Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Подравняване на нива

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Подравняване на нива

Първоначално публикуван от dradonov Преглед на мнение
    опасявам се, че разликата м-ду най ниската и най високата точка е над 30см за това съм се засилил булдозер да търся . Не е казано, че нивата трябва да стане огледало, просто да може да се полива и да не задържа вода във вдлъбнатините. А за парите тука един с верижка ми търси 80 лв на час, аз си мисля ,че за 3-4часа ще стане работата което ме устройва. Говорим за 10дка не всичко ще се подравнява естествено .
    Добре си се насочил към булдозер,ама разходите които ще направиш ще са повече от колкото да направиш капкова напоителна система,която е и по-ефективна-оптимално поддържане на влагата в почвата,без преовлажняване и засушаване.
    ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Здравей колега.Лично аз съм грейдерист и ти казвам,че точно грейдера е машината.А това с капковото напояване не е лошо ,но когато завали и станат големите гьолове,всички капки отиват на едно място май а??? Това в коя част на България е? 0898 306 356 Пейо Пеев.

Коментар

Първоначално публикуван от lefka Преглед на мнение
        Здравей колега.Лично аз съм грейдерист и ти казвам,че точно грейдера е машината.А това с капковото напояване не е лошо ,но когато завали и станат големите гьолове,всички капки отиват на едно място май а??? Това в коя част на България е? 0898 306 356 Пейо Пеев.
        А Вие да не мислите,че като подравните и завали водата ще стои на едно място,това за мен са некомпетентни изказвания,които нямат нищо общо с напояване.За гравитачно напояване не е нужно толкова прецизно подравняване,още при първото напояване с водата се извлича много почва.
        ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Първоначално публикуван от Красимир Начев Преглед на мнение
          Добре си се насочил към булдозер,ама разходите които ще направиш ще са повече от колкото да направиш капкова напоителна система,която е и по-ефективна-оптимално поддържане на влагата в почвата,без преовлажняване и засушаване.
          Ще го определя като неподготвено изказване.Не знаеш каква е ситуацията при колегата за да правиш такива заключения(и аз не знам).
          П.С.За да не съм голословен ще кажа че имам какпово на 40дка.

Коментар

Първоначално публикуван от Явор(dorzi) Преглед на мнение
            Ще го определя като неподготвено изказване.Не знаеш каква е ситуацията при колегата за да правиш такива заключения(и аз не знам).
            П.С.За да не съм голословен ще кажа че имам какпово на 40дка.
            Ето от тук разбрах-опасявам се, че разликата м-ду най ниската и най високата точка е над 30см за това съм се засилил булдозер да търся . Не е казано, че нивата трябва да стане огледало, просто да може да се полива и да не задържа вода във вдлъбнатините. А за парите тука един с верижка ми търси 80 лв на час, аз си мисля ,че за 3-4часа ще стане работата което ме устройва. Говорим за 10дка не всичко ще се подравнява естествено .

А аз имам капково от 1998г.,за момента на 20 дк. оранжерии и около 50дк. открита площ.Много добре зная за какво става въпрос защото съм един от първите в нашата страна които ползват този начин на напояване,закупил съм стотици километри маркучи,като вече съм се ориентирал само към твърд маркуч с дебелина на стената от 1,2-1,5мм.

За да направи качествено подравняване за което трябва да събере първо хумуса,при тази денивелация посочена от него,ще трябват много повече средства от колкото да си направи най-елементарна капкова система.Като се има предвид,че е много близо до Гърция а там цената на капков маркуч е точно 2 пъти по-ниска от най-ниската предлагана в България,може да спести още средства.
            ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Колега,тук според мен не е спора дали капковото е по-ефективно или не.
              Нали се сещаш че при всеки дъжд в ниските места остава толкова вода че освен ориз не се сещам какво да засади човека.Виждал съм много ниви с такива места и хората или ги изоставят или тези места не ги обработват защото става мочурище и нищо не вирее.Нека се съобразим и с климатичните условия(мисля,че колегата за това говори).Той не каза,че става дума за оранжерия в която не вали
              Поста ми към теб и колегата е с най-добри чувства

Коментар

Тези почви за които говориш са непропускливи и дори след подравняване с каквато и да е машина пак ще дойде време да задържат вода на места,тук количеството дъжд няма никакво значение.

А ако е равно къде отива водата?

