Здравейте, смятам да си купувам автомобил, който от доста години е бракуван и не ми е ясна процедурата за пускане на автомобила в движение. Колко като цена може да излезе това удоволствие?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Регистриране на бракуван автомобил
Свий
X
-
До: Регистриране на бракуван автомобил
Минава се технотест и после с протокола се регистрира. Все пак трябва да има редовни документи и всичко да му е изправно. Ако няма да се плаща еко такса е около 300лв."...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.
-
Първоначално публикуван от mitaka_1 Преглед на мнениеПроблема е,че и няма никакви документи (затрити са някъде през годините). 300лв струва технотеста ли??
"...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.
Коментар
-
най-често прилагания метод на автоджамбазите е следния вземат подобна кола/боя и т.н/ най-често жестоко блъсната или изгнила ,но с документи,пренабиват номера на крадената кола и си пеят.
не казвам че си крадец,но помисли за такъв вариант,с технотеста ще имаш най-голяма разправия и с прехвърлянето,но колата щом няма документи..
Коментар
-
Колата не е крадена и това с пренабиването ми е ясно но такава кола дето е на 40години надали ще се намери от някъде друга да и се вземат документите. По номера на шасито няма ли вариант да се извадят нови документи.
Коментар
-
Ако колата е редовна - т.е. предишния собственик я е бракувал, с декларация, че ще бъде в негов имот - той има документи за нея, или могат да се намерят, такива в КАТ на негово име. Ако е предадена на вторични суровини - там е издаден документ, за приемането на колата, за бракуване, със съответните номера на двигател и шаси и ако я купуваш от тях могат да ти издадат фактура, с тези номера, какъв е случаят?sigpic
Коментар
-
И как, колега, стигнахте до това умопомрачително заключение?! Преди да се публикува такова крайно мнение, не зле да се попрочете малко. Още повече, вероятно сте шофьор и би трябвало да сте запознат със Законът за движение по пътищата.
Ето какво гласи той:
Промени в регистрацията на моторните превозни средства и ремаркетата,теглени от тях
...
Чл. 15. (1) При промяна в регистрацията собственикът на превознотосредство представя следните документи: 1. писмено заявление за регистрация;
2.документи за самоличност на собствениците;
3.документ за създаване на стопанския субект и за идентификационен кодпо регистър БУЛСТАТ;
4.свидетелството за регистрация;
5.документ за собственост с данните за марката, модела, номерата на рамата (шасито) и/или двигателя - само при промяна собствеността или основен агрегат (рама или двигател);
6.(изм. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) документ за сключена застраховка"Гражданска отговорност";
7.(изм. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) при възстановяване на прекратена регистрация - протокол за изпитание от акредитирана лаборатория от Изпълнителна агенция "Българска служба за акредитация (ИА "БСА");
8.при изменение в конструкцията на регистрирано превозно средство -разрешение от Министерството на транспорта и посочените в разрешението документи;
9.(изм. и доп. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) квитанции за платени таксиза превозното средство, ако превозното средство е в движение;
10.други документи, предвидени в закон или друг нормативен акт.
(2) При промяна в регистрацията с преминаване на превозното средство от един регион в друг собственикът представя писменото заявление в два екземпляра, а съответните служби на секторите "КАТ - ПП" проверяват данните и се уведомяват служебно за извършените промени.
(3) Заявлението по ал. 2 се представя в съответната служба зарегистрация по постоянния адрес на собственика.Последно редактирано от м20_маниак; 15-06-09, 16:54.С "Фармахим" - непобедим
Дизел - само дънки!
Коментар
-
Значи случаят е следният. Колата стой в гараж, бракувана е преди около 4 години. Собственичката и е починала и наследниците нямат никакъв документ за колата. Казаха ми,че трябвало да се извади някаква служебна бележка от КАТ, че този автомобил е бракуван. И после с тази бележка се минава технотест.
Коментар
-
При всички случаи ти трябва документ, доказващ собствеността. Ако се извади съответната бележка, че автомобилът е бракуван, с имената на собственика(то и едва ли има друго какво да се представи-талонът е в КАТ), после трябва да се извади УДОСТОВЕРЕНИЕ ЗА НАСЛЕДНИЦИ - от служба ГРАО в общината на починалия и след това в комплект с наследниците от тази бележка(или упълномощено(и) от тях лице(а) се прави прехвърлянето). Ако от наследниците има починал, необходимо е да се вземе и за него такова удостоверение, за да дойдат неговите наследници. Малкото удобство в случая е, че не е необходимо съгласието на съпрузите на наследниците за покупко-продажбата. Ще трябва да попълнят декларации, че не дължат данъци(това се прави при нотариуса). Съветът ми е първо да прехвърлиш колата, а после да възстановяваш(пускаш в движение). После като горд собственик на новата придобивка, можеш да започнеш възстановяването. Не е чак толкова страшно, аз съм възстановявал. Е, ще трябват парички. Но не си играй с незаконни изпълнения-пренабиване на номера и други подобни! Това може да ти докара големи неприятности!
- 1 like
Коментар
-
Aко колата е в Хасково, отиди в хасковския КАТ и питай какво и как. При тях трябва да имат някакъв документ чия кола са бракували. Задължително питай и нотариус какво е нужно при такъв заплетен случай.
И още нещо важно - действай бързо. Прави, струвай, плащай и взимай.
Обаче, за да мине "Технотест", колата трябва да е изправна напълно. Ако има нужда от як ремонт - зарежи я и не се вкарвай в цялата история. Всичко друго ще коства безобразно количество време и пари.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар