Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Машина за прибиране на зрял фасул (боб)

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Машина за прибиране на зрял фасул (боб)

Първоначално публикуван от dizela_88 Преглед на мнение
    От миналата година Добруджанският земеделски институт е разработил два сорта за директна жътва , боба е с високо разположени шушулки които не се разпукват.Препоръчва се жътва с роторен комбайн защото чупи по малко зърната , но ние мислим да пробваме с Нива защото в региона няма такъв комбайн , а на нивата може доста да се намалят оборотите на барабана.Проблема ще по скоро в адаптера и копирането на терена защото височината на растението не е много голяма и трябва да се кара ниско.
    Моя ортак/бивш комбайнер/ми каза,че при жътвата на боба са обличали барабана и контрата с гума за да намалят чупенето на зърната.Като са я поставяли на шините на барабана и на пръчките на контрата.Това е правено точно на комбайн Нива. Ако те интересува може да го питам и как са я закрепвали.
    При нас боба никога не сят на 70см. винаги 30 максимум 50см. затова за окопаване се използваха култиваторите които окопаваха цвекло.
    Има и хедери за косачките Е-302 и 303 с които също може да се направи разделна жътва на боба,но никой на времето не си е направил труда да ги закупи иначе в набора към косачката ги е имало.

Коментар

Интересува ме попитай го , ако може да обясни по подробно.
      Винаги се оглеждайте наляво и надясно , когато пресичате на червено.

Коментар

Първоначално публикуван от Stefan55 Преглед на мнение
        Моя ортак/бивш комбайнер/ми каза,че при жътвата на боба са обличали барабана и контрата с гума за да намалят чупенето на зърната.Като са я поставяли на шините на барабана и на пръчките на контрата.Това е правено точно на комбайн Нива. Ако те интересува може да го питам и как са я закрепвали.
        При нас боба никога не сят на 70см. винаги 30 максимум 50см. затова за окопаване се използваха култиваторите които окопаваха цвекло.
        Има и хедери за косачките Е-302 и 303 с които също може да се направи разделна жътва на боба,но никой на времето не си е направил труда да ги закупи иначе в набора към косачката ги е имало.
        И при нас го сеехме на 35см при норма 400000бр/дк(около 14,5-15кг).Имам фронтална косачка със захват за МТЗ двуметрова,не я ползвам от години.Вършитбата съм я правил ръчно от начало и после с СК-5М1.Шините се махат и през една се монтира парче ходов ремък на дължината на барабана.Оборотите на барабана трябва да се смъкнат на 100-150об/мин,поставя се ламарина над класовият шнек за да няма овършаване и допълнително чупене.При подбирането в хедера влиза голямо количество пръст,която се качва директно в бункера и разтоварването е почти невъзможно.За целта капака на зърновото корито и елватора(зърновият) се подменят с перфорирани със отвори Ф6-7мм,през отворите пръстта изпада и бункера влиза чиста реколта.
        Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Съветват ме и мен да го садя на 35см междуредие , но не знам как ще се пръска и влиза с култиватора после.

Коментар

Има измислена доста химия за фасула,пръскане му е майката.След минаване с машина,сгазените растения се възстановяват(малко трудно),култивиране не му се полага.Ако го сееш на 70см,растенията ще са много близо едно до друго на 3,4-3,5см при норма 40000бр,което ще влоши добива.
            Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Ае Колеги, ние както си пишем тука, да не предизвикаме шоково поскъпване на "Нива"та на вторичния пазар!?
              Шегичка, разбира се, няма по-хубаво от това да сме си взаимно полезни, па Дизела на есен ще дава боб... И друг спомен от младежките години - боб и соя в нашето село задължително ги сееха на поливни площи. Верно че бяха сушави години, пък и половината землище ни беше поливно, но и сега си мисля, че възможността за поливане, специално при боба, би била една прекрасна опция.
              Говорих и с един приятел, дето се беше запалил и той по таз култура, но нещо май посевния материал го обърка... За сеитбата е смятал да ползва сеялката за слънчогледа, само че с дискове с по-голям отвор - според семето. Минава със сеялката и на следващо минаване прави повторка, но с изместване встрани на 20 см. Вкарва посевната норма на слънчогледа Х 2, т.е. 13-14000 семена и остава междулентово разстояние по 50 см, достатъчно за пръскане и копане... Мисля си после с едно шаси колко лесно би било, но това разбира се са само теории.

