А от каде мога да си закупя радиостанция дори и да е София магазина не ми пречи .Но искам такава която да се монтира на джипа а не преносима.
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
PRM 466 станция за монтаж в кола
Свий
X
-
До: PMR 446 диапазон (446Mhz) - свободен за гражданска употреба
Първоначално публикуван от gun Преглед на мнениеА от каде мога да си закупя радиостанция дори и да е София магазина не ми пречи .Но искам такава която да се монтира на джипа а не преносима.
такава, която се монтира в джипа, е от типа СВ - 27MHz...
тия другите, дето се говори за тях в тази тема, не са за джип, преносими само са...
-
Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнениезададен в този ти вид, въпроса е за съседната тема
такава, която се монтира в джипа, е от типа СВ - 27MHz...
тия другите, дето се говори за тях в тази тема, не са за джип, преносими само са...Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнениеНа този диапазон не може да се използват радиостанции с външна антена и излъчващи повече от 0.5W ERP. Т.е. радиостанциите могат да бъдат само ръчни подвижни без възможност за смяна на антената или включването на външна такава..
Коментар
-
Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнениестава въпрос за вградена станция със стайна антена или нещо пропускам?
Без лиценз (радиолюбителски), такава станция е незаконна. Иначе има няколко модела, но не се сещам за конкретен такъв. Единия е на Yaesu, мисля FT-10R. Трябва да се гледа дали има стъпка 6.25KHz на UHF, и нищо повече.
При положение че имаш лиценз, нищо не пречи тая станция да се използва и за PMR, ако спазваш изискванията му за 0.5W ефективно излъчена мощност. А мощността на тия станции обикновено се регулира, както ти е кеф.
PMR стандарта е така орязан, за да може на него да работи всеки, без да се получават сериозни издънки. При положение че си радиолюбител, това говори че си поне до някаква степен наясно с нещата, и можеш да си настроиш станцията така, че да не правиш проблеми, и да спазиш изискванията за стандарта PMR446.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
До: PRM 466 станция за монтаж в кола
Не може ли просто антената на преносимата станция да я изкараш с един кабел на покрива тогава няма да нарушиш закона и защо няма стационарни такива с мощност на преносимите . А в закона мисля , че не се наказва притежанието , а използването на такива станци , трябва КРС да дойдат да замерят станцията и ако надвишаваш PMR-a тогава ти пишат акт .Те полицаите няма как да разберат с колко вата лъчиш и единствено могат да се лигавят и заяждат , санкциите ги определят КРС .0 8 9 8 4 8 1 3 3 0
Коментар
-
Венци, а подпитвал ли си дали лимитите за лицензирани радиолюбители са пак същите? Щото е ясно че всеки такъв, имащ станция със стъпка 6.25, може и често ще работи на PMR, ако това му се налага.
Примерно американците има FRS стандарт, при който мощностите на хора с лиценз са други. Девиацията също. Освен друго, на същите честоти имат и GMRS, което е с широка девиация и 5W, само че и за него искат лиценз.
Въобще, има ли вариант да ползваме нещо по-сериозно като мощност за нашите си цели легално, или не.
Сега, ако всички в групичката сме радиолюбители, примерно, е ясно че ще можем да приказваме на тия честоти, обаче има изисквания за легитимация със знак, и т.н.
Аз попрочетох, порових, но не намерих нищо. Ако има вариант да се работи на VHF, би било просто перфектно, защото хем станциите и антените ще са с прилични размери, хем ще имаме по-голямата проходимост на VHF обхвата, в сравнение с UHF.Последно редактирано от sparkybg; 10-12-08, 12:23.Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Според правилата не би следвало радиолюбители да работят на обхвати извън разрешените за целта... т.е. искам да кажа че при всички положения за работа в обхвата на PMR се изисква точното спазване на неговите правила... и в този случай няма значение дали един потребител е радиолюбител или не...
Коментар
-
То тук най-добре всички да се постегнат и да изкарат курсовете. Горе на 435МХц свободни канали колкото щеш. И мощност повече разрешена и антени външни. Съответно връзки на по-големи разстояния.
Изобщо тоя безумен PMR да си остане за хипермаркетите...
Коментар
-
Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнениеТо тук най-добре всички да се постегнат и да изкарат курсовете. Горе на 435МХц свободни канали колкото щеш. И мощност повече разрешена и антени външни. Съответно връзки на по-големи разстояния.
Изобщо тоя безумен PMR да си остане за хипермаркетите...Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнениеБе к'во да е, само не ПМР-аДолните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
-
Аз от доста време се каня да изкарам курсовете но няма да е тази година , ако има колеги , които са навити може да отидем заедно догодина . После , ако не се продават такива станции може да си направим за нашите цели сега части има всякакви и не са скъпи . Мисля , че ако се съберем повече хора може от КРС да ни насрочат една дата .0 8 9 8 4 8 1 3 3 0
Коментар
-
Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнениеАз от доста време се каня да изкарам курсовете но няма да е тази година , ако има колеги , които са навити може да отидем заедно догодина . После , ако не се продават такива станции може да си направим за нашите цели сега части има всякакви и не са скъпи . Мисля , че ако се съберем повече хора може от КРС да ни насрочат една дата .
А станция не се прави тъй лесно.Не че е невъзможно, ама не си струва. Има купешки достатъчно евтини.
Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар