Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Върхът

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Върхът

    Не знам как се отзовах в това фоайе... Насреща ми вървеше бавно неземна красаица. Дългите и крака правеха походката и това, което изпълва със съдържание думи като лекота, ферия, грация... Знаех, че трябва да я заговоря, но не се сещах за думите. Страхът, че ще се разминем, без да я заговоря, блокираше съзнанието ми. Момичето се приближи и гледайки ме в очите, произнесе тихичко: „Казвам се ****.”. В този момент в ъгълчетата на очите и се зароди усмивка. Протегна плавно ръце и ме прегърна. Леко разтворените и устни бавно се приближаваха...
    Бииип, бииип...
    Не, не. Не е цензура... Алармата на мобилния ми телефон ми напомняше, че е четири без десет, сутринта.
    Станах с неохота, пуснах си горещ душ, навлякох дрехите приготвени от вечерта, грабнах си моторджийското сакче и препуснах по стълбището към паркинга. Индианката от племето Чероки ме очакваше. Кратка спирка на безнзиностанцията, да заредя с бензин и кафе и в 4.20 вече се носех по магистралата, сам с обърканите си мисли.
    Някъде, далеч от морето, едно момче на 24 се беше изгубило в Планината под Върхът. По-късно Планината бе прибрала и една жена, представител на една от най-благородните професии – учител.
    Изгревът ме завари в Казанлък. Заредих с гориво и кафе и в 7.10 бях на площада в Калофер. Харесва ми да наблюдавам, как се събуждат градовете. Помотах се по площада, за цигара-две и се отбих в кръчмата за поредното кафе. На съседната маса някакви дядовци, на моите години, обсъждаха съдбата на изгубеното момче, количеството събрани за зимата дърва и разбира се, примиера. Стана 8.05, но на площада, освен местни хора, други нямаше. Качих се на Индианката и потеглих към Върхът. Времето беше ясно и слънчево. Звъннах на Нанко, от управата на парк „Централен Балкан”, за да го уведомя, че ще се кача към връх Ботев. Излязох от обхвата на мобилните оператори, подминах „Паниците” и се заизкачвах по каменистия планински път. Неочаквано телефонът ми звънна. Обади се Злати, който пътуваше към Родопите, за да се включи в поредната еко-инициатива на форума. Когато ме попита колко сме, започнах да мънкам, от което той веднага се досети, че съм сам. Съобщи ми, че доброволците по претърсването на Планината, ще се събират на площада в Калофер в 8.30. Обърнах джипа и след лудо препускане надолу, в 8.37 се отзовах отново на площада. Уви, освен няколкото местни, други хора нямаше.
    Обратно и нагоре.
    На няколко километра след „Паниците”, срещнах един старец с малко стадо от овце и кози. Дядото беше чул за изгубеното момче, но само толкова...
    Продължавах нагоре през буковите гори и въпреки красивите гледки, сърцето ми бе свито. Не изпитвах онази лекота, която ме обзема винаги сред природата. Спирах на всяко по-открито място и внимателно разглеждах с бинокъла, склоновете на деретата, буквално педя по педя, с надеждата да открия дреха, или поне парцалче, или каквато и да е следа...
    След хиляда и пет-шестотин м.н.м.в., склоновете се заснежиха. Отначало лекичко, само по дупките и коловозите, а после всичко изчезна под снега.
    Продължавах да спирам и оглеждам, през няколкостотин метра. Преди мен беше минала някаква "Нива", но на места снежни коси покриваха следите и, което ме наведе на мисълта, че е минала поне преди ден-два. На места имаше навявания почти до метър. Наложи се дори да бия партина, връщайки се и засилвайки се, няколкократно.
    По обяд достигнах последния заслон под Върхът, „Маринка”. Оставащите три километра до Върхът, беше безмислено да катеря. Пътят беше със сериозни преспи от навяване, а е много тесен и няма никакво място за обръщане. Масичките и пейките, които монтирахме през юли, бяха леко повредени. Не носех фотоапарат, но и мобилния телефон свърши работа:



    Направих още няколко снимки и тръгнах по обратния път.



    Триглав:



    Върхът:



    Слизането се оказа по-трудно. Включил бях първа на автомата, но на моменти ми се щеше да включа и бавните. Лошото е, че няма как да ги включа, без да блокирам междинния диференциал.



    След десеттина километра, насреща ми се зададе полицейска нива, със сини „буркани”. Помислих си, че халюционирам от умора и недоспиване. Оказа се кола на Гражданска защита, с четири човека в нея. Попитаха ме до къде могат да стигнат. Тримата щяли да се спуснат пеша до хижа Тъжа, с надежда да открият някакви следи от момчето, или жената. Имало няколко човека, от някакво туристическо дружество, които претъсвали деретата около хижа Рай. Изпратих ги с пожелание за успех и неволно добавих: „Бог с вас!”.
    След още няколко километра, умората си каза думата и спрях, отпускайки се на седалката.
    Нещо премърда на отсрещния баир. Грабнах бинокъла и изкочих навън. Беше човек, който лазеше. Повдигна ръка и ми махна. Започнах бързо да оглеждам дерето, да търся място да стигна до отсреща. В този момент чух: „Два и седемдесет по надолу... Шшшшшшш... Така е добре! ... Шшшшшш...”. Радистанцията. Събуди ме. Изглежда някакви геодезисти ползваха осми канал.
    Слънцето слизаше, слизах и аз...
    Отново съм в есенната, букова гора.



