Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Скороговорки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Скороговорки

когато комбайнера Киро катурна кака Кера край кооперативните кошари,кака Кера каза,кеф Киро кеф-к... корав като кремиковски комин

Коментар

Първоначално публикуван от ceco Lj Преглед на мнение
      ето какво знам аз някои ако може да го преведе
      Етелеке петелеке пал мачинака-ежте каимака вълна въстръб трампа та коня дебелеме декуш амбър таза-туза берекет чакардъм зюмбюл:
      Не знам от кои край на българия е

Почти сигурно това е детска игра или "броенка". Може би има начин да се провери от кой край е, защото през ХІХ и ХХ век събирачите на фолклор са записали много такива "заклинания".

Например:

от Прилепско
      Елелица - Пепелица - Домузара - Докатъра -Чиф, чиф - Чиголим - Мартин - Дуптен - Прескочи - Яполик - Пуф - Паф - Бела-вошка - Църна-вошка
      - - -
      от Пирдопско
      Ена, мена, втори си, сакса, мона, я прасик, шина, мина, европата, щраф, миф, пуф.

или
      Алвама, далвама, чани, чунги, татарин, чоджак.
      - - -
      от Горноджумайско:
      Шеремета - Потрепета - Калане - Препие -Туткуле - Тудесет

Въпросът за "превода" сигурно е изследван, но не съм попадал на такава статия. За съжаление - защото ми се струва много интересно.

Предполагам, че в броенките - освен 100-процентово "ала-бала", има остарели и дори изчезнали думи на различни диалекти. Има турски, а вероятно и други чужди думи. Мисля, че те съдържат и остатъци от старинни реални "възрастни" магии, например хорови молитви за дъжд.

В Горноджумайско през ХІХ век е описана такава игра, когато завали. Дечурлигата тичат в кръг по някоя поляна или двор, хвърлят си шапките и викат заедно:

Дай ми, Боже, дож
      Да си найда грош
      Да си купа нож!

А като спре дъждът, викат:

Върти-и-и-и, бабо, карателци-и-и-и.

Тези "карателци" може би нещо означават. А може би се превеждат като "таратанци". Кой знае?..

Поздрави!
      Искам България чиста!

Коментар

КОГАТО КОМБАЙНЕРА КУЦ КИРО,КАТУРНА КАК КИНА КВАРТАЛНАТА КУРВА, КРАЙ КРАЙПЪТНИТЕ КОКОШКАРНИЦИ - КАКА КИНА КАЗА:
        КЛЕЦАЙ КИРО, КЛЕЦАЙ - КАК " КИРОВЕЦ " КЪРТИ КАМЪНИ, КАК КАЛУГЕР КЛАТИ КАМБАНА , КАКЪВ КЕФ , КАКЪВ КУР , КАТО КРИМИКОВСКИ КУМИН

"КИРОВЕЦ" Е РУСКИ ТРАКТОР ИЛИ БУЛДОЗЕР ЗА РАЗБИВАНЕ ИЛИ КЪРТЕНЕ НА КАМЪНИ

Коментар

Карикатуриста ли окарикатурява карикатурата, или карикатурата окарикатурява карикатуриста ?
          sigpic

Коментар

Първоначално публикуван от p.djartov Преглед на мнение
            Ей това съм сигурен че си го имал записано някъде.
            Подценяваш ме.

Коментар

Peter Piper pecked a peck of pickled peppers.
              A peck of pickled peppers Peter Piper pecked.
              If Peter Piper pecked a peck of pickled peppers
              Where`s the peck of pickled peppers Peter Piper pecked?
              НИКОЙ НЕ Е ТОЛКОВА СЛЯП, КОЛКОТО ОНЗИ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА ВИДИ!
              Omnia vincit amor !

Коментар

От: До: Скороговорки

То тва не е баш скороговорка ама е забавно ако не можеш да казваш "р":
                Триста тридесет и три колорадски бръмбара вървят по ръба на карбуратора и бръмкат: "бръм", "бръм", "бръм"

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X