Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подготовка за плаване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Подготовка за плаване

Няма време за писане,е Венци да ти каже кьде бяхме преди 3-4 дни,а кьсно се включвам защото бях на остров Каталина да докарам една лодка и се прибрах в 3 сутринта.

Венцо с тоя списьк аз ако сьм капитан ще има да черпиш,едно време на мен ми разрешаваха 3 килца багаж като се включваше и храната.

Очилата ги забрави макар,че аз предпочитам да сьм пофготвен за скапано време от това да разчитам,че такова няма да има.Вземи си зиплок торбички,тоалетната хартия суха я пази.По сьщата причина си носи и пакет с мокри кьрпички за бебешко дупе.

Памука го забрави,носи синтетика с ярки цветове,спалния чувал и той така.Носи си чаша с капачка от ония дето не се разливат,става и за кафе и за вода,като прьска солена вода е незаменима.

Стой на лодката,те трудно потьват,но както каза брата намирането ти вечер ще е проблем ако нямаш добьр фенер в джоба и вьрзан за гащите.Моята лампа е с видимост поне 3 мили и предпочитам да се изтрьшкам вечер от колкото през деня,по-ще ме видят.

Носи си от тия глоу стик дето им викат,шапка с козирка сьщо,ако имате спинакер и ти ще го дьрпаш си вземи и едни строителни рькавици с прьсти.Очила за плуване или малка маска сьщо,като увьртите вьже на винта ги дай на най-опитния плувец да ходи да чисти винта.

И както каза брата - мисли като се оака положението какво става,като всичко е на 6 и аз мога.Накарай капитанЯ да ти покаже как се обрьща лодката за прибиране на човек зад борда,не разчитай,че той го може - ако падне той някой трябва да му обьрше задника.
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

http://www.scubatoys.com/store/detai...D=UKSportLight

Те ти фенерче,дьлго е колкото показалеца ти,дьржи на гмуркане,ЛЕД,11 кинта и спокойно ти виси на ципа на якето.Мултитула и ножа само качествени ги носи,че рьждясват за нула време.Резервни сльнчеви очила сьщо,гащи лесно се намират на брега,добри цайси НЕ.

Пази палците на краката,джапанки или сандали с отворени прьсти ги забрави,аз ползвам TEVA с гума пред палеца,спайдьр нам си ква гума за подметка и нЕма Геле.

Крем за рьце или вьзелин,като ти се нацепят казолите сам ще прецениш кое да ползваш,вьзелина става и за смазване на течащи упльтнения след като ги почистиш.И за друго става,но там нямам опит.
      TOYOTA SEQUOIA ‘11
      W140 S420 '99

Коментар

Знам си аз, че само с четене не става. Трябва си и питане

Днес порових за колан. Фирмите за защитно облекло и височинна работа имат що годе прилични на добри цени.
        По алпинистките магазини има хубави неща, но не са като за пред отпуска

Не успявам да намеря такъв карабинер за бързо освобождаване. Ще трябва да се търси.
        Тъпото е, че нямам много време. Та ще взема каквото намеря. А истинските неща,
        за следващите плавания

Коментар

Венци, такъв карабинер /snap chackle/ май само в морските магазини. И струва едни ненормални пари. Въженцето с топчетата е за да можеш да го дръпнеш и когато си с ръкавици. За 5 дни плаване си е престараване. Вземи един карабинер и 2 метра въже. Ако се наложи, въжето се връзва под мишниците и карабинера за лодката. Разковничето е да правите така, че да не ви се наложи.
          https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Да да ясно. Това ще е в графата - за следващият път

Ебей е пълно с какви ли не екипировки и както всичко тук, ще си ги поръчвам отвън.

Коментар

Ей, ... "малък", ако не намериш СПОТ из София ... кажи! (Имаш ми телефона и ... всичко)
              Имаш един от дълбокия прованс ......

И ... пет фута под кила!
              Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

Капитане, не бързай с поръчването. Набави само най-важното, поплавай и ти сам ще видиш кое ти трябва и кое не. Имам един гардероб с оборудване, ползвам около 50% от всичко. И нашето е "hard" както ти каза. Е носим и много неща, които се надяваме никога да не ни потрябват.

Пишеш, че лодката ще е под наем- внимавайте, в края на сезона тия лодки са карани душмански, може филтри на горивото да не са наред, ремъци, импелери... Вземете телефона на компанията, ако можете, вземете и номера на GSMа на човека, който им потдържа лодките. Моя телефон го знаеш, напиши тези номера на един лист и си ги сложи в портмонето. Вземете и пари кеш.
                Ако някой носи VHF радио /желателно противоводно/ хич няма да е зле.
                По магазините продават едни гумени подложки за да не ви се пързалят чиниите, купи малко такива.
                Спасителните ризи на лодката ще стават, но ще са гадно големи и отвратително неудобни. Спасителна жилетка като тия за jet ски е много вероятно да бъде носена от някой, който не може да плува. Голямата оранжева няма как да я нахлузиш на врата на някой освен, ако не потъвате. Важи особенно за децата!
                Една туба крем против изгаряне. Ама отделно от останалите тубички. Тъбата за, която говоря стои само за аварийни случаи.
                5 литра вода в шишета заврени на... /сещаш се/ за да не ги намерят. И водата за аварийни случаи.
                Вземи си и един волтметър- лампите на 6 докато си на котва, пийвате си... На другия ден разбирате, че акумулаторите били вързани заедно и моторетката не пали... Още в марината преди да тръгнете трябва да видиш, че единия акумулатор при светнати лампи е с доста по висок волтаж /това при откачен кабел от брега за да не работи зареждачката на 220В/.
                Брата спомена за тия зелени или червени фосфорециращи пръчки. Ако не ти се дават $30.00 за мигалка, купи един пакет такива и метър здрав канап. Всеки от екипажа по тъмно да има една такава вързана за якето.

Най-често срещаните проблеми.
                Морска болест- повечето хапчета трябва да се вземат поне час преди да се качи човек на лодка. Ама те правят парцал.
                Cрязване на пръст, крака, ръце... Носете си лепенки, реванол /не с ракията бе, хабиш матряла!/. Аз по лодка бос не ходя, ама съм изключение.
                Изгаряне докато готвиш- аз на такива къси плавания не се престаравам с готвенето.
                Човек зад борда- първо тая лодка сама няма да се върне да вземе Пешо. После обикновенно Пешо тежи двойно на твоите кила. Че и те дърпа взерски към водата, все едно иска да ти покаже колко е гот да го блъска кърмата в муцунката. При падане вечер работата отива на 50%, ако духа и на доста по малко, ако си спестил от фенери, glow sticks...

Проблеми по лодката- прегледайте за протрити въжета.
                Затегнете шегелите с клещи.
                За да не "хвърлите" котвата, вижте дали е вързан края на въжето за лодката. Шегела на веригата да е подсигурен с тел за да не се развие болта. Ако няма тел, свински опашки.
                Вижте навигационните светлини дали работят.
                Проверете и запомнете къде са ризи, пожарогасители, рог за мъгла, ракети, кофа, ножове...

Качи си Navionics на Андроида. Става и на IPad или IPhone. Много чартърни лодки имат само най-елементарното. И не е задължително да работи.
                Има и още ама за 5 дни плаване май стига. Пиша ги тия неща за широката публика, ясно, че хората с тебе ги знаят.

Коментар

Алпинистките седалки (сбурия) вършат ли работа за връзване?

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:image_1702_473_full.jpg
Прегледи:1
Размер:34.7 КБ
ID:5401204

Коментар

На алпинистки седалки аз не съм "друсвал" та не мога да кажа. Всичко върши работа, стига да не се изхлузи от теб като литнеш с главата надолу.

Коментар

Няма да ти издьржат нервите Венцо,това 100 пьти ще се закачи на някой блок по лодката,кьде минеш все нещо ще те дьрпа за задника.

Ако е само вечер и за кратко ммммммможе и да станат,но това постоянно да ти е на задника а аз не го виждам.Като се надьрви положението обаче ще станат и още как.
                      TOYOTA SEQUOIA ‘11
                      W140 S420 '99

Коментар

Хубаво си хортувате, ама да знаете, че наоколо има и вампири, дето са подготвили Тивия, та да обиколи земното кълбо. Не съм Дончо.
                        п.с. Джипиеса още не беше измислен.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                          Хубаво си хортувате, ама да знаете, че наоколо има и вампири, дето са подготвили Тивия, та да обиколи земното кълбо. Не съм Дончо.
                          Тивия ще обикаля пак?
                          Не разбирам. Ако не е за пред публика, давай на лични.

Коментар

Първоначално публикуван от NIKSD Преглед на мнение
                            Тивия ще обикаля пак?
                            Не разбирам. Ако не е за пред публика, давай на лични.
                            Тя, май отдавна се разби. Загубих и дирите още през 1990та. Иначе идеята ми беше да се емигрира с нея за към страната на кенгурата. Тогава нещата тук изглеждаха супер ужасно.
                            Сега, ама няма нищо общо. Започва да ми харесва вече. Колкото и да е сстранно, за някои колеги от този прекрасен форум.
                            п.с/ днеска се прибрах след като се позиционирах на 01.07,12 на яз. Г.Беглик. В Гугълърта има доста снимки.
                            ПоздравиЧ!

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
                              Пенчо то е ясно,че може и без кьрпички за задник,но е по гот някак си като не те сьрби гьзягата от солената вода.
                              TOYOTA SEQUOIA ‘11
                              W140 S420 '99

Коментар

Оффтопик.
                                Днес си сложих Навионикс. Смея да твърдя, че е много добра за Черно море, макар да и липсват някои функционалности.
                                I get High by going Down

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X