Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Сърф - какъв и откъде

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Сърф - какъв и откъде

Асене няма място вътре за дъска в колата. В багажника и на едната сгъваема задна седалка ще е Веспата от подписа, оная жълтата грозната. Отделно поне 3ма ще сме в колата. Абе ... катун

Багажник имам , от ония оригиналните Мерцедесови напречни греди които се хващат за тавана.

Другата седмица живот и здраве може да скокна до едно езеро което ми е близо да пробвам дали мога да се закрепя на дъските които дават под наем там.
    Toyota RAV4 XA2 2.0 D4D 2004г. | Honda XRV 750 Africa Twin RD04 1992 г.
    Piaggio Vespa PK50S 1983 г. | Puch Maxi N 1982 г.
    Спортен Клуб Стрелба с Лък - Етър 78 В.Търново

Коментар

Aз не съм в час. Написах windsurf board beginners и излизат неща за разглеждане.

Коментар

Здравейте.Няма проблеми да возиш дъската на тавана (дори и без багажник-за близки дестинации) За покупка на екипировка препоръчвам сърф магазина в Бургас. Хората са доста запознати(ще ти помогнат в избора), имат доста стока и предлагат добри цени(Има и втора употреба). Другият вариант е от частно лице(най-добре от някой сърф форум), но трябва да знаеш какво търсиш. Не мога да давам съвети за размери и марки,тъй като не съм запознат.Само се движа с уинд сърфисти. Аз избрах кайт сърф.Екипировката не заема място , а и за мен този спорт дава повече свобода и може да се ползва и по суша и сняг.Поздрави!

Коментар

Благодаря много за насоката! Сърф-форуми... е само там не бях влизал. А някой да знае във Варна има ли магазин?
          Иначе в продавалника...

Коментар

sailing bg пляскай в Гъгьла и ти излиза форума на вятьрничевите,тренировьчен в нормално сьстояние е под 300 кинта комплекта та наем май не си заслужава,след година или сезон пак е толкова.

Има и за напреднали разни неща.Идея нямам кое колко струва и от кьде,гаранция познавам някои от старите карачи ма от тук да питам дали стои магазинчето зад Раковата в София много ще ми дойде.
            TOYOTA SEQUOIA ‘11
            W140 S420 '99

Коментар

За начинаещ сърфист покупката на собствен инвентар е напълно ненужен ход. Докато се учиш на първите стъпки, за първите 20-30 дена каране минаваш през поне 2 или 3 дъски, за да бъдат адекватни на това, което можеш и искаш да направиш с тях. Иначе, както е писал бенцбосът, непрекъснато или ще ти е малка и нестабилна, или ще ти е голяма и тромава. Ако можеш да си го позволиш, след 2-3 сезона активно каране може и да се помисли за собствено оборудване - но за смислен комплект втора ръка трябват поне 1300-2000 кинта. С параход и платно за 300 можеш да се возиш бавно и тържествено като на ония рекламни снимки на "Златните" от 80-те години - и то ако уцелиш подходящия вятър.

На всяко място трябва да имаш поне две готови ригнати платна с различна площ, за да реагираш на промените във вятъра. Случвало ми се е да излизам да сменям платна през 20 минути, ако пада или се вдига бързо. На българското море адекватните квадратури за леко напреднал карач са някъде между 6 и 8 метра, на добрите места като Гьокчеада (Турция) или Лимнос (Гърция) са между 4 и 6 метра - там се кара на 15 м/с и нагоре.

Така че за начало най-добрият вариант е да намериш прилична база, да се разположиш близо до нея и да взимаш хубави и съвременни дъски и платна, каквито ти трябват за всеки един момент. Без да возиш, да ригваш и да се чудиш къде да държиш целия инвентар през останалите 350 дена в годината.

Единствените полезни неща за лично притежание в началото са фланелка от ликра, един мокър неопрен с къси ръкави и трапец.

Много важно нещо - добрият учител е абсолютно задължителен, бил той платен или приятел. Виждал съм как момиче се качва за пръв път на сърф при Виктор Жеков и почва да прави стабилни повороти след половин час, нагледал съм се и на дълги и мъчителни седмици упорито и безсмислено пребиване на самоуки ентусиасти. За съжаление, повечето т.нар. "сърф-учители" по нашето море не са от особена полза, а Жеков май спря училището на Арапя.

Хайде, и успех в начинанието!
              Последно редактирано от badeff; 13-06-13, 11:24.
              Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

Коментар

Миналата година и аз бях във вашето положение-реших да си купувам уинд сърф,а се бях качвал веднъж преди много години....
                Четох в интернет и се насочих към сърфистки форум и магазин за нови и втора употреба сърфове и екипировка(в София)
                http://sunnyx3m.com/
                Отидох и казах какво искам поставих и таван на цената
                за начинаещ -около 85-90кг
                взех 160л дъска(без шверт) по-широка и удобна за начинаещ,а както споделиха спциалисти с които се запознах на морето и не само за начинаещ
                Монокок гик с мисля 45%или50% карбонова мачта(по-лека е)
                Платното е 5.8кв-за вятъра по нашето море е достатъчно да се учиш(возиш) при по-спокойно време и да усетиш скоростта при по-силен вятър
                финката е съобразена със дъската....
                Аз така и не станах майстор,научих се да изправям платното,да се возя...просто си запълвах времето на плажа,докато не заболяваха ръцете...
                Влизах навътре и се опитвах да се върна на същото място
                Всичко е втора употерба,но съвременна концепция,и ми излезе 1200лв
                Ако се загледаш в нета има и оферти за по 200-300лв,но това са стари концепции,с големи и тежки дъски
                и ако започнеш да се учиш с това,мисля,че бързо ще се откажеш
                От лятото сърфа седи в склада и не зная дали ще го карам към морето тази година
                Последно редактирано от kalinntv; 13-06-13, 11:25.
                Cherokee WJ 4.0L- NP242
                Honda Africa Twin XRV 750

Коментар

За 3-4 дена каране през първата година не си струва купуване, но за десетина дена вече има смисъл. Мисля, че така излиза сметката за уроците, някакви стотин лева трябва да са.
                  Да си купиш малка дъска и да се мъчиш - това е мазохизъм. Удобна и евтина или удобна и хубава. Има дъски за забавление, на английски fun или универсална, която е сравнително по-широка, старателно направена, с шверт, но и добре вървяща при висока скорост без него, и устойчива на "фън" повърхност. По-здрава, или със слой от гума или пенопласт.
                  Изцедените от към тегло дъски се пробиват от натискане с лакът при падане, деформират се с пета и т.н. Всъщносст по-достъпните такива са на цена под тези добре направените по-практични - и има защо. Но рядко някой начинаещ достига до това дълбоко разбиране на материята за да си подбере каквото му трябва. По-вероятно ще му засилят нещо каквото има.

Коментар

Първоначално публикуван от badeff Преглед на мнение
                    а Жеков май спря училището на Арапя.
                    как да го намеря?
                    Първоначално публикуван от kalinntv Преглед на мнение
                    От лятото сърфа седи в склада и не зная дали ще го карам към морето тази година
                    или освен да се разберем нещо

Коментар

Първоначално публикуван от ivied Преглед на мнение
                      как да го намеря?

или освен да се разберем нещо
                      Уфффф,не съм решил да го продавам )))
                      Ще си мисля тези дни,а ти ако не намериш нещо подходящо ще говорим....
                      Само не се лъжи да взимаш старите параходи,защото ще се измъчиш и бързо ще се откажеш...
                      Cherokee WJ 4.0L- NP242
                      Honda Africa Twin XRV 750

Коментар

Изгубил съм му координатите, а Гугъл показа това: http://www.ski.bg/team.php?men=14&lang=bg&fisid=cs0001 - с опция "остави съобщение". Но съм почти сигурен, че се занимава вече само с професионални състезатели като дъщеря си - сноубордистката Александра Жекова.

Ако кажеш накъде си се насочил за лятото, може да разпитам кои са читавите училища и учители в района. Ако ти се захваща насериозно, горещо препоръчвам Гьокчеада - има вече три български сърф-бази на острова, и 10-15 дена наем + уроци могат да излязат някъде докъм 500 лева с лек пазарлък за пакетна цена. Хубавото е, че вятърът е стабилен през повечето време - сутринта духа яко, само за сериозните карачи, към 11-12 става за ентусиазирани любители като мене, а следобед отслабва като за първи стъпки. Само трябва да се има предвид Рамазан-байряма - тогава се изсипва половин Турция на плажа. Тази година от 7-ми август и докъм края на месеца ще е мелето.
                        Право казват докторите, че калта е целебна. Колкото по-дълбоко се бухнеш, толкова по-нахилен излизаш...

TLC 100 1HD-FTE manual '02 | Forester '98 | Моntesa 315 '99

Коментар

Май привържениците на наема ще се окажат прави. Моят опит по въпроса е от преди 15 години когато си купих един Параход и се понаучих да го карам, но за две-три години се отказах и продадох всичко - не издържах на мъкненето, ригването и подобни простотии особено на язовир за един ден - Ужас. Ако можех да отида и да се кача и да покарам, сигурно и до сега щях да си джиткам
                          Моята препоръка (абсолютно не меродавна!) е по-голяма дъска, за по лесно учене и каране и при близък до 0-та вятър, пък като напреднеш, тогава, ще ти е напълно ясно какво ти трябва

Коментар

Всичко написано така ми изглежда много сложно. Преди много години /повече от 20/ сам 2-3 дена се учих на шпертплатова дъска. Първия ден само се качвах и падах. Страхотна мускулна треска ме лепна. Никой не ме е учил. На втория се научих да се държа на дъската. На третия-да сменям посоката. След няколко години ми попадна стара българска книжка за уиндсърфа и разбрах, че съм правил поворот и повдигащия се кил бил шверт. Мачтата беше с желязно каре от автомобил...
                            По-миналото лято на Вромос един приятел домъкна някакъв стар сърф. След 2-3 часа опити /аз и други учащи се/ започнах да държа посока и да правя завой. От предните ми опити преди 20 години всичко бях забравил.
                            Така че проба-грешка и интуитивния подход ми вършат работа. За платната ми беше ясно, че при силен вятър ми трябва по-малко платно, но не знаех, че има различни големини дъски. Тази дъска по-миналото лято ми се стори много тънка, малка, без скорост много потъваше и в покой не можех да седя на нея, но се свиква.
                            Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Сега модата е преди първата бира да тръгнеш, след нея да научиш как да обръщаш посоката, на другата сутрин вече си стабилно возещ се. Между бирите има по 20 минути време. Няма време вече да се губят дни!
                              Е, аз не проявих упорство да напредна. Сигурно защото пия мастика.

Коментар

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:myboard_table.jpg
Прегледи:1
Размер:86.1 КБ
ID:5493065

Видове дьски - най-общо казано.Дьлжина,тегло и литри или обема на дьската.6 инча са си 6 инча ма друго е да е дебел......както биха казали някои.

Ще се скьсате да четете и пак гаранция няма.Аз дето сьм карал с години и имам месеци по плажовете не се наемам да препорьчам нещо универсално,а какво остава по нета да го избирам.Не сьм карал десетина години както казах и не знам какво е излязло и кое си заслужава.Едно време се караше с дьски и по 350 която като шибне вьлничка и вибрираше като вибратор,сега и под 3 метра гледам има стабилни дьски.

Ако има вьзможност това с острова и базата е мноооооого добра идея.Отиваш,гледаш,питаш,учиш,пробваш,преценяваш и после обратно тук сьс снимките и наученото,че да научим и ние.Да има и кой да ти покаже сьщо е мнооооого важно,не е задьлжително да си кисне макарите до мене,от плажа да подвиква пак ти спестява джвакането за няма нищо.
                                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                                W140 S420 '99

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X