Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да възстановим някое возило от Военния музей?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Да възстановим някое возило от Военния музей?

    Покрай една друга тема, реших да споделя нещо, което мисля от доста време. Идея, за осъществяването на която ще трябва да се направят много стъпки, но първата от тях е, да се види дали тя има въобще подкрепа, какво е мнението на всички вас.

    Става въпрос за следното: в двора на Националния военноисторически музей гние безвъзвратно колекция от цезцени във всяко отношение возила. Някои от тях са едвали не уникални в световен мащаб, а не по-малко важно за нас, всички те са изключително ценни за нашата собствена история. Изоставени са от десетилетия на капризите на времето и на вандалите, както е тръгнало скоро ще са съвсем жалки купчини ръжда.

    Тук сме се събрали доста народ. Хора с познания и интерес към автомобилите въобще и също така конкретно към старите машини. Всеки има малко или повече умения, познания, инструменти и т.н. И тук е въпросът, с който искам да ви занимавам: не може ли в група, масово, форумно, да "осиновим" един от редките стари образци, да го захванем и възстановим до нормален вид? Ако има достатъчно хора с желание, и работата, и необходимите средства биха се разпределили до много приемливи количества.
    Някой ще каже, че машините са вече неспасяеми, но това не е така. Групи ентусиасти по света възстановяват чудесно още по-тежки случаи, защо пък ние да не можем? Ако има нещо, което не ни достига до момента, то е само желание и инициатива. Eто в една друга бивша соц-държава, как от едни убити във войната останки, пролежали в дебела кал 60 години, възстановяват великолепна машина! Нима не можем да направим подобно нещо с нашия полуверижен влекач, в нашия музей? Или дори не с нещо толкова масивно, там има уникални возила с габаритите на голям джип, по-лесни за работа.

    http://www.detektorweb.cz/index.4me?...3086&mm=1&vd=1

    Работата е ясна. Музеят няма никакъв ресурс да возстанови дори една от безценните машини. Нито пари, нито база. А май и особено желания няма. Но аз виждам как ние можем да направим това! Стига да има желание. Работата може да се разбие до степен, всеки да трябва да заплати или извърши възстановяването на един детайл, най-общо казано. Което въобще не е много. А целта е благородна и родолюбива! И резултатът ще е изключителен!
    Надявам се, че идеята ще намери поддръжници! Да се захванем, без бързане, кой колкото може и постепенно да възстановим един експонат! Едно безценно историческо возило! Алтернативата е след още няколко години вече просто да го няма! Какво мислите? Не питам можем ли - сигурен съм, че можем, а питам дали ще се захванем да го направим?
    Прикачени файлове
    Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

  • #2
    От: Да възстановим някое возило от Военния музей?

    Чудесна идеа ,познавам и други които реставрират такава техника Мисля че имаше реставрация на камион Зис от ученици от техникум виж сп Автокласика от преди 2-4г

    Коментар


    • #3
      От: Да възстановим някое возило от Военния музей?

      Преди време някой нещо се опита да направи...и потъна в нищото, ако трябва помощ, насреща съм
      0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

      Коментар


      • #4
        От: Да възстановим някое возило от Военния музей?

        А, да, там нещо замря работата. Следя случая и от други места, щяха да реставрират оръдие, изследваха му историята, даже май получиха благословията на хората от музея, взеха някакви проби да определят боята и... май до там?

        Но един неуспешен опит не значи, че всеки опит ще е такъв! ЗиС-5 го направиха външно много хубаво, браво на момчетата, но моето предложение е за дори още по-пълна реставрация. Пълно разглобяване, почистване, изкърпване, възстановяване на двигател и ходова част. Така, както трябва да се направи! Така, както се прави напълно успешно по света. Важното е достатъчно хора да проявят интерес! Една група да се захване с двигателя, други да възстановят шасито и ходовата част, трети да се справят с тенекеджийската работа... Все някой човек с интерес в областта ще има хале, в единия ъгъл на което ще може да се разположи едно возило. Или пък ако от музея държат да не напуска напълно мястото, нищо не пречи да се направи един примитивен навес до самата сграда или дори временно затворено помещение. Това са здрави машини, огромна част от детайлите подлежат на възстановяване, много могат а се изработят, а освен това дори се намират оригинални части - не евтини, но ги има.
        Отново ще се ппозова на "световния челен опит". Ето как от безформените останки се преражда един камион Круп /и ние сме имали такива през войната, но май всичките са претопени!/. Това е в Норвегия, прави го сам човек, любител. Останките, от които стартира, са много по-лошо състояние от нещата в музея. Нима ние не можем да направим нещо подобно?!
        Благодаря за подкрепата, Владо и w138! Работата е прекалено много за сам човек, за двама или трима, но ако достатъчно хора проявят интерес, ако се съберем голяма група, работата ще се разпредели до съвсем нормални нива и ще успеем да свършим едно важно, полезно, благотворително и патриотично дело, като върнем към живот едно историческо возило от нашия музей!
        Ето това, за което писах по-горе. Прави го сам човек, любител. Нима ние не можем? Нима не сме загрижени за нашето историческо наследство?
        Прикачени файлове
        Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

        Коментар


        • #5
          От: Да възстановим някое возило от Военния музей?

          Аз съм категорично ЗА! Както е добре за машините така и е добре за всеки както и аз самия да науча доста технически умения при една такава колективна работа. Според мен една такава иняциятива ще има много добра образователна цел! Също така ще може да се събира ме всички фенове на ретро колите и да работиме за няколко часа заедно по тези национални ценности!

          Коментар


          • #6
            От: Да възстановим някое возило от Военния музей?

            Там има един чупещ се Фиат. Завива като се сгъва по средата. Колелата му са железни, с отмятащи се зъби - грунтозацепи.
            Той май е почти последния на света.
            Да, какви ли не проблеми. В това число - и няма кой, няма къде, няма с какво ... Трябват и пари, и сили, и хора, пък живота се обърка съвсем, и така ...

            Коментар


            • #7
              От: Да възстановим някое возило от Военния музей?

              Аз бих помогнал, с каквото мога.
              Your conscience is all you can take to your grave.

              Коментар


              • #8
                От: Да възстановим някое возило от Военния музей?

                Какво да кажа?!
                За пореден път ме е срам, защото машините не изглеждаха така.
                Защо са допуснали ограбването?
                Като деца прескачахме оградата на стария военно -исторически музей/където сега построиха за много милиони сграда, чието предназначение никой не може да каже/, да си играем на танкисти, че по телевизията даваха "Четиримата танкисти и кучето".
                И през ум не ми е минавало да си вземе нещо "за спомен".
                Life is too short to drive dull cars!

                Fight global warming !
                ... turn on your A/С !

                Коментар


                • #9
                  От: Да възстановим някое возило от Военния музей?

                  Стефане, напълно си прав, че е свързано с проблеми, разходи и т.н.... Затова винаги може да се премине и към по-лек вариант, без ремонт /засега/ на двигател и ходова част. Например, този наистина много рядък Фиат, може да се разглоби, изчисти, грундира и боядиса, ламаринените елементи да се закърпят. Двигател, трансмисия, може просто да бъдат почистени и напълнени със смазка, да не се доразрушат, а на по-късен етап и да се ремонтират. Това вече съвсем не е трудно, по този начин моделистите направо на място възвърнаха доста приличен вид на ЗИС-а. Изстъргаха го, смениха дървените части, боядисаха, стана екстра! А ние вярвам, че можем да направим още повече! Общо взето всеки от нас има флексове, заваръчни машини и т.н., дори и там на място може да поразглобим някоя машина, да й махнем ръждите и да заприлича на нещо. Тук сме толкова народ, че един може да изчисти едно колело от ръждите и боите, друг дари бояджийските материали, трети да го подготви за боя и да го пръсне, четвърти и пети за изстържат рамата, шести да закърпи ламаринения капак на двигателя.... Това ми е идеята, работата може да се разпредели по тъкъв начин, че въобще да не дотежи на отделните участници, с минимално време, труд и средства най-накрая да получим отличен резултат!
                  Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

                  Коментар


                  • #10
                    От: Да възстановим някое возило от Военния музей?

                    Първоначално публикуван от Стефан Преглед на мнение
                    Там има един чупещ се Фиат...
                    ...Павези. То това май е част от повода за темата.

                    Аз лично бих се включил (както и предните пъти). Притеснението ми е именно предвид опита. Честно казано, досега повече са били пасивите. Не само в материално изражение (още по-похабени експонати), а повече в морално - Тръгваме "суйни-буйни", големи приказки, голямо чудо и както си му е ред - за три дни. Управата на музея, ни гледа сеира и става все по-скептична по отношение на разни самодейни ентусиасти.
                    Та да потвърдя - участвам, но трябва много умната!
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                    Коментар


                    • #11
                      От: Да възстановим някое возило от Военния музей?

