Здравейте, колеги! Преди време бях пускал подобна тема ,но не можах да я открия и затова пускам нова.Та преди време закупих Болгар тк-80 на 340 моточаса от един роднина ,той му беше първи собственик.Поради отсъствието ми от страната трактора остана с проблема ,с който го закупих и сега съм решил да го отстраня.Машината е запазена ползван е предимно да тегли валяци,но има някакъв странен шум ,но не мога да установя дали е в скоростите или в диференциала.Шума наподобява някакво дрънчене,все едно има хлабави колела и се удрят едно в друго.Този шум го има на ниски обороти като подам леко газ не се чува,най-забележим, е когато трактора е на 9-та скорост тогава се чува най-много и не е постоянен ами на моменти поддрънква.Като натисна съединителя изчезва следователно е нещо по предвките ,но не знам какво е.Та при гасене на двигателя също се чува този шум все едно подрънква нещо.Ще съм ви благодарен да ме посъветвате как ще мине с най-малко разглобяване и имат ли някакви слаби места тия машини ,които да водят до този шум.и още нещо струва ми се малко шумен диференциала като отнема газта на 9-та предавка,иначе на другите предавки шума почти не се чува.Благодаря ви предварително!
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Проблем със скоростите тк-80
Свий
X
-
От: Проблем със скоростите тк-80
Не съм запознат с кутията на болгара, но ако е като на ЮМЗ-то, то “блок зъбчатката“ е съставена от отделни колела нанизани на шлицев вал, и са стегнати с гайка за да не мърдат. Именно тази гайка е проблемна, и като се разхлаби-при моя трактор има същото подрънкване.
Абе без разглобяване така и така няма да мине, та отваряй, гледай и споделяй.Има ли желание-има и начин!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнениеНе съм запознат с кутията на болгара, но ако е като на ЮМЗ-то, то “блок зъбчатката“ е съставена от отделни колела нанизани на шлицев вал, и са стегнати с гайка за да не мърдат. Именно тази гайка е проблемна, и като се разхлаби-при моя трактор има същото подрънкване.
Абе без разглобяване така и така няма да мине, та отваряй, гледай и споделяй.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Rocco Преглед на мнениеТк-то го прави тоя номер с гайката доста често. Даже след известно време и започна да изключва.Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...
Коментар
-
Скоростната кутия не се различава кой знае колко от тази на ЮМЗ-то и може да се даже да се каже,че до някъде е по-калпава.Има и междинна кутия там където е редуктора и може би там ще бъде проблема на колегата,а това с гайката на пиньона си е коронен номер при ТК-то.
Коментар
-
Я пробвай при включен/изключен ВОМ как е. Нашият имаше подобни шумове, и са правили по него някакви реглажи, и вече уж ги няма, но проблемът е че не съм бил там за да ти кажа какво точно са правили.Кольо Динев
Коментар
Активност за темата
Свий
Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар