Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Да се разберем какви канали и DCS ползваме?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Да се разберем какви канали и DCS ползваме?

Вярно няма файда. Кучето си лае, а ПМР-ките са евтини. Добре, че има и телефони.

Коментар

Първоначално публикуван от Lazar Преглед на мнение
      Добре, че има и телефони.
      А още по-добре - като има малко дисциплина в колоната, за да няма изостанали коли. Водачът на групата трябва да съобразява темпото с най-бавната кола, а всеки в колоната да следи да не губи визуален контакт със следващия го.
      Ние не сме неутрални!

Коментар

Е, то се видя. Макар и от не толкова много гласували, резултата е силно в посока стандартизиране.

Това, което предлагам аз като допълнение е да добавим кодировка и на 8-ми. Повечето читави станции така или иначе имат повече от 8 канала, така че ще има място и за всичките отворени.

На останалите (детски играчки), само с по 8 канала, кодировката би трябвяло да се сменя лесно.

И да сложим точка. А самия стандарт да се бутне в началото на раздела, залепен, като темите за CB и PMR, за да се вижда добре и от всички.

А като стигнем до крайния вариант, аз поемам ангажимента да настроя станциите на всички колеги, които се снабдиха с Puxing, Weierwei и Wouxun, които не могат да се справят сами. Работата може да се свърши и през интернет, стига да имат кабели за програмиране.
        Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
          ...всеки в колоната да следи да не губи визуален контакт със следващия го.
          А това пък съвсем обезсмисля каквато и да е радиокомуникация - тогава просто си викаме през прозореца или си правим сигнали с ръце.

Както и да е, ползвайте си ги със здраве и не ми обръщайте внимание. Професионално-обсесионно изкривяване граничещо с перфекционизъм.

Коментар

А това пък съвсем обезсмисля каквато и да е радиокомуникация - тогава просто си викаме през прозореца или си правим сигнали с ръце.

Както и да е, ползвайте си ги със здраве и не ми обръщайте внимание. Професионално-обсесионно изкривяване граничещо с перфекционизъм.
            Аз поне те разбирам. Просто CB-то за много хора е прекалена разправия.

А PMR стандарта че е орязан, и с малки възможности, тук никой не спори.

И няма да се дигитализира. Има допълнение. Пак PMR, цифров, на 100-те килохерца след 446.100. Каналите са наполовина широки и двоен брой, което, по моя преценка, е съвсем изцепка, защото и без това слабичкия сигнал от 0.5W и тесния канал на стандартното PMR, всички знаем с какви възможности е.
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Спарки, не бой се бе братче! Ти си на правилния път, давай газ! Ако ти трябва нещо радиотехническо драскай л.с. че из шкафовете имам много интересни неща дето само събират прах.

Коментар

Спарки, не бой се бе братче! Ти си на правилния път, давай газ! Ако ти трябва нещо радиотехническо драскай л.с. че из шкафовете имам много интересни неща дето само събират прах.
                Малко по малко. Имам VHF станция от 2 дни. Вчера си играх по репитрите. А днес я забравих вкъщи .

Намислил съм да опна и една антена на покрива. За мой късмет живея на доста подходящо за радиолюбителски цели място.

Пък после ще видим. Ще всема да изкарам и клас 1....

Коментар

На моите съм настроил 8те отворени с нормална мощност, 8те отворени с висока мощност за когато трябва, 8те от таблицата дадена по-горе с нормална мощност, пак тях с висока, 8те на МСС с нормална и 8те на МСС с висока. Знам че високата мощност е забранена, така че не съм я и ползвал... ама ако никой не ме чува на ниска и ножа е опрял до кокала, едва ли ще е толкова страшно да превключа на нея . На практика обаче много колеги ползват станции, които имат само 16 възможни канала за настройка и са настроили дадените 8 плюс 8те на МСС и нямат място и за 8те отворени. Винаги се намира и някой с обикновено уокитоки без никакви кодировки... и наистина се стига точно до 8ми отворен, защото иначе ще трябва да се пренастройват станции. Може би ще е добре в дадената тук таблица да се направят изменения и да се оставят отворени още 1-2 канала, за да има някакъв избор.
                  Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Точно на твойте няма смисъл да слагаш канали с ниска мощност, предвид факта че мощността се управлява и от друго място.

Ако всички канали са ти програмирани на висока мощност, можеш да я ограничиш до ниска чрез Menu->Power (има цифра на клавиатурата за шорткът) ->L->Enter->Exit.

Каналите, прогрмирани на висока, по тоя начин се ограничават до ниска, обаче тия, дето са програмирани на ниска, не можеш да ги вдигнеш на висока.

Ама имаш 128 канала на разположение, така че, което ти е по-удобно. Аз предпочитам да имам минималния брой нужни канали.

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      Точно на твойте няма смисъл да слагаш канали с ниска мощност, предвид факта че мощността се управлява и от друго място.

Ако всички канали са ти програмирани на висока мощност, можеш да я ограничиш до ниска чрез Menu->Power (има цифра на клавиатурата за шорткът) ->L->Enter->Exit.

Каналите, прогрмирани на висока, по тоя начин се ограничават до ниска, обаче тия, дето са програмирани на ниска, не можеш да ги вдигнеш на висока.

Ама имаш 128 канала на разположение, така че, което ти е по-удобно. Аз предпочитам да имам минималния брой нужни канали.
                      Абе, ако се е стигнало до нужда от висока мощност... копчето се върти по-лесно и бързо(и не изисква помнене), отколкото ровенето по менюта .
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

Коментар

Първоначално публикуван от V93 Преглед на мнение
                        А още по-добре - като има малко дисциплина в колоната, за да няма изостанали коли. Водачът на групата трябва да съобразява темпото с най-бавната кола, а всеки в колоната да следи да не губи визуален контакт със следващия го.
                        Водача на групата да си носи флагчета.......
                        Eдинственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

Коментар

Първоначално публикуван от Keltis Преглед на мнение
                          Водача на групата да си носи флагчета.......
                          Да де, ама не всички джипки имат шибедах ...

ПМР-ките си вършат достатъчно добра работа за нашите цели, стига да не са от най-евтините играчки, че тогава е истинско мъчение да разбереш какво казва притежателят им.
                          Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                            Аз поне те разбирам. Просто CB-то за много хора е прекалена разправия.

А PMR стандарта че е орязан, и с малки възможности, тук никой не спори.

И няма да се дигитализира. Има допълнение. Пак PMR, цифров, на 100-те килохерца след 446.100. Каналите са наполовина широки и двоен брой, което, по моя преценка, е съвсем изцепка, защото и без това слабичкия сигнал от 0.5W и тесния канал на стандартното PMR, всички знаем с какви възможности е.
                            PMR е пълен тестис, слава богу никой не е задължен да го ползва.Определено 5W PMR подобрява нещата и отстранява част от недостатъците на този кастриран стандарт.Каквото и да си говорим GMRS и FRS са по-добре разчетени, но тук са незаконни.
                            Ти вече си видял къде е истината LZ1SIT
                            А относно стандартизацията - там му е майката.
                            Последно редактирано от Keltis; 01-08-08, 12:50.
                            Eдинственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

Коментар

Като гледам, май почти всички са съгласни с предложената от Венцислав Петров табличка, още повече че вече има хора, работещи по нея.

Нека да е тя.

Моля някой модератор, администратор, или който там има нужните права, да я закачи, или да добавим към залепената тема за PMR446.

Аз се ангажирам да извадя и публикувам в нея и настройките и поредните номера на кодировките на китайските станции, които ползвам, както и същото за всички модели станции, до които се докопам.

Коментар

Първоначално публикуван от Keltis Преглед на мнение
                                Ти вече си видял къде е истината LZ1SIT
                                А относно стандартизацията - там му е майката.
                                Абе аз се оправям, някак. За 10 секунди си сменям настройките на всичко що ми трябва. Идеята е за другите.

За тестиса си прав. Мощността донякъде решава проблема, ама тесния канал си остава.

Тяхната кожа, на тия, дето са го мислили.

Лошото е че няма алтернатива. FRS, в стандартния си безлицензен вариант, е със същата мощност и ширина на канала като PMR. Обаче, ако си извадиш GMRS лиценз, можеш да ползваш по-голяма мощност на същите канали, както и по-широката девиация на GMRS.

Демек, ако това беше тук, имаче вариант всички да можем легално да работим на 5W, поне. Ама нъц. Скъндзат се и им се откъснали от сърцето само едни мижави 100KHz и половин ват. И за да е още по-глупаво, резнали канала наполовина. Европейска им работа!
                                Последно редактирано от sparkybg; 01-08-08, 13:02.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X