Обява

Свий
Няма добавени обяви.

За GPS-ите и Шампионата !

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

това че е с постоянна батерия добре ли е или лошо
    -по скоро лошо
    като ти свърши някъде няма как да я смениш
    иначе този модел и на мен ми харесва
    но има едни стари форетрекс модели -с такъв карах на бузлуджа емине -пак нямат карти -може да им се качи трак..но пък са с този по неточния процесор и в гъсти гори наистина миксират
    ..на бузлуджа емине така на едни кръстовища в гората ..доста миксирах ..има няма половин час

-но като цяло върши работа
    ползвам го и за километраж и трип и не на състезание
    а и е с стандартни батерии -могат да се сменят и са евтини
    ..все пак обаче -няма карти и е черно бял с малко екранче ..но пък е евтин

Коментар

ето го ин екшън..в момента на снимката не е на навигационната си страница

Коментар

Re: За GPS-ите и Шампионата !

Отдавна използвам подобни играчки (да не говорим,че се налага и професионално да използвам подобни играчки за 200 000 долара и нагоре..)....на Бузлуджа-Емине имаше смисъл,защото се караше по сравнително прави тракове и дали следващата точка от трака е на 10 или 60 метра от предходната нямаше почти никакво практическо значение....
        Последните 1-2 ендуро-съзтезания ме навяха на някой по-мрачни мисли:
        1.тези метри вече са от жизнено важно значение при лутането из храсталака и то при скорост 10-12 км/ч...освен това,когато установиш,че си се объркал, самото устройство трябва да се движи и то поне няколко метра,за да успее отново да установи накъде е насочен векторът на скоростта и едва след това мотоциклетиста да се насочи към изпуснатия трак (ако междувременно пак не е спрял в някое дере или нещо подобно,борейки се със зума((...Дотук не виждам смисъл!!!
        2.Това устройство оставя доста голяма врата за субективна преценка на това кой от къде е минал и кой по-точно е следвал трака....дори при най-чест запис всяка точка се разполага на значително разстояние от предходната,а освен това от значение са модела на устройството и точното време на минаване в определената точка....точността на тези машинки е между 3 и 40 метра , и то в 3-Д варианта.......В този случай винаги може да се окаже,че "баджанака" е минал по-точно по трака и ето защо-ТОЙ ПЕЧЕЛИ.....
        3.Прокрадват ми се някой съмнения,че зад грандоманското "природосъобразно Използване на Съвременни технологии"..се крие чисто и просто българашко-комерсиално желание за продажбата на тези машинки + известно количество мързел за по-добра маркировка на трасето....
        4.МНОГО МИ СЕ ИСКА!!!!!!! да се окаже,че не съм прав,но определено не ме кефи да гледам как този пред мен се размазва в поредната яма,докато се бори с гпс...или пък тези колеги,които не могат да участват,защото нямат излишни поне 500 лв....
        A stupid man's report of what a clever man says is never accurate because he unconsciously translates what he hears into something he can understand

Коментар

Уважаеми колега,
          аз също от от около 3 години ползвам GPS и от три месеца клубът ни тренира постоянно с тези средства за навигация. Факта, че след първите няколко тренировки няма напуснали трасето за повече от 20-30 метра говори, че всичко е въпрос на свикване и тренировки. Аз нарочно правя трасетата с много сложна навигация, през храсталаци и малки пътечки, но всеки от нашите състезатели чувства вече много добре уреда, знае какво да прави преди следваща промяна на посоката и как да работи със зума.
          Никой няма причини да се съмнява в достоверността на движението по трака, тъй като Събин е направил перфектна система и показва грешката на всеки, който е наказан за излизане от 100 метровата допустима граница. Тракът на всеки се проследява от комисия и както добре знаеш, времето на всяка една точка от Track log-а се записва в точния час, минута и секунди, в която GPS-ът я е създал.
          Така съм убеден, че неприятностите дори са по-малко, тъй като миналата година поради липсващи маркери много състезатели се събираха на куп на едно място и се въртяха като пумпали заради отстранена маркировка от някого. Последният пример за това е перфектно маркираното състезание в Шумен и "майтапчията", който беше променил дори трасето в грешна посока
          На още едно перфектно маркирано състезание пък много състезатели се бяха нахакали в дълбока дупка и то отново поради отстранени маркери - Бухово.
          Точно по този начин може да се получи необективно класиране, тъй като не се знае на кого по-рано ще му провърви да попадне на маркировката отново !
          Аз мисля, че българинът често си търси оправдания там, където не трябва заради свои слабости, вместо да работи по-упорито над собствения си проблем !
          Сигурно приказката за кривия водолаз и водораслите пак ние, българите сме я измислили ?!

Коментар

..много добре го е казал suhoi27..
            Последно редактирано от sabin; 10-04-07, 11:10.

Коментар

Първоначално публикуван от suhoi27 Преглед на мнение
              Отдавна използвам подобни играчки (да не говорим,че се налага и професионално да използвам подобни играчки за 200 000 долара и нагоре..)....на Бузлуджа-Емине имаше смисъл,защото се караше по сравнително прави тракове и дали следващата точка от трака е на 10 или 60 метра от предходната нямаше почти никакво практическо значение....
              Последните 1-2 ендуро-съзтезания ме навяха на някой по-мрачни мисли:
              1.тези метри вече са от жизнено важно значение при лутането из храсталака и то при скорост 10-12 км/ч...освен това,когато установиш,че си се объркал, самото устройство трябва да се движи и то поне няколко метра,за да успее отново да установи накъде е насочен векторът на скоростта и едва след това мотоциклетиста да се насочи към изпуснатия трак (ако междувременно пак не е спрял в някое дере или нещо подобно,борейки се със зума((...Дотук не виждам смисъл!!!
              Ами те състезанията не са със подводници, а с мотоциклети!

Трака е ориентир на къде трябва да се движиш и нека всеки сам да си избере най добрият път в рамките на 100м наляво и 100м надясно. Това са 200метра - ужасно много!

2.Това устройство оставя доста голяма врата за субективна преценка на това кой от къде е минал и кой по-точно е следвал трака....дори при най-чест запис всяка точка се разполага на значително разстояние от предходната,а освен това от значение са модела на устройството и точното време на минаване в определената точка....точността на тези машинки е между 3 и 40 метра , и то в 3-Д варианта.......В този случай винаги може да се окаже,че "баджанака" е минал по-точно по трака и ето защо-ТОЙ ПЕЧЕЛИ.....
              Добре де, ясно е че не знаеш, каква е системата и правилата, защо тогава не питаш, а се изказваш неподготвен???

Системата е следната. Има 100м буфер от двете страни на трака, направен в Пулково 42ра 3 градусова зона за това състезание, използвайки сферичен аугоритъм, който буфер ако бъде напуснат за повече от 50м по дължина на трасето състезателя се наказва. По този начин няма нито един наказан за "случайно напускане", или лош сигнал, защото да напуснеш трасето на 100 метра настрани и да продължиш да караш извън него толкова много време без да влезеш обратно си е ясно ще не си подготвен и не караш по трасето. Хора излезли от трасето и върнали се от същото място (коридор от 50 м.) не се наказват.

3.Прокрадват ми се някой съмнения,че зад грандоманското "природосъобразно Използване на Съвременни технологии"..се крие чисто и просто българашко-комерсиално желание за продажбата на тези машинки + известно количество мързел за по-добра маркировка на трасето....
              Прокрадва ми се съмнение че направо си жалък с това си изказване. GPS-се продават в стотици магазини из цяла българия и никой не е монополист в тази област. Жоро ти обясни за проблемите с маркерите и как перфектно състезание се съсипва от "майтапчии". Сега всеки състезател е самостоятелна бойна единица и никой не може да му попречи!

4.МНОГО МИ СЕ ИСКА!!!!!!! да се окаже,че не съм прав,но определено не ме кефи да гледам как този пред мен се размазва в поредната яма,докато се бори с гпс...или пък тези колеги,които не могат да участват,защото нямат излишни поне 500 лв....
              Разликата е че се размазва с 30% по бавно от преди, защото по маркери се размазваха с по голяма скорост. GPS със стойка може да си купиш за 200лв, колкото струва един комплект средно хубави гуми. Отделно имаше и възможност за отдаване под наем за 50лв, но никой не се е възползвал от нея засега.

Ето ти сега и една друга гледна точка. 2 дена(почти денонощия) обслужвам състезанието и състезателите да направя системата за проверка (4 класа), да направя траковете на карти (за зумо приемниците, в които не който да бъде качен трак), да кача траковете на почети 100 GPS-a, и на следващият ден да ги проверя всичките, като няма състезател който да е искал да види къде е сбъркал и да не е имал възможността да го направи. В процеса дори ми се счупи единият Notebook, боре че съм с 2 - защото нямам право да се издънвам. Същевременно преговарям със централата на Garmin да ударат едно рамо и да ни заменят счупените GPS-си на половин цена. И на всичко отгоре вместо да си гледам днес бачкането се занимавам да обяснявам всичко това, за пореден път, защото на теб не ти се търси из форума.

А ти колега след като си "в нещата" какво ще кажеш да удариш едно рамо за сопот, защото няма да ме има и ще трябва да обучавам някой да направи системите? Хем ще видиш как стават нещата и ще се убедиш от 1-ва ръка, че всичко е по точни правила и няма субективност в проверката. Ако си съгласен да се видим другата седмица и да действаме.

Коментар

Ебаси.................!!!!!!!!!!!
                Някои хора май въобще не са в час!

Къде в правилника за тази година прочетохте че забраняваме маркерите?????КЪДЕ????
                Ако организатора иска ,може да маркира всички 4 трасета които се оформят за различните класове.Единственото което го задължаваме е да предостави и траклог.Ако няма ГПС -трасекоординатора ще го запише!
                А това че с ГПС-а не минават тарикатщините на някои мушици си е техен проблем.Аз лично не искам да въртя 30 мин като идиот защото някой "играч" е дръпнал маркера пред мен (визирам Сопот 2006)

Айде стегнете се малко!!!!
                Няма нито една контестация до момента срещу наказание за излизане от трасето!И на всеки състезател е обяснено къде е сбъркал!

Не мога да разбера защо изобщо коментираме въпроса след като отдавна се разбра че не можем да опазим маркерите.

ЛС: Митков, бате!!!Я кажи , ти специално колко километра трасе си маркирал???
                offroad фен
                1983 XL500R ->1996 XR600R ->2004 WR450F ->2008 KLX450R ->2009 BETA 450RR Factory ->2009 KTM 990 Adventure + 2013 Husaberg FE450
                TOYOTA Hilux 3.0 D-4D

Коментар

Първоначално публикуван от suhoi27
                  Отдавна използвам подобни играчки (да не говорим,че се налага и професионално да използвам подобни играчки за 200 000 долара и нагоре..)....
                  Ще сложиш ли едно рамо за Сопот , защото Събин го няма!
                  offroad фен
                  1983 XL500R ->1996 XR600R ->2004 WR450F ->2008 KLX450R ->2009 BETA 450RR Factory ->2009 KTM 990 Adventure + 2013 Husaberg FE450
                  TOYOTA Hilux 3.0 D-4D

Коментар

Първоначално публикуван от suhoi27 Преглед на мнение
                    На тези,които нямат излишни поне 500 лв. им се дава възможност да тръгнат по двойки с един GPS.
                    Това ни създава допълнителна работа,защото единия ако е наказан за отклонение от трака и другия трябва да се накаже.....но все пак могат да участват.

Коментар

Почва да ми се струва, че тези които плюят срещу GPS-сите са хора които са се възползвали от различни методи за "надхитряване на системата" (знаеики къде са контролите и/или махаики маркери) Няма да споменавам имена, но някой хора си бяха добри и преди и сега, а други видяха че нивото на състезанията се покачи и вместо да тренират, само плюят.

Коментар

ЕЕ-е-е-..ама изобщо не искам да омаловажавам това,че сте обикаляли из гората и сте правили трасето,нито пък да превръщам тази тема бойно поле...Нали за това е тема?!??! АКо всеки каже,че всичко е ОК-то това е факт и изобщо не му е мястото във "форума"....(изкушавам се да го нарека едноличен)...
                        Нарувам,защото смятам,че не може хем да се следва някакъв трак,хем да караш сносно,хем да не се пребиеш.....
                        Нека погледнем нещата така: караме мотори за по 10-15 000лв,всеки има някакви отговорности (извън това да се бори с егото си),залога и наградите са нулеви.....Нали не мислите,че такива като мен просто си плащат ,за да тровят "в името на спорта".......Наблюдавах съзтезателите,които вместо да гледат в пътя,гледаха в ГПС-те..не ми се струва разумно-АМА НИКАК ДАЖЕ....!!!...Пак казвам-дано аз да съм кривия в случая....

а за обучението на тема ГПС-съм отново ЗА...може да направим един масов курс за всички "водолази"
                        A stupid man's report of what a clever man says is never accurate because he unconsciously translates what he hears into something he can understand

Коментар

Проблема с пребиванията не е толкова в GPS сите, а в възможността на състезателите да преценят рисковете и скоростта съответстващи на обстановката. По маркери пак се пребиваха. Между ленти пак ще се пребиват. Аз съм на мнение че с GPS сите пребиванията ще са най безвредни, защото това е най бавният(спънат) начин за навигация. Колкото е по бърза навигацията, толкова по голяма ще е скоростта и от там последиците от пребиването ще са по тежки. В крайна сметка последиците от пребиването са пряко свързани със скоростта на движение!

Отделно хората използват и GPS-си и роуд буци и какво ли не в много по натоварени от нашите състезания и всичко си е наред.

Не твърдя че системата е перфектна, но по-добра никой не е предложил.

Коментар

а други видяха че нивото на състезанията се покачи и вместо да тренират, само плюят.
                            събине ставал съм първи и по маркировка-а на бузлуджа емине и по гпс и то със -черно бял гамин без карти и с 3см екранче ..да не говорим че на последното състезание в което участвахме двамата си след мен

Системата не е лоша ..просто както е отбелязал сухой не е съвсем приложима при всички видове състезания.
                            за бузлуджа емине и подобни става

както е казал сухой форума не е едноличен -не е нито на гълабин нито на събин нито на мене ..това му е ценното че сме събрани най различни хора и като цяло целта е да си помагаме а не да си пречим.

никой не омаловажава труда който сте положили..

но ако е форум трябва да може да казва всеки честно какво мисли

ако не..то заключвай темите и пускай съобщения ..

познаваме се и знаеш че не съм злонамерен човек..но
                            според мен прекалено на сериозно взехме да спорим..
                            а от такива спорове нищо полезно не може да излезе така че повече няма да пиша.хем ще ви спестя труда да ме изключите и от този форум..и да ми пълните кутията с лични.

Коментар

Хора някой знае ли в Сопот по ГПС или по маркировка ще се кара

Коментар

Колеги,
                                предлагам ви в знак на толерантност да не човъркаме отново теми, които са вече плод на колективни решения и така или иначе, нищо няма да се промени през тази година
                                Като започнем обсъждане на Правилника за 2008-ма година, всеки ще има и повод, и право да вземе участие в подобен дебат.
                                Последно редактирано от Жоро Хаджиев; 11-04-07, 10:56.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X