Наистина не е спора за капковото,но аз казвам че при денивелация 30см. по-евтиния вариант е капковото напояване,а ако почвата има непропусклив слой и задържа толкова вода не си заслужава и да се подравнява.

Нищо лошо,просто коментираме нали?

Поздрави
                ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
                  Грейдер.
                  +1!

Ето повече детайл:

Последно редактирано от dinko; 15-11-09, 15:00.

Коментар

А Вие да не мислите,че като подравните и завали водата ще стои на едно място,това за мен са некомпетентни изказвания,които нямат нищо общо с напояване.За гравитачно напояване не е нужно толкова прецизно подравняване,още при първото напояване с водата се извлича много почва.
                    Няма да споря за технологията на отглеждането на култури,но тук говорим за подравняване.Все пак грейдера е пътностроителна машина и е предназначена за заравняване на земни маси,каквито и да са те.Лично аз съм направил два стадиона и една писта за конни надбягвания в хасковския регион,което няма нищо общо с пътното строителство и е много по-трудно,защото няма колчета поставени от геодезисти.А колегата който казва,че грейдера не може да взима матерял по-дълбоко от 10см.много съм извинявай. Е,макар,че машината ми е от новобранската на Сталин,върши много добра работа.Цената я определя моят работодател и тя е някъде около 65 лв. зависи как ще се пазарите.

Коментар

Видях,че колега пита,ако е равна къде отива водата.То това е мека земя и неможе да стой гладко,за това аз ти предлагам следното:Вместо да подравняваш нивата направи й леки промени,за да има малък наклон в едната посока(не да се събира водата в средата,защото тогава става страшно)и ако има някакво поточе или река наблизо просто зимаш лопатата и си правиш канал(колкото водата да отиде в нивата).А това с какво ще я засадиш вече е друго нещо,защото ако е с картофи на ред правиш по едно отклонение от единя ред да отива в другия и си готов.Ако няма поточе същото с канала може да се направи,ако пуснаш и помпа(канал го казвам не буквално).Дано съм помогнал.Поздрави!
                      Обяснимо е даже и нелогичното. Дали ще го разбереш зависи само от багажа в китарата ти.

Коментар

Много "специалисти" се изказаха тук,кой правил стадиони кой друго,а става въпрос за "ПОДРАВНЯВАНЕ НА НИВА" ,която се подравнява поради трудности с поливането.

Подравняване се прави със СКРЕПЕР,след предварително измерване на терена.От там нататък се интересувайте преди да пишете недосмислици.

И за да не питате съм правил подравняване на обработваема земя с лични средства.
                        ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

Подравняване се прави със СКРЕПЕР,...
                          Най-малко аз бих искал да спамя темата и да влизам в спорове, но скрепера загребва и извозва земята на разстояние а грейдера само я ПОДРАВНЯВА, което е условието в заглавието на темата.
                          Ако не друго 10 години съм гледал всички тези машини как работят, даже скрепера е пригоден да бъде бутан и от булдозер за да загребва повече ако гумите му започнат да превъртат..абе това си е друга тема.
                          Нищо не разбирам от земеделие нито от напояване, но няма друга машина която засега да може да ПОДРАВНЯВА ПО-ДОБРЕ ОТ ГРЕЙДЕР..

Поздрави.

Коментар

Първоначално публикуван от Chinela Преглед на мнение
                            Най-малко аз бих искал да спамя темата и да влизам в спорове, но скрепера загребва и извозва земята на разстояние а грейдера само я ПОДРАВНЯВА, което е условието в заглавието на темата.
                            Ако не друго 10 години съм гледал всички тези машини как работят, даже скрепера е пригоден да бъде бутан и от булдозер за да загребва повече ако гумите му започнат да превъртат..абе това си е друга тема.
                            Нищо не разбирам от земеделие нито от напояване, но няма друга машина която засега да може да ПОДРАВНЯВА ПО-ДОБРЕ ОТ ГРЕЙДЕР..

Поздрави.
                            Kолега скрепера работи на принципа на грейдера,с разликата че има по-голям резерв от почва.
                            ТЛК 80 4,2ТД-95г

Коментар

ами нашите се подравниха като ги минахме със нещо между продълбочител и култиватор имаме 2 при нас на Лемкен модела е Смарагд Гигант
                              Jeep Grand Cherokee 3.1 Td 2000
                              Jeep Cherokee 2.5 Td L 1996
                              Audi Q7 3.0 TDi 08
                              Peugeot 306 1.8 16V 99 139dB

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X