Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Търси се комуникационно решение

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Търси се комуникационно решение

Здравейте, младежи,
    Имам нужда да реша един комуникационен проблем. Някои от вас знаят, но за другите - част от дейността на фирмата ми е хидроизолационно инжектиране на бетон, като в 95% от случаите се работи в подземни паркинги. Обикновено, когато екипа ми слезе с автомобила по рампата и GSM сигнала изчезва. Винаги се налага определено съгласуване на терен и за всяко обаждане трябва да се излиза извън сградата, което освен, че е досадно, но е и крайно неефективно. Та въпросът ми е - има ли как да се изгради някаква комуникационна среда между екипът ми, който е в подземието и мен, който съм доста далеч от тях. Обикновено в друг град.
    Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

В началото си мислех за алтернативен метод на комуникация с някъв вид радиостанции.
    Това сме го правили с екипи в такъв тип "дупки" без GSM покритие.
    Къде законно къде с не съвсем законни средства, според зависи.
    Освен това често е дори по-удобно отколкото с телефон.

Последното изречение обаче напълно изключва такъв подход.
    Независима комуникация с алтернативен на GSM клетките пренос и то на такова разстояние...

Със сигурност има решение но аз нямам капацитет за такова!
    Пак със сигурност няма да бъде никак евтино, ще бъде нужно професионално оборудване.
    Колко ще бъде оправдано също е отделна тема но не мисля, че ще излезе решение на въпроса от форум.
    Враг усраине

Коментар

Може би трябва да мислиш в посока връзка между екипа в подземието и на входа някаква джаджа която прави връзка с ГСМ мрежата
      Нещо от типа на входа рутер с карта и прави WI-FI мрежа към която се връзва екипа ти. Демек телефония през WI-FI
      Панайот Бърдарски
      0887 60 77 22

Коментар

Първоначално публикуван от pansim Преглед на мнение
        Може би трябва да мислиш в посока връзка между екипа в подземието и на входа някаква джаджа която прави връзка с ГСМ мрежата
        Нещо от типа на входа рутер с карта и прави WI-FI мрежа към която се връзва екипа ти. Демек телефония през WI-FI
        Аз дори обмислям да поставя времянка с GSM усилвател на сигнала някъде около рампата временно и с това евентуално да реша проблема.

Коментар

• IvanIvanovi
          IvanIvanovi коментира
          Редактиране на коментар
          gsm репитер е решение, но всеки път ще трябва да разпъвате коаксиалния кабел

Ще си позволя да предложа едно "откраднато" решение, което практикуват точно в такива ситуации пожарните служби по някой държави - използването и поставянето на радиостанция repeater / ретранслатор на подходящо място, която прави връзката между надземните станции със станциите на екипите в подземни гаражи, подземия или места, с "радиозатъмнение". Точно правило за поставянето на този ретранслатор - радиостанция няма, по принципа на пробата и опита се избира.

Може би трябва да добавя, че става дума за професионални, дигитални радиостанции в мрежа TETRA, например SEPURA, но принципа би трябвало да е същия.
        Спрете Земята, искам да сляза!

Коментар

Първоначално публикуван от Urko Преглед на мнение
          Ще си позволя да предложа едно "откраднато" решение, което практикуват точно в такива ситуации пожарните служби по някой държави - използването и поставянето на радиостанция repeater / ретранслатор на подходящо място, която прави връзката между надземните станции със станциите на екипите в подземни гаражи, подземия или места, с "радиозатъмнение". Точно правило за поставянето на този ретранслатор - радиостанция няма, по принципа на пробата и опита се избира.

Може би трябва да добавя, че става дума за професионални, дигитални радиостанции в мрежа TETRA, например SEPURA, но принципа би трябвало да е същия.
          Точно нещо такова ми се въртеше през тиквата - радио-връзка от дупката до точка около рампата, например в кола.
          И след това от там транслиране към GSM мрежата.
          Но всичко това изисква както специализирана апаратура така и някакъв вид лицензия.
          Колко би струвало ще да знае изпълнителя, който има решението.
          Звучи не чак толкова сложна задачка но да работи винаги и да е в рамките на закона хич няма да бъде семпло.
          Враг усраине

Коментар

Една идея, която може и да е полезна. Много зависи от инфраструктурата на конкретната локация.
            Ако вашият оператор поддържа WiFi-Calling(VoWiFi), може да се изгради семпла LTE to WiFi мрежа.

1. Извън подземният гараж се монтира - CME Gateway на Mikrotik + SIM
            2. В работната зона (без покритие) се "хвърля" един аксес пойнт - захранване по "кабела" PoE
            3. На микротик у-то се филтрират всички ненужни ресурси (fasebook ...) с цел повишаване на продуктивността
            4. Всички служители активират WiFi-Calling + присъединяване към съответната WiFi мрежа.

ПП Аз съм активен потребител на WiFi-Calling

Поздрави

LZ1UFS

Коментар

Това с WiFi-Calling наскоро го деактивирах.
              Оказа се, че в определени случаи, предполагам проблемен уйфай - пречи.
              Иначе би трябвало в други да върши работа както се очаква.
              Моят опит показа, че не е добре да е вкл. винаги.

Тук... Не знам колко и дали изобщо е приложимо.
              Доколкото разбирам са различни обекти без нищо константно.
              И едва ли имат контрол над локалнa ИТ инфраструктура.
              Враг усраине

Коментар

• chataloff
                chataloff коментира
                Редактиране на коментар
                Аз коментирам изграждане на мобилна инфраструктура.
                Лесна за пренасяне от точка на точка. Най-грубо и схематично, два юнита InDoor OutDoor
                Out - LTE(WAN),Firewall и NAT
                In - WiFi AP
                OutDoor unit <--LAN cat 6/7 --> InDoor
                Power source - само в едната точка.

Пълна автономия - без досег с чужда инфраструктура.

• Esper
                Esper коментира
                Редактиране на коментар
                Сега разбрах, има хляб в тази идея.
                Стига да е възможно да се изкарва на повърхността кабел.

Реалноста е следната, и това го знам защото го правех до Петък точно това като основен бизнес.

Да си пуснеш сам мобилна мрежа е силно незаконно, и реално невъзможно за твоите цели.

Решението, което докарва ТелеКом мрежа под земята, в тунелите и в моловете се нарича ДАС и струва шестцифрена сума само в оборудване - на етаж.

Остава ти както колеги мрежари по-горе споменаха, да си пуснеш или окабеляване или комбинация от окабеляване + безжично решение и после от там да подкарате Телефония.

Ако искаш да тестваш как са нещата може да си купиш т.н. 5Джи рутер,примерно на А1, той седи в колата паркирана в близост до обекта, после кабел с два варианта, А ако е до 100тина метра меден Етернет кабел, ако е над 100тина метра, Б - оптика от А1 рутерчето и после до обекта, ще са нужни конвертори заради смяната на кабелите но е постижимо, мобилно и като бюджет може и да влезете в няколко стотака.

Колегата Чаталоф по-горе е описал с повече детайли и явно има опит и квалификация в тази област.
              Бъдете живи и здрави!

Коментар

Тия дни познат спомена за нова технология за която не бях чувал - DECT уоки-токита. Системата позволявала да се свързяат рипитри и какво ли не още.
                Цената която помена беше кисела затова ще я спестя. По-точно ще я спестя, допускайки че такива системи се предлагат от повече от един производител и се намират и на по-адекватна цена.

От там, логично следва, че това оборудване би трябвало лесно да може да се свърже към GSM гейтуей. А може да има и нещо готово. Не съм гуглил по темата...
                Не чета коментари и не отговарям на такива.

И коментаторите...

Коментар

Тук един физик, руснак, показва в youtube как да си направим самостоятелно ретранслатор на мобилна връзка. Примерно, за ползване в апартамент, където сигналът пропада. Принципът е следния - отвън на подходящо място се слага преносима антена, насочена към най-близката кула на оператор, от нея кабел до мястото /например подземието/. Там влиза в платка с антена, осигуряваща покритие. Имало готови такива платки в алиекспрес - 3Г, 4Г за интернет или 2Г просто за разговори по ГСМ. Няма нужда от допълнителна сим карта в устройството.

Не знам как стои работата със законността, но ако не е много мощно и да прихваща чужди телефони, бих казал, че е ок. Може би някакъв списък да допуска връзване само на вашите устройства/номера да се измисли.

Коментар

И аз разглеждах разни ретранслатори на gsm сигнал, но всички изискваха антената-приемник да е насочена към базова станция, което в повечето случаи е невъзможно. Разглеждах и някакви POC варианти, но още несъм се задълбочил в тях.

Коментар

• jkd
                      jkd коментира
                      Редактиране на коментар
                      Обяснява, че външната антена не трябва да е обърната към вътрешната антена, защото ще улови от нея сигнал. Значи, насочването е и заради това.
                      Но все пак би трябвало да има вариант с подходящ комплект антени на различна височина да не се виждат една друга без задължително едната да е насочена... Пък и се сменят лесно, поне в направи си сам схемата. Може да се избира работеща комбинация според мястото.
                      Последно редактирано от jkd; 13-05-26, 09:23.

• BatGeorgeone
                      BatGeorgeone коментира
                      Редактиране на коментар
                      Антените, които гледат към мачтата са специални, със специални кабели водещи към специално устройство със специални функции.

Антените, които разпръскват и поемат сигнала от потребителите са два вида(Приемащи и Пращащи) и отново са специални и като форма и като функция и отново са свързани със специални устройства.

Ползването на ефира извън честотите за радиолюбители и разните Уоки-Токи'та е с лицензен разрешителен режим и санкциите са жестоки, навсякъде по света.

• jkd
                      jkd коментира
                      Редактиране на коментар
                      Чтобы избежать юридических проблем, рекомендуется использовать репитеры, которые не вызывают помех сигнала, устанавливать их под руководством аккредитованных организаций и покупать у зарегистрированного юридического лица, имеющего право заниматься поставками такой техники.
                      Значи ретранслаторите трябва и да не създават смущения в сигнала на оператора. Външна антена би ли създавала смущения... Тя не действа ли като телефон просто, който обаче не е в подземието, а на покрива?

BatGeorgeone Антените, които гледат към мачтата са специални, със специални кабели водещи към специално устройство със специални функции.

Антените, които разпръскват и поемат сигнала от потребителите са два вида(Приемащи и Пращащи) и отново са специални и като форма и като функция и отново са свързани със специални устройства.

Ползването на ефира извън честотите за радиолюбители и разните Уоки-Токи'та е с лицензен разрешителен режим и санкциите са жестоки, навсякъде по света.
                    Ясно, че излъчването с прекалено голяма сила или в несъобразени честоти може да създаде проблеми, и затова е регулирано. Но в САЩ, например, нещата са законово уредени и много удобни за потребителя. Просто се купува сертифициран ретранслатор/усилвател на сигнал (цена от 100$ до 300$) и се регистрира на страницата на GSM оператора. Като се указва мястото, където ще се ползва, да знаели къде е в случай, че възникне някакъв въпрос. И всичко е наред: FCC - Federal Consumer Signal Boosters, T-mobile - Register a signal booster. В Европа може би имат някакви по-особени мрежи или какво ​.

Интересно ми е и ако на ретранслатора се сложат външни антени със слаба мощност точно като тези на телефоните. Все едно самите телефони са там. Съответно би трябвало да може да се мести и ползва където има нужда дори без регистрация.
                    Последно редактирано от jkd; 13-05-26, 11:14.

Коментар

Освен всичко няма вариант който да е достъпен ценово и да е мобилен, защото обектите са различни, тоест оборудването да трябва да се мести без много усилия.

Коментар

• jkd
                        jkd коментира
                        Редактиране на коментар
                        За щатите на размер и цена са като обикновени рутери:

Първоначално публикуван от jkd Преглед на мнение

Ясно, че излъчването с прекалено голяма сила или в несъобразени честоти може да създаде проблеми, и затова е регулирано. Но в САЩ, например, нещата са законово уредени и много удобни за потребителя. Просто се купува сертифициран ретранслатор/усилвател на сигнал (цена от 100$ до 300$) и се регистрира на страницата на GSM оператора. Като се указва мястото, където ще се ползва, да знаели къде е в случай, че възникне някакъв въпрос. И всичко е наред: FCC - Federal Consumer Signal Boosters, T-mobile - Register a signal booster. В Европа може би имат някакви по-особени мрежи или какво ​.

Интересно ми е и ако на ретранслатора се сложат външни антени със слаба мощност точно като тези на телефоните. Все едно самите телефони са там. Съответно би трябвало да може да се мести и ползва където има нужда дори без регистрация.
                      Разбирам те, но моля те и ти разбери, че живеем в 21ви век в Европа, тук нещата са социал-капитализъм с повсеместен олигопол или дирекетен монопол. Плащаш големи пари и след това ти колиш ти бесиш, така работи лицензния режим в ТелеКом областа.

Понеже сме 21ви век, технологиите напреднаха много и нещата не са никак прости и лесни за обяснение, но ще опитам.

ТелеКом сигнала не е на принципа на т.н. Уай Фай мрежи, каквито имаме в офиса или у дома. Нещата там са на други принципи, ползват се други протоколи и хардуер.И това не ми го знам от ЕЖК на пазара, а от няколко години във Водафоун и после още няколко години слагане на 4Джи и 5Джи из Европа.

ТК сигнала на много малко места е аналогов(прост и лесен за ретранслиране, прихващане, усилване и т.н.), но в по-голямата си част е цифровизиран като се сменят множество протоколи и устройства, и всичко по веригата е с постоянно нарастваща защита.

Само една от защитите е достатъчна за да не може да ретранслираш сигнал (освен ако не си ДАНС, ЦРУ или диктатор закупил оборудване от Окупирана Палестина), броя на т.н. хопове, тоест протокола засича и контролира през колко на брой точки минава сигнала и ако добавиш една(твоята антена с твоето устройство), защитата усеща на мига и се нарушава връзката. А, това е само една от много други комплексни защити.

ТК сигнала е друга по-сложна и много скъпа бира, за това най-лесно е да се докара Интернет свързаност после една Уай Фай мрежичка и готово, всичко се събира в пътнически куфар, може да е на батерия и оптичния кабел за 1км тежи под 10 кила, тоест в тази посока са реалните възможности и поне няколко варианта, според нуждите и бюджета на колегата.
                      Бъдете живи и здрави!

Коментар

• jkd
                        jkd коментира
                        Редактиране на коментар
                        Имам предвид ползване официално. И без да е вързан на определено място, с ниска мощност няма да пречи на мрежата един сертифициран уред. Ако не дават - това е чисто бюрократично решение.

Иначе не е решил някой хакер, не го е направил. Не били особено сигурни тия GSM протоколи. Преди година-две четох материали по колко начина може да се пробият.

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 108,039 в 21:00 на 20-03-26.

Зареждам...
                    X