Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Понтонна лодка в морето

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Понтонна лодка в морето

Да цитирам по памет Тур Хейердал, който през 1947 г. прекосява Южния Тихи Океан със собственоръчно направен сал от балсово дърво - Кон-тики.
    7000 км от Перу до Полинезийските острови без чужда помощ....
    Та по негови думи сала е най-стабилната и безопасна конструкция за плаване в открито море.
    Е, посоката я избира вятъра и течението, ти се возиш

Technical Rescue Direct - life lies in courage
    http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Я да си обясня за водното колело. Държи се точно като водно колело- при попътна вълна няма много разлика от еднокорпусна лодка със същите размери до момента до който вълната не стане достатъчно голяма за да го прави да глисира и да заравя носа. Нос заравя по-лесно от еднокорпусна- по малка плавучест в предната част. Зарови ли носа здраво- го "капачиш" през предно салто. За корпус с тия размери ти трябва поне 4 метра чупеща се вълна.
      Голяма насрещтна вълна- ще "боде" носа повече от еднокорпусна. Няма да качва носа достатъчно бързо и вълната ще се чупи на палубата. Хехе, това ще е гот- никакъв проблем с наводняване и потъване. Е може да размести фотьойлите ама ще е по добре от коя да е еднокорпусна. На еднокорпусника му дай една вълна да се счупи вътре и си с кофата докато не извадиш водата. И понеже вече си тежък и няма кой да кара, втората те е потопила.
      На странична вълна е интересно, лашка точно като водно колело, ако я оставиш без ход. Качва единия понтон и стои стабилна наклонена докато не прехвърли достатъчно от тежестта зад вълната. После РЯЗКО се накланя на другата страна. Като го гледам му трябва чупеща се вълна поне 70% от ширината на корпуса. Това на линка е широко 2.60м.
      Споменах ли голям мотор с дълъг ботуш? При странична вълна като го сръчкаш ще е много по стабилно. Това нещо прави по 20 и кусур възла. Докато раздуха северното време и си се прибрал. При насрещтна вълна и попътна вълна си трябва винта да е надълбоко.
      Обръщането не ти е проблема, проблема е като започне да лашка по дължина на корпуса наляво-надясно. На доста хора не им харесва. Абе водно колело. Ако си на разходка с децата, даваш gas и се оправя. Като си за риба една малка парашутна котва ще ти държи носа sreshty вълната. Там не е проблем.

Понеже е ясно, че "пашата обича смелите", си вземи един парашут от МИГ 21 и 20 метра здраво въже. Като стане супер интересно, мяташ парашута от носа, връзваш си стройното тяло за корпуса и чакаш /парашута е вързан за корпуса, ти си вързан за корпуса ама някъде на кърмата. Тогава си най-стабилното нещо за размерите си в морето. Ама за такива изпълнения трябва да духа та да дига пушилка по плажа. Това на линка държи до 150 коня мотор. Yеее, слагай! Газ и си на брега! Ама носи само 30 галона бензин. Тия коне пият много- внимавай с разходката до хоризонта.

А сега като си го прочел това, да ти кажа нещо. На нас /с брат ми/ тука ни викат "лудите руснаци". Не мога да ги обедя, че сме Българи. Като малки събирахме стотинки за да наемем водно колело и да отидем до Ставрова банка. Отнема цял ден въртене на педалите та бая стотинки трябваха. После оня гларус ни би шамари. Още го дебна да го видя по плажа...
      Идеята става, за семейство и сафрид е върха! Да не кажа, че ако ме хване съчмата го докарвам от Истамбул на ход.

На Тyр Хеердал сала не глисира и за това е стабилен. Балсата като се напои и потъва на 80 %. И той е карал във trade winds на попътен. Нашите алуминиеви туби не се държат така. Затова- парашута от МИГ. Ако някой успее да се докопа до оная стаичка с дългата маса и чуковете за блъскане на парашутите в цилиндрите, направо да грабва няколко!
      Последно редактирано от NIKSD; 12-09-11, 17:36.
      https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Баш вчера започна така да духа, та направи колите до плажа в прахоляк и веднага във водата се намяткаха кайт сърфовете. Номерът с парашута на носа е същата работа, явно.

Лошото време не ме плаши, щото няма как да ме изненада, като не смятам да се отдалечавам от брега на повече от няколкостотин метра, а околността е пълна с плажове, тихи заливчета и реки, където бързо да се скрие този плаващ хол. Съображението ми е основно дали когато другите лодки са във водата, обаче морето не е гладко като езеро, това ще трябва да седи закотвено, щото подозирам, че си падам малко повръщач. Основният проблем е, че досега не съм видял такова нещо в морето, камо ли да се кача за проба. Имам някакви заблуди до какво време е интересно вътре с джет и с моторница, ама с такова изобщо не ми е ясно. Под интересно имам предвид да не стана пишман, че съм влязал и вместо да си прекараме добре, да си прекараме не толкова добре. В общи линии, да не се окаже някакъв несполучлив експеримент - заложник на идеалното време. Притесненията не са, че ще се издавим, щото така или иначе без жилетки да си стоят на плажа, ами че ползването му може да се окаже мъкаво преживяване, т.е. обратен ефект на търсения.

Коментар

Когато 5 метрови скутери се оправят в морето, тогава и ти ще се оправяш. Разликата е, че не можеш да го наводниш и потопиш като скутер. Я намери един ветроходен катамаран, махни му мачтата и го подърпай зад скутер. Преживяването е почти същото. Само дето тука седиш на фотьойл. Чакай търся още видео. На това горе си духа. Според текста 45 мили в час /около 20 метра/секунда или 40 възла вятър.

Английски четеш ли?
          http://www.catfish1.com/forums/sitemap/t-68958.html

Коментар

Не видях някакви супарлативи за мореходност. Всички ги карат по реки и езера, пък били те големи и на моменти ветровити. Плашат, че трудно се удържа на място и вятърът те разнася, когато не си на ход, което за риболова било проблем. Че са лакоми е друг въпрос, ама пак е нищо в сравнение с яхта със сходна използваема площ, на която не можеш да й насмогнеш на търкалянето на варели до стоянката.

Другото добре, ама защо никой не кара такива неща в морето, ами все са неща от runabout до cabin criser (не ги знам по нашенски как и дали изобщо се казват тези неща)? Каюта не ми трябва, а разните deck boat-и изглеждат мижаво на фона на този плаващ хол, пък били те и 8 метрови и струващи няколко пъти повече.

Коментар

W WINDS 5 TO 15 KT. WIND WAVES 1 TO 3 FT. NW SWELL 6 TO 8 FT. PATCHY FOG.Нашето море не е като вашето... Ето ти прогноза за Четвъртък. Е така ще е на 100 метра от плажа на Сан Франциско. И това е без да има какво да е време да вдига вълна. Просто нормално време. Прибави към 8 фута мъртва вълна 3 фута ветрова, като духне 15 възла след обяд и започне да ги чупи тия 11 фута... /11 фута са 3.3 метра.../ и не си за понтон. Еднокорпусната има широка и плоска кърма на която за седне и да глисира. Носа има плавyчест, широк е и като си прецениш скоростта можеш да го вдигнеш. Тия неща ги няма в катамараните. Забива си носа в остра вълна.

Коментар

Образно казано, на вас единствените морета са ви Карибско и Берингово, другото са океани. Ама из останалите райони има морета, вкл. и тук, пък отзиви - никакви, освен за старите стоманени бангии, че за нищо не стават.

Да поставя въпроса конкретно - за обикаляне с елементи на сафрид около брега и спиране по плажовете и заливите в района от Созопол до Царево през активния сезон +- месец - два, това нещо става ли, без да съм пишмат, че съм се хванал с него? Че става за Ропотамо и Велека е ясно.

Коментар

Дали става за семейна разходка и за излизане за сафрид? Става и още как. Е точно там е трудния избор. С тия мебели и толкова място на тая цена, няма кой да я бие. Ама то не е до лодката а до собственика. Аз ако съм никога няма да си купя такова нещо. Просто знам, че на втория път като чуя че е излязъл паламуд и съм се засвяткал към хоризонта. Не знам колко съвестно ще "само около брега при тихо време и за сафрид..." си спазваш даденото пред тебе обещание.

Понтона е готин но до едно време, после много рязко от стабилна платформа минава на лашкaща по дължината лодка. Аз не бих траял, да ги гледам как ловят риба на 500 митра от брега при следобеден бриз и да си седя на задника защото имало малко зайчета и духало 15 възла вятър. И понеже ми е слеб ангела, тия фотьойли ще се съберат до мотора, и понтона ще отиде за продажба. Това за морето.

За язовир- няма по-добро от понтон. Че и с 15 коня мотор ще върви.
                  Другото е- "децата..." сега ако са малки, понтона ще върши работа. Ама като знам, че на 8 започнах да карам сам лодки. Баща ми има лодка и седим на плажа като гущери, защото имало малки вълнички. Ами нали ще му пробия 7 дупки в главата от мрънкане да пуснем лодката! К'ви вълнички са това!?
                  Проблеми с жената "ще се удавиш с това бе!" нямам никакви. Чак е плашещо /дали пък няма някоя задна мисъл...?/

Коментар

За море става,то всичко става до определино време,а вече времето ти си го определяш.Принципно добро и евтино няма,това е мислено за затворени водоеми макар,че става и за Черно море като е тихо времето.Картера дето го шибнаха на камьните е една от най-стабилните лодки в класа си и пак на камьните.

Идеята е да имаш скорост за да няма изненади,газ и си на плажа преди да удари времето.Ако откаже мотор обаче или не си преценил вьлната и почне да вади винта....... си до там,парашута и чакаш времето да се оправи и да те намерят.За сафрид на тихо време всилно става,3 хавлии в 7 сутринта с водно колело те вадят на 2 километра вьтре в морето,ако дойде време обаче си до там ако ще Армстронг в колоезденето да си.

Плоско е,палачинка,скороста му е силата а да се измькнеш,това пропуснеш ли го си е понтон след това.

Аз на бензинови мотори в морето не вярвам,не вярвам на нищо което не дьржи странична вьлна на половината на дьлжината на корпуса си,не вярвам на открити лодки и на катамарани ако последната оферта да е Катана 47 до Авсралия.
                    TOYOTA SEQUOIA ‘11
                    W140 S420 '99

Коментар

Ти ако си... Виж си твоята снимка, виж моята. Мен от морето ме е страх и не си правя експерименти да съм на повече от 10 минути до брега, така че радиусът ми зависи от скоростта на нещото, върху което съм. Риба също не ловя и по никакъв начин паламудът няма да ме примами. Работата е прагматична - лятото ми гостуват големи и разнородни компании и ми трябва нещо с което да мога да закарам риболовно настроените за сафрид, купонджийски настроените до някой труднодостъпен по сушата залив, а зяпачите да разгледат района откъм морето. С джетове нито едно от изброените не става. Единственото е, че се дърпаме със ски и надувайки или отцепват нанякъде като им дойде кураж. Възрастовата граница е от 20 до 60 и нагоре години, така че ми трябва нещо максимално универсално, а това за моите цели бие deck boat отвсякъде, освен на по-грубо море. Единственото ми съображение е, че не съм го видял на практика какво представлява в морето. В язовира е ясно.

За понтона е важно да не изплисква уискито от чашите върху фъстъците. Напиняне с него не ми трябва - който иска да се вихри, да поскача 10 минути с 260 к.с. джет и после да идва да лежи, докато си усети отново ръцете и краката.

По всяка вероятност, това ще е решението за догодина, а междувременно се ориентирам към изкараване на Е категория за платформата му и на капитанско до 20 БТ.

Коментар

Тька де,за това става ма виж кьде отива сметката.

Стабилен мотор,голям,здрав за да бута срещу вятьра,да е надежден и сравнително нов е майка си и баща си като пари,понтона с далаверките по нега за друга цифра.За тия мангизи не е ли по-добре да се тьрси нещо с вграден дизел в него и място за поне 6 пиещи пича и 4 лежащи каки на носа?

Че не ми работи компа да се поровя малко.....
                        TOYOTA SEQUOIA ‘11
                        W140 S420 '99

Коментар

Да внеса малко яснота чрез картинка с елементи на разказ - под море разбирам прескачането от залив до залив като отдалечаването от брега е колкото да се избегнат подводните скали - ареал като за джет:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:bayshore.jpg
Прегледи:1
Размер:70.9 КБ
ID:5303545

Това не е вместо разните Картери и Жанота, а като допълнение. Просто ветроходната история е доста по-сложна логистично и далеч не отговаря толкова универсално на целите ми. Картерът хем е много по-голям, хем е много по-некомфортен. Тук не говорим за морски вълци, а за курортисти. Напрактика изпитано това лято - ветроходните яхти са "тежки гемии" организационно и всякак, а това палиш и се преместваш на следващата точка. Ако времето е гадничко - не палиш. Баба ми една време само с понтонни лодки се е возила... Единствената неизвестна е от гледна точка на понтонната лодка гадничко време да не се окаже всичко освен морето да е като стъкло.

Коментар

[QUOTE=BENZBOSS;1620996]Тька де,за това става ма виж кьде отива сметката.

Стабилен мотор,голям,здрав за да бута срещу вятьра,да е надежден и сравнително нов е майка си и баща си като пари,понтона с далаверките по нега за друга цифра.За тия мангизи не е ли по-добре да се тьрси нещо с вграден дизел в него и място за поне 6 пиещи пича и 4 лежащи каки на носа?[QUOTE]

По-добре е, ама най-големият модел на онези с 50 к.с. двигател излиза по-тънко от примерно Glastron MX, дето е просто някакъв леген, а като удобства прави най-големия им DX да изглежда невзрачно. В дадения на картинката район, осве УКВ, GSMите хващат здраво, щото клетките са баш по хълмовете и ако стане нещо, ше се вика някой голям RIB, моторница или в краен случай джет, който като го дръпне това, не знам какъв вятър ще го пребори, дето не е бил очевиден, че се задава от сутринта още.

Моторница с такава полезна площ за курорстисти, че и дизелова... Има, ама цените стават прекалени като за непроизводствено, че и сезонно средство.

Коментар

Не ме разбирай грешно,аз говоря за моторна до 5-7 метра която да има мальк кенеф в нея /щото ти кажи колко %ще са пикли на борда без да се обиждат пиклите /да има един котлон,да има един мальк хладилник.......и като се сговняса времето и те погледнат 8 чифта влажни очи да си запалиш дизела,да се завреш зад стьклото,да му набиеш рьчката и да се пребереш.?Не говоря за Картер дето да се чудиш какво да го правиш,а за еднокорпусен катер с як и прост дизел в него.
                              TOYOTA SEQUOIA ‘11
                              W140 S420 '99

Коментар

Писали сме заедно.Като ми остане време ще поровя какво има тук и на какви цени.

Колко пари понтончето?
                                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                                W140 S420 '99

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X