Да речем, че двете червени са за "vessel not under command" /неуправляема по накаква причина лодка/кораб/. Има го в правилата, има ги и инсталирани. Това го разбирам. Никъде обаче в международния правилник няма оранжева светлина, че и такава дето не се вижда добре от към кърмата.
Просто ми стана интересно, нали ги гледам лодките с по друго око... Даже не я знам тая комета дали въобще и трябва мигаща светлина- не е на въздушна възглавница, не е и с крила и да лети.
Ако някои каже дали ги включват тия оранжеви мигалки докато са на ход, ще стане ясно. Е поне ще е ясно, че ги ползват с навигационните светлини. Ще ме карат да препрочитам пак правилника /за хиляден път може би.../
В линка на NIKSD става въпрос за съдове, използващи Wing-in-ground effect (WIG), известни още като екранолети (екраноплани). Докато комети, ракети и т.п. са в раздел Hydrofoil (кораби на подводни криле)
Ако някои каже дали ги включват тия оранжеви мигалки докато са на ход, ще стане ясно. Е поне ще е ясно, че ги ползват с навигационните светлини.
Мигат сигурен съм,бях толкова превъзбуден,че я обиколих по не три пъти в първата минута в която ме пуснаха вътре,включително с глава извън нея от най-високите стъпала по палубите
Чавдаре, мерси! Точно за "екранолети" се говори в правилника ама като на можах да се сетя как му се викаше на това WIG...
Работата е ясна, ползват ги към навигационните светлини. Записвам в тефтера- мигащо нещо като буклукчийски камион= на комета.
/в никакъв слуай не целя да обидя никой, на Комета съм се возил преди много години и още го помня/
Само да не се окаже наистина боклукчийски камион и да тръгнеш да го заобикаляш отнякъде
Ще стане като оня самолетоносач и испанския фар
Хахаха, имал съм интересни случки и аз. До нас е Коронадо. Една от базите на небезизвестните Тюлени /Seal team six/. Спрял съм коритото пред Глориета Бей, Коронадо /половината е град, останалото военна база/, изгадил съм мотора и клиентите гледат светлините на града. Тихо, спокойно, романтика... Гледам по едно време към мене идва едина от тия зеленикавите фосфорециращи плуващи тубички. После още една, и още... "Гладай ги пък тия къде намерили риба да ловят.." и романтика... По едно време се чука ОТДОЛУ. Навеждаме се през борда и един голям чичко облечен в черен неопрен, водолаз. И с един боботещ глас - "Бате, мръдни се, че новобранци, ще вземат да си направят по някоя цицина!" Пфффф, и изчезна под водата.
Хахаха, романтиката беше до там. После клиентите -"леко, само леко карай, да не блъснем някой!" Как да обясниш, че като запалиш мотора, даже и военен ще се сети да слезе поне на 3-4 метра дълбочина.
От тая случка, сега като видя зелена тубичка, и сано за подводни диверсии се сещам.
По Дунава умаше много Метеори , докато работеха нашите в Белене ( не в затвора ) пътувахме почти всяка седмица с Метеора , аз най вече на откритата палуба с баща ми , който беше там да пуши
Единствения недостатък , за който имам спомен , по разкази на капитана е , че подводните криле , били алуминиеви и и при среща с някой от многото дънери по реката ставали на търбушон .
Относно ресторанта , който беше на кея , сега е преместен на едно "тайно" място и не е заведение
Колкото по-проходима ти е колата ..... от толкова по-голяма дупка ще те ВАДЯТ
За добри дела .....БЪДЕТЕ ГОТОВИ !!!!
Нищо чудно, че сметките трудно излизат. Това харчи като за цяло поделение газки. И тия 4000 часа ресурс на мотора... Ама така е с надутите дизели. Ей, много ми се кара едно такова! Само за едно кръгче...
Ако разхода е 219 грама на киловат на час, по 736 киловата - 161 литра на час "надупен", по два двигателя - 320 литра на час...
Грам не разбирам от кораби, но при положение че джетовете ни без проблем гълтат по 35 литра (бензин) на час (ако се намери джедай да ги държи един час на газ до дупка), при положение че качват двама души и едно дете, хем не са от най-лакомите модели - тия комети с вместимост 110 души ми се виждат икономични като славейчета
Бе да ти кажа честно - 110 човека, по 30 лева билет в едната посока - може и да се вържат някак. Едно време може да е било друго. Въпреки че ми се върти че билета с Кометата пак беше относително скъп за времето си.
А и тия двете ако са нови - тоя двигател горе от линка не е ли различен спрямо този от началото на темата, на старите комети ? Може би по-икономичен ? Или е същия ?
PS: Уффф записах си мнението в твоето като копирах цитата - творческо стана, сори . Оправено
Коментар