Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Скороговорки

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Скороговорки

Здравейте!

В богатия сборник пословици на Петко Славейков има и "заплитащи езика" (а по принцип поговорките са ритмични и лесни за запомняне и произнасяне).

Ето:

Лапнишаран, бутнихраст, развалигьол: троица братя.

Седнал хръбле на пътя, та се щърблю присмива.

Юнак репонко - прескочиплет, насеригащи.

Това ме подсети за скороговорките - една много забавна игра, която сякаш се губи в нашите глобализирани дни.

Не сещам обаче за никоя "общоприета" скороговорка освен класическото:

Хитър Петър плет плете, по пет пърта преплита, плети Петре плета.

и по-съвременните:

Кралица Клара крала на крал Карл кларнета.

и

Чичковите червенотиквеничковчета.

Сигурно има десетки други, само че не можах ги намеря събрани. Иначе "дяволчето" на скороговорката се среща често, наример в детските броенки, записвани през ХІХ век, като следните от Пирдоп:

Елелика, пепелека, окрудана, домудана, орошлиа, тембек, кукурек, мижлек.

Еднолия, додволия, до три куки, кукувалки, пентел, пентолица, айван, айванчица, шемшир - шикалчица.

Елемент на игра с трудно произношение има и в знаменитото "служение", с което поп Минчо Кънчев венчава в Мала Азия една арменска двойка, която обаче не може да е семейна (поради близко роднинство).

Ето една от молитвите, която той пропява преди да заключи: "Думба-лумба шикалка, няма сватба никаква":

Тръгнала й Андровица Шишова да отива в Митиризово дрипаво да продава мури и джигери. Вървяла що е вървявала, до една мушмула допряла, пуста я дрямка превари, окачила мури и джигери, та е заспала. Отгде се взе кучка бесница, та е изяла мури и джигери...

Тези неща, да речем, са работа на фолклористите. Но скороговорки можем да измисляме и сами - в разговор те често се подават в полуготов вид и остава само да им обърнем внимание и да разкрасим.

Преди години в една компания от възрастни и деца на морето родихме следното:

Трима скити скрили скариди в скалите.

Това разбира се е тъпо, както и исторически несъстоятелно. (Никой летописец не е отбелязал криенето на скариди сред обичайните занимания на скитите.) Но в скороговорката, разбира се, не смисълът е важното.

От собствените ми опити за "скороговоркотворчество" най-много се гордея със следното:

Ставри страда от стари ставни травми.

Кажете го бързо, пък после, ако искате, съчувствайте на Ставри.

А тъй като не забравям в кой форум пиша това, добавям една-две импровизирани оф-роуд скороговорки.

За първата ще използвам помощта на крадливата кралица:

Кралица Клара крала на граф Драган кардана.

А какво ли е правил графът преди това престъпление? Ами например:

Драган кара Вранглер в гората, драките клати край трака, плакне кардана в блатата. Радвай, Вранглер, Драгана.

Тъпо е, разбира се. А ако непременно търсим смисъл, нека да отбележим, че Драган определено е по-щастлив от страдащия Ставри.

Поздрави!
    Искам България чиста!

До: Скороговорки

Аз някои не мога да ги прочета пък камоли да ги кажа бързо

Коментар

Рекох да ти река, па ти не рекох.
      Па си рекох, чакай да му река, че ще си рече:
      Рече да ми рече, па ми не рече!

И много популярното от по-ново време, което също може да мине за скороговорка:
      Непротивоконституционствувателствувайте!
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Като малък един приятел ми разказа следната скороговорка и оттогова не съм я забравял. Ето я, казва се бързо :

Живели някога трима братя. Як, Як Цигтаг, Яг Цигтаг Цигтаг Цампоне.
        Живели тогава и три сестри. Цинка, Цинка Дринка, Цинка Дринка Лалафоне.
        Оженили се, Як за Цинка, Як Цигтаг за Цинка Дринка, Яг Цигтаг Цигтаг Цампоне за Цинка Дринка Лалафоне.
        Родили се: От Як и Цинка-Шах. От Як Цигтаг и Цинка Дринка-Мат. От Як Цигтаг Цигтаг Цампоне и Цинка Дринка Лалафоне-Шах Шахмат Шампоне.

Коментар

Шише се суши на шосе
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Ако не сте си зели зеле,земете си зеле, че нащо зеле са го зели

Коментар

6666666666666666666666666666666666 шишета се сушат на 666666666666666666666666666666666666 шосета...
              0885 477 440 "Чибуратор-тЕАм"

Коментар

Шишетата на шосето ме подсетиха за още нещо, чувал съм го от дядо си:

Шейсет и шест кози кожи.

Поздрави!
                Искам България чиста!

Коментар

ето какво знам аз някои ако може да го преведе
                  Етелеке петелеке пал мачинака-ежте каимака вълна въстръб трампа та коня дебелеме декуш амбър таза-туза берекет чакардъм зюмбюл:
                  Не знам от кои край на българия е

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                    Шише се суши на шосе
                    Шише СЪС УШИ на шосе се суши
                    sigpic

Коментар

Първоначално публикуван от Di Преглед на мнение
                      Шише СЪС УШИ на шосе се суши
                      ... със 666 сешоара!

Hristo Draganov
                      http://htftp.domainbg.com/HD/

И аз искам България чиста ! ! !

Коментар

Първоначално публикуван от kolonal Преглед на мнение
                        Като малък един приятел ми разказа следната скороговорка и оттогова не съм я забравял. Ето я, казва се бързо :

Живели някога трима братя. Як, Як Цигтаг, Яг Цигтаг Цигтаг Цампоне.
                        Живели тогава и три сестри. Цинка, Цинка Дринка, Цинка Дринка Лалафоне.
                        Оженили се, Як за Цинка, Як Цигтаг за Цинка Дринка, Яг Цигтаг Цигтаг Цампоне за Цинка Дринка Лалафоне.
                        Родили се: От Як и Цинка-Шах. От Як Цигтаг и Цинка Дринка-Мат. От Як Цигтаг Цигтаг Цампоне и Цинка Дринка Лалафоне-Шах Шахмат Шампоне.
                        Ей това съм сигурен че си го имал записано някъде.

Коментар

Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнение
                          Шише се суши на шосе
                          Аз го знам с две думички допълнително : Шест шишета се сушат за шест шосета

Коментар

Малка разновидност. Изречения, в които думите започват с еднакви букви. "К".

1.Коко кара колело край кино "Култура". Калните коньовичарски курви киризат Коко. Коко клати курвите. Курвите крякат: Кеф,Коко, кеф!

2.Сочинение по этике и морали в монастыре.

Однажды осенью отец Онуфрий отправился осматривать окресности Онежского озера. Осматривая оные, он озрел оголенную Ольгу, опершуюся об ольху! -Ольга, отдайся! Озолочу! Ожерельями одену...
                            Обольщенная Ольга отдалась отцу Онуфрию.Однако, окончив оную операцию, отец Онуфрий от оплаты отказался!
                            Обманутая Ольга обозлилась. Она огрела отца Онуфрия ольховой оглоблей, отчего отец окончательно околел...
                            Прочитав сочинение, преподобный Порфирий оценил:
                            Органически отвратительно! Однако оригинально. Отлично!!

Коментар

If a white chalk chalks on the black blackboard, will a black chalk chalk on a white blackboard?

She sells sea-shells on the sea shore. The shells, that she sells are sea-shells, I'm sure...

(Извинете, ако има грешки)

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X