Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Надуваеми,разглобяеми и преносими ветроходни лодки

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Надуваеми,разглобяеми и преносими ветроходни лодки

    На много места в този форум се говори за лодки, но не успях да намеря нищо за малките ветроходни лодки, които могат да се пренасят до всяка точка на вода, да се съхраняват лесно и да може да получиш удоволствие от ветроходството.
    Моя опит с лодките и ветроходството е нищожен, защото като ученик съм карал във Варна швертботи в Залива и след това около 20 години се бях откъснал от морето и водата.
    На миналогодишното Яхт шоу в задния двор видях един надуваем ветроходен катамаран Happy cat на Grabner. Бях запален от идеята да имам такова нещо, което да държа в килера, да го возя с Голфа и да си чеша крастата.
    С риск да направя реклама, ще благодаря на собствениците на SE- Yachting, които предлагаха лодката и с които цялото лято плавахме.

    Успях да тествам достатъчно катамарана и лодката с ветрилно стъкмяване Ranger.

    И за двете лодки мога да кажа много добри неща:
    Катамарана се сглобява много лесно, устоичив на вятър, може да се поръча основна модификация и да се добави само това, което е необходимо, стаксела е на рол риф и е много удобен.











    Ranger- а съм го карал във време с вятър през април. Въпреки, че е по неустоичива от катамарана пръскаше доста по- малко и дето се вика си е добра надуваема лодка. За съжаление нямам мои снимки от него, но на сайта на Grabner има достатъчно.

    В началото си мислех, че ще успея да си сглобя сам лодката. Започнах да разглеждам кой предлага такъв тип лодки и да събирам снимки с грозна цел- интелектуално присвояване. Оказа се, че няма толкова производители. В Европа намерих само Grabner и един модел на Vario Cat
    Не така стоеше въпроса в бившия СССР, там имаше поне 4-5 производителя, които работеха основно това.
    Оказа се, че не е толкова лесно да измислиш такова нещо, а и нямаше да е толкова по-евтино, че да си заслужава риска в пари и време. Или както каза един приятел, купи си и се забавлявай, недей да го намразваш.

    През това време стигнах до извода, че искам нещо по- голямо от Happy Cat с възможност за повече хора на борда, спинакер, трапци.

    Happy cat- а е за не повече от трима "нормални" човека, иначе започва да гази дълбоко и става тромав при поворотите, руля в средата също не допринася за пъргавината. След като взех Ducky 17 обаче оцених простотата на конструкцията на Happy cat и какво значи лесно сглобяване. За еднодневни разходки и 2-3 човека това е перфектно. Модела Racing, който е модифициран с 2 м2 повече ветрила и трапци сигурно ще е още по- добър.

    Насочих проучванията си към източните производителите. Цените за подобни модели бяха почти еднакви и след като четох 2 месеца форума на Ducky се спрях на тях. Това, че лодките им са се доказали в многодневни плавания в океана, сред ледове, както и отзивите от регатите на независими наблюдатели ми помогнаха.

    По- големите модели имат достатъчно голяма товароносимост и големи палуби за хора и багаж. Освен стандартното оборудване, което включва всичко необходимо,като екстри има генакер комплект и транец, като екстра.

    Единственото, което няма е трапец, но и досега не ми се е налагало да ползвам

    След дълго смятане и преговори получих Ducky 17, една много добра лодка, за която все още търся дефекти(досега само един незначителен)

    Лодката е с много по- стабилна конструкция, по- пъргава (с два руля е). Пръска много по- малко при силен вятър,генакера е перфектен за язовири, защото е използваем при много по- малък ъгъл на вятъра.

    Тестван е със 7 човека и при правилно разпределение на борда (много е чуствителен на баланс) се държи перфектно, без да гази видимо много по- дълбоко.

    Лодката е много лека и най- малкия вятър се усеща в хода.




  • #2
    До: Надуваеми,разглобяеми и преносими ветроходни лодки

    Със започването на тази тема искам да предизвикам всички, които имат някъкъв опит с по достъпното вертоходство за weekenda да го споделят. Тов, което видях че е направено в Русия и Украйна може да се получи в някаква степен и при нас. Там има организирани клубове, правят се регати.
    Имаме достатъчно големи язовори и желаещи, както се уверявам сам това лято.

    Коментар


    • #3
      До: Надуваеми,разглобяеми и преносими ветроходни лодки

      Аз имам лек опит сьс старите руски катамарани които се шмиткаха из Златни Пясьци едно време.

      Тук сьм карал Макгрегор 26 което си е моторница с платна,както и Каталина 22 което си е една малка ветроходна лодка,но леко тежи за влачене с нормална кола.

      Нямам много опит с тия надувните,но с малки лодки сьм дзвер от мальк
      TOYOTA SEQUOIA ‘11
      W140 S420 '99

      Коментар


      • #4
        До: Надуваеми,разглобяеми и преносими ветроходни лодки

        На този адрес има линкове към повечето производители на надуваеми катамарани:
        http://www.inflatable-catamarans.com...in_topic=links

        Надявам се,че няма да се сметне за реклама, тъй като са изнесени сайтовете на повечето известни производители

        Коментар


        • #5
          До: Надуваеми,разглобяеми и преносими ветроходни лодки

          Може да се каже, че и аз взех някакво макар и нетрадиционно участие на втория оф роуд събор.
          Страхотно мероприятие, за което е написано вече толкова много, че само ще ме обявят за преписвач, ако започна и аз да го описвам. Искам само да благодаря за готиното място, което ми позволи освен да се нагледам на готини състезания и да се видя с много интересни хора, да изкарам страхотна почивка.
          Срам не срам, събора ме накара да отида да покарам катамарана на море, за което въобще не съжалявам. Бях там цяла седмица и се оказа, че съм улучил времето с най- хубав вятър ........за kite surf. Всеки следобяд вятъра се усилваше, като достигаше от 7 до 9 м/s. Съответно вятър без вълни не може и те стигаха сигурно до 3 бала по- навътре в морето.
          Изобщо време приказка за ветроходство. И ние се възползвахме максимално, въпреки че в указанията пише:до 8 м/s и до 50 sm вълна.
          Лодката се оказа много устойчива на вълни, някои от които достигаха до 1,5-2 м., като самата конструкция се се усукваше и намаляваше много силните удари при падането от вълната, каквато имат твърдите корпуси. Малкото тегло на лодката и помагаше да глисира(полуглисира сигурно е по- правилно) лесно и даваше невероятно чуство за скорост. При остро качване и тази скорост на вятъра с трима човека на борда не се е налагало да се излиза на трапец, за което производителите са били прави. Вярно, че вода пръскаше от всякъде, защото освен през борда водата идваше и от долу (всичко е с мрежи), но усещането е неописуемо. Водата беше по- топла от въздуха и соления душ се оказа перфектно лекарство срещу "сутрешен" главобол.
          На пълните курсове по вълните се получаваше истинско сърфиране. По 20-30 метра се "спускахме" по вълните и се чуваше само едно "Еееееее", когато вълната ни изпревареше.
          Лодката премина много успешно "изпитанията" с млади екипажи в тези условия и само счуване на едното перо на руля при едно от излизанията на брега малко помрачи радостта, и то не защото е счупено, а защото няма резервно. Опитите да пригодим стар (ама доста стар) шверт от сърф се оказаха неуспешни, на висока скорост не издържаше натоварването и при малко вдигане от основното си положение се чупеше. Лодката въпреки моите притеснения, обаче беше все така добре управляема и с един рул
          При много силен вятър върху тръгването и спирането на брега ще трябва да се работи доста, защото прибоя може да си направи много лоша шега.

          Най- лошото е, че нямаме водоустойчив фотоапарат, но след като удавих един GSM в началото на сезона не посмях да рискувам. Общо взето всичко излизаше много мокро от водата.

          Ако някой все пак ни е хванал от брега нека да сложи снимките тук. Обещавам возене...... а и не само на него

          Коментар


          • #6
            До: Надуваеми,разглобяеми и преносими ветроходни лодки

            Ето малко снимки, но са от следобеда когато вятъра беше слаб. На следващия ден при силния вятър и по-голямо вълнение изживяването беше страхотно.

            Коментар


            • #7
              До: Надуваеми,разглобяеми и преносими ветроходни лодки

              Браво Браво! Следя с интерес темата страхотна лодка ,ако не се лъжа Happy cat са френско производство нали ?
              Кажи какви максимални възли си развивал като скорост ,че мие е много интересно?

              Коментар


              • #8
                До: Надуваеми,разглобяеми и преносими ветроходни лодки

                Happy Cat са австрийско производство. Повечето от снимките са на именно на този катамаран. Аз обаче се спрях на Ducky 17, която е малко по- голяма и с по- добри мореходни качества (според мен). Тя е украйнско производство и е един от многото модели надуваеми лодки от "второ" поколение произвеждани в Русия и Украйна.
                Скоростта на море не успях да я измеря, защото още не съм си взел GPS, но на язовир Въча стигнахме до около 8,5-9 възела, а в морето въпреки вълните според мен бяхме с по- голяма скорост.
                Казаха, че 13-14 възела е постижимо при спокойна вода, остава само да го докажем и "преизпълним"
                Прикачени файлове
                Последно редактирано от vatikana; 09-09-09, 20:26.

