Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Само за 29 г. и нагоре (спомени от миналото)

Свий
Това е залепена тема.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Само за 29 г. и нагоре (спомени от миналото)

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
    Беше както и почти всички останали хранителни продукти
    'Що почти? Всичко си беше се същата стока.
    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Първоначално публикуван от Kozzzec Преглед на мнение
      Ама това сериозно ли??? Милото невинно сукалче...
      Хер Готлиб беше цитирал моя подпис наскоро, та се сетих за още нещо:

Тѣмже бо wт плwдъ ихъ познаете ихъ
      И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
        Де Олаби малко, че много се разпали в разказ по картинки! ...
        Следят ме, ако им позволя. Нямам чувствителна информация в Нета. И тогава, и сега могат да подслушват телефони.
        Майка ми са я заточвали 2 години даскалица по селата, без да са и плащали за образованието. Лекарите - също.
        Кажи де, виждам, че имаш спомени от Татово. Харесваше ли ти? И ако да - какво, наистина ми е интересно. Малкото останали соц държави се славят с голяма мизерия. На кубинците наскоро им позволиха да имат личен компютър, и мотопед. За Сев. Корея да не отварям приказка...

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
          Да де

Но примерно в Родопа Сердика имаше една пушилня и колбасарски цех с един работник, бай Славчо (не съм сигурен за името, че остаряваме вече), който правеше истински неща. Ама само за ЦК и нагоре Останалото беше тоалетна хартия, трици и ро(га)ко(жа)ко(пита)
          Човек работил съм в Сердика София преди да стане Данон та малко от малко знам как се правеха млечни продукти от мляко . Докато беше Сердика всички млечни продукти се правеха по БДС и суровото прясно мляко не стигаше та обикаляхме с камионите цяла България . Като дойде Данон разбрахме че в млечните продукти въобще не е задължително да има мляко
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
            'Що почти? Всичко си беше се същата стока.
            Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
            Човек работил съм в Сердика София преди да стане Данон та малко от малко знам как се правеха млечни продукти от мляко . Докато беше Сердика всички млечни продукти се правеха по БДС и суровото прясно мляко не стигаше та обикаляхме с камионите цяла България . Като дойде Данон разбрахме че в млечните продукти въобще не е задължително да има мляко
            А-а, ма ти искаш да кажеш, че било много хубаво. Ми до-обре.
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Ама това сериозно ли??? Милото невинно сукалче...
              Слушай, айде баста с с митингаджийските изпълнения! Не сме на събрание на ОФ-то да си ги мерим кой по-голям демократ и активен борец против комунизъма. Не се опитвай да ме кандардисваш, че при онези условия (древни аналогови телефонни централи, кореспонденция изключително на хартиен носител), който и да е би могъл да осъществява 24/7 следене на комуникациите и кореспонденцията на цялото население. Невъзможно беше чисто физически. Не поради липса на желание. Отделен въпрос е за следене на хора, които по някакъв начин са предизвикали интерес към себе си ...

А сега си помисли колко информация има за тебе (или който и да е друг) в частни фирми. Примерно този, който ти е издал кредитната карта, с няколко цъкания на мишката за нула време може да извади куп информация за начина ти на живот (какво пазаруваш, кога какви заведения си посещавал, къде си пътувал и къде се намираш в момента и т.н.) и да ти състави един доста добър профил. Без да му е необходимо да издирва и вербува информатори от близкото ти обкръжение, да се рови и разпитва насам-натам. И тази информация може доста лесно и бързо да се окаже, както в ръцете на държавата, така и в ръцете на някой друг, който би проявил интерес към нея ... За Фейсбук и т.п. да говорим ли?
              Последно редактирано от Чавдар (V93); 02-08-16, 23:48.
              Ние не сме неутрални!

Коментар

Слушай, айде баста с с митингаджийските изпълнения! Не сме на събрание на ОФ-то да си ги мерим кой по-голям демократ и активен борец против комунизъма...
                Ами баста на теб. Ти си живей в онова време. Аз - не, мерси.

Коментар

Ами баста на теб. Ти си живей в онова време. Аз - не, мерси.
                  Съдейки по милиционерския ти маниер, ти си перфектен материал за правоверно активистче. Само боичката ти е различна. Отдолу разлика няма. Не карам с правилните според тебе мантри и ме пращаш да живея в онова време. Бактън от следдесетоноемврийски активни борци! Между другото, най-ревностните клакьори на онзи режим първи станаха най-ревностните "демократи".
                  Ние не сме неутрални!

Коментар

Чавдаре, има известно значение до какво можеха да те докарат, разполагайки с информацията ти, тогава и сега

Всички телефони не са се подслушвали и всички писма не са се проверявали (вътрешните, от Запада се отваряше всичко), но не беше и нужно, понеже всеки квартален можеше да си изрецитира наизуст целия квартал кой кога и какво.

За телефоните - споменавал съм го и преди тук - през втората половина на 80те Филипс бяха в относително напреднали преговори за доставка на телефонни системи с гласово разпознаване реагиращи на ключови думи. Още тогава не беше нужно да се поставя по един подслушвач на човек (сделката дали е станала не знам и няма как да знам).

А за количеството споделена/контролирана/открадната/обсебена информация - грешиш че сега е повече. Това количество абсолютно винаги е било константа, от пещерняците насам. С изключение на някои "аномални времеви мехури" ако могат така да се нарекат - няма епоха, време, власт, в която личната информация на човек да не е била разстелена на масата до степен да може да му промени живота или да го прекрати.
                    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Съдейки по милиционерския ти маниер, ти си перфектен материал за правоверно активистче. Само боичката ти е различна. Отдолу разлика няма. Не карам с правилните според тебе мантри и ме пращаш да живея в онова време. Бактън от следдесетоноемврийски активни борци! Между другото, най-ревностните клакьори на онзи режим първи станаха най-ревностните "демократи".
                      Толкова е различно "тогава" и "сега", че няма изобщо смисъл да коментираме.
                      А, иначе, ако се опитваш да го играеш "и тако, и вако" - не ти се получава.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                        Чавдаре, има известно значение до какво можеха да те докарат, разполагайки с информацията ти, тогава и сега

Всички телефони не са се подслушвали и всички писма не са се проверявали (вътрешните, от Запада се отваряше всичко), но не беше и нужно, понеже всеки квартален можеше да си изрецитира наизуст целия квартал кой кога и какво.

За телефоните - споменавал съм го и преди тук - през втората половина на 80те Филипс бяха в относително напреднали преговори за доставка на телефонни системи с гласово разпознаване реагиращи на ключови думи. Още тогава не беше нужно да се поставя по един подслушвач на човек (сделката дали е станала не знам и няма как да знам).

А за количеството споделена/контролирана/открадната/обсебена информация - грешиш че сега е повече. Това количество абсолютно винаги е било константа, от пещерняците насам. С изключение на някои "аномални времеви мехури" ако могат така да се нарекат - няма епоха, време, власт, в която личната информация на човек да не е била разстелена на масата до степен да може да му промени живота или да го прекрати.
                        Оооо, и сега могат да те докарат, докъдето си искат. Въпрос на конкретни обстоятелства кой на кого за какво пречи ...

По-горе не говорим какво би могла да направи тоталитарната държава с новите технологии, а какво реално е правила с наличните тогава технически възможности. За количеството информация, което би могло да се събере за един човек тогава и сега, категорично не съм съгласен. Ако вземем примера, който дадох, за кредитната карта на лицето Х, само от нея за нула време може да се извади такъв обем информация, какъвто цял един екип разследващи в онзи аналогов свят трудно би събрал. Особено, ако става въпрос за минал период.

Както споменах и по-горе, съвсем друг е случаят, ако Х с нещо е станал интересен и са решили да го поставят "под похлупак". Но дори и в този случай, събирането на информация сега ще е много по-лесно и бързо.

Толкова е различно "тогава" и "сега", че няма изобщо смисъл да коментираме.
                        А, иначе, ако се опитваш да го играеш "и тако, и вако" - не ти се получава.
                        Ми не коментирай, ама и с лозунгите бегай у лево! Отчита ти се, че имаш правилно отношение към мероприятията на "народната" власт и правилно заклеймяваш "враговете на народа", така че спокойно!

Какво ти мислиш за мене може и да е сериозен повод да преместя това-онова отляво надясно или обратно, ама не съм сигурен.
                        Ние не сме неутрални!

Коментар

Прав си, грешно се изразих. Константа е не количеството информация, а влиянието което могат да ти окажат властите разполагайки с нея.
                          Издъних се на Тюринг теста

Коментар

... За количеството информация, което би могло да се събере за един човек тогава и сега, категорично не съм съгласен. Ако вземем примера, който дадох, за кредитната карта на лицето Х, само от нея за нула време може да се извади такъв обем информация, какъвто цял един екип разследващи в онзи аналогов свят трудно би събрал. Особено, ако става въпрос за минал период.
                            Mного народ, между които и аз - не ползват кредитни карти за ежедневни разплащания. Една от причините - точно тази, дето коментираш. Нямам Фейсбук, а ако толкова реша да се крия - има начини дори телефонията да скатая. Ерата на компютрите дава нови възможности за шпиониране, и трижди повече ако искаш да се скриеш от шпионирането.
                            Нямам партиен секретар да ми пази досие на какво се радвам, и какво мразя.
                            Така и не каза с какво толкова ще го похвалиш тоя соц. Божидар Димитров беше изровил данни, че дори убийствата тогава са били повече, в сравнение с днес. За криминогенните говоря, защото убийствата от системата ги оценяват на около 300 000.
                            Порядки на затвор, икономика на концлагер. Не се сещам кое да му е хубавото.

Коментар

Първоначално публикуван от Ivan Terziev Преглед на мнение
                              Mного народ, между които и аз - не ползват кредитни карти за ежедневни разплащания.
                              ... Така и не каза с какво толкова ще го похвалиш тоя соц. ....
                              Ще използваш и хоро ще играеш! Някои "бели държави" в ЕС вече са повлекли крак към безкешово общество. Даже и билетче за метрото не можеш да си купиш с пари в брой. Плащат с карти и приложение за смарт телефони. Като примерен съвременен европеец в един момент ще се очаква да припкаш в правилната посока ...

И защо приемаш за даденост, че искам да хваля соца? Щото кой не ви подскача на лозунгите е червен?!?

Соцът си беше изначално сбъркан по основни показатели и логично се срина в един момент. Което никак не значи, че абсолютно всичко е било черно.
                              Ние не сме неутрални!

Коментар

Във всяка телефонна централа е имало "секретна секция" фрашкана с 20-на огромни ролкови магнетофона, достъп до която е имал само "оперативният по ДС" от местното районно. Това може да ви го потвърди всеки телефонен техник от Златен Татов век. Колко линии са можели да подслушват едновременно, не е ясно, явно "са закачали" само предварително нарочени "оперативно интересни лица". Но оттогава битува лафът "Това не е за по телефона". Хората се страхуваха, ослушваха и понижаваха глас при разговор на улицата дори. Колко ресурс и грешна народна парА са влагали в подслушване, проследяване и "външно наблюдение" може да се види от учебните филмчета на школата в Симеоново, с които е пълна "тубата". Едва ли някой в по-ново време е имал ресурса да ги заснеме - приемам ги за истински, макар и по милиционерски самохвални и преувеличени.
                                "An appeaser is one who feeds a crocodile, hoping it will eat him last." Winston Churchill

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X