Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Окомбайних се 2. Или трети опит за собствен комбайн.

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Казаха ми, че в Добруджа има фермер, който гледа посеви в поливни условия, това за няколко хиляди декара, дали и до колко е вярно не знам, но в Германия и Франция царевица и други посеви да си ги поливат е съвсем нормална гледка и не говоря за парцелчета от 20 декара а за големи масиви, вярно е също, че Добруджата няма плитки води обаче, как е в Дели Ормана не знам.
    Бъдете живи и здрави!

    Коментар


    • И аз не знам дали в Добруджа има поливни ниви, но и да има са малко.
      Там се разчита главно на зимното влагозапасяване, поясите са от голямо значение за това.
      Обаче си трябва сняг през зимата, а тази нямаше.

      В нашия край има поливни площи, и в моето село имаше много, но всичко се разруши, вече почти няма поле да е поливно.
      Освен покрай Камчия, ама трябват сериозни помпи и още по-сериозни поливни съоръжения.
      Но съм чувал, че цената на водата е такава, че който иска да полива доста време се чуди. Защото като си плати водата може и да не излезе сметката.
      Има ли желание-има и начин!

      Коментар


      • sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Кольо поне по нашия край зърнените култури никога не са поливани . Поливаше се стабилно картофите и другите зеленчуци . Стационарна поливна имфраструктура нямаше . Редяха по реката помпи Марица тип 50 и 60 и с тях се поливаше .

      • Кольо
        Кольо коментира
        Редактиране на коментар
        При нас се поливаше основно царевицата, че тя си е махната за вода.
        Разни зеленчукови и овощни градини...
        Пшеница и слънчоглед не са се поливали и тук, макар, че тази година, ако някой беше полял пшеницата можеше да изкара добри добиви.

    • Делиормана водата,поне аз до колкото знам е на дълбоко.Дунава е близо,но не се полива.Помпените станции ги понарязаха тръбите,моторите са прибрани,Мрежата от допу под земята стои,хидрантите някъде ги има някъде не.Но така или иначе не мисля че са в работоспособност.Общо взето палим свещички с молба за дъжд.Колкото толкоз.Някои мераклии поливат с бензинови или ел помпи от рекички,дерета или дълбоки сондажи,ама е голяма хамалогия с тия маркучи,че май даже и механизираното им разпъване и "прибиране".Въпроса не е решен генерално,даже хич.Може би в някой друг живот.

      Коментар


      • Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_20200705_160113.jpg
Прегледи:974
Размер:806.5 КБ
ID:6630450 . ​​​​​​
        От 8 дка...

        Коментар


        • Кольо
          Кольо коментира
          Редактиране на коментар
          Супер, кво...

      • Ужас! Като гледам чак на мен ми се плаче, за теб не знам..
        В миналото ще остане, каквито сме били...

        Коментар


        • Беше 1-о размножаване за семе на 80 дка за тази есен... Сега обаче ще сея ечемик, дано е по-позитивен резултата догодина!

          Коментар


          • Кольо
            Кольо коментира
            Редактиране на коментар
            Много хора ще сеят ечемик тази есен, ма внивайте, ечемика не е от най-благоприятните за печалба култури.
            Като фураж е безценен, ама доста често няма цена, а като се съчетае, че понякога няма и добив...

        • То от това по-нямане накъде?
          Посях 240 кг. Ожънах 300 кг (неовяно)...
          Миналата година добива на пшеницата не беше много над 200 кг/дка. А тая от съседните ми ниви жънаха малко над 300 кг/дка ечемик, при това със съвсем примитивна технология на отглеждане.
          Просто в нашето село не вали...
          Чудесно място е за тухларна 😕

          Коментар


          • Ечемика има хубава цена всяка четвърта година,въпросът е коя е?Има години през които никой не пита за ечемик,за това за 25г земеделие никога не съм сял тая култура.
            Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

            Коментар


            • Аз бях сял за последно през 2004-та или 2005-та, изкарах 700кг/декар, но го продадох след 1 година, защото нямаше никакво търсене. Царевицата още се държи, но е малко спорно какъв добив ще има от нея.
              Toyota Avensis 1ad-ftv 2007
              Toyota Rav4 2ad-ftv 2014 awd

              Коментар


              • Кольо
                Кольо коментира
                Редактиране на коментар
                При мен има царевици дето са на ръба на оцеляването, но има и такива които вече са свалили кочана, и са напълно жълти, та и всичкия дъжд на света да им се изсипе-вече е все тая.

            • Ечемик е по-лесно да го произведете, отколко да спечелите от него - тъй че правете си сметката.
              Поливането - при сегашните аграрни отношения и структура - мираж в пустиня. При зърнена монокултура - пълен абсурд. "Марица"-та от реката е технология отпреди 60 години, става за няколко декара тикви. А и не знам дали е разрешено да се полива от реките. От Дунава - пълен абсурд, сърбите поливат, ама те си имат Железни врата. При нас ХТК Никопол - евентуално - е щял да подсигури половин Сев. България... А и при две поредни дъждовни години всеки ще бърза да скъса договора с доставчика на услугата.
              Поливно земеделие се прави при 4-5-6 полна система на сеитбооборот - с вкл. "интензивни" култури и т.н. Или това, което започна да се прави в края на 70-те и през 80-те години - язовири, инфраструктура, Волжанки, Фрегати, хидранти и т.н., евреите от нас са гледали, пък и ние от тях. Който си спомня - 80-те години бяха сушави. годишната норма валежи падаше като сняг и лятото никакъв дъжд. При тия условия есенниците /ония сортове/ с едно азотно подхранване/ докарваха 450-500 кила макс. /рекорда на село - 760 от един блок, сорт "Чародейка" после го спряха/ Пролетниците, ако са на неполивно - според зависи. На село - люцерна и силажна царевица беше 100% поливна, тютюн също, цвекло, соя, слънчо царевица по- голямата част, доматите се подразбира. Една година си спомням, 80 и някоя като голямо изключение беше много суха пролет - тогава поливаха и житата. 2-3 Марици изкараха, няколко Тунджи качени на Беларуси и всичката тръбна разводка от зел. градини я разпънаха де що има водоизточник и покрай Осъма. Та изкараха към 400 и нещо кила, ама даже и за ония години това поливане си беше по-скоро куриоз или за отработване на упражнението. На другата година дядо се организираха с още 4-5 яки пенсионери и взеха един блок царевица /1000 или 800 декара, не помня/ да го поливат. Цяло лято, гравитачно от хидранти, с гъвкави перфорирани маркучи. Ходих и аз да помагам, щот им бяха обещали ако изкарат 1000 кила добив - пазарените пари х 2 накрая кантарът удари 960 ... Е пак имаше добра премия...
              Иначе 86-та и 7-ма ги прекарах в Нови Пазар - там като обикаляхме по селата също имаше добре уредени поливни площи. Август /или пък юли ще е било/ месец излизаме ротна верига в пълно бойно точно пред музея в Плиска - излизаме от слънчоглед и влизаме в соя. Над нас дъждува Фрегата, отдолу малко кално, ама няма такъв кефЕдин рейс екскурзианти като ни видяха май ни помислиха за марсианци, хахаа.
              Последно редактирано от jordanov sv; 04-08-20, 22:12.

              Коментар


              • jordanov sv
                jordanov sv коментира
                Редактиране на коментар
                Е то Волжанката е малко сиромашки вариант, ама за всеки влак си има пътници. Там моторчето май че беше от резачка... Бе сега да я имаш на блока на ръце ще я тикаш и пак ще полееш, ама няма. На село и още две села наоколо като бяха с Фрегати две ттрети от землищата и кво - първо тях ликвидираха ликвидаторите.
                Идилите - да, май те останаха единствения разумен вариант да се полива на днешно време в България. За малки площи обаче, марки всякакви - италиански, турски, Бг не знам има ли...
                сега се сещам, че при дядо бяха докарали един, сигурно от първите модели е бил - Макарата напреко на трактора и няма колесар, ами направо се качва на навеса отзад. На МТЗ-Болгар, тъкмо бяха докарали няколко новички. Неудачен вариант и като пуснаха фрегатите, май вече почти не го ползваха... другия модел дето са на колелета, верно е дето викаш че се ползваха сериозно.
                Как да е, дори и да беше запазено всичко, при тая липса на сняг през зимата сега пак нямаше да има вода за поливане...

              • sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                Кольо при нас поливните инсталации се теглеха с едни поцинковани тръби около 100 мм които влизаха една в друга и имаха едно зъбче - ключалка . На края на всяка имаше отвор за пръскалка като пръскалките помня че се слагаха през тръба . Имаше и едни големи пръскалки но тях ги ползваха само по люцерната . Колко среден добив го докара тая година ?
                Последно редактирано от sek.1; 12-08-20, 05:57.

              • Кольо
                Кольо коментира
                Редактиране на коментар
                Тръбите си бяха стандартни, стар и нов модел,като май стария бяха по-добри.
                За пръскалата по тръбите-има най-различни модели, едни са за тръби, други сана стойка, абе разнообразие.

                Добива ми тази година е 230 кг от пшеницата. Слаба работа, под половината на това което трябва да бъде.
                Наближава слънчогледа, а малко след него и царевицата, ама и там положението ще е плачевно...

            • Говорих с мой приятел арендатор на земи в района на Горски извор, общ. Димитровград. От пшеница е докарал около 400 кг/дка. Надява се, че и реколтата от слънчоглед ще е добра. Доволен е за сега от стопанската година. Каза, че за неговия район още есента е имало доста валежи и пшеницата е покълнала, пролетта също е била с достатъчно валежи и това е дало добри добиви.
              Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

              "Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

              Коментар


              • Днеска се разделихме с пшеницата.Резултата е 320 кила от декар,не колкото си мислих около 400кг. Не ми се смята ама или сме на нула от житото или на минус.Но както има един лаф-може и по-зле. То не е за успокояване ама тва е положението.Надявам се другата година,сиреч тя сега започва земеделската да няма такива суши....А дано!

                Коментар


                • Кольо
                  Кольо коментира
                  Редактиране на коментар
                  При 320 имаш шанс да си на нула, зависи колко ти е наема, и колко тор и препарати си изразходвал. И какви точно, че цените са мамата си джаса.
                  Аз тази година щях да съм на нула при 370-380 кила, ама съм далеч...

              • A в Полша:
                https://www.youtube.com/watch?v=_1RDp0u_fac

                "
                В междублоковото пространство в полския град Люблин комбайн жъне под прозорците на апартаментите. Видео с тази необичайна гледка отново се появи в интернет, но събирането на реколта тук не е за пръв път - такъв запис има и от 2019 г. Причината е, че част от собственитиците на терени отказали да ги продадат за строителство. Освен на улица "Янтарова" заснетият парадокс може да се види и на други места в града. Местни хора казват, че нямат против, защото иначе точно срещу терасите им щеше да се издига друг блок."

                Коментар


                • jordanov sv
                  jordanov sv коментира
                  Редактиране на коментар
                  А в България - тая нивичка щом стане готова и щеше да бъде подпалена на момента.

                • Kirilpm
                  Kirilpm коментира
                  Редактиране на коментар
                  Това с паленето на нивите в момента не знам как се наказва в момента, но имам ярък детски спомен как за една игра с кибрит ядохме много бой от полския, без да сме запалили каквото и да е.А да посегнеш умишлено на хляба е много грозна работа.

              • Едва ли някой я държи, заради няколко тона зърно на година. Сигурно е на някой от блока.
                0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

                Коментар


                • Кольо
                  Кольо коментира
                  Редактиране на коментар
                  По-скоро е на инат.

                • мариновдт20
                  мариновдт20 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Правилно разсъждават хората, не им пречи, не се презастроява, между блоковете пространство е чисто, поддържано, зелено, не плащат за затревяване и косене, децата виждат от къде идва хляба. Вечер на биричка тема за разговор, спомени, поглед да се отмори.

              • Аз да питам-има ли някъде книга за Claas Dominator 208 Mega? Надявам се на български,руски, английски,а в най -краен случай на немски.Мерси.

                Коментар


                • NovemberCharlie
                  NovemberCharlie коментира
                  Редактиране на коментар
                  Мисля, че си ми набор....

                • Кольо
                  Кольо коментира
                  Редактиране на коментар
                  1970. След няколко дни ставам на 50.

                • NovemberCharlie
                  NovemberCharlie коментира
                  Редактиране на коментар
                  Сбърках. С 1 година.

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X