Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Платно,крило,екран или на баба им 'фьрчилото?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Платно,крило,екран или на баба им 'фьрчилото?

Тоя ветроход горе ако ми стопират моторите и ще стане патенце,тия чаршафи му пазят сянка,дават му име,някаква романтика и малко стабилност,но друго не.

За бурно море не знам как ще го надиплят тия с крилцата,това ако срещне една малка вьлничка и се е изплякало по гръб като стой та гледай.
    И трябва да се гледа на голям екран в сравнение с другите лодки,все едно си пуснал трабантчета на голям паркинг и келеш с Формула пили кръгчета за овации,това движи 5 пъти по-бързо от всичко наоколо,аз правех около 8 и нещо,а той си ме цака като неподвижен,оправя си ъгъла и като хукна.........аз забравих да карам,почнах сам да си говоря
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
      ...като хукна.........аз забравих да карам,почнах сам да си говоря
      Това ми напомня как веднъж у немско си карах с 250 и един мотор толкова бързо ме изпревари, че не видях и марката....

Според мен това е доста нестабилно на вълна и непостоянен вятър, няма как толкова бързо да му коригират ъгъла.
      "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Компове и софтуер,а и са добряци.На вълна обаче няма да го бъде,прав си,това е Формула,а не на Роби Гордън Хамьра.Из залива много стабилен вятър няма за него,то с такава скорост върви,че играчката с платната е постоянна,а и нас ни пази,заобикаля ни като конуси.
        TOYOTA SEQUOIA ‘11
        W140 S420 '99

Коментар

Здравейте,покрай този форум се заинтересувах от яхти и ветроходство.Интересна ми е тази яхта http://www.youtube.com/watch?v=KZoS93qkZHw, друга с такива платна май няма.Въпроса ми е дали яхтата е провал като концепция на платната,или е прекалено иновативна и още не може да навлезе масово.Извинявам се ако не съм се изразил правилно,просто не съм много наясно с терминологията в бранша

Коментар

За такъв размер лодки това е най-доброто. Разпределя се ветрилната площ между много платна и от там се разпределя усилието. И на палубната команда не им се налага да поливат хидравличните лебедки с вода. При скъсване на плано, повреда по някой хидравличен елемент или нещо такова от репертоара на Мърфи, имаш още много резервни решения.
            Проблема на такова стъкмяване е само един- $$$$$$....$$$$...$$$- всяка рея с хидравлика е ужаса на алпиниста механик...
            https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Като им гледам цените на чартър за седмица 400 000 евра,могат да си позволят една рота механици всеки ден да ги обслужват..Аз мислех ,че използват ел.мотори и система от въжета.При другите лодки с такива размери и нормално стъкмяване имам предвид над 30м. яхти,всичкия такелаж хидравлика ли го вдига и събира.Благодаря предварително отговорите.

Коментар

То не е само такелажа. И мачтите трябва да се въртят. И ванти няма. И жената на собственика искала да си "лашка" само шкотите над определен крен... Кошмара на екипажа или по-точно на механика.
                По големите лодки повечето е хидравлика. Има и ток ама няма къде да държиш необходимите ампери. Хидравликата пък грее та я охлаждат със топлообменници и морска вода. Класическите стъкмявания са си с фалове и шкоти и останалите редовни въжета управлявани през лебедки. По големите лодки не е до каране а до управление на натоварванията. Да казвам ли, че има лодки през сензори по такелажа подават информация до палубата и през сателит до брега. Там едни чичковци гледат и като превишиш нещо, звънят по телефона...
                Абе, всичко над 30-40 метра си е подвижен цирк. И маймуните са облечени в униформи. Не си е работа.
                Последно редактирано от NIKSD; 14-04-13, 22:57.
                https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Те тия отдавна са измислени, от мойто детство проблемът им си беше точно като на самолетите по времето на парните машини. Всички знаят какво трябва да се направи, само дето няма от какво.
                  Мокри дънки нали си вдигал? Е, и на клиперите платната са били от същото. Колко тежи един декар такъв парцал мокър? А 10 декара? Парашута на спускаемия апарат на Союз е точно един декар, като по-млад някак го вдигах и го местех, сух естествено, ама до там.
                  Сега измислиха нови материали, нови стомани - що да не може вече? Самолетите изобщо хвърчат само от единия вятър.
                  Утре и подводните крила ще им отрежат. Ще гепят от руснаците методиката за смятане на екраноплани, сигурно от дирижаблите - за бягане от буря, и това ще е. А във водата ще се плацикат само додето бункероват курви и бира.

Коментар

А приложима ли е системата за малка лодка до 15 м.примерно,с една мачта.

Коментар

Не знам. Много бързо нагази баш най-трудните въпроси
                      В морските работи, още в най-дребните на пръв поглет неща, веднага и безмилостно се намесват ефектите на мащаба.

Коментар

Джонка?
                        TOYOTA SEQUOIA ‘11
                        W140 S420 '99

Коментар

Е, тя е чисто щора. Не си представям какво ще я правят на силен вятър, и как ще я опазят от резонанси.

Коментар

Не ги знам,едни от първите състезатели соло през Атлантика са ползвали такова подобно и си върви чудото.
                            TOYOTA SEQUOIA ‘11
                            W140 S420 '99

Коментар

То за джонките ясно.Имам предвид начина на прибиране и разпъване ,сама да се върти мачтата според вятъра,автоматика, и тва да речем на 15м. лодка.Да се командва са мо от един човек.

Коментар

Сложно,скъпо,кекаво.........тия дни верно някои ги караме с копчета само,на нормална лодка с нормални платна пак става,перни и едни електрически лебедка и 60-70 фута я карам сам с дни,че ако се наложи и със седмици,пробвано.65 кила съм,да не се обърка някой
                                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                                W140 S420 '99

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X