Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търся съвет за покупка на ЮМЗ

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Търся съвет за покупка на ЮМЗ

Който не вярва да прочете http://mehanik-ua.ru/uzly-i-detali/1...ya-yumz-6.html
    И аз не вярвах докато не запалих мойто без АБ и всичко ел си тръгна. Точно с 46.3701 съм.

Коментар

Не е с постоянни магнити. Просто генератора е безчетков и възбудителната намотка е в статора. Генераторната намотка също е в статора. Ророра е кафезен. Всеки един материал съдържащ желязо и поставен веднъж в магнитно поле се намагнитва (някой повече други по-малко). Така че може да се приеме че е магнит. Принципа на действие е следния, при завъртането на ротора магнитното мъ поле започва да се върти, магнитните силови линии пресичат намотките на генератора и генерират променливо токово електродвижещо напрежение (Е.Д.Н.). След изправителния блок отива в инсталацията. След изправителния блок отива в реле регулатора и подава захранване към възбудителната намотка. Тя прави постоянно магнитно поле, ротора е кафезен и при пресичането на магнитното поле се образува в него Е.Д.Н, на което се дължи увеличаване на магнитното поле в ротора и съответно произведения ток от генераторната намотка.

Всеки един генератор може да произведе ток без да се подава захранване към възбудителната намотка от АБ. Ако някой има стара кола като лада/жигули/москвич и иска да пробва, просто трябва да намери по-голям баир. Пъска се автомобила на скорост за да се развърти двигателя достатъчно, генератора да произведе достатъчно ток и да може да се подаде искра на свещите.
      Фарове и мигачи не са голям консуматор (около 15А). Генераторите са минимум 40А, проблемите идват ако има парно чистачки, подгрев на стъклата, музика и Т.Н.

Коментар

Възбудителната намотка е стационарна и действа на кафезният ротор.На ладов генератор,този ефект със самовъзбуждането не се получава,а и ако случайно тръгне,ще произведе напрежения от порядъка на18-20волта,които хич не са здравословни за инсталацията.
        Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Не карам никой на сила да вярва руснаците са си го написали :

"Статор , шихтованных из листовой стали, имеет девять зубцов, на которых закреплены катушки трехфазной обмотки. Соединение катушек в фазе последователь*ное. Фазы соединены в треугольник. Концы фаз выведены гибкими монтажными проводами к выпрямительному блоку. Ро*тор представляет собой пакет пластин в виде шестилучевой звезды, шихтованный из листовой стали и напрессованный на нал. В специальном алюминиевом каркасе с шестью клювообразными выступами-коробами, расположенными между зубцами пакета ротора, укреплены гексаферритовые магниты . Посто*янные магниты обеспечивают надежное самовозбуждение гене*ратора при работе без аккумуляторной батареи"

Последното изречение преведено на БГ означава : "Постоянните магнити осигуряват надежно самовъзбуждане на генератора при работа без акумулаторна батерия."

Коментар

Първоначално публикуван от petroffbg Преглед на мнение
            Възбудителната намотка е стационарна и действа на кафезният ротор.На ладов генератор,този ефект със самовъзбуждането не се получава,а и ако случайно тръгне,ще произведе напрежения от порядъка на18-20волта,които хич не са здравословни за инсталацията.
            Няма как да произведе по-високо напрежение, ако реле-регулатора работи.
            Възбудителната намотка е в статора и се захранва с четки, но самото захранване минава през реле-регулатора. Генераторната произвежда ток и подава към възбудителната. При преминаване на границата от 14,2-14,4Волта релето изключва, тока във възбудителната намотка започва да спада, съответно напрежението в генераторната намалява и при определено по-ниско напрежение релето пак се включва.
            Тествал съм няколко ладови генератора на стенд и си тръгват без захранване. Проблема че бензинов двигател без АБ трудно може да се запали, защото е необходимо да се произведе искра. Генератора за да се самовъзбуди му са необходими някакви обороти за премине.

Коментар

Димич, на ЮМЗ-то съм с алтернатор от Лада. Акумулаторът ми е много зле. Има останали само 2 клетки живи, и още след 2-3 часа след загасянето на двигателят вече няма ток да възбуди генераторът. Ако ще вчера да съм работил последно днес няма никакъв шанс генератора да се самовъзбуди. Случвало ми се е по цял ден да карам и когато дойде време за фарове... се почват приказките за майките. Така че на теория може и да става, но на практика си е невъзможно.
              Кольо Динев

Коментар

Първоначално публикуван от dimich87 Преглед на мнение
                Няма как да произведе по-високо напрежение, ако реле-регулатора работи.
                Възбудителната намотка е в статора и се захранва с четки, но самото захранване минава през реле-регулатора. Генераторната произвежда ток и подава към възбудителната. При преминаване на границата от 14,2-14,4Волта релето изключва.
                И да работи РР,без АБ генератора произвежда невъзможни стойности,пробвай на някоя лада,или на нещо което няма ЕКУ,извади плюсовата клема и си следи уреда.
                На четковите генератори,възбудителната намотка е навита във Ротора,като изводите са във месинговите пръстени във краят му.На безчетковите,зад предният капак има навита стационарна бобина 10,със отвор,във който влиза мека(стоманена)сърцевина,свързана със ламелите на ротора(два вида са,кафезен и по-често срещаният отворен тип),управлението и е през РР който подава плюс към единият и извод,другият е замасен.
                Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Карал съм газка 50км без акумулатор без никакви проблеми. Тогава не беше задължително каране на фарове, но мигачи и стопове си имаше. Само плюсовата клема бях изолирам за да не опре към масата. Моята кола рено-меган сценик съм го оставял за няколко минути да работи без акумулатор на фарове и с вентилатор на парното също без проблеми.
                  На стенд съм тествал ладови генератори без акумулаторна батерия. Необходимо е просто ротора на генератора да се развърти над 2000 оборота за да се самовъзбуди и тогава се регулира сам от реле-регулатора.
                  Проблема при колегата райсер92 може да е в неправилно подбрано предавателно число между шайбата на КВ и тази на генератора. Другото което може да е проблем, ако има реле към веригата на генератора. Това реле без подаване на напрежение от АБ за да сработи, не може да направи връзка на инсталацията към генератори и от там може да е проблема.
                  Пренапрежение ако всичко е наред няма как да стане. Баща ми имаше една шкода мадара. Там РР е същия като на жигулито, само че на 24В. Не знам от какво ставаше но доста често гореше и генератора започва да презарежда. Тогава изгаряха всички бушони по инсталацията и нямаше никакви светлини. Така смени 3-4 РР и накрая сложи от друг камион РР и спряха проблемите. На москвич 412 от старите също ми се е случвало да видя залепнали контакти в РР и пренапрежение. Резултата беше гръмнала АБ.

Коментар

Някой има ли някакви впечатления от ЮМЗ 6-АКЛ 97 г.?Сив на цвят(мисля от завода).Друга комплектация ли е,експортна версия ли е, някакви разлики с червените имат ли?Щото колеги ми разправят, че мотора бил по-мощен, пък като го гледам си е Д-65 от всякъде..

Коментар

ами не знам обаче аз като напиша ЮМЗ 6-АКЛ в гугъл и си ми излизат характеристиките и снимки на напълно нормално ЮМЗ с новата кабина.
                      http://www.avtomash.ru/pred/umz/umz6.htm
                      Кольо Динев

Коментар

Няма информация в интернет за тях, но изглежда са си такива още от малки.Носят се само слухове, някой чул от някъде си, че били с по-мощен двигател.Има едно в един сайт м...ле.бг в Кърджали, за такива ми е питането.Били уж по-добри от червените .

Коментар

Това специално си е обикновено ЮМЗ. Ако трябваше по цвета да ги определяме кой е по-хубав... Иначе съм виждал ЮМЗ със двигател Д-245, и хидравличен съединител. Не знам дали е преправян или е оригинален, човекът при който съм го видял каза че така си го е купил. Но е приличаше да е преправян и побългаряван.
                          Кольо Динев

Коментар

Първоначално публикуван от Nafta Преглед на мнение
                            Някой има ли някакви впечатления от ЮМЗ 6-АКЛ 97 г.?Сив на цвят(мисля от завода).Друга комплектация ли е,експортна версия ли е, някакви разлики с червените имат ли?Щото колеги ми разправят, че мотора бил по-мощен, пък като го гледам си е Д-65 от всякъде..
                            Чист Д65 си е. Разликата от предният модел е в педала на съединителя - върнали са го долу (може да има хидро усилвател) и Разпределителят е изведен отзад на кабината. Според мен е много по удобен от предишните модели. В зависимост от комплектацията може да има и компресор. Още един плюс хидравликата на управлението е отделна от тази на навесната система (с отделно казанче).

Коментар

Малко със закъснение се включвам, но сега виждам въпроса на колегата Nafta. Значи действително навремето ЮМЗтата за експорт за насам бяха червени, за техния си пазар отиваха и сини и зелени. Същото беше и с Липецките трактори. Разликата доколкото помня е минимална в комплектацията и предимно при ЗИПа. Бултрекс /не съществува вече/, като официален вносител караше само червени с бели, сиви или черни кабини. Всички знаем, че ЮжМаш прави разни ракети, а тракторите и тролейбусите му са ширпотреба. Цялата им комплектация също е била производство на тогавашния им ВПК. През 90те години, по-младите може би не помнят, настана голяма веселба обаче. Тука например, ЕТ "Иван Петров" има една Шкода Европа, товари я с шампоан или напитка "Солнечний берег" или каквото се сетите /държавните заводи и някои частни предприятия бачкаха яко и търсеха пазар/, кара я в Съюза и за обратен товар - айде при някоя фирмичка на оградата на завода. Качва три трактора, ама дали комплектовани, дали боядисани кой ти гледа /знам за случай това да се прави на място в камиона, но не с ЮМЗ/ и като си дойде у нас - по 5-6 хиляди долара парчето, според човека. Съвсем отделен въпрос е, че из необятната руска шир имаше и сигур още ги има десетки и стотици знайни и незнайни ремонтни заводи дето произвеждат и някои резервни части естествено. Та някои от тях сглабяха нелегално трактори от складовите запаси или пък продаваха направо рециклирани вместо нови. Такава машина вече е малко като игра на тото...
                              За ориентация в някои от моделите пускам две снимки от брошура на един от официалните дилъри на завода в ония години:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1040164.jpg
Прегледи:1
Размер:105.1 КБ
ID:5661717Натиснете снимката за да я уголемите

Име:P1040166.jpg
Прегледи:1
Размер:109.6 КБ
ID:5661718

Коментар

А какво ще рече това 62+5?Че е 67 коня ли?Всъщност купих едно такова, но ще са ми нужни съвети за това-онова за напред...Нямам съмение, че ще се сработим, но все пак е нова машина за мен.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X