Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Настройка на плуг

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Ето едно видео което обяснява теоретичните постановки при регулирането на плуга.



    Като пак казвам, че това са само теоретични настройки.
    Уж всичко е направено както трябва, а като идеш на нивата-нищо не е като трябва. Та затова казвам, че настройката се прави на нивата, но все пак трябва да се знае какви са теоретичните изисквания.

    Разликите между теоретичните и практическите настройки се дължи на това, че при настройка на площадка няма как да се види колко се измества плуга настрани, и в надлъжна посока след като се забие в земята, и тя започне да му влияе.
    Та трябва да се прави така, че при забит и работещ плуг положението му да е каквото трябва да бъде-равнината на лемежите, да са в една линия, да вървят еднакво дълбоко...
    Има ли желание-има и начин!

    Коментар


    • #17
      Сега ги разглеждах, оказва се че има карнобатски УНЛМ 2, за междуредие 1 .6 - 2.1 метра. Направо си плаче за Болгарче или як японец Даже с екстри - откланяща секция и торовнасяне. После и някаква пръскачица и затваря цикъла. Някой път в такива теми чак ме е яд че не си гледам лозето... Колегата горе дето го споменах, с ЮМЗ-то, това му е лозарският инвентар - дискова брана и пръскачка. Е и ремарке си има де, тоя тонаж няма да го изкарва на гръб после.
      На живата тяга това и е предимството че може да караш близо колкото искаш и да изместваш малко ввляво-дясно или нагоре надолу. Всяко нещо с времето си, обаче.
      При оран с тракторче и плуг двойка в лозята май бая ще трябва да си играе с настройката? При първото минаване /заораване до реда/ ще кара по равно... После сигурно ще минава втори път и тогава ще има отворена бразда. Абе на място и на око ще става настройката явно.

      Коментар


      • #18
        Отклоняващите секции ги оставете, от десетина години висят в двора.Тук им викат изкореняващи секции.Виж торовнасянето е вариант с подаване между два лемежа, единия отравя, пада торта другия зарива.В лозето с обикновено плугче е мъка, на място на колегата бих си направил или малко култиваторче, или приспособление с шила(не му зная точното име, наподобява заводските продълбочители).Кош за изкарване на пръчките също е необходима благинка, ако лозето е по-голямо. И най-важното - с тракторче без кабина никакво пръскане, дори да е с прикачна пръскачка и маска, за да не стане така, че лозето да надживее лозаря.

        Коментар


        • #19
          Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
          карнобатски.
          Познавам хора които са ползвали машини на КАМТ.
          Те измислиха нов речник в псувнето, заеби...

          Относно пръскането без кабина-като сме пръскали амнайсет години с гръбна пръскачка, и вятъра кара струята от пръскачката да пръска нас, а не лозето-какво ни е станало?
          Здрави сме като коне, и си пием пиенето и ядем яденето. И другото...
          Заебете тези глупости, човек се шашка от това, че било отрова и химия, но не знае, че организма си има свои механизми за противодействие.
          Е, не може да пиеш препарат от тубата де, ама, че те било напръскало малко от разтвора-хайде холан...
          Има ли желание-има и начин!

          Коментар


          • #20
            Като пръска с гръбната пръскачка, пръска ли с Агрия, Нуреле, Релдан, Раундъп и т.н. от съвременните препарати?И колко декара напръскваше, понеже с трактора безгрижно могат да се напръскат и 100 декара лозе за един ден, стига времето да позволи.
            Айде за бордолезов разтвор, фунгициди и други подобни на основа на сяра и син камък мога да се съглася.Съвременните инсектициди и хербициди, някой друг да ги пръска, на мен още ми се живее.От местната химическа бригада остана един жив тракторист, от останалите никой не прехвърли 50, всичките заради лошата болест.А като се сетя какъв идиот бях и как разбърквах препарата с ръка в кофата и после в пръскачката...

            Коментар


            • #21
              За сведение-всички които са пили вода са си отишли от този свят... Някои и на по 2-3 годишна възраст.

              Статистиката е нищо и половина, защото винаги дава само една от страните на живота. А той е многостранчив, не може да се обхване всичко в един поглед.

              Ама както...
              Има ли желание-има и начин!

              Коментар


              • #22
                Ее жалко, мислех че след толкова години в Карнобат правят нещо качествено, ама явно не стават...
                И за другото разбира се, и двамата сте прави. Но все пак, всичко с времето си, както казах, а вече сме 21 век, безопасност на труда и ергономия на работното място са едва ли не издигнати в култ /може и само на книга/. Тука не знаем и за какви декари става въпрос и как е пръскано досега и дали това въобще е по темата... Японци 18 к.с. с кабина май не съм виждал наживо...
                А иначе преди 30-40-50 години наистина можеше и по друг начин. При дядо единя тракторист, на ТЛ45 без кабина с Перла, пръскаше домати на колове три реда на едно минаване. Верно че основно беше син камък, но не го помня дали ползваше нещо предпазно /освен червено винце вечер у Хоремага/, най-много някоя кърпа на устата - почина малко след пенсия. Другият, караше ново ЮМЗ, не пие и не пуши и не е закачал пръскачка - и той така. Комшията, живя до осемдесет, започнал е на СТЗ, завърши на косачка Фортшрит, викаше че са му се развалили зъбите щото за по-бързо продухвал дюзите на пръскачката с уста... Друг комшия, и той сега е някъде на тия години, пърпори точно с такава една Кубота и ходи да оре по дворовете, а е с прякор Отровата щото едно време още в ТКЗС караше Спартаци и всякви химии и така го знае цяло село. Май-май, който му е писано да се удави, няма да се обеси. В 

                Коментар


                • #23
                  Понеже тука е лозарски район и масово се накупиха такива тракторчета се нагледах на всякакви варианти, много благодатни са за слагане на кабина.Срещат се във всякакво изпълнение от нормална кабина, до облицовано с дървена дограма.От няколко години масово се носят и маски, аз в трактора не я нося, понеже пръскам на затворени врати и вътре става сауна, но когато приготвям препарата я слагам.Вентилаторната пръскачка е гадна работа, особено като работи както трябва, прави толкова фина мъгла, че и вятър не и трябва.Докато бях с навесна след всяко пръскане трактора беше като пребоядисан.Синия камък си е син камък, препарати от които се сипва по 7 грама на 100 литра вода са съвсем друга бира.

                  Иначе от карнобатското производство съм взимал единствено такива скоби за УНЛМ https://tractor-selmash.com/index.ph...4-11-04-detail
                  За тях само хубави неща мога да кажа, до сега ни една няма паднала в боя, в пъти по здрави са от заводските.За малките навесни брани подходящи за лозя всички хвалят тези на Мадара.

                  Коментар


                  • #24
                    Здравейте колеги

                    Благодарв ви за отговорите мисле че се справих с настройките сега съм пред друга въпросителна. Две от нивите представляват правоъгълник едната я минах по-рано “напред-назад” по дългата страна обаче другата е по-голяма и ще е много неефективно. Започнах с “обиколки от външните страни като пускам плуга и в двете посоки но както се досещате всяка следваща ставаше все по-малка а завиването на късите страни все по-трудно , като в средата даста поомачках при маневрите. Мислех за нещо като разделяне посредата обаче пак не става понеже плуга не е обращателен а най-обикновен.

                    Моля кажете някой пинис да оптимизираме процеса
                    извинявам се предварително за лаишките въпроси
                    088455338две
                    "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
                    Джамбазов 2010г..

                    Коментар


                    • #25
                      Не разбрах много каква ти е нивата, но да кажа как се процедира с обикновен(конвенционален) плуг който хвърля пръстта надясно.
                      Таз оран се казва оран на "разор и гребен". По различните краища му казват различно, аз пиша каквото е в учебниците.
                      Значи-правиш пъви ход някъде в единия край на нивата, да речем на 15-20 метра от края и, Хода е по дължина естествено. После се връщаш до същия ход, като десните гуми вървят някъде по средата на изораната ивица. Има си правила как да не се4 остави неизорана част, но това спада към втеляването, и се прилага само на състезания по оране,
                      Та след втория ход имаш изорана ивица с бразди от двете страни. И като ореш с десните колела в браздата-малко по малко я разширяваш. И така докато стигнеш до края на нивата-тези 15-20 метра. Ако нещо си кривнал, или края не е прав-оправяш си го напред-назад, или както ти дойде по-лесно.

                      После отиваш пак на 15-20 метра, или колкото там ти е кеф в неораното, и повтаряш същото.
                      Там където се срещат двете лехи се образува широка бразда-това е разорът. Влизаш в него с десните колела и с полуспуснат плуг се опитваш да го заровиш, като в същото време не правиш нова бразда. То няма как да не направиш де, но гледаш да е колкото може по-плитка. Така се избягва голямата бразда в нивата когато я обработиш напролет.

                      И така-до края на све... ъъъ нивата.
                      Има ли желание-има и начин!

                      Коментар


                      • #26
                        Трудно е да се дописва след класиците, особено след това

                        Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение

                        И така-до края на све... ъъъ нивата.
                        ама все пак, плах опит

                        Вече си наясно предполагам, че догодина тая нива дето сега е на разор, догодина трябва да е на гребен? Участъкът който работиш му се вика леха /в мойто село му викат капак, съответно външен и вътрешен/ и трябва да е максимално правоъгълен. Клиновете ги работиш първо тях или пък накрая, зависи от ситуацията. Докато свикнеш с окомера, може предварително да си направиш някви елементарни маркировки и т.н., да нарежеш капаците един вид. Браздата за да е права, ползвай ориентири - там някоя буца или бурен и т.н, един вид реперни и опорни точкиВ Има си и начини за гребените и разорите, ама при тебе с това плугче едва ли е нещо страшно, ще ги оправяш лесно. Най-хубаво е някой табиетлия ако има наоколо да ти ги покаже тия неща на живо, па може и пенсионер да е. Точно от такива знам, че всяка излишна маневра и ъскане назад, всяко пробуксуване и притъпкване водят до разход и влошават качеството на работата. Отделно, че тя сега годината беше много особена, ама си наясно че тая оран е много късна. За догодина се запознай в зависимост от определящите фактори които са при тебе в какви срокове трябва да я свършиш тая работа.

                        ВВ 

                        Коментар


                        • #27
                          Късна-ранна до онзи ден зелит-у си беше на нивата , как да ора

                          Знам че е късно даже ми дават акъл да изчакам да замръзне и тогава да изора, обаче то както върви тая година може и да не замеъзне. Сега не беше кално вятъра го беше изсушил беше леко кално само последните две бразди откъм къщата.

                          Коле мерси за отговора , какви лехи през 20 м. то цялата нива е широка 50
                          аз съм мини- земеделец.

                          така доколкото разбирам просто трябва да започна от средата и да разширявам постепенно към краищата , така поне няма да обръщам в изораното а ще го заораване със всяка следваща бразда.
                          088455338две
                          "Е нищо не пали като японските, палят като те видят да вадиш ключа от джоба"
                          Джамбазов 2010г..

                          Коментар


                          • #28
                            Да, щом нивата е 50 метра-започваш от средата, и малко по малко разширяваш към двата края. Незбежно единия край ще дойде малко преди другия, но няма какво да се прави. Като остане малко на единия край-назад-напред, или както ти е на душа. И си супер, щом няма да се налага да оставяш разор.

                            Има ли желание-има и начин!

                            Коментар

                            Активност за темата

                            Свий

                            В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                            Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                            Зареждам...
                            X