Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Авторски права

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Авторски права

Първоначално публикуван от Rabin Преглед на мнение
    Кои сме ние и кои - вие?
    Уууу
    Много просто

Вие сте тия които мислите, настоявате и пищите че е ваше изконно, конституционно и божествено право да си дърпате всичко що пее и що се гледа от нета, щото // попълни извинение / мъдро обяснение / дълбока философия //, и после ревете до небесата като се окаже че и оная другата страна има някакви оръжия в арсенала си, че и може да ги ползва.

Вие сте тези които си мислите че всички плюсове на интернет общуването / рекламирането / споделянето / изявата / възможността с един мързелив цък да споделите нещо с милиони хора за секунда / ви се полагат по закон, но искате употребата на този инструмент да бъде отрегулирана в общи линии по закони от ПРЕДИ времето на интернета, що се отнася до контрола.

Така става ли. Не че нещо - не ми пречите, освен когато тръгнете да ревете по покривите каква нечувана несправедливост ви се излива на главите. Хеле пък като тръгнат километрични теми в които се дъвче едно и също.

Само да те светна - НИКОГА не си бил следен по-малко от сега. Освен може би в ранните 90'. Не те знам кой набор си, но имаше едни години в които кварталния без интернет ти знаеше и кътните зъби. И то не само в соц страните. Навсякъде.
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Принципно си прав. НО! Ако не искам да плащам нещо (филм, музика и т.н.) не го ползвам. ОК, звучи логично и правилно. Но наглоста стига до там, че те задължават да го плащаш дори и да не го ползваш. Конкретно: до сега в Германия, ако имаш ТВ приемник в дома си, трябва по закон да плащаш GEZ такса за това, около 16-17 евро на месец. Заради държавните телевизии. Гледаш негледаш, искаш не искаш, щом имаш телевизор плащаш, щото имаш възможността да гледаш държавна ТВ (ARD, ZDF). От 01.01.2013 влиза новия закон, според който всяко домакинство се задължава да плаща въпросната месечна такса, независимо дали има ТВ приемник или не. Нямаш телевизор или радио, не гледаш ТВ, ама плащаш... по закон, мърдане няма??!! Толкова за контрола, правата и свободата. То се е почва от малките неща.
      Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

Коментар

Не помня последно кога съм точил МП3-ка. Има клипчета в Тубата.
        По някои държави има разрешени сексуални пози. Май и в Америката в някои щати. Как се контролира това? Каква е разликата от контрола при пост #1? Принципна или морална разлика?
        П.с. опитите да вкарват закон за пандела само при оплаквания от частна корпорация (без доказателства)- оставям за друга тема. Ако ми отговориш на горния въпрос.
        п.с.2. Ако песничката от #1 я има в YouTube - някаква принципна разлика има ли от обикновеното изнудване за пари?
        Последно редактирано от Rabin; 30-11-12, 21:59.

Коментар

Първоначално публикуван от Dagobar Преглед на мнение
          ...Гледаш негледаш, искаш не искаш, щом имаш телевизор плащаш...
          Да. Нарича се "такса телевизия". Във Франция е същото. В повечето западни държави в които има държавни програми е така. И е така в общи линии от създаването на въпросните телевизии. Да не е от вчера ? Аз съм го плащал във Франция през 1991ва, когато за интернет не бях чувал. От магазина копие от касовата бележка директно в данъчното. Какво ново ? Някакво затягане заради интернета ли ? Заради новите стремежи на правителствата да ни контролират ли, или заради лошите музикални компании ?!? 3/4 от франкофонския местен музикален буламач е директно и пряко спонсориран по държавни програми за поощряване на френската култура, от време оно. Не вярвам в Германия да е различно. Къде го тоя "нов" контрол ?

