Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пещерата на гигантските кристали

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Пещерата на гигантските кристали

сега някой ако ми обясни и тия 50 гр. на 300 метра под земята от къде ги измислиха, ще е добре ...

Коментар

Първоначално публикуван от bliss-stick Преглед на мнение
      сега някой ако ми обясни и тия 50 гр. на 300 метра под земята от къде ги измислиха, ще е добре ...
      Невъзможно ли ти се струва? Друг въпрос, че и 50F може да е.

Коментар

Колега, не бъркайте рудна кухина с карстова пещера. Тези кристали са расли при хидротермални условия, т.е от горещи води, идващи от дълбочината на земята и носещи разтворени в себе си куп метали и други химични съединения, в това число и гипс.. Оттам и високата температура и влажност, които все още са в тази кухина. Споменатите от мен Лечугия и Оптимистическая са класически карстови пещери в гипсови пластове, утаени преди това и после разтворени от вода с активен въглероден двуокис. Гипсовите кристали в тези пещери са вторично преотложени, а тези в Найка са първично образувани от геоложки процеси, коренно различни от карстовите. По горещите хидротермални води първо са отложили рудата в Найка, а накрая се отлага гипса. И у нас например в Маданските рудници или Кремиковци е така, но нашите кристали там са до няколко сантиметра, а няй-големите ни кухини с кристали са били колкото малка стая.
        Преди да затворят рудника в Маджарово, на 327 метра под повърхността на земята температурата беше над 40 градуса, но без да е толкова влажно, проверено е лично.
        LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
        www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Значи, влизаш с термомртър, мериш, и това е. А температурата е 50 по целзии. На места дори 58.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
            Значи, влизаш с термомртър, мериш, и това е. А температурата е 50 по целзии. На места дори 58.
            Значи преди да се опитате да ме изкарате малоумен и невеж само ще уточня че съм се занимавал със Спелеология и съм на ясно какво има под земята. Въпроса ми е такъв...
            50 градуса на въздуха са много висока температура и нормален човек трудно би издянил на нея повече от половин час. Като вземеш и факта че са на 300 метра под земята въпросителната става още по-голяма. Има пещери с денивилация 2000 метра и такъв феномен в тях няма. За да има 50 градуса температура на такова място, то или трябва да е част някакъв мега минерален извор или да трае някакъв брутален химичен процес.
            Пак ще повторя че това са 50 градуса и ако човек се замисли ще разбере че хич не са малко. Нормалната температура под земята е почти непроменлива поне при карстовите дупки. Въпроса е при тези от къде идва тази аномалия ...
            Последно редактирано от bliss-stick; 13-09-09, 21:30.

Коментар

...Въпроса е при тези от къде идва тази аномалия ...
              откъдето идва топлината на термалните извори и вулканите - от по-долните земни пластове. А там топлината основно е от ядрени процеси. Химическите просто нямат такъв размах.

Коментар

На обучение в Дряново г.н. Алексей Жалов ни показа материал в който група весели пещерняци преодоляваха като водна пързалка пещера с доста сериозна денивилация, като в последствие се доуточни , че всъщност въобще не им е студено - понеже температурата на водата била малко по-висока от човешката ... а освен това не се налагало да излизат през същият вход, понеже имало и още един ... - малко по-надолу... Дали тази пещера не е в близост с Пещерата на гигантските кристали?

В сауните доста народ успява да преживее при температура 90 - 130 градуса - доста време без да се свари ...
                Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

"It is still incredibly hot in the cave due its proximity to a magma chamber, deep underground. The air temperature is 50C with a relative humidity of over 90%, making the air feel like an unbearable 105C"

Поради близоста на магма камера,дълбоко под земята. Поне според линк-а към статията.
                  LZ1HRD

Коментар

..... само ще уточня че съм се занимавал със Спелеология и съм на ясно какво има под земята. Въпроса ми е такъв...
                    .....трябва да е част някакъв мега минерален извор ..... Нормалната температура под земята е почти непроменлива поне при карстовите дупки. Въпроса е при тези от къде идва тази аномалия ...
                    Колега, сам сте си отговорили на повечето въпроси, и то напълно правилно. както и по-горе писах, аналогиите от спелеологията тук са невалидни, говорим по-скоро за рудна геология. Сравнението с гигантски минерален извор е доста удачно. можем да считаме че горещата вода, отложила тези кристали, е минерална вода с по-висока температура и многократно по-сложен и наситен състав. та водата стига до кухина с подходящи условия и почва да отлага вещества, от които растат кристали. Процеса е сложна физикохимия, но източника на водата определено не е термоядрен процес, а магмена камера в дълбочина.
                    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

До колкото намерих информация, магмата е 2км по-надолу. Вероятно това е една от причините. Изобщо, май района по принцип си е интересен от геоложка гледна точка.

ПП: Куп народ сме писали едновременно.
                      Последно редактирано от sparkybg; 14-09-09, 10:30.
                      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                      X