Коментар

Останал съм с впечатлението, че боба се сее единствено за отбиване на номер, заради зелените плащания.
                Съмнявам се сега някой има поливна нива и да не я сее е с царевица за да изкара 1700-1800 кг, а да сее боб, на който дори реализациятае все още не е както трябва да бъде.Да не говорим за проблемите с прибирането.

Коментар

Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
                  Вкарва посевната норма на слънчогледа Х 2, т.е. 13-14000 семена и остава междулентово разстояние по 50 см, достатъчно за пръскане и копане... Мисля си после с едно шаси колко лесно би било, но това разбира се са само теории.
                  Ако мислиш да отбиваш номер,става,но искаш добив-няма да се получи.Учените са си го сметнали и в интерес на истината при добра година съм прибирал 200-220кг/дк,това при 40000бр.

Първоначално публикуван от wsxqaz Преглед на мнение
                  Останал съм с впечатлението, че боба се сее единствено за отбиване на номер, заради зелените плащания.
                  Съмнявам се сега някой има поливна нива и да не я сее е с царевица за да изкара 1700-1800 кг, а да сее боб, на който дори реализациятае все още не е както трябва да бъде.Да не говорим за проблемите с прибирането.
                  Общо-взето за това се ползва,аз ще се набутам със соя...

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
                    .....Общо-взето за това се ползва,аз ще се набутам със соя...
                    Това в Силистренско е играно вече с кофти резултати, сега играчите ще пробват с грах. Наблюдението ми е и донякъде за Русенско, това от гледна точка на ремонт и доставка на "хардуер".
                    На всеки сложен въпрос има лесен и разбираем за всички грешен отговор.
                    "Погледнато формално, всичко е нормално. Погледнато нормално, всичко е формално!"-Радой Ралин

Коментар

Днес ходих да взема семената така , че ще се засажда със сигурност.Не е отбиване на номер , а проба на нова култура в нашия регион , защото от угар пари няма , а соята си седи по складовете на колегите.Хората от които го взех ме убедиха , че жътвата се получава само трябва да намерим зъбчатки да намалим оборотите на барабана поне до 200.За този сорт разстоянието между растенията в ред трябва да е 8-10 см , а между редовете ни препоръчват 35 см.

Коментар

Какъв е сорта?Навремето сеех Добруджа-2 и 7.

Коментар

Сорта е Устрем и е един от трите нови признати сорта на Добруджанския институт за директна жътва , другите два са Блян и Вежен(шарен).Устрем по показатели и качества отговаря на Добруджа 7.

Коментар

Успех и гледай да спазиш спецификациите на производителя(института),те са си правили достатъчно експрименти на тема добив,вервай ми.Пък ще споделиш и какво си получил накрая,трудоемка култура е.Аз спрях да го сея още през 2002г,големи суши бяха,последно взех 25кила при сеитбена норма 15.

Коментар

Миналата година сях и боб и соя , за да покрия зелените плащания. Добивът от боба , след като го прекарах на семечистачна машина , за да отделя дребния и бучките пръст , е около 120 кг/декар. Соята , след почистването , също толкова. Прибирането на боба беше със скубане и след това хвърляне в комбайн. Досега не съм продал нито един кг и от двете култури. Сях ги и двете с редова турска сеялка с 40 000 броя , а колко реално са паднали в земята - никой не може да каже. При соята сеитбата е по-трудна , защото люспичките , които падат от семената, се хващат на дупките на дисковете и така се захващат по-малко семена. В нашия район имаше и соя на слята повърхност - беше пълна трагедия , което отдавам основно на сушата. В началото беше тръгнала много добре , но след засушаването започнаха да плъзват плевелите и накрая жънаха основно пръст , коноп , слънчоглед и тук-там соя.
                              Toyota Avensis 1ad-ftv 2007
                              Toyota Rav4 2ad-ftv 2014 awd

Коментар

Да, и аз забелязах, че в Добруджа соята се сее основно със сеялки за слята сеитба.
                                А проблема със слънчогледа наистина беше сериозен. Наслушах се на оплаквания, на механизатори как слънчасвали по полетата обикаляйки с нож в ръка.
                                Не щат и да чуват за соя.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X