Обява

Свий
Няма добавени обяви.

PRM 466 станция за монтаж в кола

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• PRM 466 станция за монтаж в кола

А от каде мога да си закупя радиостанция дори и да е София магазина не ми пречи .Но искам такава която да се монтира на джипа а не преносима.

До: PMR 446 диапазон (446Mhz) - свободен за гражданска употреба

Първоначално публикуван от gun Преглед на мнение
    А от каде мога да си закупя радиостанция дори и да е София магазина не ми пречи .Но искам такава която да се монтира на джипа а не преносима.
    зададен в този ти вид, въпроса е за съседната тема
    такава, която се монтира в джипа, е от типа СВ - 27MHz...

тия другите, дето се говори за тях в тази тема, не са за джип, преносими само са...

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
      зададен в този ти вид, въпроса е за съседната тема
      такава, която се монтира в джипа, е от типа СВ - 27MHz...

тия другите, дето се говори за тях в тази тема, не са за джип, преносими само са...
      Тсъ. Има и за монтирване, но се броят радиолюбителски, демек ти трябва лиценз, в противен случай някой спрял те полицай може да се заяде.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
        На този диапазон не може да се използват радиостанции с външна антена и излъчващи повече от 0.5W ERP. Т.е. радиостанциите могат да бъдат само ръчни подвижни без възможност за смяна на антената или включването на външна такава..
        става въпрос за вградена станция със стайна антена или нещо пропускам?

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
          става въпрос за вградена станция със стайна антена или нещо пропускам?
          Виж какво съм написал горе. Става въпрос за мобилна станция за монтаж в кола. С външна антена.

Без лиценз (радиолюбителски), такава станция е незаконна. Иначе има няколко модела, но не се сещам за конкретен такъв. Единия е на Yaesu, мисля FT-10R. Трябва да се гледа дали има стъпка 6.25KHz на UHF, и нищо повече.

При положение че имаш лиценз, нищо не пречи тая станция да се използва и за PMR, ако спазваш изискванията му за 0.5W ефективно излъчена мощност. А мощността на тия станции обикновено се регулира, както ти е кеф.

PMR стандарта е така орязан, за да може на него да работи всеки, без да се получават сериозни издънки. При положение че си радиолюбител, това говори че си поне до някаква степен наясно с нещата, и можеш да си настроиш станцията така, че да не правиш проблеми, и да спазиш изискванията за стандарта PMR446.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

До: PRM 466 станция за монтаж в кола

Не може ли просто антената на преносимата станция да я изкараш с един кабел на покрива тогава няма да нарушиш закона и защо няма стационарни такива с мощност на преносимите . А в закона мисля , че не се наказва притежанието , а използването на такива станци , трябва КРС да дойдат да замерят станцията и ако надвишаваш PMR-a тогава ти пишат акт .Те полицаите няма как да разберат с колко вата лъчиш и единствено могат да се лигавят и заяждат , санкциите ги определят КРС .
            0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Работата в обхвата на PMR е допустима само за ръчно преносими станции с вградена антена и е категорично забранено използването на външна антена...
              VPetrov.photography

Коментар

Венци, а подпитвал ли си дали лимитите за лицензирани радиолюбители са пак същите? Щото е ясно че всеки такъв, имащ станция със стъпка 6.25, може и често ще работи на PMR, ако това му се налага.

Примерно американците има FRS стандарт, при който мощностите на хора с лиценз са други. Девиацията също. Освен друго, на същите честоти имат и GMRS, което е с широка девиация и 5W, само че и за него искат лиценз.

Въобще, има ли вариант да ползваме нещо по-сериозно като мощност за нашите си цели легално, или не.

Сега, ако всички в групичката сме радиолюбители, примерно, е ясно че ще можем да приказваме на тия честоти, обаче има изисквания за легитимация със знак, и т.н.

Аз попрочетох, порових, но не намерих нищо. Ако има вариант да се работи на VHF, би било просто перфектно, защото хем станциите и антените ще са с прилични размери, хем ще имаме по-голямата проходимост на VHF обхвата, в сравнение с UHF.
                Последно редактирано от sparkybg; 10-12-08, 12:23.

Коментар

Според правилата не би следвало радиолюбители да работят на обхвати извън разрешените за целта... т.е. искам да кажа че при всички положения за работа в обхвата на PMR се изисква точното спазване на неговите правила... и в този случай няма значение дали един потребител е радиолюбител или не...
                  VPetrov.photography

Коментар

То тук най-добре всички да се постегнат и да изкарат курсовете. Горе на 435МХц свободни канали колкото щеш. И мощност повече разрешена и антени външни. Съответно връзки на по-големи разстояния.
                    Изобщо тоя безумен PMR да си остане за хипермаркетите...

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
                      То тук най-добре всички да се постегнат и да изкарат курсовете. Горе на 435МХц свободни канали колкото щеш. И мощност повече разрешена и антени външни. Съответно връзки на по-големи разстояния.
                      Изобщо тоя безумен PMR да си остане за хипермаркетите...
                      На двата метра - още по-добре. На нас по разходките не ни трябва мощност а прохождение.

Коментар

Бе к'во да е, само не ПМР-а

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
                          Бе к'во да е, само не ПМР-а
                          Прав си, макар че в момента сигурно си седнал де.

Коментар

Аз от доста време се каня да изкарам курсовете но няма да е тази година , ако има колеги , които са навити може да отидем заедно догодина . После , ако не се продават такива станции може да си направим за нашите цели сега части има всякакви и не са скъпи . Мисля , че ако се съберем повече хора може от КРС да ни насрочат една дата .
                            0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
                              Аз от доста време се каня да изкарам курсовете но няма да е тази година , ако има колеги , които са навити може да отидем заедно догодина . После , ако не се продават такива станции може да си направим за нашите цели сега части има всякакви и не са скъпи . Мисля , че ако се съберем повече хора може от КРС да ни насрочат една дата .
                              То за текущия списък така се направи. Има куп хора от форума.

А станция не се прави тъй лесно. Не че е невъзможно, ама не си струва. Има купешки достатъчно евтини.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X