                Коментар


                • #9
                  До: Надуваеми,разглобяеми и преносими ветроходни лодки

                  Едва сега видях темата...
                  На Въча, така и не успях да го разгледам, на Събора също...

                  Този катамаран има ли някакви швертове, или се разчита само на триенето на корпуса?
                  Възможно ли е да се кара само на един корпус, като класическите и ако да, то липсата на втори рул, не създава ли трудности?
                  Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                  Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

                  Коментар


                  • #10
                    До: Надуваеми,разглобяеми и преносими ветроходни лодки

                    Първоначално публикуван от vatikana Преглед на мнение
                    .... само счуване на едното перо на руля при едно от излизанията на брега малко помрачи радостта, и то не защото е счупено, а защото няма резервно. Опитите да пригодим стар (ама доста стар) шверт от сърф се оказаха неуспешни...
                    Нали се разбрахме да излекуваме руля Давай го
                    "Eсли говно присыпать пудрой, мы получим говно, присыпанное пудрой."

                    Коментар


                    • #11
                      До: Надуваеми,разглобяеми и преносими ветроходни лодки

                      ......Този катамаран има ли някакви швертове, или се разчита само на триенето на корпуса?
                      Възможно ли е да се кара само на един корпус, като класическите и ако да, то липсата на втори рул, не създава ли трудности?[/QUOTE]


                      Има централен шверт около 1 м дълъг, класически швертбот .
                      Все още не сме успели да го вдигнем на един поплавък, но управлението с един рул е без проблем, защото при счупването на руля карахме така и то на двата халса с нормален крен (здравия рул е бил и от надветрения и от подветрения борд ) и при приличен вятър. Разлика в управлението почти нямаше и лодката беше много "послушна".
                      Предстои да направим учебен капак, да натрупаме още малко опит и след това вече по- екстремно каране. С трима човека май ще трябва генакер за да го изправим на един поплавък, защото лодката е много стабилна.

                      Коментар


                      • #12
                        До: Надуваеми,разглобяеми и преносими ветроходни лодки

                        За да се кара на един попавък,ще са необходими два шверта и два руля... и разбира се, по-голяма ветрилна площ.
                        На времето, когаято обучавах ветроходци на Ял-6, им свалях руля, за да се научат да управляват само с платна. Вероятно и катамаран може да се управлява без рул, но ще е доста по-трудно.
                        Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                        Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

                        Коментар


                        • #13
                          До: Надуваеми,разглобяеми и преносими ветроходни лодки

                          Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                          За да се кара на един попавък,ще са необходими два шверта и два руля... и разбира се, по-голяма ветрилна площ.
                          На времето, когаято обучавах ветроходци на Ял-6, им свалях руля, за да се научат да управляват само с платна. Вероятно и катамаран може да се управлява без рул, но ще е доста по-трудно.
                          Двата руля са на лице, шверта е достатъчно дълъг, за да е във водата дори и да се излезе на един поплавък (около 1 м е и макар и в средата ) , а за ветрилна площ е достатъчна: 2 м2 стаксел, 8м2 грот и 11 м2 генакер (който сме ползвали успешно до пълен бейдевинд)- трябват само луди глави . Тъй като повечето неща съм учил сам (и то като ученик), ще ми е много интересно да обменя опит с някого. Това с управлението само на платна бих го пробвал, за единия поплавък чакаме само вятър и ентусиасти.

                          Коментар


                          • #14
                            От: До: Надуваеми,разглобяеми и преносими ветроходни лодки

                            Здравейте,
                            Много се зарадвах на темата, защото и аз съм фен на ветроходните спортове и искам да се сдобия с една надуваема "играчка". От прочетеното по сайтовете и аз смятам, че твоят избор е по-добрия за парите си. Но истината е, че различните модели трябва да се пробват, за да може човек да прецени на живо как се държи лодката. Ако може да кажеш с две три думи как намираш и Happy Cata-а в сравнение с твоя катамаран /малко се притеснявам от бренда Made in Ukraine .

                            Коментар


                            • #15
                              От: Надуваеми,разглобяеми и преносими ветроходни лодки

                              Здравейте колеги ветроходци, тукмо попадам на темата и много се зарадвах като я видях. От известно време търся информация за катамарани тип Hobie Cat 14 и 16 . Не са надуваеми , но все пак ако някой е карал такова нещо нека сподели как се държи на вода, гледам че се карат предимно в язовири , а в морето ... на по остри вълни как мислите ще е положението. Жалко че не са разпространени много в България, струва ми се че е голям кеф да караш такова нещо.Извинявам се ако се отклонявам от темата

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X