...
          П.с. опитите да вкарват закон за пандела само при оплаквания от частна корпорация (без доказателства)- оставям за друга тема. Ако ми отговориш на горния въпрос.
          Видях те по-горе до къде можеш да четеш при цитиране на конкретен закон - колебая се дали да те питам от къде точно е горното

Както и да е. Бъркаш ме с някой който има желание да се завърти в софистиката ти. Няма да стане. Конкретната ми позиция е че точно по тази конкретна тема се отдаваш на един самоподхранващ се хленч от който няма излизане, но това не значи че трябва да завличаш и другите във въртележката. Спрягаш един самосъжалителен софистичен буламач който не предизвиква нито съпричастност, нито съчувствие, нито съгласие. Писах го по-горе. Тотален FUD.
          Последно редактирано от Goblin; 30-11-12, 22:11.

Коментар

• http://www.blitz.bg/news/article/167775
            Или за едни честно, за други за други - лесно!
            п.с. Вероятно пак хората са им виновни за което, по навик. Че не са купували Криско, щото не са го и чували.

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
            Както и да е. Бъркаш ме с някой който има желание да се завърти в софистиката ти. Няма да стане. Конкретната ми позиция е че точно по тази конкретна тема се отдаваш на един самоподхранващ се хленч от който няма излизане, но това не значи че трябва да завличаш и другите във въртележката. Спрягаш един самосъжалителен софистичен буламач който не предизвиква нито съпричастност, нито съчувствие, нито съгласие. Писах го по-горе. Тотален FUD.
            Добре. Спирам. Разбрах. Виновен, че питах. Най-нормални въпроси на света.
            А горния ти въпрос - АКТА - имали са такива идеи. Няма как да докажа, щото не съм приемал тия закони. Винаги може да се каже, че са ме излъгали.

п.с. Пуснах си чалгичка, няма софистика и ми е леко на душата. И е правилно като подход към живота.
            Последно редактирано от Goblin; 30-11-12, 22:18.

Коментар

...

п.с. Пуснах си чалгичка, няма софистика и ми е леко на душата. И е правилно като подход към живота.
              Ми радвам се че си си намерил утеха. Дано се отрази и в темата

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                Дано се отрази и в темата
                Ще се отрази. Налазят ли я ментори някоя тема я пиши бегала.
                My Jeep is not a SUV. Your SUV is not a Jeep.

Коментар

Първоначално публикуван от elbgt Преглед на мнение
                  Ще се отрази. Налазят ли я ментори някоя тема я пиши бегала.
                  Е, то щото тема пусната за да се оплачеш че са те плеснали за нарушение на закона не е конструктивно бегала...

Но иначе си прав. А като се намесят и кибиците директно загребва вода.

Коментар

"В защита на пиратите...
                    Поддържаното по-долу становище е разбойническо и в разрез със законите, но доколкото то не призовава към насилие, етническа вражда и тероризъм, авторът се надява, че няма да стане обект на съдебно преследване.
                    И така, господа съдии, аз ще защитавам престъпника, наречен културен пират, защото смятам, че той, макар и трижди проклет, съдейства за прогреса,очовечаването и духовното развитие.
                    И така, обръщам се към вашата съвест и ви моля да отговорите - съгласни ли сте, че пред света има една-единствена спасителна възможност и тя е обединението, сътрудничеството между народите, умиротворяване на сблъсъците, всеобща грижа за оцеляването на планетата. Да или не? Ако отговорът ви е "да", трябва да се съгласите, че всичко, което следва от него, е неосъществимо, без да се осигури равен достъп до духовните ценности, които цивилизацията е създала. Такъв достъп за огромното мнозинство от жителите на Земята просто няма. Милиарди хора умират неграмотни. Много повече са тия, които не могат да се докоснат до нито една културна придобивка на цивилизацията. Въпреки тази очевидност богатите страни наложиха на света схващането си за интелектуалната собственост и направиха цените на нейните продукти достъпни най-вече за тях самите.
                    Искам да припомня, че Съветският съюз не участваше в конвенцията за авторско право, грях голям, но благодарение на него руските хора можаха да четат в превод цялата художествена и научна западноевропейска литература. И няма да бъде голямо преувеличението, ако кажа, че те по този начин разтвориха един прозорец към свободния свят, към съвременната европейска и американска мисъл. Полъхът, който идваше оттам, разведряваше малко задухата в тоталитарната държава. Трябва да признаем - десетки западни автори бяха безсрамно ощетявани, но стотици хиляди читатели се радваха, че могат да се докоснат до книгите им. Спомняте ли си, че и у нас напливът в руските книжарници беше забележителен по същите причини. Ние, българите,

