Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Върхът

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: Върхът

    Ето още малко информация:

    http://dnes.dir.bg/2009/11/16/news5383521.html

    Ето и една снимка на мястото от Март месец.
    Жената е намерена до такава къщичка.



    ...
    Subaru Forester 2.0 S Turbo + Autohome Columbus = 4x4 Light Fast Camper
    Drag Grand Canyon Daily
    Faction Prodigy + Secura Fix + G3 Alpinist
    LZ1JYM

    Коментар


    • #17
      До: Върхът

      Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
      Сънувай Giorgio сънувай!
      Червената Шапчица нямаше да дойде, въпреки GPS-ите, това че има въже, че е карала курса по алпинизъм и спелеология ... защото е малолетна и късокрака ... Няма изумителната грация на спиращата дъха фантазия ... В реалният свят - по високите планини при влошена видимост(облакът да преминава през тебе и да не виждаш и на 2 метра) и силен вятър естествена реакция на човек е да търси
      ниското - заслонът на гората - или високото - върхът със спасителната кула. Това е възможно ако познаваш маршрута, ако знаеш как да търсиш следващият репер ако мъглата не е чак толкова гъста. По плешивото теме на Ботев обаче маркировките не са чак толкова начесто за разлика от мъглите - облаци.
      Минавала съм в края на декември по лятната пътека между Хижа Плевен и Ботев понеже не беше валял сняг ... тогава завършвахме курса по алпинизъм и търсехме миналогодишни ледени езици за да изпробваме пикелите айсбалите и котките ... по пътеката - на горе стръмен почти отвес на места или по полегато с хлъзгави треви ... надолу - почти същото - това се пада от север на върха. Гората беше пълна с изпопадали калорични букови жълъди, които могат да заситят човек ... и да не умре от глад.
      Знае ли се дали човека е тръгнал по зимната или по лятната маркировка, знае ли се дали има телефон, дрехи ... Може ли да се издири телефона - от операторите с помоща на подвижна мобилна клетка или спътник...
      И че никой ИДИОТ НЕ ТРЯБВА ДА ТРЪГВА САМ ИЗ ПЛАНИНАТА НИТО ЗИМЕ НИТО ЛЕТЕ НИТО ПО НИКОЕ ДРУГО ВРЕМЕ! Нито пеша нито с мотор нито с раница нито с АТВ нито с Индианка, Нивка или
      с Библия!
      Събуди се Giorgio, това беше кошмар...
      А сега в реалността.
      Хората не са намерени още.
      И аз излизам много често с мотора сама в гората и знам ,че това е голяма грешка ,но..............Мнаго жалко за тези хора - за учителката вече се знае дано поне момчето да е живо - аз винаги вярвам в чудеса! Хубаво е ,че има хора с големи сърца !

      Коментар


      • #18
        До: Върхът

        Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
        Написах това... не знам как да го нарека... в първите 30 минути, след като се прибрах. Вероятно е доста емоционално, но няма как да бъде друго!
        Вярно е Мария, само идиот би тръгнал като мен, сам в планината. Никак не исках да бъда сам. Исках с мен да са всички приятели от форума, някои от тях, тези с планинска и алпийска подготовка, дори съм изброил поименно, между тях си и ти. Пропуснах да спомена, че си мислех за оня тъп лаф, че меракът умирал последен... Не знам колко е вярно, но когато надеждата умре, умряли сме и ние. Осъзнах го, малко след като радиостанцията ме събуди от минутния унес, на слизане от Върхът... Разплаках се със сълзи... сълзи от безсилие и безпомощност.
        Не исках да те обидя, искам да акцентирам на това , че е хубаво да взимат пример от тебе, но не да копират постъпките ти без да имат сериозна подготовка и познания и техника.
        Познавам своите възможности, знам няколко възела, пипала съм въже - но не мога да ходя дълго време и с километри и да нося тежки раници, намокря ли се или ако се надишам със студен въздух се разболявам, не съм карала ски и нямам на кого да оставя децата си дори за ден ... Всеки трябва да познава добре себе си, възможностите си и хората с които тръгва за някъде.
        Вторият път когато се качвах към х. Рай Трябваше да организиране изхранването на 80 младежи участващи в почистването на Стара Планина Качвах се с малко познат човек. Анани. Конете натоварени с 300та килограма храна тръгнаха с хижаря по своя си път ...А ние по туристическата маркировка ...На една трета от пътя започна да мърмори, че съм много бавна, неговото темпо и ритъм били други ... и отпраши напред ... Стигна до чешмата в ниското без проблеми , но при качването на зигзаг към хижата излезе от пътеката 3 пъти , голямо викане падна докато намери пътя обратно, но в крайна сметка и двамата пристигнахме заедно в хижата...Планината изкарва на показ всички прикривани качества ... и понякога хора установяват че не се понасят.. Затова ролята на водача е да води "стадото" - цяло.
        Сам и без водач в планината не трябва да се ходи.
        Това е основното.
        Трябва да се учи в училище, още от детската градина..
        И ако го спазват всички, много по-рядко ще се налага да се търсят изчезнали хора.
        Това няма да спре лавините .. но статистиката ще е друга.
        И на мен ми се е случвало да започна нещо, да прескоча много спънки и препятствия, да доказвам, че невъзможните неща понякога са възможни, да се оказвам сама или с повече съратници отколкото съм предполагала.
        Радвам се че теб те има и че те познавам...
        И ми е трудно да приема новината за изчезнали хора..
        Последно редактирано от iai-bg; 16-11-09, 19:32.
        Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

        Коментар

        Активност за темата

        Свий

        В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

        Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

        Зареждам...
        X