Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Гръм удря кола в движение.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Гръм удря кола в движение.

Ясен ме е изпреварил за натрупването на статично електрочество при движение на автомобила. Карам малък лек автомобил и ми се случва понякога когато слизам от него и докосна металната част на вратата за да я затворя да ме удари леко ток от натрупаното статично електричество. Това е като да си събличате пуловера - на тъмно в стаята си личат мъничките искрици от статичното електричество.

Коментар

Да не отварям нова тема. Ето на какво попаднах.

Как изглежда ударен от мълния автомобил
      Возилото е преживяло именно това (10 снимки).

Автомобилът се смята за едно от най-сигурните убежища при гръмотевична буря. Металната конструкция на превозното средство действа като Фарадеев кафез* и предпазва пътниците. Това обаче съвсем не означава, че удареният от мълния автомобил ще остане невредим.

Мълнията може да повреди електронни системи на автомобила, което от своя страна може да предизвика катастрофа. Гумите също могат да пострадат. Те са добър изолатор, но могат да получат повърхностна или по-дълбока повреда от отделената топлина.

Затова експерти препоръчват на водачите - да спрат или поне да намалят скоростта до минимум, както и да приберат антената като най-високата точка на колата.

При това Peugeot именно антената на покрива е поела удара на мълнията, която е преминала през цялата кола и е образувала дупка в асфалта. Пасажерите са невредими.

Източник: automedia.bg
      *Фарадеев кафез-кратко обяснение (един вид лаишко).
      Фарадей доказва експериментално това свойство така: Некомпенсираните заряди се разпределят само по повърхността на проводниците. В куха не заредена метална сфера Фарадей внася метално топче с отрицателен заряд. Когато зареденото топче е вътре в сферата, върху нейните вътрешна и външна повърхност се индуцират заряди с противоположен знак и стрелката на свързания със сферата електроскоп се отклонява. Положението на стрелката не се изменя, когато топчето се допре до сферата. Тя остава неподвижна и след извеждането на топчето.Опитно се проверява, че топчето и вътрешната повърхност на сферата не са заредени. Оттук следва изводът, че при допира отрицателния заряд на топчето изцяло неутрализира индуцираните върху вътрешната повърхност на сферата положителни заряди. Заредена остава само външната повърхност на сферата с отрицателен заряд, който е равен на първо началния заряд на топчето. Следователно целият заряд, който сферата получава от топчето, се разпределя само по нейната външна повърхност.
      *Фарадеев кафез-научно обяснение (следствие на теоремата на Гаус)
      Теорема на Гаус
      Животът е това, което се случва, докато ние кроим планове....

тел. имаше преди, ама сега е в профила щото ...

Коментар

Истината е фарадеевия кафез,иначе на една от колите ежедневно ме удря заради тапицерия+дрехи,а пластмасовата фуния може да причини големи пакости( при зареждане с ,,гаражен'' бензин).Земята му е майката или поне изравняване на потенциалите.
        А тези простотии се правят от името на всички ни.
        Даника
        Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

На мен ми е по интересно, защо мълнията не удари стълбовете за улично осветление, а джипа?! До колкото виждам съвсем наблизо има стълб за улично осветление - не би ли следвало стълба да играе ролята на гръмоотвод ?

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
            .......иначе на една от колите ежедневно ме удря заради тапицерия+дрехи,......
            Това е статично електричество. Ясен го писа по-рано това. Именно заради това се слагаха едно време разни неща по автомобилите.

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
            .......
            .....
            Антистатикът не е против мълнии - малко е нефелен в ролята на гръмоотвод, а и не опира в нищо особено проводимо. Ролята му е да разсейва към пътя статичното електричество, което се натрупва при движение (по няколко механизма). То е опасно при зареждане с бензин, а освен това е крайно неприятно при слизане и качване. Мисля, че от някой момент нататък гумите започнаха да ги правят леко електропроводими и голяма нужда от тази чудесия вече няма.

Дрънчащата верига е баткото на антистатичната лентичка - по-ефективна, но пък дрънка. В някои случаи дрънкането сигурно е полезно - да си знае водачът на цистерната, че всичко е наред. При тролейбусите мисля че има още една роля - за контрол на изолацията между електрическата част и шасито. Ако към пътя изтича някакъв ток, значи който се хване за дръжката да се качва, ще го полази фазата. Отдавна не съм я чел в новините, но не е невъзможна беля.

Коментар

Гръм удря кола в движение

Точно щото Ясен го е написал ясно,а и ти,само подчертах и това дето много-много не му обръщаме внимание и може да ни изиграе лоша шега не само с колите,ами все още в електрониката и бита-статичното електричество.
              А тези простотии се правят от името на всички ни.
              Даника
              Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Мен пък ме е удряло. Не в движение, а на ранчото преди преврата. Бях в аватара и още намаше къща, та се скрих в него от пороя. Сигурно ме подхвърли поне половин метър нагоре! Онли предна десна даде фира.Половин час не виждах нищо, а поне два и не чувах.....
                Та Фарадей си е разбирал от занаята.

Коментар

Интересен откривател е Майкъл Фарадей.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                  X