винаги сме си въобразявали

че знаем добре руски, а цената на един том от знаменитите лекции по физика на Ричард Файман с твърда подвързия беше една рубла и двадесет копейки!
                    Когато е изгодно на висшестоящите, пиратите получават рицарски сан като сър Френсис Дрейк! Той крадял злато и част от него предоставял на кралицата. А нашите пирати крадат съкровища на духа и ги предоставят на жадните хора на достъпни цени. Грабят, но и благодетелстват. Защото за един музикален компактдиск, дошъл от любезната нам Европа, с добри изпълнители, ние, хората "извън" - така се водим в статистическите справочници - трябва да заплатим две, три, четири надници, докато пиратът ни го предлага кротичко за поносима цена. Нали някой беше казал "музика преди всичко друго" - поет, разбира се. Той, пиратът, зъзне по сергиите, оглежда се за полиция, готов е да обясни подробно какво предлага, или пък звъни на входната врата, отваря чантата си и в нея има Бах в изпълнение на Глен Гулд, Моцарт с Баренбойм, Луис, Елла, Рей Чарлз... Поднася ви цял дълъг списък, изберете си и ще ви донеса. Така е у нас, но как един индус, който обича звуците на ситар, може да чуе запис от срещата на Йехуди Менухин с Рави Шанкар, ако за този запис на "Дойче грамофон" трябва да даде няколко от месечните си заплати?
                    Същото се отнася и за DVD. Просто да настръхне човек, когато започне да чете: "WARNING. THIS DVD IS PROTECTED BY COPYRIGHT..." Не стига, че си платил сумати пари, ами и те предупреждават. Нямаш право на това, на онова, на публични прожекции. И преценявай сам, какво означава публична прожекция. Ако поканя приятели у дома да гледаме "Амадеус" и те донесат бутилка уиски, това публична прожекция ли е, уискито възнаграждение ли е и трябва ли да оставя една чаша copyright за Милош Форман. Абе, хора, изкуството е стремеж към споделяне с ближните. Извинете, господа съдии, отклоних се малко от темата.
                    А какво се случи през последните години? Почти същите производители на електроника предлагат към твоя компютър да си поставиш DVD записвачка. С други думи дават ти оръжие, с което да извършиш престъплението - брадвата в ръката на Разколников. И така сам се превръщаш в пират. Записваш си филми, сваляш ги от интернет, но ти не можеш да бъдеш достатъчно силен аргумент, защото все пак си отгладувал своя компютър. Според наш известен езиковед думата отгладувам я нямало в другите европейските езици.
                    Един велик адвокат беше завършил своята разгорещена пледоария пред съда с думите: "Господа съдебни заседатели. Аз чувам как буците пръст падат върху ковчега на моя доверител, той е престъпник, който не признава нищо висше на този свят. Но аз ви моля, докажете, че има неща, които го надвишават, и

хвърлете в гроба му венеца на вашето милосърдие

За какво ще послужи на обесения венец в гроба му, е отделен въпрос, аз моля за милост към пиратите, докле са още живи. Защото, господа съдии, докато в този свят има хора, които умират от глад, и хора, които умират от преяждане, ще има и пирати. Ловете ги, пращайте ги в затвора, изгонете ги от площадите, те ще се появят в безистените. И ако аз се наех да ги защитавам, то е защото, вършейки престъпление според законите, те задоволяват една все още жива човешка потребност. Потребността от духовност. И сиромасите могат да я изпитват. И не ме обвинявайте в сантиментално левичарство! Духовността все по-трудно диша, но ако погине, няма да съществува вече никаква нужда да се създава един глобален свят, защото той ще бъде населен с кухи, куклоподобни същества, равни в своето безличие и родени без право на щастие."

Коментар

Не мога да отрека правото на всеки "пират" да се защитава както иска и както знае. Включително и с красиви речи с йезуитска аргументация - ответната страна не пада по-долу, тъй че няма проблем.

Отричам единствено презумпцията че е редно пирата да се оплаква И че трябва да му симпатизирам по подразбиране защото той е добрия а ония са лошите

Коментар

Goblin, наистина ли виждаш пиратство в свалянето на филм или музика, както е посочено в началото на темата? Единственото, за което могат да се хванат в съда (ако се стигне до там) е, че човека Х е разпространявал. А защо е разпространявал- щото самите програми за сваляне съдържат по дифолт опцията и за предаване на инфо. Става неволно, без комерсиална или умишлена цел. Пред всеки съд ще падне опцията "сваляне" на инфо, а ще се хванат за няколкото килобайта които си "излъчил". А обективно погледнато това не те прави пират и всеки що годе читав съдия ще го проумее. Да давам пример със "свалянето" на музика или филми на времето от видеокасети или радиото (били сме пирати?), мисля е излишно за онагледяване на тоя факт. И сега вече има програми с които наистина само сваляш, без да излъчваш. От фирмите за авторски права нададоха вой и за тях, ама не стана, не мина пред съда... засега. А в това цялото не виждам оплакване, а по скоро желание въпросния човек Х да се защити от произвола на някви кибици вменили си функцията на борци за нечии права и разчитащи на хорското малоумие или незнание, за да ги завлекат с няква сума пари. За Франция незнам, тук в Германия официялно по телевизията говорител на полицията заяви да се внимава с такива "фирми" и да се търси съвет на адвокат при такава ситуация, в 99% от случаите става въпрос за мошенници. Да, има нарушение, да има и санкция за него, но не и във вида и размера на сакцията предявен от "борците за права". Ако този човек беше наистина "пират", нямаше некви цървули да му пишат писма и да го приканят да плаща, а щеше да има посещение от 2-3 микробуса със сини буркани и едни здрави чичковци след чието посещение може да почнеш основен ремонт на жилището си, след престоя си в ареста.

Коментар

...наистина ли виждаш пиратство в свалянето на филм или музика, както е посочено в началото на темата?...
                          Нямам определение за пиратство и не го ползвам като отрицателно нарицателно. Нито съм светец, нито познавам светци. Както и не познавам хора с компютърна техническа култура които да не са свалили поне по нещо.

Просто никой от тях не се бие в гърдите че това е принципно право, дадено му по дефиниция, и че всеки - човек или институция който му застане на пътя е крив понеже му пречи да изживява свободата си под формата на ползване на нещо което си остава чуждо.

...по скоро желание въпросния човек Х да се защити от произвола на някви кибици вменили си функцията на борци за нечии права и разчитащи на хорското малоумие или незнание...
                          И чакам, и се надявам да се защити. Разполага с всички необходими инструменти, и се очаквам да завре кибиците в кучи задник. Което е и причината да намирам дежурните арии на дежурните борци за еднопосочна свобода за излишни.

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin
                            И чакам, и се надявам да се защити.
                            Може ли някой, който знае немски да каже как стоят нещата с немската Конституция? Или по-конкретно в частта за следене без да си заподозрян в престъпление. Подобно на извадката от българската, която бях пуснал тук. Предполагам - всички ще научим нещо полезно.
                            Goblin, имам една лична молба. Тръгна от една друга тема, с един друг модератор. Моля, не приравнявайте отстояването на изконните човешки права - с мрънкане. Тия неща са описани от ясно по-ясно. Или казано по друг начин - да се оставиш да ти газят правата и да те изнудват - не е геройство.
                            Последно редактирано от Rabin; 01-12-12, 09:18.

Коментар

Ми той точно това ти обяснява по-горе Гоблина.. Други хора също имат някакви права и също се опитват да си ги отстояват..

Коментар

Не бе човек, чисто юридически като как минават тия искове. Не знам как е в Германия, затова питам. Но предполагам, че не са упълномощили частни корпорации да следят всички поголовно, за да си защитават хипотетичните печалби. Търсят някакви закони, но първо ги нарушават на едро. Гоблин нищо не ми е обяснил.
                                Последно редактирано от Rabin; 01-12-12, 09:49.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X