Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Правя свирки - 5лв.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• До: свирки ..Как се духа на кавала...

И така , имаме(ще имаме) Кавал, но не знаем как да му духаме... за да свири.

Кавал отпред , кавал отзад , има 8 дупки на които се слагат пръстите (и още за които пръстите не стигат).

Eдиният край на кавала е със заострен ръб - духа се на него ..

Заостреният край се слага в десният ъгъл на устата , така че да прилепне плътно(не запушвайте с пръстите никакви дупки за начало) , и с устни събрани като за свирене с уста се покрива около две трети от отвора. Духа се леко , както когато се свирка с уста (направо може да си свиркате) - пак се усеща когато се улучи момента ... променяте ъгълът между кавала и устата , за да намерите точното място където се получава звукът.

След като се чуе звук.. (браво за което!) идва момента в който въвеждаме в експлоатация дупките . За начало с палеца и показалеца на лявата ръка затваряме(съответно) дупката отзад и тази отпред , и след като се получи звук , повдигаме и спускаме показалеца - очаква се да чуем промяна на звука..Постепенно се добавят към свирнята и останалите пръсти ... както следва:

На единствената дупка отзад се слага левият палец , на първите три дупки отпред - отгоре надолу: показалец , среден безимен(пак от лявата ръка естествено, кутрето е безработно).

Следващите четири дупки са за пръстите на дясната ръка - от горе на долу: показалец, среден, безимен, кутре.

Желателно е пръстите да са изпънати , а дупките да се запушват с възглавничките ... (на мен пръстите са ми тънки и запушвам дупките както мога , който си има по големи пръсти - по лесно се справя).

На две свирки едновременно ...
    Успех с едната .
    Който не се е уредил с промоцията - може да се опита да си направи сам ...
    на ред са Musovir и Маги...

Когато понапреднете ...От всяка дупка (поне аз успявам толкова) могат са излязат 3 различно високи звука , променя се въздушната струя и се получава - както при свиркането с уста ... тези звуци се напасват добре , така че могат да се свирят и мелодии с по голям диапазон - Химна на България например...
    Също .. излизат и тонове и полутонове , както на пианото между до , ре , ми , фа ... белите клавиши ,си има и черни клавиши за полутоновете диези и бемоли ... карайте по слух и не се притеснявайте за нотите ...Ако някой намери все пак да праща ..
    За начало пред огледало е по лесно , но може и без.
    Последно редактирано от cveti; 08-05-08, 15:57. Причина: линковете към снимките.
    Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

• До: Правя свирки - 5лв.

Musovir и Маги ... "розово" и жълто

Последно редактирано от cveti; 13-05-08, 18:34.

Коментар

Съжалявам, може би не е мястото на този виц тук, но след като прочетох написаното веднага се сетих за него:
        Един нашенец се прибира след гурбет от Африка и отива при доктор по венерически заболявания.
        - Докторе, хванал съм нещо и като пикая п++++та ми е пробита и хвърля от всякъде.
        - Я да видим. Хммм, аз не мога да ти помогна, но отиди при г-н Иванов на този адрес, той може би ще ти помогне.
        Отива нашия човек,звъни и пита, тук ли живее д-р Иванов.
        -Да, има Иванов, но той е кларнетист, не доктор.
        Връща се нашият при доктора и дига скандал.
        - Да бе момче, то че няма кой да те излекува е така, ама този барем може да те научи как да си подреждаш пръстите да не се опикаваш.
        Последно редактирано от cveti; 16-05-08, 22:18.
        sigpic

Коментар

Не остана време да пиша, свирката е много хубава, голямата ми дъщеря сега се учи да духа правилно, че да излиза звук. Аз още не съм успял. Но се очакваше - нямам музикални способности.
          Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
          Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
          ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Първоначално публикуван от musovir Преглед на мнение
            Аз още не съм успял. Но се очакваше - нямам музикални способности.
            Не е оправдание ... опитите помагат ...

Коментар

Аз днес получих своята свирка .
              iai мерси много , много е хубава
              Все още съм в процес на обучение но много се радвам

Коментар

Първоначално публикуван от Маги Преглед на мнение
                МногУ ти И 'УбавУ дудучИтУ!
                Все, что делаешь, надо делать хорошо, даже если совершаешь безумство.
                A2 (+)

Коментар

Първоначално публикуван от Маги Преглед на мнение
                  Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
                  Малии, едната в хола, другата в спална, и си разменят реплики в форума. УЖОС. До къде стигна цивилизация
                  Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
                  Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

Аз предлагам да си хвърлим по една табличка.

Коментар

Първоначално публикуван от cveti Преглед на мнение
                      ДудучИтУ И супер..обаче като духаш много дълго и почва да те боли главата!
                      Но пък става..да целиш сестрите с фунийки!
                      iai-bg сега е време да пуснеш и ръководство как да извадим звук!..

Коментар

Ръководството е в горният край на страницата (7стр. от темата за свирките)- 121ви пост.
                        Силата на звука е като при свиркане с уста.
                        Фунийките са опасни за очите ...
                        Успех...

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
                          Ръководството е в горният край на страницата (7стр. от темата за свирките)- 121ви пост.
                          Силата на звука е като при свиркане с уста.
                          Фунийките са опасни за очите ...
                          Успех...
                          А,да..мерси за упътването към ръководството!

Коментар

Егати , как ме е яд че съм музикален инвалид а иначе ми е мнооого готино , а като каже някои свирка ми звучи все едно следва чукане , ми ко да правя като съм извратен
                            sigpicаз съм шефа на боклука и ако не ме слушаш ,,,,,, 0878 33 81 37 по всяко време

Коментар

Първоначално публикуван от Юли Преглед на мнение
                              Егати , как ме е яд че съм музикален инвалид а иначе ми е мнооого готино , а като каже някои свирка ми звучи все едно следва чукане , ми ко да правя като съм извратен
                              Ти направи една свирка по чертежа, пък все ще се намери някой да и духа ... А от свирня с кавал, никой не се оплаква , че и усилвател не му трябва....

Коментар

Има ли гаранция с тях?
                                Пази душата си, не гумите!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X