    През целия път си мислех, че можеше да бъдем тук преди седмица. Можеше да бъдем тук с приятелите от форума, с джипките, с ендурата... с „Червената шапчица на която и е студено”, с Влади, Тошко и Петя, с алпийски въжета и всякаква техника. Загубата не едно момче и на една учителка, няма дори да се отчетат от стаистиката, на и без това топящата се нация...
    В такива моменти ми се ще да се събудя от действителността и да продължа да живея в сънищата си...
    Последно редактирано от giorgio; 14-11-09, 18:44.
    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

  • #2
    До: Върхът

    Жалко...
    Респект,Джорджо!

    Коментар


    • #3
      До: Върхът

      Колко красива и в същото време зловеща може да е природата.
      Кога сложи раздатка с блокаж на междуосовия диф. Заводската няма.
      Последно редактирано от kinex; 14-11-09, 19:11.

      Коментар


      • #4
        До: Върхът

        Наистина РЕСПЕКТ!
        [SIZE=5][SIZE=2][/SIZE]

        [/SIZE]

        Коментар


        • #5
          До: Върхът

          уау! много хубаво написано. жалко че не е разказ...
          не бързам за никъде...
          XJ 2.5TD '98

          Коментар


          • #6
            До: Върхът

            То си е разказ... истински...
            Жалкото е, че хепи-енда все повече се отдалечава...
            SUZUKI V-STROM 1000
            Jeep Cherokee 2.5CRD
            TOYOTA PREVIA 2.4 'youngtimer
            о889 525 о74 - Владо

            Коментар


            • #7
              До: Върхът

              Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
              ....През целия път си мислех, че можеше да бъдем тук преди седмица. Можеше да бъдем тук с приятелите от форума, с джипките, с ендурата... с „Червената шапчица на която и е студено”, с Влади, Тошко и Петя, с алпийски въжета и всякаква техника. ...
              В такива моменти ми се ще да се събудя от действителността и да продължа да живея в сънищата си...
              Това е истината....гадна.
              Бан-метод с който модераторите налагат на останалите своя начин на мислене.
              Към модераторите-А изтрийте го сега.
              Суратя утрепа и тоя форум. Жалко. Сбогом Приятели. Вальо. О888 557Ч7Ч

              Коментар


              • #8
                До: Върхът

                Сънувай Giorgio сънувай!
                Червената Шапчица нямаше да дойде, въпреки GPS-ите, това че има въже, че е карала курса по алпинизъм и спелеология ... защото е малолетна и късокрака ... Няма изумителната грация на спиращата дъха фантазия ... В реалният свят - по високите планини при влошена видимост(облакът да преминава през тебе и да не виждаш и на 2 метра) и силен вятър естествена реакция на човек е да търси
                ниското - заслонът на гората - или високото - върхът със спасителната кула. Това е възможно ако познаваш маршрута, ако знаеш как да търсиш следващият репер ако мъглата не е чак толкова гъста. По плешивото теме на Ботев обаче маркировките не са чак толкова начесто за разлика от мъглите - облаци.
                Минавала съм в края на декември по лятната пътека между Хижа Плевен и Ботев понеже не беше валял сняг ... тогава завършвахме курса по алпинизъм и търсехме миналогодишни ледени езици за да изпробваме пикелите айсбалите и котките ... по пътеката - на горе стръмен почти отвес на места или по полегато с хлъзгави треви ... надолу - почти същото - това се пада от север на върха. Гората беше пълна с изпопадали калорични букови жълъди, които могат да заситят човек ... и да не умре от глад.
                Знае ли се дали човека е тръгнал по зимната или по лятната маркировка, знае ли се дали има телефон, дрехи ... Може ли да се издири телефона - от операторите с помоща на подвижна мобилна клетка или спътник...
                И че никой ИДИОТ НЕ ТРЯБВА ДА ТРЪГВА САМ ИЗ ПЛАНИНАТА НИТО ЗИМЕ НИТО ЛЕТЕ НИТО ПО НИКОЕ ДРУГО ВРЕМЕ! Нито пеша нито с мотор нито с раница нито с АТВ нито с Индианка, Нивка или
                с Библия!
                Събуди се Giorgio, това беше кошмар...
                А сега в реалността.
                Хората не са намерени още.
                Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

                Коментар


                • #9
                  До: Върхът

                  Жената я намериха, поне това което е останало....
                  Относно другото:
                  Преди 3 години научих какво е офроуд и си купих джипка
                  Преди 30 години подкарах първия си мотор ИЖ350, те килограмите му бяха толкова, но се качих с него къде ли не-включително и на Ботев.
                  Преди 20 години правех отцепка на едни дето търсиха нещо в Джендема, но и така не го намериха.
                  Когато прочетох призива на Джорджо веднага реших - тръгвам на 100%
                  Но...........като започнах да се подготвям се оказа че :
                  Нямам зимна екипировка
                  Нямам необходимото оборудване
                  Джипа не е подготвен за сняг/набутах се с някав тъп регенерат/
                  Ако съм пеш 100м катерене по 45" ми качва сърцето в гърлото
                  Но това само ме накара да се замисля само какво се опитвам да направя
                  От Карлово съм и съм чувал за повечето случаи на загубени в нашия Балкан хора. Нама година да се е разминало без такъв случай. И не помня някой да е намерен жив след втория ден........а сега се бяха минали 6. Не се оправдавам, може би ако се познавах лично с Джорджо и Вальо щах да тръгна, но в онзи момент помислих че се вслушвам в разума, съжалявам!
                  Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
                  0894328706

                  Коментар


                  • #10
                    До: Върхът

                    Първоначално публикуван от gorosop Преглед на мнение
                    Жената я намериха, поне това което е останало....
                    Има ли някъде повече инфо по въпроса?
                    LZ1PER

                    Коментар


                    • #11
                      До: Върхът

                      да
                      в сайта на ПСС
                      http://www.pss.bg/forum/viewtopic.php?t=6914
                      Искаш ли да получиш умен отговор-питай умно!
                      0894328706

                      Коментар


                      • #12
                        До: Върхът

                        Първоначално публикуван от gorosop Преглед на мнение
                        да
                        в сайта на ПСС
                        http://www.pss.bg/forum/viewtopic.php?t=6914
                        Благодаря!
                        LZ1PER

                        Коментар


                        • #13
                          До: Върхът

                          Колеги, кека не си говориме глупости. Никога не съм си помислял дори за миг да тръгна сам по чукарите да търся нещо. Аз съм дебел и мързелив.

                          Но!!!
                          Можехме да помогнеме на ония които познават планината. Да ги закараме максимално близо, да ги чакаме там където ще излязат на път, да имат нещо топло за пиене като се измъкнат от деретата.
                          Тия спасители не са идиоти. Те правят сметка да стигнат подслон след търсенето, не да окапат по трасето. Друго е да знае, че го чака топла кола на пътя. Друго е да стигне до някъде седейки удобно в някой джип. Да, не се стига далече с джип в оня район но все е нещо. 2-3 км. в гората си е помощ. Повече сили щяха да имат да обикалят.

                          Надявам се нещата да са се променили, но когато последно имах контакт със спасителите, те имаха само професионализма и големи сърца. Всичко друго си беше гол ентусиазъм. Имаха един джип за който само се говореше, не съм го виждал и няколко скапани радиостанции които умираха преди да стигнат гората. Ние можехме да помогнеме с това което имаме. Има много млади момчета които могат да ходят заедно със спасителите, да се направят повече групи, не да се чака една шепа хора да свърши работа а да се ползват тия хора да водят другите...поне където може. Да се усигури района, да чакат коли навсякъде където може.... Бе кой каквото иска да казва, можеше да им се помогне с рдиостанции, с GPSи, с превоз...... с каквото може. Все е нещо.

                          Някой ме беше попитал дали знам доброволци да са помогнали някъде-Да знам. Организирани, доброволците винаги помагат...поне по света.
                          Бан-метод с който модераторите налагат на останалите своя начин на мислене.
                          Към модераторите-А изтрийте го сега.
                          Суратя утрепа и тоя форум. Жалко. Сбогом Приятели. Вальо. О888 557Ч7Ч

                          Коментар


                          • #14
                            До: Върхът

                            Написах това... не знам как да го нарека... в първите 30 минути, след като се прибрах. Вероятно е доста емоционално, но няма как да бъде друго!
                            Вярно е Мария, само идиот би тръгнал като мен, сам в планината. Никак не исках да бъда сам. Исках с мен да са всички приятели от форума, някои от тях, тези с планинска и алпийска подготовка, дори съм изброил поименно, между тях си и ти. Пропуснах да спомена, че си мислех за оня тъп лаф, че меракът умирал последен... Не знам колко е вярно, но когато надеждата умре, умряли сме и ние. Осъзнах го, малко след като радиостанцията ме събуди от минутния унес, на слизане от Върхът... Разплаках се със сълзи... сълзи от безсилие и безпомощност.
                            Последно редактирано от cveti; 16-11-09, 14:13.
                            Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                            Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

                            Коментар


                            • #15
                              До: Върхът

                              Първоначално публикуван от giorgio Преглед на мнение
                              ... Не знам колко е вярно, но когато надеждата умре, умряли сме и ние..
                              Или когато загубим самоуважението си. А понякога това може да се случи, ако изберем рационалното пред емоционалното.
                              Suzuki Jimny, 1.3, 2009

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X