Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Пещерата на гигантските кристали

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Пещерата на гигантските кристали

Пещерата е е открита през 2000-та година в Naica, Мексико.
    Дълбочината е около 300м под земята. Температурата на въздуха е 50 градуса и влажността е над 90%.
    В самата пещера се влиза само със специален костюм.

Най големите кристали са по 11 метра и тежащи 55 тона.

Източник :
    ИНТЕРНЕТ

До: Пещерата на гигантските кристали

Интересна тема, пещерата има ли някакви полезни вещества или се използва само за туризъм ?
    OffRoad-a - за някои е страст, за други хоби, за трети професия, а за мен - начин на живот !!!

Коментар

Първоначално публикуван от ormr Преглед на мнение
      Интересна тема, пещерата има ли някакви полезни вещества или се използва само за туризъм ?
      Открили са я случайно докато са копали в мина за сребро и олово.

Коментар

Значи може и да намерят и нещо полезно, но едва ли ще се използва за туризъм, след като се влиза с тези "скафандри" Иначе е доста красива..
        OffRoad-a - за някои е страст, за други хоби, за трети професия, а за мен - начин на живот !!!

Коментар

уникална е

Коментар

А кристалите на какъв минерал са?

ПП: Сам си отговорих - гипс. По принцип е рядкост да са и толкова чисти, освен че са големи.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
              По принцип е рядкост да са и толкова чисти, освен че са големи.
              Абе, чисти съм виждал доста... макар и не под път и над път... ама до сега смятах за огромен всеки с размер по-голям от дланта ми
              Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от ormr Преглед на мнение
                Значи може и да намерят и нещо полезно, но едва ли ще се използва за туризъм, след като се влиза с тези "скафандри" Иначе е доста красива..
                В пещерата влизат предимно туристи,освен изследователи,или фото
                журналисти.Когато бях в Чихуауа в туристич. инфо ми казаха,че трябвало да си запазиш ред и да чакаш няколко години.Като чух това и се отказах да ходя там.

Коментар

Доста красиво място.Огромни крисали
                  sigpic

Коментар

Найка е уникален рудник, в който освене метали има и страхотни кристали на куп минерали. Това е малко встрани, открито е преди няколко години и кристалите са гипсови, но не от най-чистите. И по-скоро е рудна кухина, отколкото карстова пещера. Чистите гипсови кристали са прозрачни като стъкло, у нас в рудниците на Марица Изток съм намирал до 35 сантиметрови и прозрачни. Но тази пещера е уникална, първо не повярвах, но после уважавано минераложко списание потвърди находката. Заедно с пещерите Лечугия в Ню Мексико и Оптимистическая в Украйна тази е една от наистина уникалните. Опс, забравих и Гуардак в Туркменистан, там кристалите са като късове кристално стъкло с жълти кристалчета от самородна сяра. Но такъв размер само в Найка, уникално наистина.
                    LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
                    www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Има документален филм за тая пещера - Giant Crystal Cave.
                      Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Каква е причината за необходимостта от специални костюми ? Газове?
                        Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

Коментар

Първоначално публикуван от iai-bg Преглед на мнение
                          Каква е причината за необходимостта от специални костюми ? Газове?
                          Причината е високата влажност (90%) на въздуха, в комбинация с високата му температура (50 градуса), който при вдишване може би ще свари дробовете. Костюмът предпазва от прегряване и носи допълнително оборудване, което охлажда въздуха преди вдишване.
                          Красиво и толкова опасно -)
                          LZ1HRD

Коментар

Големи кристали растат бавно и при постоянни условия. Е, там условията са се задържали наистина дълго. Я геолозите да кажат?

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                              Големи кристали растат бавно и при постоянни условия. Е, там условията са се задържали наистина дълго. Я геолозите да кажат?
                              Мнооооого дълго, и много спокойно. Гипса по спомен не беше от най-бавните на растеж, но за тия размери си трябва много време. Колко точно - не е прост отговор.

Уф, забравил съм вече!

ПП: За други пещери с големи кристали из Мексико цифрите са в милиони години - 4,5,6. Поне това успях да открия. Някои части от пещерата са вентилирани и там се живее и без костюм, но други не са, и в тях на практика е почти невъзможно да се стои повече от няколко десетки минути. Или съвсем само няколко минути.
                              Последно редактирано от sparkybg; 11-09-09, 23:45.
                              Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X