Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дискова брана

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Дискова брана

Здравейте, трябва ми малко помощ и съвети. Първо да кажа, че трактора е тк 80
    Решил съм да си изработя дискова брана, чудя се дали е 2.80 или 2.60. Не мога да намеря брана до 3000лв във североизточна България и да е във добро състояние, според мен за тези пари мога буквално да си направя нова. Лагерните тела, конуси и други чаркове мисля да са от поповска брана, достъпни са като цени, а и изработката не е лоша. Самата брана също мисля да наподобява поповска.
    Един от въпросите ми е какъв мост да ползвам(заден, цял) - от кола, от бус и дали ще издържи моста/гумите при транспорт на браната ? Има и вариант да го правя със предна главина от ТК, ЮМЗ и др, но трябва и ос, а става излишно... и сложно според мен, много заварки и много места за чупене.
    Това е модела на който съм се спрял, но 2.60, другите ми въпроси са към хора които имат достъп до подобна брана. Искам конструкцията да близо до оригинална за да не е слаба. Аз нямам достъп до дискова брана, а пък не ми е удобно да ходя със шублера при непознати. Много ще съм благодарен на тези от вас, които отделят 10-15 минути за тези размери.
    Забравих да кажа, дали ще мога да я регистрирам във КТИ, според вас.

От: Дискова брана

Другата събота и неделя ще мога да ти снимам нашата. Но една дискова брана не е само 5-6 железа има и механизъм за кантар с един ресьор ако се сещаш и т.н.
    Съветвам те да я направиш възможно най-тясна т.е. 2-2,30 колкото да покрива трактора. Смятай дисковете по 3-4 конски сили на диск. Нашата е поповска и е с оригиналният захват (мисля че е около 3 метра) и идва тежка за болгара. Дисковата брана иска скорост, за да е ефективна трябва да я теглиш поне на 4-та скорост, а болгара му е трудно дори на 3-та. Нас ни спасява това че винаги сме орали преди дискуване, и минаваме по 2 пъти. Ако е на стърнище и се надяваш да сееш само след дискова-забрави!
    Размери и ъгли ще мога да ти дам другата седмица, но те съветвам ъгълът да го направиш регулiруем. И цилиндърът си го купи двойнодействащ, за да може колесарът да тежи при дискуване. За профилите- колкото по-тежки толкова по-тежки
    Кольо Динев

Коментар

Мерси за съвета, ама 2.30 не е ми ли много малко ? То не че болгара има много хал де, но и трета си е много ниска. Аз мислех конструкцията да е за 2.80, но да сложа дискове до около 2.60 и да пробвам как ще върви, пък вече ако види много зор може и още да сваля.

Коментар

не знам ти си приценяй, 2,60 може и да е добре, но нагоре недей! Не знам дали ти писах първият път- около 3-4 коня на диск. Като се прибера ще ти дам размерите на дисковете на нашета и разстоянието между тях.
        Кольо Динев

Коментар

Направи си захвата на браната стандартен-3,20м,Болгара има достатъчно злоба да я тегли на 6-та.Имай в предвид,че колкото повече стесняваш захвата,толкова повече браната се забива и чезне силата на машината.
          Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Забиването не идва от ширината,а от ъгъла на атака.На Болгар без двойно 2,60 са му тъкмо по силите.И както е писал по-горе колегата за да върши работа браната се иска скорост иначе само драска земята.
            Правил съм за мен брана и съм ремонтирал основно за друг човек и мога да кажа,че е доста трудна работа.Само с един електрожени и ъглошлайф няма да стане работата има и доста стругарска работа.Оригинално главините са от ремарке РСД-4.Един съвет от мен/не е задължително да го приемеш/търси си от някъде поне готова рама останалото по-лесно се лепи към нея.Не е задължително бутилката да е двойно действаща достатъчно е да караш на плаващо,а за забиването съм писал по-горе от къде идва.

Коментар

Първоначално публикуван от Stefan55 Преглед на мнение
              Забиването не идва от ширината,а от ъгъла на атака.На Болгар без двойно 2,60 са му тъкмо по силите.И както е писал по-горе колегата за да върши работа браната се иска скорост иначе само драска земята.
              Определено ъгъла играе решаваща роля за дълбочината на обработка,но представи си тясна брана(2,60)със същият ъгъл,като на стандартна 3,20м.Ще получиш нещо като оран,заради малкият брой дискове със същата тежест,на практика се рови до щендерите и преобладаващо вади буци,товари машината и не може да караш със скорост,пробвано.За добра обработка при дискуване трябва скорост от порядъка 7-8км/ч.
              Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
                Определено ъгъла играе решаваща роля за дълбочината на обработка,но представи си тясна брана(2,60)със същият ъгъл,като на стандартна 3,20м.Ще получиш нещо като оран,заради малкият брой дискове със същата тежест,на практика се рови до щендерите и преобладаващо вади буци,товари машината и не може да караш със скорост,пробвано.За добра обработка при дискуване трябва скорост от порядъка 7-8км/ч.
                Да напълно съм съгласен с теб колега,но затова има и надлъжна щанга за регулиране на дълбочината.Дълбочината зависи и от хоризонтирането на браната.

Коментар

Благодаря за съветите, тези дни съм малко зает. Това за ъгъла ще ги имам предвид и като мине сега жътвата и пшеницата, я почвам... пък какво ще стане, не се знае.

Коментар

Ъгъла трябва да е регулируем от 18 -25 градуса
                    Като при по-голям ъгъл браната се забива по-дълбоко но вади и по-големи буци и трактора се товари.
                    При по малък ъгъл е обратното. Най добре е 3 пъти да дисковаш с малък ъгъл отколкото 2 пъти и да изкараш буци после който не можеш да оправиш.
                    А за булгара ако имаш възможности му сложи Преден задвижващ мост и няма да имаш проблем с брана БДТ 3,0 (поповската )
                    Аз сега мисля на поповската как да и монтирам валяци.
                    http://agrotehnology.blogspot.com/

Коментар

Мерси колега за информация, сега тези дни таман се оправи времето и мисля да я почвам - само събирам кураж. Взех размерите обаче се оказаха малко трудно да намериш разностранен винкел 120х80 или същия готов профил. Това са размерите на основните греди(поне на тази която мерих). Аз намерих само П-та 120х50 като ги заваря две ще стане профил 120х100 което ме устройва, пък и въпроса е да не е по-слабо от заводските. Другия вариант, макар че ми е малко далеч е да търся във Варна 120х80, но пък за доставка може да ме сурвакат много и се спрях на П-тата.
                      Аз също мислех да си правя валяци, но на култиватор КПС - даже съм си купил лагер с някаква главина. Струваха около 20лв парчето, вътрешното Ф беше над 30, нямам точна снимка но наподобяват този. Щях да купувам дискове за брана да ги разпробия според отворите и така да я фиксирам, после оста и накрая с арматура отвънка... но съм стигнал само до купуването на лагерите.
                      За Поповска мога ти предложа този модел, като захвата за рамата може да го направиш по друг начин(примерно с дълги греди дето лягат отгоре на гредите на браната), защото този не ми изглежда много здрав.... а там дето е празното място слагаш две обтяжки или две яки пружини, въпрос на въображение.

Коментар

Днес започнах браната - не знам дали на някой ще му е интересно, но ще слагам по някоя друга снимка отвреме на време. За сега става бързо, но като започна да дупча рамата за болтовете ще ми трябват години.
                        Понеже мненията ми се одобряват от модератор, може да се появят след време, но да знаете че съм тук.

Коментар

Тези валяци харесват ли ти?
                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Comet 3.2.jpg
Прегледи:1
Размер:106.0 КБ
ID:5621252

Коментар

Мисля че конструкцията е здрава, но ефективността му може би няма да е от най-добрите.

Коментар

Рамката е кажи речи готова... сега се мъча над колесара. Не знам как да го направя - дали да е както е оригинално със някаква планка която се хваща с болтове за рамата и да вдига оста като 'ножица'. Цял ден го мисля и не знам, всичко стана по тежко от оригиналното и сега гледам всичко да е една идея по-здраво.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X