Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Старите бензиностанции

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Старите бензиностанции

От известно време ме занимава въпросът за старите бензиностанции в България. Става въпрос до 1944-45. Някой има ли снимки на такива? Има ли статии по този въпрос? Въобще, каквато и да е информация.

Търсил съм, но не съм намерил почти нищо. Ето един интересен текст от спомените на Драган Тенев, отнася се за около 1927-8 година:

"И така, някога кафе-сладкарницата „Цар Освободител" се намираше на ъгъла на улица „Раковска" и „Царя". В приземния етаж от къщата на големия ни богаташ Иван Балабанов. Малко по-нагоре от нея, пред една друга къща, до края на тридесетте години беше и единствената бензиностанция в центъра на града, където в онези дни наливаха бензин в колите не от колонки, а направо от варели с ръчни помпи. Или пък със специални кофи с чучурки. Без да ги е страх от пожар или от взрив. Непосредствено след това започваше обгърнатият с висока ограда парк на старата Руска легация, която през 1934 година стана резиденция на първия съветски посланик у нас Феодор Разколников."
    Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

От: Старите бензиностанции

Единствената стара бензиноколонка, която съм виждал и чувал в България, е в парка на двореца Евксиноград. Или поне беше там, някъде около 1999-2000. Близо до двореца има една стари гаражи. Даже нищо чудно и конюшни да са били първоначално, но после там са били държани царските автомобили. Продълговата постройка с няколко гаражни врати, залепени един за друг гаражи. И отпред на фасадата, между две врати беше колонката. За съжаление, нямам снимка! Но беше висока метална кутия, метален шкаф, а вътре имаше някакви проводи и брояч, май беше за два /липсващи/ маркуча. Немско производство, очевидно от преди войната. Знаете ли, дали още е там? Сега паркът отворен ли е за посещения?

И накрая, в сайта Изгубената България намерих тази снимка на бензинджйница, някъде из София. Това е шествието с тялото на цар Борис III, може би е някъде по Мария-Луиза? Бензин, масла, останалото за съжаление не се чете.
    Прикачени файлове
    Някои казват, че съм ужасен човек. Но това не е така - аз имам сърце на мил, чувствителен юноша. Пазя го в буркан със спирт на бюрото си...

Коментар

Много интересна тема и аз самия се интересувам как ли точно са изглеждали първите бензинови колонки! Преди време снимах една стара колонка в една морга но мисля, че е някъде около 60те години

Коментар

Много ги харесвам тези колонки, даже ако ми попадне бих си купил
        :eek:

Коментар

Ето и от мене една снимка на бензиностанция от време оно. Сигурно е на над 40 години и още работи:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:IMG_1127.jpg
Прегледи:1
Размер:147.8 КБ
ID:5212173

Това е на морето. Ако го нямаше хладилника за сладолед и колата не беше с нови номера, щеше съвсем добре да се получи.

Коментар

Първоначално публикуван от m_g Преглед на мнение
            Ето и от мене една снимка на бензиностанция от време оно. Сигурно е на над 40 години и още работи:

[ATTACH=CONFIG]250403[/ATTACH]
            Това е на морето. Ако го нямаше хладилника за сладолед и колата не беше с нови номера, щеше съвсем добре да се получи.
            Да не би да е по южното черноморие, случайно?
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Да, по южното черноморие е - мисля, че е в Ахтопол.

Коментар

Хм, тези сенници над колонките са си съвременна кръпка, иначе "крилатият" покрив е класика от соц. архитектурата на 70-те.
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от m_g Преглед на мнение
                  Да, по южното черноморие е - мисля, че е в Ахтопол.
                  Правилно мислиш. И аз съм зареждал там. А съм я запомнил веднъж защото си е като от едно време (тогава даже сенниците ги нямаше - преди около 5 години), веднъж щото преди това бях спирал по пътя и ме бяха изглозгали комарите и колата се беше напълнила, та използвах светлината покрай бензиностанцията да ги изтрепя и изгоня.

...другото издайническо за възрастта на снимката са лепенките "А95Н" на колонките. Някога беше просто А86 А93 А96 и ДГ, като А96 го имаше само по "марковите" градски бензиностанции.

...а си има някакъв чар в тия старите, особено в хубаво слънчево време. Може би спомени от детството, знам ли. ....леле къФ съм дРЪт!
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Даже самите колонки са си старите чешки - ADAST май бяха. Само че сега май не е легално да са с механичните цифри, та затова си имат надстройки с електронен циферблат.
                    Характерна особеност от соц бензиностанциите - колонките са една след друга и всяка е само за един вид гориво - бензиностанцията може да обслужва само 2 коли едновременно. Пък и преди бензина се плащаше на ръка на бензинджийката, нямаше като сега магазинче с каса.
                    Ех, като се сетя как съм тичал с металната туба да сипя 5л. като свърши бензина на Жигулата... Хубави времена бяха.

Коментар

Абсолютно автентична бензиностанция може да видите на Подбалканския път, Мирково, до тухларната и разклона за Бенково/Смолско/Петрич. Дори без сенници и рекламни платна.
                      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

На 50 метра от вкъщи в Красна Поляна също има такава бензиностанция, от старите, макар и с малко по-друг дизайн заради мястото. КОлконките още са си старите, но с електронен дисплей. Понякога се плаща на ръка на бензинджийката.

Коментар

http://www.google.bg/images?hl=ru&rl...ed=0CBcQsAQwAA Снимки на колонки от цял свят. Старите бяха чисто механични и пренастройката отнемаше доста време което не е проблем когато цените на горивата не се променяха с години Според това http://www.google.bg/imgres?imgurl=h...:1&um=1&itbs=1 стрелковите горивни колонки още се произвеждат и продават в Русия
                          Последно редактирано от sek.1; 25-09-10, 07:32.
                          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

В сайта Изгубената България пак се намери нещо! Вижте къде е имало бензиностанция!

http://www.lostbulgaria.com/?p=3061
                            Прикачени файлове

Коментар

Някой може ли да познае улицата?

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X