Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подготовка за плаване

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Подготовка за плаване

Най-накрая да дойде времето и аз да пусна такава тема

Така се стекоха обстоятелствата, че в началото на Септември, ще участвам в една регата по гръцките острови.
    Но се оказа, че нямам много време да се подготвям (няма да съм в България) и ще имам само тази седмица и 2 дни преди отплаване.

Първоначалният маршрут е Кавала - о.Тасос - о.Самотраки -о. Лимнос и обратно за 5дни.
    За сега прогнозата е ветровита, но до тогава може да стане и по-интересна

Вярно, ще има много подготвени хора там, но аз не обичам да разчитам на други хора.
    Пък и Братята са ми обещали прекосяване на океана като порасна , та да събирам екипировка.

Нахвърлях един бърз списък какво да си нося.

Дрехи:

Спален чувал
    Памучна риза
    тънко яке
    аква обувки
    гуменки
    суитчър
    къси панталони
    дълги панталони
    термо чорапи
    термо бельо
    термо клин
    памучни тениски
    полар
    шапка слънце
    Дъждобран (регенкомби)

Екипировка:

Multi tool
    victorinox knive
    очила плуване
    очила ски
    очила слънчеви
    Спас. Жилетка
    Колан за връзване
    Нож със шило
    Лед фенери/малки
    ЛЕД фенер водо
    карабинери
    Набор инструменти
    Дъктейп
    свински опашки
    раб. Ръкавици
    тапи за уши
    разклонител

Аптечка:

душ принадл.
    аутан
    четка и паста
    хапчета против Морска болест
    димен хидринат
    фишърман френдс дражета
    мазила слънце
    алергозан
    дефламол

Електроника:

SPOT(Все още не съм намерил)
    Android + Navionics
    Foto
    Стар GPS(за всеки случай)
    Всякакви преходници и зарядни за всички устройства.

Все още не съм се сдобил със всичко,каквото намеря това.
    Списъка ще се редактира.

Ще се радвам да чуя препоръките ви
    Последно редактирано от Венци- малкия; 19-08-12, 22:20.

От: Подготовка за плаване

интересно ми е тапите за уши и ски очилата за какво са?

Поздрави!

Коментар

Няколко коментара от мен (според мен списъкът е прекалено изчерпателен):Дрехи:

Спален чувал-има смисъл, ако спиш на палубата. В този случай се приготви за конденз (под тентата е по-малко) и светлини/шум на пристанище/марина;
      термо чорапи; термо бельо; термо клин - тези острови са на север, но според мен тези са излишни, септември е все пак; Вземи си добър уиндстопер/софшел/мембрана или каквото имаш-под ветрила, а и не само, духа. UV-защитна фланела (сърфистка), неопрен (водата няма да е много топла); моряшка фанелка(капитан си все пак);

Екипировка:

очила ски- не очаквам да сте в морето при силно време-излишни;

Спас. Жилетка+ Колан за връзване-на лодката (чартърна или не) трябва да има достатъчно от първите и поне 2 от вторите. При много силно време предполагам ще сте в залив на скрито;

Лед фенери/малки-еднозначно челник, ръцете са свободни.
      ЛЕД фенер водо-интересно е, не съм позвал.
      карабинери-не са тежки, ама нали сме плаватели и възли връзваме. Иначе и аз имам по 2-3 за зор заман
      Набор инструменти-на лодката ще има,

раб. Ръкавици-можи и фитнес и вело такива. В София има и "специални" ръкавици-с отворен палец и показалец, по 20-30 лв са. Ако няма да ти е последното плаване си вземи такива от яхтен магазин.
      разклонител-нямам идея за какво иде реч, но не го взимай(на лодката трябва да има 1, повече не трябват.

Аптечка:

душ принадл.-по възможност някакъв хотелски сапун-да не се пени и да се отмива бързо.

хапчета против Морска болест-предполагам няма да ти трябват. Не ги пий, ако не е много зле-правят те парцал.

Електроника:

SPOT(Все още не съм намерил)-според мен може спокойно и без това. Все пак не е океанско плаване и почти навсякъде имаш покритие на мобилния. Целият багаж за седмица плаване на чартър стандартно влиза в ок. 40-45 л раница/човек. Повече означава мъкнене на много излишни вещи, а мястото на лодките е ограничено.
      Ще откриеш колко малко неща ти трябват по време на плаване и колко излишни неща ползваме тук в цивилизацията. Вземи си втора шапка и къси гащи/щорти за плуване. Вземи си и любимата музика, може и някоя книга (ама едва ли). Като универсален чепик посочвам кроксовете-много грозни, но издържливи и практични. Предполагам някой ще носи пръчки и такъми, пък и харпун. Горното е лично мнение, на база моя опит и нужди за подобно плаване. Все пак хора и нужди-различни.Добавям и едно полезно книжле. RYA Competent Crew.pdf
      Последно редактирано от viplamen; 20-08-12, 00:41.

Коментар

Леле капитане, ти с тоя списък ме накара да гледам форума на 2 монитора- с единия гледам списъка, с другия гледам какви ги пиша. Голям списък, добъре направен, ама защо ти ще носиш всичко?
        Казваш "ще духа", колко е това духа? Каква е лодката, кой ще я кара? Имена на са нужни, питам за умения, да не стане сакатлък...? Внимателската....!
        Важмото- стой сух! Не те знам с какви дрехи ще ходиш, не е нужно да е нещо кой знае какво, но трябва да имаш дрехи като пръска, да можеш да стоиш на палубата сух. Това включва и краката. Ако имаш едни гумени ботуши си ги вземи. Ако не са с черни подметки и не маркират палубата, още по добре.
        Ако ще сте накъсо с хората, ако нямате рол риф на геноата, ако... Абе, ако ще ти се налага да скачаш на пожар посреднищ, спалния чувал ще ти е излишен. Спи се с дрехите, понякога и с ботушите. Ти нали помниш...?
        За термодрвхитв- не знам, нали се сещаш Сан Франциско- на брега палми, във водата студ! Вземи дрехи които съхнат бързо.
        На панталоните- и дългите и късите- ако имат колан е по-добре. На колана ти стои мултитула. Колана трябва да е достатъчно здрав да издържа собственото ти тегло. Като тръгнешда се изръсваш зад борда и те хванат за колана, ако им остане някой гъзарски колан в ръцете, ще го помниш цял живот.
        Ичила за ски не взимай- чак толкова няма да духа без да е в прогнозата. Ако капитана ти е герой и излиза в морето при прогнозирани 50 и нагоре възла- не ходи никъде с тоя капитан!
        Спасителни жилетки лодката трябва да има. Провери дали са правилния размер и точната бройка. Запомни къде са скрити!
        "Колан за връзване" - е те това не знам от къде ще вземеш евтино. Моя струва 300 и нещо от тукашните пари, не си заслужава за 5 дни, ама като потрябва... Измисли нещо, имаш ли алпинисти наоколо?
        Ако носиш Leathermen за мултитул /на негъзарския колан на кръста постоянно !/ нож с шило може и да не носиш. Клещите отвързват почти толкова добре. Ако пък си на много зор, ще чуеш някой да вика "режи!", там мултитула си е ОК.
        LED челник и малък фенер задължително. Търси ги да са с еднакви батерии като GPSa, ако може. Челника поне водоустойчив. Фенера противоводен. Дано не бъркам понятията- фенер вкаран в кофа вода за цяла нощ, трябва да работи сутринта. Челника може да е една категория по калпав.
        Носи си поне един карабинер- в най-лошия случай едно въже за тебе и връзваш карабинера за другия край и после за лодката.
        инструменти, дъктейп, свински опашки, работни ръкавици лодката трябва да има, ти не носи. Е ако сте се разбрали да вземеш, ще мъкнеш, няма как.
        Разклонител- намери си гнездо за запалка със щипки, които да сложиш директно на клемите на акумулатора- като тресне големия керамичен бушон, ще разбереш защо. Всички телефони и електроники да могатмда се зареждат от гнездото на запалката. Носи си батерии /и за фенерите/.
        Аптечка- повечето лодки под наем имат. Че и другите имат. Вземи си малко лепенки.

Както е казал колегата- рукавици, стават и от колела и разни такива спортове.
        Вземи си мигаща лампа! Strobe light по нашенски. Правилната ще я познаеш в морския магазин, най-скъпата е твойта. Трябва да ти е закачена на връхните дрехи час преди залез. Не я давай на никой. Като те викнат на пожар в 2 сутринта, няма да си менката оборудване...
        Намери от някъде Спот, ако можеш, ако не, трябва да имате EPIRB.

Преди да тръгнете, накарай капитана да ви покаже как се пали мотора. Да ви покаже и как се прави маневра "човек зад борда". Помни, паднеш ли вечер зад борда, при прогноза "духа", намирането ти ще е на късмет. Дръж здраво бръснача. И фенерите в джоба! За мигалката казах вече...

Като приготвиш всичко това, го опаковай в найлонови торби за буклук. Вземи и една-две резервни, нямаш идея какви пари дават другите от екипажа само и само да не им подгизнат дрешките в гъзарските сакчета.
        Вземи и малки найлонови пликчета за съхранение на храна, zip lock. В тях си сложи парите и документите.

За сега това е, като се сетя още ще пиша. Ти питай, ако нещо ме е ясно.
        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Благодаря за съветите!
          Аз този списък съм го събирал от тук от там във Форума, затова стана голям.
          Като започне събиране на багажа едни 80% от нещата отпадат
          Както казах по-горе, обичам да съм подготвен и много мразя да моля на някой за нещо.

Лодките ще са 40 футови , предполагам Бавария. Организаторите ми се виждат сериозни.
          Аз се навих да участвам, защото ще се кара, а не да се набляга на узото по таверните.

Спот-а е за собствен кеф, за семейството и приятелите.

Времето още е рано, но като гледам за минали периоди вятъра се движи в границите на 10 до 25 възела.

Този колан за връзване ще огледам по-добре някой и да видя дали неможе да си скалъпи нещо. Алпинисти бол

Коментар

Първата снимка- подреждаме багажа в 12 метрова лодка. Внимавай колко ще носиш с теб.
            На втората- 12 метрова лодка Август месец, някъде между Хавай и Калифорния. Трябваше да е топло... Внимавай колко багаж ще вземес с теб! Хахаха, дано съм ти помогнал да решиш!
            За колана- ровя за снимки да покажеш на алпинистите.

въжето закачащо се от към теб трябва да може да го откопчаеш когато е под опън и с една ръка. Обща дължина 180 см. Не е нужно да е двоен и да има лaстик
            Последно редактирано от NIKSD; 20-08-12, 07:15.

Коментар

Смятам, че това е една полезна тема, защото в последните години доста хора плават с чартъри в Гърция. Чудя се как да кажа по-елегантно, че NIKSD и брат му няма как да бъдат много полезни със съвети, ама май няма как. Разликата е в техния мащаб и опит, за сравнение все едно хималайски водачи да дават съвети за качване на Черни връх или Мусала. И едното е планина, и другото, ама техните маршрути започват на два-три пъти по-високо, а и са с други отговорности, оттам нещата стават несравними. Схемата на тези гръцки плавание е горе-долу следната: товарите се по 4-ма човека в едно комби, отивате в Гърция, където някой по-опитен(гледал е филм за качване на Мон Блан) е взел лодка. Лодките там са главно 40-47 футови Баварии с некво дуракоустойчиво стъкмяване( с ролриф), които правят макс. 9-10 възела под ветрила, на вятър над 20 рядко са в морето(ок. 1/3 до 1/2 от екипажа страда от морска болест). На ден се плава средно 20 мили, 30 или нощно плаване са рядкост, ако на борда има няколко проверени и желаещи да плават. Гумени ботуши, сбруи и т.н са адски полезни неща, просто в тези плавание рядко се стига до ползването им, а и стигаме до липсата на много пространство в лодката или транспортиращото комби. При силно време "моряците" седят някъде на сухо и хвърлят боб за добра прогноза. При Венци може и да иде реч и за някакво по хардкор плаване, той ще разказва, когато дойде.
              Последно редактирано от viplamen; 20-08-12, 07:43. Причина: Пояснение

Коментар

В аптечката имаш ли нещо против стомашно разстройство? Струва ми се важно.
                Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Никъде нищо не прочетох за презервативи!!! Те са незаменим помощник във водонепропускането за ГСМ-те и още нещо.

Коментар

Първоначално публикуван от Теодор МБ Преглед на мнение
                    В аптечката имаш ли нещо против стомашно разстройство? Струва ми се важно.
                    Има да. Че да не пропусна плаването

Първоначално публикуван от viplamen Преглед на мнение
                    Смятам, че това е една полезна тема, защото в последните години доста хора плават с чартъри в Гърция. Чудя се как да кажа по-елегантно, че NIKSD и брат му няма как да бъдат много полезни със съвети, ама май няма как. Разликата е в техния мащаб и опит, за сравнение все едно хималайски водачи да дават съвети за качване на Черни връх или Мусала. И едното е планина, и другото, ама техните маршрути започват на два-три пъти по-високо, а и са с други отговорности, оттам нещата стават несравними. Схемата на тези гръцки плавание е горе-долу следната: товарите се по 4-ма човека в едно комби, отивате в Гърция, където някой по-опитен(гледал е филм за качване на Мон Блан) е взел лодка. Лодките там са главно 40-47 футови Баварии с некво дуракоустойчиво стъкмяване( с ролриф), които правят макс. 9-10 възела под ветрила, на вятър над 20 рядко са в морето(ок. 1/3 до 1/2 от екипажа страда от морска болест). На ден се плава средно 20 мили, 30 или нощно плаване са рядкост, ако на борда има няколко проверени и желаещи да плават. Гумени ботуши, сбруи и т.н са адски полезни неща, просто в тези плавание рядко се стига до ползването им, а и стигаме до липсата на много пространство в лодката или транспортиращото комби. При силно време "моряците" седят някъде на сухо и хвърлят боб за добра прогноза. При Венци може и да иде реч и за някакво по хардкор плаване, той ще разказва, когато дойде.
                    Изключително добре написано
                    Предполагам аз съм "белязан", след като Братята ме хвърлиха януари месец в океана

Коментар

Може и така да е, думата "плаване" е доста широчко понятие. Kapitan Венци казва "регата". Аз под регата разбирам ветроходни етапи на състезание- кара се вечер, вдигат те в 3 сутринта да сваляш спинакера... И като завърти ония вехата и те пратят на носа да оправиш брасите и ти напълни ушите със солена вода...
                      От друга страна, ако е на чартър е съвсем различно- прогнозата е "ракиено време"- виждам зайци в морето, остави плаването и режи салата...

Горното ми мнение е за хора тръгнали на "регата". Между другото- книжката на RYA в малко по-различен вариянт съм я преподавал с години /срам ме е да си кажа колко/. Видял съм стотици новобранци да се качват на лодка. И да мъкнат какво ли не в раниците. И да падат зад борда, и да ми остават коланчета Версаче в ръцете, и да скачат след кученцето, защото не можело да плува. Ама кученцето го вадя с кепа, трътлйото с кепа не става... Ситуациите са различни, плаванията са различни, оборудването е различно...

Аз харнеса /колана с карабините/ си го оставям в нас, когато видя каитана с една ръка да направи маневрата "човек зад борда" сам, за под 20 секунди. Под спинакер и в 3 сутринта. Останалото е дърпане на дявола за опашката.

Не ме разбирай неправилно- навремето на регата Ушаков, най-важното беше коняка "Слънчев Бряг". И за колани никoй не беше чувал.
                      За последните 30 дни, 3 Mayday до нас. Ще пиша тема като остане време. Всеки сам си решава...

Венци, знам, че си го чел. Давам линка за хората с "чартърите и комбито". Хубаво е да си направи човек плана преди да тръгне да плава. И тая тема е за довършване ама все няма време...
                      http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102038
                      Последно редактирано от NIKSD; 20-08-12, 08:22.

Коментар

До колкото разбрах плаването ще по средата между регата и чартър.
                        Четири лодки, бая народ, придвижване заедно, "дърпане на правите", такива неща.

Ник, не се засягай, не сме го казали с лошо
                        Просто, вие сте "хард-аджии", а ние тука "друсни полянка" , което не пречи да се подготвяме.

Някъде бях прочел една хубава мисъл :

"По-добре да мечтаеш да си в морето, отколкото да мечтаеш да си на сушата"

Коментар

Попътен вятър и много вода под кила!Пази грота да не крашне и внимавай със стаксела да не го хареса некоя Русалка да се лепне за него!ШЕГА! Успех!
                          Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

@Венци- малкия
                            Плаването звучи доста по-интересно и сериозно от туристунгелски чартър.
                            @NIKSD
                            Надявам се да си рабрал какво имах предвид. Теми и постовете ви с брат ти съм ги прочел отдавна, а и сте сред причините да се регистрирам тук-лодките са ми доста по-интересни от джипките. Не знам защо напоследък не пишете за вашите приключения- освен друго ни карате и да си мечтаем. Ще зарадвате доста хора, ако имате и някои полезни книги в електронен формат. За себе си се надявам да опра до вашите съвети и да не ме отсвирите

Коментар

@Венци- малкия
                              Плаването звучи доста по-интересно и сериозно от туристунгелски чартър.
                              @NIKSD
                              Надявам се да си рабрал какво имах предвид. Теми и постовете ви с брат ти съм ги прочел отдавна, а и сте сред причините да се регистрирам тук-лодките са ми доста по-интересни от джипките. Не знам защо напоследък не пишете за вашите приключения- освен друго ни карате и да си мечтаем. Ще зарадвате доста хора, ако имате и някои полезни книги в електронен формат. За себе си се надявам да опра до вашите съвети и да не ме отсвирите
                              Е то няма за какво да не съм те разбрал- ние си знаем, нащо не е нормално каране. Ясно е, че на такива организирани плавания щайгата с доматите и тенекията със сиренето имат приоритет. Случвало се е обаче при повече лодки да се закъснее за котвената стоянка. При 4-5 лодки, кервана е със скоростта на най-бавната. После става тъмно, раздухва, Пешо е на 300 ракийка вече... И щайгата с доматите не върши работа. Тия теми ги четат много хора. Аз от мойта камбанария си го казвам как е правилно- без водоустойчив фенер и колан не е добре. Или някои ще гарантира, че ще се приберем по светло? Или, че като раздуха насрещно и задъни филтрите, има някой да вкара лодката на лавировка на 3ти риф в пристанището в 3 сутринта? И като окапят долу и започнат да повръщат навсякъде, и останеш сам горе- дали няма да ти трябват ботушки и колан... Подготовката не е за моментите когато всичко е ОК. Мислете когато НИЩО не е ОК.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X