Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Машина за прибиране на зрял фасул (боб)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Машина за прибиране на зрял фасул (боб)

От миналата година има изискване към земеделските производители за отглеждане на азотфиксиращи култури и аз се спрях на боб.След като се поинтересувах разбрах , че у нас прибирането става основно на ръка което мен не ме устройва.Има нови машини но цената им е солена и не си заслужава за 20 декара , на няколко места обаче се споменава за някакви стари косачки които са се използвали преди години.Ако някой се занимава с тази култура или е виждал такива машини нека сподели възможно ли е се избегне скубането на ръка.
    Винаги се оглеждайте наляво и надясно , когато пресичате на червено.

От: Машина за прибиране на зрял фасул (боб)

Бил съм в Англия по полетата и да ти кажа там и белия боб и хелдата си ги берат на ръка .А гледат много повече от 20 декара .Връзва се на кръста едно чувалче(от тези черните за боклук) влизаш в реда и го застъпаш ,в началото на реда си оставаш щаиги на количка и като напълниш чувалчето изсипваш в щаигите.20 декара не са толкова много ,няколко човека за една седмица сте ги обрали .

Коментар

При нас технологията е първо скубеш цялото растение , после го прекарваш на някоя площадка, като го напече го газиш с някоя машина или го биеш на ръка с вила после го събираш вееш и пакетираш.

Коментар

Не знам как ги сеете .В Англия са на пирамида-4 бамбукови пръчки горе вързани с тел и боба си се увива по тях .

Коментар

Едно време(по комунизма) имаше едно приспособление за комбайн Нива-ЖСБ 4,2. Абревиатурата е от "жътварка", и "боб", но не знам точно какво значи. Българска разработка, но не вършела добра работа, и зевзеците на село се изказали, че ЖСБ 4,2 Означавало "Жените скубят боб за 4,20 на ден".
          та поразпитай за нещо такова, ама надали ще има нещо запазено, в годините на зората на демокрацията се нарязаха за скрап къде по-ценни неща, та това ли...
          Има ли желание-има и начин!

Коментар

С косачка за сено не може ли да се окоси?

Коментар

При нас боба който се сее на полето е нискостеблен и не плете-тоес няма дълги прелки,а този за който говори колегата в Англия плете и му се поставят пръти иначе ще полегне по земята и може да изгние и може да се бере на етапи като се следи за зрелостта на отделните чушки.Такъв боб който плете се е сеел и в редовете на царевицата за да се използва стеблото за да се увие около него прелката на боба и след като узрее са го берели ръчно в цували и са го изнасяли извън блока.Това е се е правело хем естествено да се тори почвата хем да се пести место,а и периода на вегитация позволява това.Баба узрява доста преди царевицата.
              Преди години когато при нас сееха боб при узряването го търгаха на ръка и го правеха на тирове на полето и после минаваше комбайн с подбирач за да го вършее.Скубането се правеше рано сутрин по роса преди слънцето да на пече боба иначе се пукат чушките и се пилеят зърната.
              Имам приятел стар комбайнер/бившия ми ортак/който е правил вършитба на боб с комбайн и ако не забравя ще го попитам как са я правили.

Коментар

Виждал съм ги масово. Навремето са се сглобявали в машиностроителният завод в Генерал Тошево.
                Масово в дворовете на бившите ТКЗС-та гниеха подобни приспособления, но предполагам когато арендаторите са се настанили са ги изхвърлили за скрап.
                Миналата година в североизточна България беше сериозна суша , след това
                нямаше търсене на продукцията, а и такива култури не са се отглеждали от 25-30 години и просто не им бяха хванали цаката на "новите култури", така че тези, които сяха боб и соя се набутаха.
                Познавам хора, които си закупиха нови машини, но се борят на пръсти, повечето спускат хедера ниско долу, забиват ножовете в пръста, но друг начин няма.
                Тези които оставиха угар спечелиха.

Коментар

Аз го прибирам така,първо скубем,после се вършеем.
                  http://vbox7.com/play:5157ad56d9

Коментар

Въх, колега, изправи ми се косата... поне вили ползвайте. Първият СК-5 Нива в село го караше един мъж от нашта махала, през 5-6 къщи, тогава да е бил на 30 и няколко. В края на 70-те беше, при вършитба на боб на откоси, удари една жена в краката. Жената я оправиха в болницата, а той легна болен и си замина...
                    Боба като всяко нещо дето искаме да е по механизирана обработка, трябва да влезе в някаква технология и се започва, според мен от сорта и сортовата структура. На село имахме например прикачен комбайн за ЗЕЛЕН боб, беше неефективен защото нямаше подходящ сорт. По същия начин имаше и комбайн за домати, но и там все още нямаше сорт, който да узрява дружно и се береше на ръка от бригадири. Много добре си спомням дядо как се ядосваше на тия работи. А грахът, например, благодарение на подходящите сортове беше механизиран на 100%. Говоря за края на 70те на миналия век.
                    Скубане на боб в царевица за мен си остава най-неприятната селска работа, която съм вършил. Иначе за нас и за раздаване сме си гледали по половин-един декар зрял боб, ръчна и магарешка обработка, никакъв проблем щом е на открито при добра година и добивите са добри. Скубане на ръка и после с вилата, само да не е дъждовно.
                    В ТКЗС боба със сигурност го прибираха по разделния метод, както спомена и колегата горе. Но не помня откоса дали с жътварка го правеха или на ръка... За грах много добре си спомням че в началото имаше жътварки, които го правеха на откос, после с подбирач на ремарке и го карат на вършачка, това преди да получат самоходен комбайн. За соята също имаха специално приспособление към комбайните, па то за соята си имаше и институт в Павликени. А между другото имаше и жътварки /виндроуери мисля се казваха/ и подбирачи и за разделно прибиране на житата и в някои години ги ползваха и тях.
                    Сега за боба ако се реши проблема с разпукването, мисля доста ще се улесни механизираното прибиране... А нещо от технологията на рапицата не може ли да се взаимства?

Коментар

От миналата година Добруджанският земеделски институт е разработил два сорта за директна жътва , боба е с високо разположени шушулки които не се разпукват.Препоръчва се жътва с роторен комбайн защото чупи по малко зърната , но ние мислим да пробваме с Нива защото в региона няма такъв комбайн , а на нивата може доста да се намалят оборотите на барабана.Проблема ще по скоро в адаптера и копирането на терена защото височината на растението не е много голяма и трябва да се кара ниско.

Коментар

Преди двайсетина години бях пазач на нивите на едни фермери в Добруджа, там 90% от боба се прибираше с комбайни и мангалите само минаваха на ръка където комбайна е пропуснал нещо или земята е неравна и комбайнера не иска да рискува да забие хедера.

Трика беше в подбиране на времето на прибиране, ако е твърде влажно не се очиства добре и има много фира, ако е твърде горещо(след 10-11:00 часа например) лесно се роини и пак има много фира по земята, при оптимални условия фирата беше под 10-15 процента, което е много по-добре от наемане на тумби мангали и всичките подробности покрак тях.

По спомени само за тоя фермер имахме между 300 и 350 чернокраки от делиормана, разбира се говорим за хиляди декари боб в региона между Дропла, Балчик и Крапец
                        Бъдете живи и здрави!

Коментар

Първоначално публикуван от dizela_88 Преглед на мнение
                          От миналата година Добруджанският земеделски институт е разработил два сорта за директна жътва , боба е с високо разположени шушулки които не се разпукват.Препоръчва се жътва с роторен комбайн защото чупи по малко зърната , но ние мислим да пробваме с Нива защото в региона няма такъв комбайн , а на нивата може доста да се намалят оборотите на барабана.Проблема ще по скоро в адаптера и копирането на терена защото височината на растението не е много голяма и трябва да се кара ниско.
                          А, чудесно, това за новите сортове не го знаех. За терена - значи при подобни култури част от технологията винаги е била подравняване на площта, обикновено като част от предпосевните обработки. На село имахме едно нещо като прикачен грейдер, мисля че се водеше "дългобазисен подравнител" и специално за граха го влачеха с Дизела, така па викахме на ДТ-54

Коментар

Здравейте.
                            При мен няколко хора вече си взеха косачки за косене точно на боб.
                            Косачката може да го коси като работната ширина на машините варира от 1.1м -1.27м-1.40.
                            Предполагам широчината на редовете при вас ще са на 70см, та спокойно ще минаваш по два реда с един откос ( машината с ширина 1.27 е точна, Края на режещия апарат идва точно в среда на двата реда и гумите не ти газят фасула, а и машината го събира на тунел в средата)
                            Ако искаш ми пиши ЛС и ще ти дам повече информация,+ снимки.

Коментар

дублиран

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X