално публикуван от mbenz Преглед на мнение
      ...ама, ако са оръжия и требе да летят Нивата и УАЗ-ът, и се изпипат
      Да де ама ако. А ако-то цапа и мирише.

Гледам на аватара ти е японска УАЗ-ка. Що не истинска, ами туй бегло копие? За това говорим.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

И не се смейте на някои лампови технологии, че те в ядрена война продължават да работят, за разлика от полупроводниците.
        А честита ядрена война. И специален поздрав по случая ...

Такива смешни обяснения още ли впечатляват някой ?

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
          Та и да се кълнат - даже масово известните технически характеристики говорят друго. Информация за характеристиките на масовите двигатели например и из интернет има - гледай и сравнявай.

Колкото до какво друго - еми нищо друго. През 60-те, 70-те и началото на 80-те години друго тук нямаше. Това не означава да си кон с капаци и да не се интересуваш от друго, нито пък експлоатирайки ги да си сляп за дефектите, които се случват и по какви причини се случват. Факири конструктори, дето от нищо правят нещо, и технологични възможности изоставащи с десетилетия.
          Това за конете с капаци ти го каза...А иначе специално в самолетостроенето примери за калпави машини бол...и от двете страни.

Некак си много на кило се правят сравненията и се отсъжда "годен/негоден".Не случайно по-назад бях споменал, че за еър полисинга и 21-те ще си вършат работа, и "нарушителите" ил-20 в момента го доказват...ама няма кой да чете.Щото га се стигне до влитане на накичени до зъби су-та у нашето небе, тогава много отдавна ще сме забравили за всякакви полисинги и пиърсинги...
          Последно редактирано от Самодържец; 02-04-14, 20:57.
          Всеки трети е шести

Коментар

...А, относно технологиите, за които някой се изказа неподготвен-откъде хАмериканците внасяха титаниеви листове за SR-71, a...
            От никъде не са внасяли - правили са си ги. А суровината са внасяли отнякъде, откъдето има/копат такава.
            Че точно от Русия е било това, си е в сферата на легендите, като обективните факти са в обратния смисъл.
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

..
              А, относно технологиите, за които някой се изказа неподготвен-откъде хАмериканците внасяха титаниеви листове за SR-71, a...?..
              От където е най-евтино
              извинете за простия нискотехнологичен отговор

Тема за размисъл: кое се прави по-лесно, изтребител или пътническо фърчило?
              байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
              Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
              Суперспам - спама на суперите

Коментар

Първоначално публикуван от I.Rangelov Преглед на мнение
                с лицензен американски двигател загубил търг за вграждане в еднодвигателни американски самолети,
                Но затова пък се представя идеално в двудвигателен - F-18.
                Oтдавна ми се виждаше познат този двигател отнякъде, но твоят пост ме накара да разръчкам повече и стигнах до Хорнета.
                Което ме кара да зауважавам повече Грипен

Коментар

Първоначално публикуван от Паджеровод Преглед на мнение
                  Но затова пък се представя идеално в двудвигателен - F-18.
                  Oтдавна ми се виждаше познат този двигател отнякъде, но твоят пост ме накара да разръчкам повече и стигнах до Хорнета.
                  Което ме кара да зауважавам повече Грипен
                  Плюс това официално е подобрена версия на този, който се използва при двудвигателните.А ако на някой му е интересно - този двигател в голяма степен е сред основните причини за по-ниската цена на самолета.
                  Всеки трети е шести

Коментар

Аз чак сега обърнах внимание за написаното за този двигател.
                    Това е един от най-добрите, който лети в момента. Как ви се извърта езика да напишете подобни небивалици ?

Коментар

Първоначално публикуван от nitro Преглед на мнение
                      Аз чак сега обърнах внимание за написаното за този двигател.
                      Това е един от най-добрите, който лети в момента. Как ви се извърта езика да напишете подобни небивалици ?
                      Я посочи конкретно кой и къде е писал небивалици!До тука само Рангелов е споменал, че двигателя е изгубил спрямо друг при избора на двигател.Става въпрос при ф-16 и ф-15, предпочитат други двигатели.Но аз лично небивалици не забелязвам.
                      Всеки трети е шести

Коментар

Точно за него ми е репликата.
                        Понякога си мисля, че някой хора умишлено се правят на неразбрали за какво иде реч в дискусията. Наистина ли не схвана смисъла на написаното от мен ? Или ей така, да върви лафа... ме питаш ?

Коментар

Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнение
                          Става въпрос при ф-16 и ф-15, предпочитат други двигатели..
                          А знаеш ли причините заради които ги предпочитат ?
                          И историята на създаването на въпросните самолети ?

Коментар

.....Дайте да разнищим защо грипена не става.
                            Нямаме сили за ВВС. Някакво "партизанско" ПВО и толкова. Другото на "аутсорсинг"

Първоначално публикуван от Борислав Ангелов (fnqkhhhzzz) Преглед на мнение
                            Интересна работа какво се случва....
                            PPL
                            0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Самолетът сам по себе си е важен, обслужващата инфраструктура също, макар стойността и да е нищожна спрямо "Total cost of ownership"-а на самолетите. Всъщност руски двигатели също се хвърлят заради боклуци по пистите, но широката руска а и българска душа не може да приеме, че много по-евтино е да се чисти полосата отколкото всякакви ремонти по авиационната техника.

Но мисълта ми е, че руската школа, а все още и ние покрай тях, никога не сме знаели как да сметнем цената на самолетите. А най-скъп е нелетящият самолет. Да ме прощават специалистите, но ако се сметне средния нальот до брак, на самолетите след МиГ-17 та до момента, почти съм сигурен, че ще се получи нещо около 300-400 часа (с малки изключения за спарките). Колко излизат само амортизационните отчисления за 1 летателен час на _евтините_ руски самолети, лесно може да се сметне. А руски бойни самолети с по 4-5 хил.часа просто няма - нещо като руските джипки.

Скоро гледах едни сметки на австралийците за цената на F22 и се въртяха едни милиарди - свят да ти се завие, докато разбера, че това е цената на целия жизнен цикъл - с гориво, заплати, ремонти, боеприпаси ... Просто така си смятат хората. Ние ако сметнем колко пари сме дали досега и за колко нальот става въпрос, не златни, ами по-скъпи и от Space Shuttle-то ни излизат евтините самолети. Пък каква е файдата от нальота хич и не питам, щото за срамота даже и румънците ходиха на мисии в прибалтика с МиГ-21, а ние с цялото велико ВВС не сме си подавали носа навън от БГ.

Вината не е само в руснаците с тяхната _специфична_ логистична система, а и в манталитета на нашите decision makers, които са си пак от руската школа и нещата се затварят. А в крайна сметка и в нас, които продължаме да ги търпим и да се радваме като видим нещо да подхвръкне във въздуха

Коментар

Я посочи конкретно кой и къде е писал небивалици!До тука само Рангелов е споменал, че двигателя е изгубил спрямо друг при избора на двигател.Става въпрос при ф-16 и ф-15, предпочитат други двигатели.Но аз лично небивалици не забелязвам.
                                Значително по-слаб е от тоя на F16. Не знам въобще що за сравнение са правили. Вероятно са мислили да е с 2 двигателя, иначе не виждам как.
                                Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X