                      Това е работа на държавата, ама не я върши. Тя какво ли върши....
                      Има едни страни в които наистина това се прави от частни лица като хоби. Само, че на тези частни лица всичко друго им е наред и имат време за това. У нас тези които имат нужните умения, нямат нужният ресурс от време. За средствата ми е още по неясно как ще стане. За такава работа трябват немалко средства и немалка база. Аз лично съм скептично настроен. Не, че не искам да стане, напротив.
                      "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

                      Коментар


                      • #12
                        От: Да възстановим някое возило от Военния музей?

                        Бих се включил в реставрирането на артилерийския влекач PAVEZI...
                        Gnome Rhone AX2 800 1938
                        Yamaha XT600Z 1VJ 1986
                        Husqvarna Te 510 1989
                        Argvmentvm ad novitatem

                        Коментар


                        • #13
                          От: Да възстановим някое возило от Военния музей?

                          Държавата я отпишете. Единственият шанс да се направи нещо, е чрез доброволци. Ако наистина не може да се организира сериозен пълен ремонт, най-малкото може да се направи, както вече писах по-горе, добър виншен ремонт. Разглобяване, стъргане на железата до припадък, изкърпване на калници и капаци, боя - няма да твърдя, че е лесно, но е напълно постижимо, при това с много поносимо разделение на количеството работа, ето че не малко хора биха участвали. Ако отворите сайта на танковия музей Кубинка в Русия, там може да видите какви чудеса правят групи доброволци, които ходят там да свършат по нещо в свободното си време! Докарват цели танкове до работно състояние!
                          Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

                          Коментар


                          • #14
                            От: Да възстановим някое возило от Военния музей?

                            Като гледам, достатъчно хора проявяват желание, а съм сигурен, че тръгне ли работата, още доста ще помогнат! Затова, защо пък не, да действаме?

                            Първо, обхват на работата. Все още мисля, че идеята ми за възстановяване на двигатели и ходова част е осъществима, но цената като пари, труд и време ще е вероятно прекалено висока. Затова, може да направим едно хубаво външно възстановяване на някой експонат. Има достойни кандидати: Спа-Фиат, Павези, командирска кола Хорх...

                            Начин на работа: ако се намери някой да предостави работилница /и ако музеят е съгласен/, може возилото да бъде откарано там и да се работи. Но това е доста сложно - кой ще се навие да си даде халето за месец-два да стои окупирано... А и за транспорта на тежък влекач трябва специална техника, няма да е никак лесно!

                            Ако план А не може да се осъществи, тогава план Б: работа на самото място. Именно по такъв начин беше успешно възстановен камионът ЗиС. Там на място в двора може да се разглобят ламарините, да се изчистят и боядисат шаси, мостове и т.н. Калници, капаци и други подобни могат да бъдат закарани и на друго място за кърпене и качествено боядисване. Все ще се намери някой да закърпи два калника, друг един капак, трети нещо друго, накрая някой да боядиса... Работа е, но не прекалено много, така че съм сигурен, че ще се намери кой да го направи, за благородна и родолюбива цел! А иначе, за боядисването на шасито и другите тежки железарии на място, ако е необходимо мога да докарвам компресор, телоподаващо, флекс. Е, няма да е лошо, ако някой има малко по-лесно преносим компресор, но ако трябва, ще докарвам прасето

                            И така... знам, че ми работи фантазията , но просто го виждам как става! Дори и да не стане "като от завода", пак машината ще добие хубав, спретнат вид, а освен това и ще бъде защитена поне за десетилетие напред от ръжда и разпад! А като стане хубава, от музея може и да я приберат под някой навес, така че работата да издържи и 50 години още.

                            Това мога да кажа, споделям някои мисли, планове и съображения Кажете и вие, как виждате конкретната работа, какво и как да се свърши, съгласни ли сте или напротив с моите идеи?

                            Ако постигнем съгласие за общия план на работа и ако изберем кой точно експонат ще възстановим, предлагам още другата седмица да изберем удобно време и няколко души да отидем направо на разговор с музейната управа, тъй като от тях зависи дали може или не може да се прави нещо.
                            Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

                            Коментар


                            • #15
                              От: Да възстановим някое возило от Военния музей?

                              Хубаво, дано нещо стане.
                              Имам само едно предложение: Да почнем с някой Джуган, Молотовка и пр. неща, дето не са толкова уникални, защото риска, след нашата намеса, това което сме "ремонтирали" да е по-зле от преди това е съвсем реален. Практиката го доказва, пък и материалите в този раздел на форума.
                              Не знам дали някой ще е готов да предостави помещение, Мисля, че по-същественото в случая е, че надали е възможно, някой да разреши изнасяне на експонати.
                              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X