Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Окомбайних се 2. Или трети опит за собствен комбайн.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Коле като те мъчи нещо на технически немски .
    Дай да погледна ако Е и много засукано , ще питаме и някой SS 😁
    Мартин Димитров
    УАЗ

    Коментар


    • Кольо
      Кольо коментира
      Редактиране на коментар
      Ааа, като накълва буква по буква в преводача долу-горе ми става ясно кое-как.
      Ама ще те имам като опция де, благодаря.

  • Така,от телефона не успях,но на компютъра намерих.
    Информацията /Кольо това към тебе,надявам се не се обиждаш че не се познаваме но те наричам по име/ е от руският сайт или май е форум фермер.ру
    Там понякога съм намирал инфрмация.Особено за руските машини /не че много разбирам де/
    https://fermer.ru/forum/instruktsii-...atalogi/132050
    Това е темата,там намерих пидиеф и го изтеглих за това което ме интересуваше.Има за различни марки и модели.Трябва да се разлиства!
    Тука се обаждах на фирми....още чакам.Не намирам обаче каталога с номерата на частите.Това ще е по-трудно.
    Супер че е на руски език.Не е цветен,черно бял е,ама ай сега ....Дано съм помогнал на някой друг като мен ако търси за в бъдеще.

    Коментар


    • Кольо
      Кольо коментира
      Редактиране на коментар
      Там мнение 357 е мое
      Само дето нищо не излезе.

  • Кольо, аз ще ти го напиша, а ти ако искаш го ползвай. Щото си достатъчно компютърно грамотен да пишеш във форума. Качваш снимки, т.е. имаш и телефон с камера и андроид...

    1. Изтеглаш си приложението Google Trahslate от Playstore или Google Play или от където си теглиш приложенията и го инсталираш на телефона.
    2. Задаваш си основен език "Български". В началото то си те пита за това.
    3. Избираш си езика от който искаш да превеждаш
    4. Просто насочваш камерата към текста, който искаш да преведеш и приложението директно замества чуждите думи с българският им превод. Дали текста ще е на писан на лист или ще си го изкарал на монитора на компютъра - няма значение.

    Прекалено елементарно е, за да се мъчиш да въвеждаш текст буква по буква. Насочваш камерата и четеш превода. Сега как ще го преведе е отделен въпрос, но ще го насосаш някак. Това си е преводача на Google, само че във вид на приложение и директно сканира с камерата

    Ако ти е прекалено сложно, за първите две стъпки да ти помогне сина или комшийката. С другите две ще се справиш сам.

    Nissan Terrano 2,7 TDI

    Коментар


    • Кольо
      Кольо коментира
      Редактиране на коментар
      Ма то и такова ли имало?
      Аз си мислех, че е някакво дето трябва IT специалист.
      Голяма работа тез умните машинки...
      Ще пробвам някой път катонямам работа.

  • Здравейте, ако може да питам в тази тема, че не срещнах по-близка тема, а е малко и встрани? Какви са предимствата и недостатъците на роторния комбайн пред барабанния, кой е по-подходящ за бобови, и не само? Литература, сайт, където да се прочете, картинки, клиповете с Азиатски комбайни достатъчно изчерпателни ли са? Благодаря.

    Коментар


    • Роторния е по-нова технология, правят се от има-няма 20 години, докато сламотръсните са класиката. Със сламотръси са били още най-древните вършачки, и досега все още се ползват, натам смятай сам.

      Роторния е с по-висока производителност в еднакъв габарит на машината. Обаче при затревен посев или влажна реколта се настройва трудно, а ако е много заплевелено-до степен невъзможно да се настрои да жъне чисто и без загуби.
      В Америка вече почти няма сламотръсни комбайни, докато в Европа си се произвеждат, и то не малко.
      Не знам какви точно азиатски комбайни имаш предвид, но те там жънат много ориз, и нивичките им са малки, та и комбайните им са такива-като за два декара нива. Поне това което съм гледал аз.

      За бобови не знам, не съм се занимавал досега с такива, но ако площта е малка(както по принцип са бобовите в България)-не си заслужава покупката и поддръжката на комбайн.
      Ако има и други площи за жътва-става, но пак е според площта.

      Повечето бобови са ниски, и за да се прибират без загуби е нужно да се жъне ниско до земята.
      Което е почти невъзможно с голям хедер. С него и най-малката неравност става невъзможна за прибиране. За дупка говоря.
      Джин Диър имат една серия хедери-Хидрафлкс-те са точно за такава жътва. Хем са широки(за производителност), хем се гънат като червей и копират терена много добре.
      Но струват едни пари...
      За нашите условия ако ще се жъне нисък посев както са бобовите е по-добре да се вземе машина с малък хедер-2 до 3 метра. Не е производителна, но пък копира добре терена заради малката си ширина.
      Има ли желание-има и начин!

      Коментар


      • Ако е конкретно за боб - Имаме една тема доста назад вече - точно за машина за боб. Оказва се че Нивата е без аналог, хаха.
        А и боба май предимно разделно го прибираха навремето. Сега сигурно вече са нови сортовете и минават еднофазно, не знам.

        Коментар


        • Кольо
          Кольо коментира
          Редактиране на коментар
          Новата няма нищо уникално-машина като всички други.
          Даже и най-съвременните машини не се различават много( в технологичната част, както и в голяма част от механиката) от Нива и даже от по-старите машини.
          Всичко е въпрос на регулировки на хедер, вършачка и очистващ апарат.
          Е, има си и ограничаващи фактори-площ на ситата и на сламотръсите, максимален отвор на контрабарабана, но ако сев налага-променя се скоростта на движение спрямо най-лимитиращия фактор, и пак си работи.

      • Работя малко под 70дк., за зърнени са малко, за интензивни няма работна ръка, и нерви да се разправям с хора дето и себе си неискат. Та си мисля за"екзотични" култури( боб,леща, сорго сладко, просо). Ако надградя палцева косачка с ротор ли ще е по-просто, или барабан, широчината на косилния апарат пряко сили няма да надхвърля 2м.? Работата е микро и олеле.

        Коментар


        • Кольо
          Кольо коментира
          Редактиране на коментар
          Не разбрах какво искаш да правиш с косачката.
          Ако е да окосиш бобовите-после пак си трябва комбайн за да ги овършееш.
          Обаче пък, ако ги окосиш доста по-влажни отколкото се жънат по принцип-няма да се оронва зърното и така ще можеш да ги превозиш и да ги събереш на един куп. Там ще извикаш комбайн да ги овършее като изсъхнат.

          А за 70 декара изобщо забрави за покупка на комбайн, това няма да се изплати никога, даже и да вземеш нещо старо и евтино.

      • Това е косачката, и съм се за мислил ако и сложа ротор от голямата шайба назад, нещо като прикачен камбайн. Но първа да си изясня теоретичната част, за барабанния комбайн имам книжка с картинки, за роторния само клипчета, и нищо от хора сблъсквали се с него. Поздрави.

        Коментар


        • Старата тема по въпроса

          https://offroad-bulgaria.com/forum/%...B1%D0%BE%D0%B1

          Коментар


          • На това "нещо" не можеш да прикачиш нищо друго, освен ...нищо
            Коси, събирай на куп (намлия) и викай комбайна.
            Нищо не мога,и нищо не знам...

            Коментар


            • Въпроса ми за предимствата, недостатъците, сложноста на настроики и обслужване на роторни и барабанния комбайни е теоретичен, насоки към книжки, брошури, сайтове, лични впечатления и мисли? Темата за боба я следях, на село имаше дядо който работеше в ВТУ Русе като майстор, и са правили експериментални бобокомбайни, обличали са барабана с гума, ходов ремък на контрата са слагали, и други опити са правили, ама не се похвали да са имали забележим успех, за 90+ годишен беше много жизнен и с акъла си.

              Коментар


              • Чакай сега...
                Ти искаш да си правиш самоделна вършачка ли? И да я сложиш след наличната косачка?
                То е все едно да имаш копче и да искаш да му пришиеш балтон. Няма вариант да се получи нещо читаво от самодейност. Комбайна, даже и барабанния си е много сложен механизъм, изобщо не е за самодейна изработка. На вид не е кой знае какво-люлки, сита, шнекове, елеватори, ама когато всичко това трябва да работи в синхрон-става много трудно за изработка.

                За книжки и сайтове нямам идея, аз почти всичко съм научил от практиката. Виж някой местен комбайнер(ама от старите, дето са карали Нива, и ако човека е читав може да те научи на много неща.
                Сегашните комбайнери не стават за учители, много от тях не знаят как функционира машината им, има само карачи.
                Има ли желание-има и начин!

                Коментар


                • мариновдт20
                  мариновдт20 коментира
                  Редактиране на коментар
                  От няколко години се изпълнява детската ми мечта да карам НИВА, на село човек да ти обясни и да е ползувал роторен няма. Учебник за СК4 и Сталинец имам и е на високо научно ниво. По панаирите брошури с картинки, какво можеш да правиш, за какви култури, може някой да е срещал, анимациите на евро-американските роторни са много усложнени, азиатските изглеждат достатъчно опростени да си направиш. Идеен проект и част от материалите са събрани, колкото по-вече сведения толкова по-добре. За подробности мисля че няма да е хубаво да ползвам тази тема

                • Кольо
                  Кольо коментира
                  Редактиране на коментар
                  Заеби неудобството.
                  То с темите си е така-започват за дадено нещо, а после стават за съвсем друго. Та и с тази така.
                  Но ако носи полза някому-какво по-хубаво.

                  За роторните машини вече ти казах-нова технология е, и няма стар комбайнер който да я познава, а новите комбайнери са само каруцари. Като им писне някой датчик и викат сервиза...

                  Ротора е нещо като барабан, с контра барабана си, но е разположен по дължина, а не напреки.
                  И понеже е дълъг-по-голявата част от сепарацията се постига още в ротора. Каквото падне през контрата-отива на ситата, там е същото като при барабанните.
                  Контрата се регулира, като това е една от основните настройки, но си има доста тънкости и особеност. Например-ако няма добро овършаване се налага да се повиши скоростта на движение защото овършаването е зависимо от дебелината на слоя материал който пртеминава прз вършачния апарат..
                  По принцип роторните машини са замислени като високопроизводителни, нещо което на теб не ти е нужно. За теб класическата схема с барабан и сламотръси е идеална. Изпитана във времето, изчистени всякакви детски болести, само трябва да работи както трябва.
                  Ама то там е дяволчето...

              • Една от чуденките ми беше за контрата дали се настройва. За различните култури може би има различни контри, преминаване на материала само от скороста ли се регулира или има и вътре нещо което влияе на пропусквателната възможност на вършачката?

                Коментар


                • Кольо
                  Кольо коментира
                  Редактиране на коментар
                  Контрата се настройва за всяка култура отделно.
                  По принцип има две точки в които се мери разстоянието между нея и барабана-на входа и на изхода. На входа е доста по-голямо разстоянието, и постепенно се свива, докато накрая може да стигне и до 2-3 мм.
                  При някои комбайни има контра за пшеница и контра за слънчоглед и царевица. Може и да има и за други култури, не съм чувал.
                  При други машини контарат е универсална, става за всякакви култури. Слагат се разни щитове и ламарини, добавя се някаква завеса някъде, абе има си тънкости според марката.
                  За лесно нараними и лесно чупещи се зтрна трябва оборотите на барабана да се намалят много. Например за пшеница са около 800-1000, че и нагоре може, за слънчоглед и царевица са към 350-450, а за боб може да паднат и до 150-200, стига машината да има тази възможност.
                  Обличането с гума или направо нови шини с гумено покритие също е добър вариант.

                  Няма универсално решение валидно за всички машини. Даже фабричните настройки с които автоматично се самонастройват съвременните комбайни искат допълнително регулиране на нивата, според влажностм колко маса влиза във вършачката, заплевеленост, едрина на зърното, добив и т.н.

              • Ще питам въпроси към тези,които се занимават със земеделие.На прима виста три въпроса.
                1.Какво мислите за есенните пръскания на пшеницата за хесенска,чеснова и други мухи? Гледам някъде пръскат,някъде не... Още ми е хикс.
                2.Части за комбайни -цените в Англия примерно дали са по-малко от тукашните?Намирам телефони на тамошните доставчици,но английския ми е малко куцащ.Иначе мисля евентуално през габко....
                3.Какво ви е мнението за валиране на пролетниците след засяване? Слънчоглед и царевица.
                Ако модератора прецени,да създаде нова тема.Нарочно писах тука.

                Коментар


                • Кольо
                  Кольо коментира
                  Редактиране на коментар
                  Есенните пръскания са според степента на увреждане на есенниците, или по-скоро според степента на разпространение на мухата. Миналата и по-миналата година есените бяха благоприятни за развитието и, и тя се навъди много, и започна да уврежда посевите. То по-миналата година не съм чувал някой да е пръскал, това поне от 15 години. Просто мухата не се появяваше, и нямаше нужда. Само последните две години се оказаха топли и мухата си летеше. Средство за борба с нея е по-късната сеитба-мухата напада по-ранните и развити посеви, а по-късните са почти недостижими като срок за нея. Лошото на този вариант е, че не остава много време за братене на житата, а е хубаво да братят преди зимата. И напролет си братят, ама е по-добре есента. Срока на сеитба е някакъв компромис, трябва да си го решиш сам.
                  Другия начин е с пръскане, ама то май забраниха системните инсектициди, и останаха само контактниоте. Демек-като пръскаш-което е опръскано умира, а което е минало между капките-оцелява. Ташак на клечка, ама такива са времената-педалите командват...

                  Частите-мъко моя, мъко ненагледна... Даже и тук, с хора с които говорим един език(на някои им е малко труден българския, ама нейсе) се случва да ми пратят грешна част, като съм им дал каталожен номер, описание на частта, подробни обяснения къде може да се сбърка, и т.н. И пак ми пращат грешната част. Търговци сър... Гледат да си продадат стоката, а дали е тпочно твоя детайл-кво ги ебе...После връщането е за моя сметка, не за тяхна... Ако ги накарат да си плащат куриера от джоба за сбърканите части-да видим дали ще бъркат, ама...

                  Валирането-един агроном който ми дава акъли и продава препарати ми каза, че по русенско в няколко села не признавали сеитба(без значение есенна или пролетна) без валиране.
                  Има си смисъл. Освен уплътняването на почвата около семето(оттам и по-равномерна влага в слоя в който са семената) валяците и разбиват бучките, което е необходимо условия ако ще се ползва почвен хербицид. Той си иска добре обработена почва, защото буците създават "сянка" в която няма покритие от хербицида, съответно там може да поникне плевел.
                  Иначе сеялките си притъпкват достатъчно реда в който е семето. Така се получава валирана ивица в реда, и невалирана в междуредието, Което на теория спомага за по-бързото поникване на семената на културата, а в междуредията плевелите трябва да поникват по-бавно, ама това е само на теория. На практика всичко пониква еднакво.

                  Няма лошо да валираш и пролетниците, даже в старите учебници горещо го препоръчват, но и да не валираш-от това няма да имаш загуба. Важно е да има дъжд навреме, да има мамбо за културата(тор), и да имаш късмет.

                • vovka
                  vovka коментира
                  Редактиране на коментар
                  Е в случая като е напръскана,какво пречи да прелетят пак мухите от съседната полянка примерно и пак да се установят.Хич не ми се пръска,а и не искам.А и не знам колко ще е кофти ако не напръскаме....
                  А за валирането нарочно попитах.Мислех че няма много смисъл.Да,ако вали дъжд е ясно че ще е ок работата.Обаче тия две пролети имаше малко шарена влага.Не изникна наведнъж.В следствие на което и по-нататъчното време без дъжд си каза мнението.По-късните растения не направиха кочан,ама въобще.Или беберки.Нямаше дружно поникване и равен старт.Така че не се заричам,но най-вероятно вече ще валирам винаги.Иначе ясно-дъжд и тор като има-има и добив.Даже и треволяк да има.

                • Кольо
                  Кольо коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ако инсектицида е системен а не контактен-той остава по листата и въобще по цялото поле където е достигнал. И за известно време(7-10 дни) остава активен. Така,ч е и да дойде муха отвън-тя пак ще си пукне, и няма да нанесе поражения.
                  Обаче тези инсектициди вредят и на пчелите, затова вече почти никакви не се намират, разрешени за употреба са само контактните-ако напръскаш мухата директно, или тя да е в контакт с препарата не по късно от някакъв период-обикновено до час-два-няма никаква полза. Затова трябва редовно следене на посевите и когато се появат признаци за нападение-да се пръска веднага.
                  Обаче както ти казах-дали ще има поражения от мухите силно зависи от климата през есента. Дълги години н2ямаше такива повреди, а сега две години една след друга. Даже някои колеги не знаеха, че есента може да се пръскат житата, не бха и чуваи за мухите.

                  Валирането след сеитба винаги е добро, но зависи дали има наличен свободен трактор и тракторист. Щото по пролетната кампания обикновено земеделците стигаме до дамла и се развалят семейства заради нерви. Все не достига времето и техниката... А трябва да се валира най-късно до 3-4 дни след сеитбата. После започват да излизат кълновете и има опасност с валирането да се начупят.
                  А за влагата-това си е редовен проблем, не са малко случаите в които се развалят посеви заради нередовно поникване. Рискована работа е земеделието, ама на мен поне ми е любимата дейност, и докато имам възможност ще си чопля земята.

              • Здравейте, някой може ли да даде съвет за кoмбайна.Насочел съм се между Claas 118sl Maxi и Case 1680 и Case 2188.Може ли да дадете малко повече информация за моделите, като поддръжка и слаби места.Благодаря предварително

                Коментар


                • Кольо
                  Кольо коментира
                  Редактиране на коментар
                  Кейсовете не ги знам, но семейството "доминатор" на Клаас е доказано добра машина.
                  Информация по-подробно не мога да дам, не съм се ровил, но в нета е пълно, с малко повечко ровене ще намериш много повече от колкото искаш да прочетеш.

                  Поддръжката е скъпичка-все пак това са си машини за правене на пари, и като всички такива-частите са си слъпички. Е, не са някакви безумни, но не е икато да ремонтираш ЮМЗ.
                  Гледаш да няма изгнило по дъното на класовия и зърнения шнек(те са отдолу напреки на машината, но доста често не се виждат-зактити са с разни ламарини.
                  Обаче като се отворят капаците на елеваторите които вземат материал от тях-вижда се доста навътре.
                  Гледаш и да няма изгнило по дъното на бункера. Тези места(заедно с дъната на шнековете) остават с натрупано зърно или боклууци и през зимата си гният, и стават като гъба-вечната влага.

                  Гледаш и външния вид. Ако е огрухана и видимо неподдържана-бягай. Ама това си е като за коли и бусове де...

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X