Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Сеялка КУРТ
Свий
X
-
А защо само за слънчоглед? На Курта миналата година имаше работещ манометър, и като си го държах в зеленото сееше супер.
На Квернеланда манометъра служи само за тапа, ама на пробите няма празна дупка по диска.
Но все пак-колко струва този манометър, може да си сложа един, да стане сеялката по-джиджанаИма ли желание-има и начин!
Коментар
-
Така последно .....издирването на първообраза на КУРТ приключи ....дядому се казва HASSIA UNISEM (на турски серсем звучи добре)
https://www.youtube.com/watch?v=lO4LL7jq_TM
Коментар
-
Колеги имам една дилема.От няколко дена сея с КУРТ-а ,като в началото почнах с 25-ца на пионер фракция 3-ти размер по-скоро ситна и сеялката сееше доста точно и без проблеми. Когато включа режим калибрация на компютъра всички секции вървят равномерно и заедно като на 250 семена слънчоглед разликата е около 5-6 семена и това е максимум. Вчера обаче почнах с друга 25-ца фракция 2-ри размер доста едра и сеялката започна да работи неравномерно - на диска при въртене на колелото през 5-6 семки имаше по един или два отвора без семе. Увеличих вакуума като карам в жълтия сектор и промяна почти нямаше. При всички 6 секции от време на време има пропуск по диска отвор без семе. Набедих семето тъй като е изключително едро предположих ,че трябва да сваля пластините регулиращи потока ,защото при царевица съм го имал този проблем и винаги ги махам. Днес сутринта махнах пластините напълно и смених наново всички уплътнения на капаците. Маркучите ги проследих и нямат скъсано или хлабави скоби ,те са и на една година маркучи. Махайки пластините нещата се оправиха почти напълно. Сееки и гледайки на компютъра на 250 семена разликата отиде на 10 семки и то не на всички секции и не постоянна ,но пак има пропуски от време на време и вместо задената норма от 6400 сеялката изсява на 6200 -6300 семена. Това ,което сега седя и си си мисля ,е защо и как се получава този пропуск и какво би пречило на отор на диска да засмуче семка. Дали семките се сбиват когато са едри ? Махайки капаците регубиращи потока почти напълно отстраних проблема ,но одеве приключих друг блок с друг сорт слънчоглед също много едър и от 6 секции 5 са работили абсолютно точно ,едната е правила пропуск около 5-10% точно поради празни места по диска. Дисковете ми са нови и са с 2,5 мм отвори ,а забелязах ,че оригиналните турски ,които са вече криви и не ги ползвам са с 3 и 3,5 мм. Дали проблема идва от диаметъра на отвора на дисковете за слънчоглед и с какви мм на отворите на изсяващите дискове работите и имате ли наблюдения за подобен проблем.Последно редактирано от htz180; 14-04-20, 22:23.
Коментар
-
Сериозно ли сееш едра фракция царевица с 2,5 мм отвор?
Моите за слънчогледа са 3 или 3,2, а ти едра царевица с 2,5...
Утре ако се сетя ще измеря какви са отворите на царевичните дискове на квернеланда.
На старата ямболска бяха 5 мм, тези не ги знам наизуст.Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
L-25 е слънчоглед бе Кольо,що спиш!?Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...
Коментар
-
За слънчоглед говорим. За царевица споменавам само ,че съм махнал пластините ,които се махат при сеитба на царевица. Но сея само слънчоглед.
Що се отнася до всичко останало коментирано в темата - имаше определено виене на сеялката. Разглобих вентилатора и изкарах лагерите. И двата изглеждаха напълно годни ,но ги сменихме. Виенето изчезна , очарован останах като погледнах и долния лагер ,който също исках да сменя ,но установих ,че турците са хвърлили един лагер на масата и после са изградили сеялка около него. Как е възможно да направиш лагер ,който за да се смени трябва да разглобиш половината сеялка ,да махнеш торовнасянето и да разцепиш долната рама. Просто ........
Като цяло сеялката започва серозно да ми лази по нервите и се замислям за друга. Интересно е новите куртове 2019 модел ,от кой са копирани и най-вече колко качествено. Или просто да се минава на нещо западно и истинско.Последно редактирано от htz180; 14-04-20, 22:28.
Коментар
-
Аз съм очарован от квернеланда.
НА вид е доста очукан, явно много декари има зад гърба си, обаче колкото пъти сляза от трактора-по навик преглеждам дисковете-няма нито една празна дупка, и са наредени само по едно семенце на дупка. И кутиите се изпразват еднакво, да видим какво ще се покаже след поникването.
Е, днес се скъса конзолата на единия маркир, ама то не може без никакъв дефект...
Също и заривачите нещо не ми харесват, ама няма семе отвън, а бързам да засея, така, че сега не им е реда. За догодина ще ги направя нешо.
Иначе всичко друго си е съвсем в добро работно състояние, като за 17 годишна сеялка, вярвам, че има да засее още много хиляди декари.
Съмнява ме турска дали ще може да изйара толкова години
-
-
Що бе Кольо,защо да не кара?Моята е Агромастер от 2003г,аз я взех 2004 на една година служба и не мисля да я сменям.Работи си идеално,реди семената и не създава ядове.Всяка пролет сея по 1100-1300дк пролетници с нея и съм доволен.
Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...
Коментар
-
Ми де да знам, мисля така щото се знае какво е качеството на турските машини, изобщо. Ма може и да не съм прав де, възможно е да са се научили да работят качественоИма ли желание-има и начин!
Коментар
-
Тая е от първите копирани гаспардо,всичко се търкаля на лагери и няма пластмасарии.Кошовете бяха от педалска пластмаса и на третата година се натрошиха,направих нови метални и реших проблема генерално.За тази кампания се набутах и и купих нови маркучи,оригиналните сдадоха багагжа след 17г служба.Стои на открито,ако беше да я покривам с нещо,със сигурност щяха да карат още.
-
-
Колаега Даскалов и при мен нещата са сходни....
с 2,5мм отвори на диска с размер 2 на семената (13кг торбата) понякога има празни отвори още преди да минат през чистачите....( но не са на всички секции)
вакуума е в жълтия сектор....ламаринките съм ги вдигнал почти до край (направил съм им допълнителен отвор)
не сее точно....по зададени 7500 сее 6800
Ще се окаже че за едра фракция трябва отворите да са 3,0 мм
за дребна 2,5 ммПоследно редактирано от krumtenev; 16-04-20, 07:46.
Коментар
-
Точно. Размер 2 прави пропуски ,докато размер 3 особено ако не е пионер го сее наистина отлично. Имам съмнения ,че с 3 мм отвор размер 3 пък ще е проблем. Ни така ,ни така. :Между другото КУРТ 2020 двойнодисковата май е пълно копие на моносем като изсяващ апарат ,чистач и палец бутащ семето. Интересно ще е точноста там каква ще е.
Коментар
-
Само да кажа, че се сетих да измеря отворите на дисковете за царевица на квернеланда. Точно 5 мм са.Слънчогледовите са 3 мм, чак не ми се вярва, че може да се сее царевица с 3 мм отвори.
Оооф, ама аз си продължавам старата песен, и не си спомянм, че ставало въпрос за слънчоглед...
Ноо сам прозд...Има ли желание-има и начин!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар